icon

Trojčata a případná redukce

sofinka84
26. črc 2017

Najde se tu maminka, která také zjistila, že čeká trojčata? Je to pro mě strašný šok. Zvažuji i redukci na dvojčata, ale potřebuji radu.

Strana
z5
sofinka84
autor
26. črc 2017

@karlajasmine Děkuju! Právě takhle přemýšlím, že rozhodnutí, které udělám je pro mě prostě nejlepší.

karlajasmine
26. črc 2017

@renap Jenom jeste to riziko predcasneho porodu - je to sice velke riziko, ale taky to neni zaruka.. trojcata se muzou taky narodit v pohode treba ve 34tt naprosto bez nasledku. Moje teta rodila dvojcata v terminu 40+0.. mela sice otresny porod, ale deti zcela zdrave a ona uz taky..

katulen
26. črc 2017

@sofinka84 já vím o jedné mamince tady na MK, co má trojčata, dnes je jim již 8 let🙂.
Smilers - zkus jí🙂

dixiee
26. črc 2017

@sofinka84 znama byla na redukci s trojcatky.. bylo ji to doporuceno z duvodu,ze je hodne drobna a 3 by proste neodnosila.. delali ji to v apolinari a vse dopadlo dobre.. i kdyz pak kluky porodila stejne nejak predcasne,ale nee nejak extremne.. bohuzel detaily nevim..je to uz cca 7let a to jsem se jeste o tehotenstvi tak nezajimala,abych se vic ptala.. ☹ ja sama ted cekam dvojcata a muzu rict,ze ted ke konci opravdu zacina prituhovat a smekam pred maminama co donosi trojcata.. 🙏 nekdo ze zdravotnich duvodu musi redukovat i dvojcatka.. pry v hradci kralove je klinika,kde tuto redukci delaji laserem.. melo by to byt setrnejsi..

sofinka84
autor
26. črc 2017

@dixiee Děkuji, a přeju co nejsnazší konec těhotenství. Já zatím přemýšlím o Brně, moc času už taky nemám.

renap
26. črc 2017

@karlajasmine Kde jsi vzala ty statistiky? Je to něco úplně jinýho,než jsem se dočetla já,a to jsem se tomu jeden čas dost věnovala. A to o tom poškození mozku druhého dvojčete? To je technicky možné jak,když je každé zvlášť ve svém obali a plave ve své plodovce,,co se děje s tím druhým se ho nemůže vůbec dotknout. Tady je odborný článek a píšou tam tedy něco úplně jiného,než uvádíš ty.
https://www.tribune.cz/clanek/7730-seznameni-pa...

orchidis
26. črc 2017

@sofinka84 Jak píší holky, udělej rozhodnutí a věř, že bylo pro Tvůj život to nejlepší. Kamarádka čekala čtyřčata, doktoři tlačili na pilu, že je nedonosí a bla bla bla. Nakonec se právě při redukci stala chyba, která spustila kontrakce a následně nezvratný porod dvou dětí, které přežily, ale s obrovskými následky. Kdyby si nechala všechny čtyři, donosila by je s velkou pravděpodobností výrazně lépe a déle.

Hlavně poslechni svoji intuici, ne lékaře. To jsou v 99% jen nelidské arogantní stroje na vypisování bodů pro pojišťovnu a o člověka a lidský život jim vůbec nejde. Jen nechtějí mít problémy a práci navíc, nalžou ti cokoli (pracuji s nimi 😀). Spoléhej na své srdce a rozhodneš se správně ❤

sofinka84
autor
26. črc 2017

@renap Tohle je poměrně jasně napsaný článek o rizicích. Děkuji za něj.

dixiee
26. črc 2017

@sofinka84 ja taky dekuju.. posilam ti spoustu sil do rozhodovani.. at se rozhodnes jakkoliv,tak to dobre dopadne! Hlavne pozitivni mysl ❤ trosku ti rozumim s tim sokem jak ti asi je.. my na prvnim utz meli jen jedno embryo a na dalsim uz byly embrya 2.. noo na treti uz jsme se pomalu bali jit,aby tam nebylo treti.. uz jen ty dvojcata byl sok a priznam se,ze jsem pak cely den probrecela kvuli tomu jak to vsechno zvladnem.. ale jakmile jsem se s tim smirila,tak to ze me spadlo a zaclo mi bejt krasne.. uz abys to mela za sebou to rozhodnuti a mohla se jen tesit z tehotenstvi.. tak snad pak kdyz budes chtit,tak davej vedet jak u tebe tehotenstvi probiha.. 👍🙏

sofinka84
autor
26. črc 2017

@orchidis Je mi to jasné, moc díky, věřím, že se rozhodnu dobře a vše bude v pořádku 🙂

sofinka84
autor
26. črc 2017

@dixiee Díky, přesně to je to, po čem toužím nejvíc, konečně si začít těhotenství užívat, když jsem na něj tak dlouho čekala 🙂 měla jsi přesně tu samou reakci na dvojčata jako já. A právě ve chvíli, kdy jsem s tím byla smířená a modlila se, at je vše v pořádku, tak přijde tohle.

katka865
26. črc 2017

@sofinka84 doporucuji obratit se na lekare v praze podoli, konkretne doc. Krofta se zabyva peci o vicercata a rekne ti k tomu nejvice informaci. Mam s nim osobni zkusenost. Je to vyborny lekar. Preji hodne stesti.

golymetr
26. črc 2017

Když jsem byla poprvé těhotná čekala jsem dvojčata jedno se přestalo vyvíjet a musela jsem na zákrok do Hradce Králové tam dělají přerušení laserem a právě v tý době tam byla jedna pani s trojčatama a dělali jí redukci jednoho miminka, ten zákrok se musí udělat do určitého týdne aby neohrozil ty zbylé, doporučuji se spojit s lékaři a domluvit se jestli jste rozhodnutá, neodsuzuji vás.

jezz1e
26. črc 2017

@karlajasmine Tak aby mě zajímal zdroj statistiky, protože já jich pár prohlédla a všude se riziko předčasného porodu trojčat před 32tt pohybovalo okolo 30 %.
Dala bych přednost redukci, zvlášť, jestli autorka už s otěhotněním měla problém.

sofinka84
autor
26. črc 2017

@golymetr Děkuji. Můžu se zeptat, jak zákrok probíhá, jaké doporučení je třeba mít a zda zákrok platí pojištovna?

renap
26. črc 2017

@sofinka84 Laserem se redukují pouze jednovaječná,jinak pokud jsou každé zvlášť,tak se píchne pod kontrolou UTZ do srdce redukovaného plodu solný roztok a okamžitě dojde k zástavě. Je to stejné jako AMC,jeden vpích přes stěnu břišní.

dixiee
26. črc 2017

@sofinka84 my to taky meli vymodleny to tehotenstvi.. jsem teda po umelym.. nevim jak ty.. a jaky je usporadani plodu? Jako jestli kazdy ma svou placentu? Urcite mrkni na ten hradec jak radi @golymetr

golymetr
26. črc 2017

@sofinka84 nevím jak ta redukce ale mě ten laser zaváděli přes břicho do dělohy jako při odběru plodové vody, doporučení vypisuje gynekolog, pojišťovna vše proplácí, zkuste zavolat do toho Hradce Králové a domluvit se snima co a jak.

sofinka84
autor
26. črc 2017

@renap Aha, díky za informaci. Dle všeho by plody měly být trojvaječné.

sofinka84
autor
26. črc 2017

@dixiee Já otěhotněla bez stimulace po IUI, plody by měly být trojvaječné.

renap
26. črc 2017

@sofinka84 Tak jestli jsou trojvaječné,tak tu redukci udělají buď v nemocnici,nejspíš asi ve fakultce nebo nějaké větší anebo co vím se to dělá i v CARu,pokud jsi po IVF.

sofinka84
autor
26. črc 2017

@renap Po IVF nejsem, jsem po IUI. Zatím přemýšlím o Brně, mám tam známého, tak uvidíme. 100% ještě rozhodnutá nejsem, mám na to týden...

dvork
26. črc 2017

@sofinka84 Píšu zprávu, prošla jsem si něčím podobným.

sofinka84
autor
26. črc 2017

@dvork děkuji!

sofinka84
autor
26. črc 2017

Všem, co přispěli do diskuze mockrát děkuji, za názory, podporu, pomoc a doporučení. Opravdu si moc vážím času, který jste si našli na komentář.

jezz1e
26. črc 2017

Držím palce, ať se Ti situaci podaří co nejlépe vyřešit a dočkáš se zdravých potomků.

karlajasmine
26. črc 2017

Tem, co se ptaly, kde jsem vzala statistiky - tady: http://www.harrisbirthright.org/multifetal.htm
Ale nevim, co to je za stranku ani jestli je duveryhodna.

karlajasmine
26. črc 2017

@renap To s tim poskozenim mozku bylo u situace, kdy jsou jednovajecna dvojcata a pak dalsi dite v deloze.. ze v pripade interupce jednoho z jednovajecnych dvojcat muze dojit k poskozeni toho druheho, takze mas pravdu, ze tady je to mimo.

netopejr
26. črc 2017

Ja jsem kdysi četla o sestercatech, v cizině, na maminku děsně tlacili s redukci, pochopitelne.... Asoln 2 pryc... Ale ona nedokázala žádné sve dite nechat zabit. Z tech 6 jen jedna holčička byla lrspet pomalejší a silne brýle vlivem inkubátoru. A maminka říkala,ze je šťastna, ze je ma všechny a kdyz je vidi, ze si říká "a ktery dvě z nich by tu nebyly?"
Obdobne česká ctyrcata, tlak, aby se honem rozhodli... Riziko nedonoseni všech x riziko úmrtí zbylých po redukci.... Nechali si všechny a všechny ok.
Loterie s lidslym životem, ktery dite trefi smrticí jehla.... Hnus.

terry1512
26. črc 2017

Pokud bys chtěla napiš. Ségra má trojčátka (trojvaječná) a o redukci uvažovala.
Držím palce ať se rozhodneš jak nejlíp to půjde. Pro Vás pro všechny.

Strana
z5