Kdy se nahlásit na úřad práce po ukončení rodičovského příspěvku?
Ahoj holky, je tu někdo kdo pracuje na ÚP nebo se vyzná? Mladší syn bude mít 29.5. 4 roky, pobírání RP jsem měla do jeho 4 let, ale protože květnová suma by byla nižší než ty předtím, došel mi teď dopis, že mi dubnovou a květnou sumu slučují a dojde mi za duben, tzn. v květnu, dopis o ukončení pobírání RP zatím nemám. Jde mi o to, kdy se mám nahlásit na úřad práce, protože předchozí práce mi zanikla smlouvou na dobu určitou, a vzhledem k tomu, že syn půjde do školky až v září, tak potřebuju tu dobu ještě pokrýt s ním doma. Mám se tedy na pracák nahlásit ještě teď v dubnu, když mi slučují peníze za duben a květen, nebo až v květnu po jeho narozeninách, nebo v květnu po tom co mi dorazí ty peníze? A na pojišťovnu musím pak také, nebo to si s pracákem už nějak předávají sami? Před dětmi jsem na ÚP nikdy nebyla, tak se v tom vůbec nevyznám. A kromě občanského průkazu si musím sebou vzít co? Díky moc 🙂
@bt85 A ty od září už máš domluvené zaměstnání nebo ještě nemáš nic? Protože pokud nemáš nic, tak klidně se zařaď jako uchazeč o zaměstnání a třeba ti pomůžou něco najít. To, že jedeš s dětmi do ozdravovny určitě nahlaš rovnou a poptej se, co k tomu budou chtít za papíry, ať s ozdravovny nemusíš na pohovory / na pracák. Zcela reálně - i kdybys v květnu šla na pohovor a vzali tě, tak se určitě bude dát domluvit nástup od září. A pravděpodobnější je, že tě na první místo nevezmou, takže spíše budeš ráda, když něco najdeš před létem.
Ahoj, já jsem se tam hlásila do tří dnů po synových narozeninách. Řekli mi, že tak to mám udělat. Oni ale asi sami moc neví. Ta podpora se pak začne vyplácet až po vyplacení rodičáku. Určitě ti nikdo nebude nutit jakoukoliv práci, ale když ti něco nabídnout, měla bys tam poslat životopis, protože to si můžou ověřit. Jinak na děti ohledy neberou. Na začátku jsem musela podepsat papír, že mám o děti postaráno a že si aktivně hledám zaměstnání. Bylo to v době covidu a zavřených školek, o prázdninách to samé... Jestli hlídá školka, nebo babička je jim jedno. Prostě jsi aktivní uchazeč. Je nutné chodit na schůzky, ale když dopředu řekneš, že nemůžeš kvůli lázním, tak ti tam schválně schůzku nedají.
@j.a.n.i Mám čerstvou zkušenost, proto reaguju, jak to bylo u mě. Tehdy jsem tam volala. Ale jak říkám, měla jsem pocit, že sami moc neví. Každopádně jsem to udělala, jak mi řekli. Proč by to měla být pitomost? Nevymýšlím si to.
@bublina03 Nikdo tě nenutí to podepisovat, pak tě tam ale nezapíšou. Řekli mi, že je to podmínka.
@petaov Ona na žádné RD není, to jen tak na okraj. A je úplně jedno co chce nebo nechce, podstatné je, že ty píšeš, že podporu začnou vyplácet až po ukončení rodičovského příspěvku, což není pravda, podporu začnou vyplácet od doby, kdy o ni člověk registrovaný na UP požádá a nemá to s vyplacením rodičáku nic společného.
Dnem kdy ti skončí rodičovský příspěvek . Tak mas povinnost se do 8 dnů nahlásit . Teď už to skoro všude mají propojené up a socialku . A pak mas nárok 5 měsíců na podporu . Určitě mezi tím té pošlou na nějakou nabídku práce . Já jsem u syna měla domluveny nástup do práce od září . Narodil se v dubnu . Stačilo jim to .
Tak na ÚP mi bylo řečeno, že být v evidenci není povinnost, takže je jim to úplně jedno, od kdy se nahlásím, na pojišťovně mi řekli, že jsem u nich vedena na RP do 29.5 (synových 4 let) takže mám pojištěný celý květen a tudíž abych neměla přetržku v pojištěná měla bych se u nich nahlásit v červnu.
@bt85 Hele bacha, kdyby došlo na lámání chleba, tak RP ti skončil ke konci dubna, takže by ses na ZP měla nahlásit v květnu, jasně, mají tam nahlášeno do 4 let, ale správně si to ty, kdo by jim měl nahlásit, že ti už rodičák ke 30.4. skončil a tedy bys měla v průběhu května jít buď na UP nebo se na tu ZP nahlásit jako osoba pečující.
@bt85 To je fuk, prostě se v květnu nahlaš buď tam nebo tam a je to. Ideálně až ti přijde ten dopis. Nebo tedy pokud půjdeš kvuli podpoře na UP, tak bych šla klidně hned, čím dříve se přihlásíš, tím dříve ti pojede podpora. Pokud chceš jen pokrýt zdravotní, počkala bych na dopis a pak šla na ZP.
@bt85 měla jsem to loni stejně jako ty, za duben poslední rodičák, na začátku května jsem se přihlásila na úřadu práce, s tím, že práci hledám, ale nastoupit můžu až od září. Problém s tím neměli, stejně v mé kvalifikaci žádnou neměli a já si ji našla sama. A nechci kecat, ale mám za to, že jsem sice podepisovala prohlášení, že zaměstnání hledám, ale nemyslím si, že by tam bylo něco o tom, že musím být schopna ihned nastoupit.

@bt85 tak zkuste jiný Up,on to nemusí být přímo up pod který spadate