Kontrola z úřadu práce: Lze přijít o příspěvky?
Jsem máma samoživitelka. Konečně mi potvrdily příspevek na dítě a bydlení ( půl roku jsem na to čekala)
Táta od dcerky knám chodí na návštěvy aby mohl s dcerou trávit čas. Dnes jsem odskočila s malou do obchodu.
Táta mi opravoval skřín..
Volal mi že přišly báby s úřadu ať příjdu domů.
Jak je možné že přišly ??!!
Zrovna jak byl z nás, musel mě "někdo" nahlásit na úřad kdo přesně věděl že bude u nás.
Řekli že mi končí veškeré příspěvky. Když táta knám chodí..
@oveckaluky je, já jen koukám jak ze sebe někdo sype takové blbosti v přímém přenosu a asi si připadá chytře 🙈
@andromeda818 Zajímave, že na jiném serveru mas za své milé a sympatické trolleni ban hned, jak se k tomu admini dostanou😄.
@andromeda818 Nemají tě rádi? To je divný, když jsi tak sympatická... ti musí být hloupí...
@andromeda818 vidíš a já budu mnohem radši, když moje mega vysoký odvody pošle vláda enbloque na Ukrajinu, dává mi to mnohem větší smysl než podporovat pseudosamoživitelky.
@andromeda818 🙈🙈🙈 Skoda slov.
@andromeda818 aha, je to jen trolling! Už jsem se začínala bát, že je někdo opravdu až takhle blbej 😅 a ona to je jen provokace
🤣🙈
@fatal_error jak myslíš nepočítá prijem?
@veroniquecz pro potreby vypoctu pridavku na deti a take prispevku na bydleni, pokud bydli v najmu, se nepocitaji u falesnych "samozivitelek" prijmy tatinka, at jsou jakkoli vysoke.
ja jsem ted dost cumela, jak se rozcilovaly nektere matky, ze budou muset vybirat ten rodicovsky prispevek 3 roky a ne 4, nechapala jsem, v cem je problem, vzdyt preci vybrat co nejrychleji, hodit na sporak, to je vyhodnejsi, ale bylo mi vysvetleno, ze kdyz se to rozprostre do 3 let a ne 4, tak bude jakoby vyssi prijem pro vypocet davek, lol a viz co pisou vyse, neuveritelny mnozstvi lidi pobira davky podvodne. pro me byl velkej aha moment, kdyz jsem zjistila, kolik falesnejch samozivitelek znam i ja sama, to clovek zira.
@fatal_error a jo takhle, u ní, jo tak to jo, já pochopila u něj. I když třeba pochybuju, ze daní pronájem, na takové poslat financak.
Jinak pokud má dítě otce, tak bych ho zahrnovala automaticky, tohle je proste špatně a vyzirky toho využívají 😡
Jj jak píšeš, vychcanost. Taky jich mám kolem sebe dost. Když to nevychazelo o par stovek, tak honem snížit rodicak aby se vešly 🤯 No a s tím tříletým rodicakem, přijde se o výhodu být dýl doma. To tady čtu porad, v práci volno a dal brát rodicak. Místo “jdu pracovat a rodicak bude”bonus”” 🤷🏻♀️ Nebo se s nim zaplatí část soukromé školky třeba. Ale být doma je pohodlnější 🤷🏻♀️
@terez317 kontroly mohou chodit úplně na vše. Myslím tím na všechny dávky, dotace atd. respektive finance z rozpočtu. Nemůžeme jen rozdávat, ale máme taky nějakou kontrolní činnost, zda jsou veřejné finance přidělovány oprávněně.
@veroniquecz Tak ono to někdy jinak nejde. Tohle jsem třeba taky využila, být o rok déle doma (já byla teda jen půl, bohužel, rok by mi vyšel líp) a brát rodičak. Musela jsem, kvůli dětem, nebyly prostě ve třech letech připravené na školku (zdr. důvody). A spíš mi teda přijde horší chodit do práce a brát dál rodičak jako bonus. Pokud si můžu vydělávat, tak asi dávky nepotřebuju, ne? To mi přijde strašně nefér i u pracujících důchodců. U nás v práci tehdy dvě kolegyně zůstaly na plný úvazek i v důchodu. Tedy dál braly plný plat, ještě měly nižší daně, a k tomu jak říkáš "jako bonus" ještě i plný důchod... proč? Pak nemá chybět jinde. Tohle mi prostě přijde špatně nastavený. Buď pracuju, a pak si vydělám, nebo pracovat nemůžu, a pak tedy pobírá dávky, ne? Samozřejmě něco jiného je privydelek k nízké dávce, nebo když nemůžu pracovat naplno. Ale pokud zvládám pracovat naplno?
@oveckaluky no ten problem je hlavne v tom, ze kdyz mas male deti nebo jsi uz duchodce, tak mas jakysi "hendikep", ze bohuzel ze dne na den se muze stat, ze do te prace nebudes moct prijit. Matky z duvodu pece o dite (zname vsechny, jaky je to problem, kdyz dite lehne treba s horeckou, ze) a duchodce uz je stary a to s sebou take prinasi riziko zdravotnich komplikaci prakticky ze dne na den.
Mne to prijde v poradku, ze kdyz mam zdrave ruce, nohy i hlavu a sezenu hlidani, tak si jit privydelat a k tomu odvest dane. Misto abych drepela na zadku, protoze proto 😅 To stejne i duchodci - spousta lidi jsou uz deset let pred duchodem "na odpis", ale pak jich je plno, kteri se citi dobre, tak proc by dal neposkytovali sve znalosti a dovednosti ve prospech spolecnosti?
@veroniquecz Ja jsem myslela socialni setreni na davky,do domacnosti. A to se u vsech davek nechodi,nesmi se vstupovat nezakonne do obydli. Chodi se jen na hmotne nouzi a pak prispevku na bydleni. Na pridavek na dite,rodicovsky prispevek,pestounske davky ne. Ani duchody,osetrovacky. Chodi treba kontrola na nemocenskou,ale myslim,ze nesmi vstupovat do domacnosti. My na hmotne nouzi muzeme do bytu a tam ruzne nahlizet,v extremu i do skrini,lednice apod...
@exbordelar Ale to já přece netvrdím, ať je poskytují a vydělávají si dál. Ale už jen to, že mají pak nižší daně (téměř žádné) je přece super bonus. Třeba u nás si fakt vydělávaly okolo 30Kc, a pak k tomu ještě plný důchod... no nevím, no. Přijde mi to nefér. V podstatě, když to řeknu blbě, tam zabíraly místo mladším a stejně jsme skoro všechno dělaly za ně, protože "důchodci" - ale polovina holek měla zkrácený úvazek, protože na ně víc nezbylo. To mi prostě přijde kontraproduktivní i pro tu firmu, i pro ten stát. A totéž jsem myslela u těch matek - ne brigádu nebo přivýdělek, ale pokud se naplno vrátí do práce, proč k tomu ještě vyplácet další dávky?
@oveckaluky Důchodci odvádí úplně stejné daně, jako každý jiný. Stejně tak odvádí sociální pojištění, ze kterého se platí současné důchody. Takže si vlastně ten svůj důchod do určitě míry zaplatí vlastním výdělkem. Jediná sleva je na zdravotní pojištění a ta se vůbec neprojeví, pokud nemá důchodce zkrácený úvazek s nižším příjmem...
@oveckaluky já sice neměla formálně plný úvazek, ale několik malých, ale každopádně byly moje měsíční odvody větší než ten rodičák, co mi chodil. Stejně tak jako jsem těch 8 před rodičákem odvaděla opravdu hodně, proto netuším, proč by mi stál neměl “přispět” (taky se to jmenuje příspěvěk, nikoliv náhrada mzdy) v situaci, kdy sice vydělávám na poměry modrého koně dost, ale zároveň je to polovička mých obvyklých výdělků…
@werumka Neodvádějí, ale to je jedno. Nechci se hádat, to už jsem hodně odbočila.
@oveckaluky Já se ráda poucim, pracuju jako mzdová účetní... jestli je v tom nějaká změna
@oveckaluky u tech prduchů je to tezky, kolikrat to jsou obory lde zoufale chybí kvalifikovaný personá a jsou vsichni rádi, že přesluhují. Jindy by je mohli nahradit mladsi a schopnejsi a prduchove zavazí (ale to je spis vec zamestnavatele proc si je drží).
Jinak mam asi stekmy mazor jako ty, ale v tech oborech kde ke potreba kazda volna ruka by pak nikdo nepresluhoval a byl by to problem.
@werumka
@oveckaluky vy ssi pisete o voze a o koze. Z toho co si vydelaji, dane odvadi. Z duchodu samozrejme ne.
@martinka_33 Já si myslím, že ne, že to bylo myšleno tak, že mají mzdu s nižšími daněmi a k tomu plný duchod: "Ale už jen to, že mají pak nižší daně (téměř žádné) je přece super bonus. Třeba u nás si fakt vydělávaly okolo 30Kc, a pak k tomu ještě plný důchod... no nevím, no. Přijde mi to nefér. "
Ale třeba jsem to blbě pochopila 😊
@martinka_33 Protože zaměstnavatel je nemůže jen tak propustit...
@martinka_33 Ano, odvádí, ale ne ve výši, jako jejich spolupracovníci "nedůchodci". A ano, myslím ze mzdy. A ano, přijde mi to jako ždímání státu, i když vlastně bohužel legální. A v tom mi to přijde špatně nastavené. Není to nic proti důchodcům, jen jak jsme narazily na to špatné nastavení dávek. Zvláštní je, že tohle všem přijde v pohodě, ale když snížili valorizaci důchodů a já jsem tu v jedné diskuzi napsala, že mi to vadí, proto že ve valné většině jde o lidi, kteří celý život pracovali, bylo mi odpovezeno, že důchodci jsou pro státní ekonomiku "černá díra"... asi jiné období a už frčí něco jiného. 😀

@journals To je zbytečné...