Trojčata a případná redukce
Najde se tu maminka, která také zjistila, že čeká trojčata? Je to pro mě strašný šok. Zvažuji i redukci na dvojčata, ale potřebuji radu.
@renap Jenom jeste to riziko predcasneho porodu - je to sice velke riziko, ale taky to neni zaruka.. trojcata se muzou taky narodit v pohode treba ve 34tt naprosto bez nasledku. Moje teta rodila dvojcata v terminu 40+0.. mela sice otresny porod, ale deti zcela zdrave a ona uz taky..
@sofinka84 znama byla na redukci s trojcatky.. bylo ji to doporuceno z duvodu,ze je hodne drobna a 3 by proste neodnosila.. delali ji to v apolinari a vse dopadlo dobre.. i kdyz pak kluky porodila stejne nejak predcasne,ale nee nejak extremne.. bohuzel detaily nevim..je to uz cca 7let a to jsem se jeste o tehotenstvi tak nezajimala,abych se vic ptala.. ☹ ja sama ted cekam dvojcata a muzu rict,ze ted ke konci opravdu zacina prituhovat a smekam pred maminama co donosi trojcata.. 🙏 nekdo ze zdravotnich duvodu musi redukovat i dvojcatka.. pry v hradci kralove je klinika,kde tuto redukci delaji laserem.. melo by to byt setrnejsi..
@karlajasmine Kde jsi vzala ty statistiky? Je to něco úplně jinýho,než jsem se dočetla já,a to jsem se tomu jeden čas dost věnovala. A to o tom poškození mozku druhého dvojčete? To je technicky možné jak,když je každé zvlášť ve svém obali a plave ve své plodovce,,co se děje s tím druhým se ho nemůže vůbec dotknout. Tady je odborný článek a píšou tam tedy něco úplně jiného,než uvádíš ty.
https://www.tribune.cz/clanek/7730-seznameni-pa...
@sofinka84 Jak píší holky, udělej rozhodnutí a věř, že bylo pro Tvůj život to nejlepší. Kamarádka čekala čtyřčata, doktoři tlačili na pilu, že je nedonosí a bla bla bla. Nakonec se právě při redukci stala chyba, která spustila kontrakce a následně nezvratný porod dvou dětí, které přežily, ale s obrovskými následky. Kdyby si nechala všechny čtyři, donosila by je s velkou pravděpodobností výrazně lépe a déle.
Hlavně poslechni svoji intuici, ne lékaře. To jsou v 99% jen nelidské arogantní stroje na vypisování bodů pro pojišťovnu a o člověka a lidský život jim vůbec nejde. Jen nechtějí mít problémy a práci navíc, nalžou ti cokoli (pracuji s nimi 😀). Spoléhej na své srdce a rozhodneš se správně ❤
@sofinka84 ja taky dekuju.. posilam ti spoustu sil do rozhodovani.. at se rozhodnes jakkoliv,tak to dobre dopadne! Hlavne pozitivni mysl ❤ trosku ti rozumim s tim sokem jak ti asi je.. my na prvnim utz meli jen jedno embryo a na dalsim uz byly embrya 2.. noo na treti uz jsme se pomalu bali jit,aby tam nebylo treti.. uz jen ty dvojcata byl sok a priznam se,ze jsem pak cely den probrecela kvuli tomu jak to vsechno zvladnem.. ale jakmile jsem se s tim smirila,tak to ze me spadlo a zaclo mi bejt krasne.. uz abys to mela za sebou to rozhodnuti a mohla se jen tesit z tehotenstvi.. tak snad pak kdyz budes chtit,tak davej vedet jak u tebe tehotenstvi probiha.. 👍🙏
@dixiee Díky, přesně to je to, po čem toužím nejvíc, konečně si začít těhotenství užívat, když jsem na něj tak dlouho čekala 🙂 měla jsi přesně tu samou reakci na dvojčata jako já. A právě ve chvíli, kdy jsem s tím byla smířená a modlila se, at je vše v pořádku, tak přijde tohle.
Když jsem byla poprvé těhotná čekala jsem dvojčata jedno se přestalo vyvíjet a musela jsem na zákrok do Hradce Králové tam dělají přerušení laserem a právě v tý době tam byla jedna pani s trojčatama a dělali jí redukci jednoho miminka, ten zákrok se musí udělat do určitého týdne aby neohrozil ty zbylé, doporučuji se spojit s lékaři a domluvit se jestli jste rozhodnutá, neodsuzuji vás.
@karlajasmine Tak aby mě zajímal zdroj statistiky, protože já jich pár prohlédla a všude se riziko předčasného porodu trojčat před 32tt pohybovalo okolo 30 %.
Dala bych přednost redukci, zvlášť, jestli autorka už s otěhotněním měla problém.
Všem, co přispěli do diskuze mockrát děkuji, za názory, podporu, pomoc a doporučení. Opravdu si moc vážím času, který jste si našli na komentář.
Držím palce, ať se Ti situaci podaří co nejlépe vyřešit a dočkáš se zdravých potomků.
Tem, co se ptaly, kde jsem vzala statistiky - tady: http://www.harrisbirthright.org/multifetal.htm
Ale nevim, co to je za stranku ani jestli je duveryhodna.
@renap To s tim poskozenim mozku bylo u situace, kdy jsou jednovajecna dvojcata a pak dalsi dite v deloze.. ze v pripade interupce jednoho z jednovajecnych dvojcat muze dojit k poskozeni toho druheho, takze mas pravdu, ze tady je to mimo.
Ja jsem kdysi četla o sestercatech, v cizině, na maminku děsně tlacili s redukci, pochopitelne.... Asoln 2 pryc... Ale ona nedokázala žádné sve dite nechat zabit. Z tech 6 jen jedna holčička byla lrspet pomalejší a silne brýle vlivem inkubátoru. A maminka říkala,ze je šťastna, ze je ma všechny a kdyz je vidi, ze si říká "a ktery dvě z nich by tu nebyly?"
Obdobne česká ctyrcata, tlak, aby se honem rozhodli... Riziko nedonoseni všech x riziko úmrtí zbylých po redukci.... Nechali si všechny a všechny ok.
Loterie s lidslym životem, ktery dite trefi smrticí jehla.... Hnus.
Pokud bys chtěla napiš. Ségra má trojčátka (trojvaječná) a o redukci uvažovala.
Držím palce ať se rozhodneš jak nejlíp to půjde. Pro Vás pro všechny.

@karlajasmine Děkuju! Právě takhle přemýšlím, že rozhodnutí, které udělám je pro mě prostě nejlepší.