Zaměstnavatel zapomněl poslat rozhodnutí o prac.neschopnosti na sociálku. Kdy můžu čekat dávku?

ilema
6. říj 2019

Hezký večer, holky, chtěla jsem se zeptat, co se stane, když jsem nastoupila před měsícem na neschopenku, dokumenty jsem odevzdala v práci, ovšem zaměstnavatel na to zapomněl (soukromnik) a papíry od doktora - rozhodnutí o pracovní neschopnosti neposlal účetní a ta je nemohla poslat na socialku. Mezitím jsem neschopenku ukončila, doktor samozřejmě poslal ukončení a teď co? Zaměstnavatel to teda údajně v pátek předal účetní, ale předpokládám, že mi prostě dávka ze socialky nepřijde, když jim chybí papíry. A když to dodají, tak mi ještě něco vyplatí? Děkuji, jestli někdo víte...

jituli84
6. říj 2019

Myslím, že až jim to dojde na socialku maj 30 dní na vyplacení, taky se mi to jednou stalo

biedronka10
6. říj 2019

Stalo se mi neco podobne, s tim rozdilem, ze u me se jednalo o normalni nadnarodni fabriku. A prisla jsem na to, az kdyz jsem sla na zp prihlasit malou. Tedy mu pripad: musela jsem na uctarnu zamestnavatele za ucetni, aby to teda nahlasila na OSSZ a pak jsem musela na OSSZ pro potvrzeni od kdy jsem byla na ND do kdy a dalsi papir, kdy jsem presla na PN.....protoze me zamestnavatel zrusil z hrazeni zp, ale nenahlasil PN, takze jsem nebyla pojistena a hrozilo mi doplaceni zdravotniho.

martt
6. říj 2019

@ilema Mně se stalo něco podobného účetní neposlala papíry na sociálku a já to zjistila tak ze mi ten měsíc nepřišla žádná nemocenská. Volala jsem si na sociálku, kde mi řekli, že nic nedostali , ať to pošlu znovu a zaplatili mne to zpětně.

ilema
autor
7. říj 2019

@jituli84
@biedronka10
@martt
Holky, dekuju moc za info, já už se lekla, že to bude problém a budu krom doktorů lítat ještě po úřadech, no ale moc mě to netěší, aspoň že mám nějakou rezervu, kam šahnout, abych včas poplatila účty...

ninive211
7. říj 2019

@ilema Prijde mi, ze tech laxnich zamestnavatelu, potazmo ucetnich, je nejak moc a je to pomalu kazfy treti, co ma problémy😟 Asi nejjistejsi pak, i kdyz to neni povinnost tvoje, ale zaměstnavatele, odnest na socku sama, pak mas jistotu, ze to mit budou.
Jinak mit nejakou finanční rezervu bokem, treba prave pro tyto pripady, by mela byt naprosta samozrejmost, aby cloveka pak takovato situace nezaskocila. Kazdy mesic se tu opakuji dotazy, kdy ze prijde ten rodicak, ze nemaji treba na zaplaceni zakladnich potreb! Hrozný, být zavislý na každé koruně.

j.a.n.i
7. říj 2019

@ninive211 Ale odnest to sama nepomuze, bez prilohy od zamestnavatele o prijmech stejne ossz nic vyplacet nezacne.

jankol
7. říj 2019
Uživatel jankol je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od jankol.

až jim to přijde tak to vyplatí zpětně na to máš nárok a bohužel nemůžeš za neschopnost zaměstnavatele teoreticky by jim mělo stačit i to ukončení protože podle toho oni si můžou vyžádat veškeré podklady a zjistí od kdy do kdy jsi byla na nemocenské 😉

svntvt
7. říj 2019

Tak vidím ze ucetni na to dlabou snad vsude 😂 taky mam obdobnou zkušenost...

jituli84
7. říj 2019

njn kašlou na to, mě jednou muj zaměstnavatel zapomněl zaplatit těch prvních 14 dnů, tak to doplatil až v dalším měsíci, jednou mi jeden díl neschopenky zapomněly odeslat na socku, no někdy je lepší si to ověřit, pokud se na socku vubec dovoláte .. minulý měsíc jsem odevzdavala lístek na peníze 1. a teprve 13. jim to došlo na socku a peníze od nich přišly až 28. , No jako člověk na nemocenské bez finanční rezervy...nechci si to ani moc představovat.

merope
7. říj 2019

Tak mě už se stalo, že účetní tvrdila, že bordel mají na (zdravotní) pojišťovně, pojišťovna, že to zaměstnavatel nehlásil. Nikdo neví.

Jinak se sociálkou je to vůbec veselé - kvůli mateřské jsem jim dodávala papíry, které jsem jim dodávala s přehledem za loňský rok, aspoň že teda jsem jim jen dala kopie s poznámkou, že originály mají. A pak to potřebovali ještě všelijak rozdělovat podle konkrétní smlouvy. A taky byly doby, kdy se přecházelo na nový systém a všechny dávky šly i s 3 měsíčním zpožděním (jen zkuste nezaplatit vy, hned tam skáče penále).

biedronka10
7. říj 2019

@ilema mam tam chybu.... Musela jsem po opetovnym nahlaseni ucetni na OSSZ pro papir jak za PN tak za MD. Zkratka zdr. poj nemela vubec nic, mela me jen zrusenou. Cumela jsem na ni jak pero z gauce

ilema
autor
8. říj 2019

@biedronka10 Ježíš, nestraš, já právě posílala papír k žádosti o mateřskou rovnou účetní, protože jsem zjistila, že na něm nikde není (na neschopence jo) podpis zaměstnavatele, protože by mi nezačala snad chodit ani ta mateřská. Musím účetní stejně ještě zavolat. Po těch letech bych čekala, že to proběhne v klidu a to mi to řekla účetní, že ty papíry ještě nemá, kdybych se neozvala, tak nevím, kdy by ji to dal. Jako netuším, co bych bez rezervy dělala, nemám bokem moc, ale na pokrytí nezbytného mi to vyjde.