Problémy se sociálkou, ospodem i dávkami

martinka2000
1. kvě 2019

Ahoj dostala jsem se do složité situace dcera mi porodila tři týdny před 17kou. Chodí do školy a aby mohla vychovávat dceru musela jsem si malou vzít do péče a tím vše začalo. Mimochodem mám další dvě děti 9 let a 12let. Už na začátku litani po úřadech ospod ,dávky,soudy. První co bylo že mi neuznali rozsudek pestounske péče takže jsem musela na úřad práce kde tedy i v téhle situaci chtěli registraci a chození po volných místech i s miminem. Mateřskou mi nechtěli dát dokud nebude další rozsudek a vedoucí odboru mi řekla že pokud na to nemám ať dam malou do ústavu. Pak moje dcera si našla přítele a začaly problémy takže neustálé běhání po ospodu řešení domlouvani nakonec to dopadlo tak že se odstěhovala a já mám malou doma ale teď místo ospodu mi sem chodí běžná socialka s tím že dostanu na svoje děti soudní dohled protože kluk jednou za čtrnáct dnů jeden den chybí a když dostane peníze na svačinu koupil si bramburky a sladké pití,zlámal si pastelky přes den odpoledne chodí ven a vytáhl baterku z kontejneru na baterky a z tohoto důvodu nam chtějí dát soudní dohled a dcera že na ve dvanácti skoro ve třinácti naladovost a špatně se učí doma nic neshledala uvareno uklizeno děti čisté vše jak má být až na problém že mám dva psy doma. Do toho se mi rozbila pračka,rekla jsem si tak teď když mi sem pořád lezou a já jsem na vše sama bez chlapa požádam si o mimořádnou pomoc a vysmali se mi že v pořádku ať si podám žádost ale dostanu 1000kc s tim ze si musim zaplatit opravare ktery mi napise papir ze uz pracka nejde opravit. Tak já už nevím co tohle má vše znamenat já si vzala malou starám se o ni aby neskončila v ústavu a oni mi pořád hážou klacky pod nohy máte prosím někdo nějakou radu?

makronka222
1. kvě 2019

No prvotni pruser je, ze dcera vubec otehotnela takhle brzo, proc nemela prasky nebo kluk gumu? Kdyby byla co k cemu, bude s miminem doma a skolu muze studovat dalkove. Vy si zazadejte alespon o prispevek na bydleni, nebo uz ho mate? Tohle cely bych na urady nesvadela, je to blby, lituju vas, ale urady za tohle nemuzou

verace81
1. kvě 2019

Kdyby na úřadu práce byly normální ženský jako jsou u nás tak Vás pozvou 1x za měsíc podepíšete papír, že jste tam byla a nechají Vás být. Normálně bych na just chodila na pracák i s miminkem třeba jim to dojde, že práce nepřichází v úvahu. Jednání sociálky nechápu proč nedávají dohled tam, kde je potřeba. Musíte si zjistit na co máte nárok a o jaké přídavky si můžete žádat. Jediné co Vám můžu poradit, že až Vám odklepnou mateřskou a budete ji pobírat tak můžete dočerpat i peníze z úřadu práce.

sudylichozrout
1. kvě 2019

@martinka2000 Predne pokud byla vase dcera dost dospela na to, aby soulozila, mela by byt dost dospela na to, aby se alespon snazila postarat o miminko. To detatko ji potrebuje jako mamu. Takze bych si byt vami trochu duplnula, aby se zapojila, skolu muze delat dalkove, nebo si ji dodelat pozdeji. Co se tyce uradu, tam vubec netusim, kdo ma co na starosti a jake ma pravomoci, ale zkuste se obratit na nejakou neziskovku v okoli pro lidi v nouzi, urcite vam poradi, jak postupovat a pomohou.
Vase dcera by se mela vratit domu k vam a k miminku. Kazdopadne mate ale muj obdiv za to, ze o miminko pecujete a ze neskoncilo v ustavu bez nadeje na lasku.

martinka2000
autor
1. kvě 2019

@makronka222 prášky měla ale bohužel je nebrala to já nevěděla příspěvek na bydlení mám tohle všechno jsem vybehala naštěstí vím že za moji situaci úřady nemůžou ale vadí mi že po mě nesmyslne šlapou a házejí mi klacky pod nohy než aby pomohli

andrea2016
1. kvě 2019

Můžu se zeptat, proč jste si musela malou brát do péče Vy?

hankaviki
1. kvě 2019

@andrea2016 Asi to mladá nezvládala..

andrea2016
1. kvě 2019

@hankaviki To chápu, ale paní to píše hned na začátku, že si jí musela osvojit. Proto se ptám.

pavca1982
1. kvě 2019

To je opravdu těžká situace zejména pro Vás. Bohužel se to může stát každému. Holka je prostě mladá a nezodpovědná. Za to Vy nemůžete i kdybyste jí sebelíp vychovávala. Já zkušenost s úřady nemám takže s tím pomoct nemůžu. Kolik je miminku můžu se zeptat?

luciina
1. kvě 2019

@martinka2000 zkuste oslovit nějakou nadaci, která ví jak "jednat" s úřady a může mezi vámi dělat prostředníka a vyrovnávat případná nedorozumění.

merope
1. kvě 2019

Bohužel často je přístup úřadů, že opravdu prudí ☹ - jako říct babičce, že pokud na to nemá, ať dá vnouče do ústavu, to mi přijde opravdu trošku moc. Jasně, asi vám nedají příspěvek na pěstounskou péči (podle mě pokud je to v rodině, dávat by se neměl vůbec, pak se jen osvojuje náhodně v rodině kvůli příspěvku ☹ ), ale pak by měli dát něco jiného - buď vám nebo aspoň dceři rodičák/mateřskou (a po té to chtít).

Nerozumím, co je za problém se synem, že vytáhl baterku z kontejneru na baterky - to je jako tak zakázané, že kvůli tomu prudí OSPOD???

JInak sociálka, pokud je rozumná, může i dost pomoci - zkuste zjistit, zda se s tou vaší nedá nějak rozumně domluvit. Známá je takto pod dohledem sociálky jako matka-samoživitelka (od toho, co byla na operaci a dcera musela na tu dobu do ústavu) a vyřídili jim doučování pro dceru a dost pomáhají. Takže oni umí i pomoci. Ale vše je o lidech, bohužel ne všude to je pravidlo.

Co se týče příspěvků na pračku a dalších - tam pokud člověk nemá jinou barvu kůže a nezačne vyhrožovat rasismem, nemá šanci ☹.

Jo a tatínek dítěte by měl platit alimenty.

kulihrasekzeleny
5. kvě 2019

Bohuzel nic neporadim, ale preji vam hodne sil, at to vse zvladnete! Mate muj obdiv! Jste skvela! Doufam, ze vam brzo skonci spatne obdobi a zacne se vam darit! Drzim vam palce! ❤️

malanoha
6. kvě 2019

A tatinek toho ditete a jeho rodina je kde? Byl taky nezletilý? Nemela by plynout nejaka pomoc i z jeho strany?

layaa
6. kvě 2019

Zdravím, moc to dceři ulehčujete.. je to její dítě, ona by se měla starat.. má v úmyslu převzít péči o dceru, jakmile dokončí školu? Předpokládám, že ne, když už jí nyní opustila - odstěhovala se jinam. Spíš mám obavu, aby Vás zanedlouho nepodarovala dalším vnoučetem.. a co si z toho odnese Vaše mladší dcera? Že, maminka vše vyřeší.. tak abyste za chvilku neměla doma školku 😟 Určitě bych matku dítěte finančně zapojila! Ať chodí po škole na brigádu, doplňovat zboží, nebo uklízet - na brigádu může od 15 let. A kontaktovala bych otce dítěte, potažmo jeho rodiče. Vědí o vnučce? Poprosila bych je o příspěvek. Jestli jsou aspoň trochu rozumní, mohli by na to přistoupit.

martinka2000
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
martinka2000
autor
9. kvě 2019

@andrea2016 když porodila bylo ji ještě šestnáct a chodí do školy péči nezvládá já jsem odešla z práce a sla jsem na mateřskou aby mohla chodit do školy

martinka2000
autor
9. kvě 2019

@pavca1982 malá už je větší rok a třičtvrtě špatně jsem to formulovala ze začátku já myslela že to zvládne hlídala děti cizí a slibovala jak se bude starat a nakonec skutek utek sla ven s holkama a přišla až druhý den ať dělám co dělám dělá si vše podle sebe nejde to po dobrém ani po zlém

martinka2000
autor
9. kvě 2019

@layaa malý otec zaplatil třikrát alimenty jsem řešila soudně dluží mi na alimentech za rok a půl soud mu vyměřil minimum. Vychovávala ho babička jeho matka ho opustila babička vychovává další jeho dva sourozence matka o ne nemá zájem. Dcera si prý zazada o malou ale později spod ji to nedoporucil zatím riziko že ji malou nedají do péče je velký po tom všem co předvádí

martinka2000
autor
9. kvě 2019

@kulihrasekzeleny děkuji moc každá normální mama nenechá dítě osudu i když není její a já malou miluju

svija
9. kvě 2019

¨Bohužel taky neporadím, nemám zkušenost, ale jen chci napsat, že Vám držím palce a že Vás chápu, každá máma by toto pro dceru udělala. A nechápu, proč úřady prudí.

raliska
9. kvě 2019

Drzim palce, at se vse srovna. Co se tyce pracky, je to bezny postup. Musite prokazat, ze je pracka nefunkcni a nejde opravit. To prave potvrzenim od opravare a nasledne mohou z uradu dat prispevek klidne jen na pracku z bazaru. Netusim jestli to maji jini obcane jinak, ale predpokladam, ze se takto davka zneuzivala, a proto je takovy postup. Pokud potrebujete nejakou pomoc i skrz urady atd. Nasla bych si obcansou poradnu - jsou zdarma a u nas treba funguji pri Diakonii.

martinka2000
autor
10. kvě 2019

@raliska děkuju už jsem nad tím přemýšlela s ano poradím se tohle mi nepřijde normální

gracinka7
10. kvě 2019

Teda, nemáš to vůbec lehký. Držím palce, ať se to nějak vyřeší a úřady tě přestanou prudit. Ale být tebou, zkusím to nějak pořešit, aby si pak dcera malou nevzala zpět. Moc se mi nelíbí systém, že ty vypipláš miminko a ona si pak přijde k hotovému.

martinka2000
autor
12. kvě 2019

@gracinka7 po pravdě me se to taky nelíbí a i kdyz to bude teď znít blbě ale mám k malý citovou vazbu mám ji jak svoji a pak to bude jako když mi budou brát moje dítě i ta malá v tom bude mít hokej neřeknu kdyby holka měla snahu od té doby co porodila ale nemá a sama socialka ji řekla že nemá šanci teď malou dostat zatím do péče