icon

Kontrola z úřadu práce: Lze přijít o příspěvky?

terez317
1. bře 2024

Jsem máma samoživitelka. Konečně mi potvrdily příspevek na dítě a bydlení ( půl roku jsem na to čekala)
Táta od dcerky knám chodí na návštěvy aby mohl s dcerou trávit čas. Dnes jsem odskočila s malou do obchodu.
Táta mi opravoval skřín..
Volal mi že přišly báby s úřadu ať příjdu domů.
Jak je možné že přišly ??!!
Zrovna jak byl z nás, musel mě "někdo" nahlásit na úřad kdo přesně věděl že bude u nás.
Řekli že mi končí veškeré příspěvky. Když táta knám chodí..

Strana
z4
kristyn86
13. bře 2024

@werumka Taky jsem myslela,ze starobni duchodce ma slevu na dani. Neco jako osoba ZTP ci invalidni.

oveckaluky
Autor odpověď smazal
oveckaluky
13. bře 2024

@werumka Beru zpět, napsala jsem daně, ale myslela jsem celkově odvody. Nicméně i tak si myslím, že nějakou úlevu na daních mamka má.

werumka
13. bře 2024

@kristyn86 Nemá... měl by slevu na dani základní (což je 210 Kč měsíčně), pokud by byl invalidní v 1. nebo 2, stupni a ten invalidní důchod by mu byl nahrazen starobním. Pak je sleva na dani rozšířená a to je to stejné, akorát pro invaliditu 3. stupně a tam je sleva na dani 420 Kč měsíčně. Největší sleva je status ZTP/P. Tam už se opravdu jedná o víc než 1000 Kč měsíčně. Samotný status starobního důchodce bez předchozí invalidity nezakládá slevu na dani jinou, než co má každý poplatník. Tedy základní slevu na poplatníka.

@oveckaluky Je to úplně minimální. Je tam sleva na zdravotním a to jen v případě, že by si důchodce vydělal méně, než je minimální vyměřovací základ (což je letos 21 983,50 Kč). Když si vydělá méně nedůchodce, tak musí doplatit ze své mzdy pojistné do minimální zálohy (2968 Kč/měsíc). Důchodce nemusí, pojistné je mu strženo podle skutečného výdělku. Což je v nejlepším tak jako tak třeba max pár stovek měsíčně.
Dejme tomu, že by ten důchodce měl 30000 Kč měsíčně v hrubém. V takovém případě nemá slevu na zdravotním pojištění, slevu na daň má základní, stejně jako každý. Na sociální pojištění je sleva 5%, ale pouze pokud má ten důchodce zkrácený úvazek a je to sleva pro zaměstnavatele (tedy je počítána z toho, co platí zaměstnavatel ze svých zdrojů, ne to, co se strhává zaměstnanci ze mzdy). Takže pokud má důchodce 30 000 Kč měsíčně, má odvody úplně stejné, jako nedůchodce. Četla jsem, že se chystá nějaká změna, která by odvody ze sociálního snížila právě tomu zaměstnanci. Ale to je daleko...

werumka
13. bře 2024

A jen tak mimochodem - stejnou současnou slevu na sociální pojištění má zaměstnavatel i na maminky dětí do 10 let, které pracují na zkrácený úvazek 🙂

martinka_33
13. bře 2024

@werumka to je ale nesmysl ne? Přece odvody ze mzdy jsou pro vsechny stejné? Nebo maji vetsi slevy na dani? Jako kdyz mas slevu za to ze studujes tak podobnou i pro duchodce? Nebo nizsi socialni a zdravotni protoze to za ne plati stát?
@oveckaluky urcite je propustit muze proc by nemohl? Leda by nebyla adekvatni nahrada. Jinak nevrala bych cely duchod, ale urcite by nebylo od veci prduchum duchod krátit po dobu kdy pracují fulltime. Takový kompromis, aby se vyplatilo pracovat, ale zároceň aby stát ušetřil 🤔 Ale fakt to neni realbe kvuli tem oborum kde jsou pracujici duchodci potřeba.

werumka
13. bře 2024

@martinka_33 Nejsou 😉 u zdravotního pojištění je rozdíl v odvodech, když jsi státní pojištěnec a zároveň nedosáhneš minimální mzdy. Úplně jiné odvody mají třeba zaměstnavatelé a jejich zamestnanci na chráněném trhu práce. Ti zaměstnávají osoby se zdravotním postižením atp..
U dani jsou různé slevy. Jak sama píšeš na studenta, tak pak je pro lidi s invalidním důchodem, osoby s průkazem ztp/p. A jen záleží, jestli si tu slevu uplatňují měsíčně, nebo pak ročně.

werumka
13. bře 2024

@martinka_33 Jinak u těch prduchu 🙂 jsou právě zaměstnavatelé motivovaní tou slevou na sociální pojištění, pokud jim dají zkrácený úvazek. Stejně, jako těm matkám... Když dají plný, tak tu slevu nedostanou...

oveckaluky
13. bře 2024

@martinka_33 Jj, tak jsem to myslela. Ale fakt nemůžou. Já vím, jal to naši ředitelku i štvalo, protože na odstupné v rozpočtu nebylo, a pokud neobejdou samy, nemůže dělat nic. Ale je to teda 6 let, než jsem šla na MD, tak možná se něco změnilo. Ale tehdy fakt nemohla nic... A byly to řadové knihovnice, jako my. Navíc akorát neustále vyžadovaly úlevy, protože ne na všechno stačily, takže jsme dělaly většinu práce za ně. Jako jasné, že v 60 ji nenecháme tahat bedny s knihama, ale v koutku duše to fakt štvalo, no. Protože knihovnice není "čisté, klidné a sedavé" zaměstnání, jak si spousta lidí myslí. ;-D

oveckaluky
13. bře 2024

@werumka Jenže když se důchodce rozhodne dál být na plný, tak má zaměstnavatel fakt svázané ruce, pokud nemá na odstupné. Jestli se tedy něco nezměnilo. Ale to jsme fakt hodně odbočily od původního tématu. 💖

misulka84
13. bře 2024

@fatal_error hmm tak bych řekla že na dávkách je snad každý třetí spoluobčan🫣

Strana
z4