Na co mám nárok po porodu?
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat jestli nějaká z vás má zkušenosti😁
Čekáme s přítelem první miminko a finančně na tom nejsme úplně nejlíp. Nájem, auto, paušály a úvěr..
Já jsem na NP a přítel zaměstnán.
Jde mi teda o to, že když bude v rodném listě a byt je napsaný jen na mě, můžu žádat o nějaký příspěvek na živobytí? Aby mě braly jako samoživitelku a nepočítal se jeho příjem, protože pak je to na hranici a asi by nebyl na nic nárok
Jen rodičák
@klea81 No, nevim, kde bydlis, ale me 20 spoju za tyden neprijde jako neco, cim se daji zvladnout nakupy, prace, lekari a dalsi nutne pochuzky. A jinak jo, na nakup se da zajit pesky, uz te vidim, jak jdes hezky 4 km tam a 4 zpet a tahnes kompletní nakup. No, dobra, když budes doma, tak ti muzes jednu cestu jet jako kral autobusem.
Mluvila jsi o tomhle s přítelem? Aby si nepřipadal jako blbec, že není schopný uživit svoje dítě a kvůli "pár stovkám" z něho děláš před okolím idiota, tím že budeš lhát.
Pokud s tebou nebude žít tak se jeho příjem počítat nebude, ale primárně bude potřeba vyměřit alimenty, které v takovém případě budou vyměřovány pravděpodobně i na tebe (nevím zda se to dělá automaticky při žádosti o výživné, nebo extra). Od státu máš nárok (ať jste spolu, či nikoliv) na PPM (pokud splňuješ podmínky), následně na rodičovský příspěvek, v případě že nepřesáhnete rozhodnou částku 2,7 násobek životního minima všech posuzovaných osob (tedy buď tvoje a dítěte, případně přítele pokud spolu žijete), to samé je u porodného, příspěvek na bydlení má také svá specifika a podmínky, tuším že je tam něco ve smyslu určitého procenta výdajů na bydlení (nejsem si jistá ale tuším je to tak když za bydlení vynaložíš více než 40% příjmů... ale doporučuji juknout na web, tam to určitě dohledáš), no a to je tuším od státu tak nějak vše. Ještě (tuším bude platit od června letošního roku) máš nárok na na případné zálohové výživné v případě že by partner neplatil alimenty...
Pravdou ale je že spoléhat na to že tě stát spasí je naivní a je asi více než naivní si myslet že ti zajistí určitý standard či komfort, takže z dlouhodobého hlediska spíše doporučuji přemýšlet nad tím, jak svou vlastní činností situaci zlepšit spíše než kalkulovat s tím na co ne/máš nárok a případně uvažovat nad zatajením partnera, protože to se ti může nepěkně vymstít a nakonec tě to může stát více peněz, než kolik by ti to přineslo...
My taky na tom nejsme finančně nejlíp, ale budeme mít nárok pouze na porodné, max. na přídavek na dítě, ale to je tak směšná částka (500 Kč, tuším), že pro nás to nemá cenu. Rodičák si nastavím na 10 000 Kč/měsíc + přítel vydělává, takže si myslím, že o hladu nebudeme. Určitě to zvládnete taky 🙂
@ellyem Přídavky jsou nějak "dvoufázové" pokud alespoň jeden z rodičů pracuje, nebo matka pracovala před nástupem na rodičák, tak máš nárok na zvýšenou platbu, tuším je to o 300 měsíčně více, nebo tak nějak...
Jinak souhlas někdy je to cestování a byrokracie "dražší" než ten benefit, já o něj žádala jednou před x lety a byl to očistec :D
@gramar My s přítelem pracujeme, ale oba brigádně. Já dokonce nemám nárok ani na PPM, protože mám na DPČ smlouvu malého rozsahu, přítel taky. Je to na houby, ale co se dá dělat. Kamarádka si žádala o přídavek loni v září a kolik keců kolem toho na úřadě měli... Nakonec jí řekli, že pokud je pro ni ta pětistovka tak důležitá a nemá peníze, nemá si dělat děti. Tím to haslo a žádný přídavek stejně nedostala.
Taky nechápu proč byste měli mít na něco nárok. Jen mateřská a rodičák. Nechci být hnusná, ale místo vymýšlení jak podvádět by se měl tvůj partner snažit, aby vás uživil.
@ellyem Jo to nevím jak je to u prací malého rozsahu, já měla ten přídavek tehdy na čtvrt roku tuším se to dávalo a na další už jsem neměla nárok, protože jsem začala chodit na brigádu a už jsme měli vyšší příjem. Ale pravdou je že tehdy to bylo dost nepříjemné jednání na úřadu, ale s radostí musím říci že mám dojem že přístup úředníků se velmi lepší, nebo jsem měla v posledních letech kliku na ty co ještě nevyhořeli... Pravdou ale je, že jsem ráda že toto nemusím podstupovat i tehdy jsem měla tak nějak nepatřičný dojem že o to žádám, ale situace to tak nějak vyžadovala...
@irmamala no asi tak bych to řekla i já 🙂
@j.a.n.i 10 km chodím normálně každý den😁 nakoupit jdu s manželem, máme 2 batohy a 2 tašky. Všechno jde, když se chce. Ono dokonce jde si objednat nakup domu a fakt kvůli tomu nemusíš utratit statisíce za auto. Já ho nikomu neberu, ale jsem ráda, že se bez nej obejdu a peníze liju jinam než do pojištění, oprav a prezuti.
@irmamala Přesně tak, tady když napíše nějaká maminka co čeká miminko a nemají finance, nebylo dítě plánované tak každý píše, jak si co má vyřídit, cl se dá a co ne a jak to zvládne ať nechodí na potrat.
A já se tu zeptám na totéž a zmíním, že máme auto skrz práci podotýkám tak se tu hned každý zuří
@klea81 Hahaha, takze jo je videt, ze zijes ve meste, do oblasti, o kterych tu mluvome si fakt nakup domu neobjednas. A pri bezne pracovni dobe tim 10km vyletem stihnes otevrene tak vietnamce. A to nemluvim o situaci, kdy mas male dite... S nim tezko pujdes 10km... A jo, budes krasne stihat praci, nakupy a otviracku skolky.
@gramar mockrát děkuji, tohle jsem chtěla vědět a ne tady číst jak se pár ženských hádá nad jednou otázkou. 🙂
“Aby mě braly jako samoživitelku a nepočítal se jeho příjem, protože pak je to na hranici a asi by nebyl na nic nárok”. Tohle jste napsala. Takze to tady ted nesvadejte na to, ze jste se zeptala jak kterakoliv jina budouci maminka v nouzi 🙄
Autorko promiň, ale nepřijde ti ten dotaz dost nefér vůči skutečným samoživitelkám, které zůstaly s dítětem samy, otec a alimenty v nedohlednu, tak holt musí prosit o pomoc stát? Vy budete normální rodina, otec dítěte s vámi žije, tak snad máte nějakou hrdost a zamakáte na tom, abyste se v pohodě uživili a nebudete sockovat nějaké přídavky, na které nemáte nárok, ne?
@jade85 jak vidis tak budou :D

Muzes pozadat o porodne... Bud ti ho priklepnou nebo ne...