Trojčátka - je nutná redukce?

stepulkam
8. črc 2019

Ahoj holky. Nepíše se mi to snadno :( Dneska na UTZ (6tt) se ukázalo, že čekám trojčátka. Měla jsem PCOS, takže žádná ovulace, ani MS. Hned napoprvé po nasazení Clostilbegytu (2 tablety 1x za den) dozraly 3 folikuly, všechny odovulovali a teď jsou z toho opravdu 3 fazolky. Doktorka mě tlačí do redukce. Jeden plod je menší než ostatní dva, takže je prý možnost, že zanikne sám. Za 14 dní mám kontrolu a pak se uvidí...... ale prý pokud opravdu zůstanou všechny 3, tak bych dle lékařky měla na redukci jit. A já samozřejmě nechci. Nechci e taky.nic zanedbat :( čekala jsem, že bude 1, teď mají být 3. Nechci a nedovedu si představit žít s pocitem, že jsem jedno dala pryč. Ale nechci ohrozit všechny :( Je tu někdo, kdo třeba teď řeší něco podobného? Ne o minulosti řešil? Ráda bYch někoho, kdo to třeba řešil méně než 6 let zpátky. Starší příspěvky jsem zde již četla. Ale každá zkušenost je dobra. Dekuji za rady. Jsem zoufalá a nikomu takové rozhodování nepřeju :(

terry1512
8. črc 2019

@stepulkam řešila to ségra. Má trojvaječná trojčátka. 2 kluky a holčičku.
Do redukce ji taky přemlouvaly, ale nešlo to. A řešila to stejně dilema. Žít s vědomím že zabila jedno že svých dětí, a ještě vybrat které.

Tělesně měla velkou výhodu měří 191 cm, takže děti měli hodně místa pro růst.
Donosila bez problém u do 36tt pak šly ven císařem, váhy 2500g,2300g, a 1890g všechny zdravé.

Pokud bys něco chtěla vědět je na FB, sem už moc nechodí a je ve skupině maminek trojčátky.

jitulka87
8. črc 2019

Tezke rozhodovani. Ale asi bych pockala, jak se budou mimi vyvijet. Ja jsem z trojcat. Dikybohu tehdy nebyly tak dobre UZ a na vse se prislo pozde a mamka nic takoveho resit nemusela. Je mi 31. Rodila nas v 37tt cisarem. Vsechny jsme zdrave.

martiniquest
8. črc 2019

Zkusenost nemam, ale muzu poskytnou svuj nahled, pockala bych, jak zasahne priroda. Ja hluboce verim tomu, ze vse je presne tak, jak ma byt. Nedokazala bych zit s rozhodnutim redukovat. Pokud je to opravdu nutne, ude to telo samo. Telo je moudre.

obla
8. črc 2019

@martiniquest lépe bych to nenapsala.

vikinkav
8. črc 2019

A ta “redukce” jak je to vznesene nazvano, nemuze ostatni embrya ohrozit? Jsou k tomu nejake zdravotni predpoklady aby ti to doporucovali? Pripada mi to jako nejake rutinni doporuceni... ale v situaci jsem nebyla a informace nemam, jen me to zaujalo

dzejn002
8. črc 2019

@stepulkam Dobrý den, minulý týden jsem měla sraz s kamarádem a v jeho vesnici se teď aktuálně narodila trojčátka. Tři zdraví chlapečci. Věděli jsme, že je rodinka čeká a schválně jsem se zajímala, zda to vše dobře dopadlo a dopadlo. 😊 Držím Vám palce!

terry1512
8. črc 2019

@vikinkav redukce právě může ohrozit i ty ostatní. Může paní přijít o všechny.

Obecně to doporučují i když k tomu není vážný důvod. Aspoň co jsem pochytala od segry. Prostě se to tak dělá.

littleice
8. črc 2019

Ahoj, u bratrance taky čekali trojčata a byla jim doporučená redukce, na kterou nakonec jeho žena i šla. Bohužel přišla o všechny 3 děti. Nechci tě děsit, je to asi jeden případ z mála, ale nebylo to lehké....

xenie131
8. črc 2019

trojcata sem necekala. jen jednovajecna dvojcata s jednou placentou. doktor mi rekl at se do priste rozmyslim. ze by bylo nejlepsi kvuli rizikum jedno odstranit. vydesene sem na nej koukala. byla sem z toho hotova. nedokazala bych dat jedno pryc. verila sem ze to bude. manzel byl uzasnou podporou. zmenila sem doktora a bylo. ted mam 2 krasne zdrave 11ti lete kluky. a aby jim nebylo smutno sme jim poridili brasku. vasi situaci vam nezavidim. zalezi jak ste na tom zdravotne fyzicky a psychicky. zbytek se podda. moc drzim pesti. budete to mit narocne. udelejte tak jak to sama citite. co vam rika vase ja. drzte se.

lenysek1988
8. črc 2019

Tohle mi nabízela i moje dr. u dvojčat ale jen abych věděla že je taková možnost. Jednou je "človíček" v břiše a nedokážu si představit,že by šel jeden pryč. Všechno by mi to připomínalo,zatímco by rostl druhý. Nedaleko odtud jsou trojčata holčičky a mají sestřičku asi rok od sebe.

gabtom11
8. črc 2019

@stepulkam ahoj, muzu poskytnout info ohledne redukce. Podstupovala jsem kvuli vyvojove vade jednoho z dvojcat. Tezsi vec v zivote jsem jeste nezazila.

cizinkaa
8. črc 2019

Jezis. Nevedela jsem, ze toto je nabizeno. Ale nikdy bych to nepodstoupila. Nikdy bys na to neprestala myslet.
Myslim, ze vsechno bude tak, jak ma byt. Nech sve telo pracovat.

mish_ka
8. črc 2019

Nechala bych to na přírodě. Takový krok se dá podstoupit i později, hlavně pak ze zdravotních důvodů miminek, ale zpět se vzít nedá. U mě teď příroda udělala ze dvou jedno a myslím na druhé často a věřím, že stále budu. Neumím si představit to podstoupit vědomě.

korneliusa
8. črc 2019

Je to prostě potrat. Udělat to zdravému dítěti, je ........to se ani nedá napsat. Něco jiného je, když by mělo být dítě vážně poškozené a trpět bolestmi. Ale jinak bych to prostě nechala na přírodě, osudu, bohu, atd... cokoliv je člověku blízké.

gabtom11
9. črc 2019

@korneliusa nevite o cem mluvite..🤦‍♂️

michaela19911991
9. črc 2019

Toto jsme řešili u dvojčat (otěhotněla jsem v 10měsících prvorozeného a těhotenství bylo dost rizikové) . Nakonec jsem to nepodstoupila a donosila jsem je do termínu. Co jsem zjišťovala tak máš čas do 11tt a to už bude o trochu víc jasno co je s tím třetím mimimkem. U trojčat je opravdu velké riziko, že se narodí brzo a to sebou nese opravdu velké riziko. Pokud chceš všechna miminka tak bych si domluvila návštěvu na specializovaném pracovišti ať ti vše vysvětlí a mají lepší utz. Z příspěvku jsem pochopila, že miminka jsou trojvaječná takže je tam riziko menší.

krtcice
9. črc 2019

@gabtom11 proč by nevěděla??? Já s
@korneliusa souhlasím. Já osobně si trojčátka vzdy přála. Začít prede mnou doktor kecat o redukci, nedopadl by dobře 😀

Souhlasím s tím co už bylo napsáno výše. Z tvého příspěvku cítím, že sama redukci nechceš. Celý život by sis to vyčítala. Změň doktora a nech to na osudu. Co se má stát, se stane.

yenneferwitcher
9. črc 2019

Ahoj sama som po Clostyl. otehotnela a čakáme dvojčatá. Všetci doktory neboli nadšený, lebo som dosť útlej a chudej postavy a že to budem mať ťažké. Teraz som v 9 mesiaci a celé tehotenstvo som zvládala ukážkovo. Vážne mi nič nebolo až na ranné nevoľnosti. Týmto chcem len povedať, že e to len na tebe a ako to cítiš ty. Ja som názoru že Boh nadelil viac početné tehotenstvo len silným ženám. Všetko je tak ako má byť a verím že sa rozhodneš správne. Držím palce

bettych
9. črc 2019

Ahojky. Měla jsem podobný problém, ale já měla dvojčátka. Také jedno bylo menší a řekl mi, že asi zanikne samo. Měla jsem do další kontroly klidový režim ( omezený, doma už jsem jedno dítě měla). Byla jsem hrozně v šoku, že čekám dvojčátka a jedno z nich asi umře. Naštěstí byla dvojvaječná. Na další kontrole už druhé miminko nebylo a vesele tomu druhému bylo srdíčko. Malého jsem porodila v 38 tt a je to naprosto zdravé a úžasné dítě. Stále mě objímá a říká : maminko, mám tě rád. A to je mu jen 2 a půl roku. To tělo si prostě rozhodne samo na co má a nemá. Vše se děje t nějakého důvodu 🙂 ničeho se neboj a vše bude v pořádku. Přeji vám moc zdravíčka a štěstíčka 🙂

gruyerre
9. črc 2019

Ty z vás, které tady tak nadávají na rodiče, kteří zvažují redukci trojčat a na doktory, kteří ji nabízí, asi si neuvědomují, že to není kvůli pohodlnosti rodičů, kteří nechtějí mít trojnásobnou práci nebo nechtějí mít trojité výdaje, a o škodolibosti lékařů. Tady jde hlavně spíš o riziko předčasného porodu, kdy by se v tom nejhorším případě pohlo stát, že budou všechny 3 děti postižené. Já sama bych si trojčata nechala, ale nesoudila bych tak přísně ty, kteří se rozhodli jinak. A to jsem hodně proti potratům, jenže tohle se nedá srovnávat.
@stepulkam objednej se na konzultace ke specialistum na vicecetna těhotenství, držím palce, ať vše dopadne dobře a máš zdravá mimča.

verace81
9. črc 2019

Já osobně nemám zkušenost, ale známá čekala dvojčata. U nich byl problém ten že placenta jedno miminko huře vyživovala takže taky jim bylo doporučeno to slabší odebrat, ale rozhodli se počkat. Část těhotenství strávila po nemocnicích snažili se donosit miminka co nejdéle nakonec v 30 týdnu císař miminka s váhou něco kolem 1000g a 800g. Teď mají miminka něco kolem 2000g. Přeji pevné nervy hodně štěstí a zdraví a hlavně ať jste všichni v pořádku🙂

sluckynek
9. črc 2019

Nešla bych do toho , nechala bych si všechny tři ikdyz by to bylo těžké 😉

stepulkam
autor
9. črc 2019

Děkuju Vám všem za názory 🙂 Ještě jsem zapomněla napsat, že se v mém případě jedna o trojvajecna trojcata. To jedno je opravdu daleko menší a nechci aby to vyznělo špatně, ale doma jsme se shodli, že by bylo nejlepší, kdyby to příroda vyřešila sama. Bojím se, aby to jedno potom nebylo daleko víc utlacovane v pozdějším těhu. Ano, redukce se mi nelíbí a včera jsem to dost obrecela jen co jsem o tom četla. Trojcatka jsme nečekali a ani finančně na to nejsme úplně připraveni, nicméně pro redukci bych se nikdy nerozhodla z důvodu financí! Ale chci, abychom byli všichni ok. Bohužel tohle je jako sázka do loterie. Člověk si pak může vyčítat obě možnosti..... Ono je to neskutečně těžký a dokud si to každá nemusí sama prožít, tak neví co to je to rozhodnutí.to platí ale všude. Ještě se objedname jinam na kontultaci a uvidíme. Na UTZ jsem uz 3 fazolky viděla a pryč nechci dát žádnou. Ten rozdíl mezi nimi ale vážně je. Kdyby zasáhla příroda a nechala mi dva krásné a zdravé prcky, asi bych byla smutná, ale bylo by to asi nejlepší jak pro malý, tak pro mě. Včera jsem opravdu dost bulela jako zelva už na cestě od doktorky. Dnes už se na to snažím dívat klidněji.....

xenie131
9. črc 2019

@stepulkam jak rikam, nezavidim. je to tezke a nejlepsi by bylo kdyby to vyresila priroda jak rikas. bude to bolet ale melo se to stat. uvidis. urcite to konzultuj dal. do cca 11tt je tusim cas a to se ukaze jeste vic co a jak dle vyvoje. moc moc drzim pesti a preji hodne sil

terry1512
9. črc 2019

@stepulkam je to hodně těžké.
A finančně taky. To je pravda. A nikdo, nemůže soudit ani tebe, ani tvoje rozhodnutí.
Ségra už měla doma jednoho chlapečka, když čekala trojky.

Jinak co se velikosti maminek týká.
U ségry byli od sebe děti největší- nejmenší o celý týden. A nejmenší byla jediná holčička kterou má. A taky to bylo to které ji doporučovaly dát pryč.
Ona holčičku vždy moc chtěla.

Přeji ti ať všechno dopadne dobře.
A hlavně pevné nervy, ten tlak některých lékařů je obrovský.

letr
9. črc 2019

Ona ta doporučovaná redukce opravdu není zlovůle lékařů, jak se tu některé domníváte, někdy má své důvody. Známá taky čekala trojčata, doporučili jí redukci, že by ty 3 nedokázala donosit (přesný důvod proč nevím), nakonec redukci podstoupila a i tak měla pak problém donosit i ta dvojčata, byla snad měsíc v nemocnici a i tak se narodily děti někdy ve 32. týdnu, kdo ví jak by dopadla se 3.. Ne vždy se dá spoléhat jen na přírodu.. Ale pokud je vše v pořádku, tak je to zase něco jiného a je jasné, že je to velmi těžké rozhodování. Držím palce, ať to zakladatelce dobře dopadne!

rajecka
Autor odpověď smazal
Zobraz
slunicko1551
9. črc 2019

Moje teta to měla podobně. Čekala trojčátka a hodně ji tlačili, aby si jedno nechala vzít. Že prostě v zájmu těch dvou.. Teta to nesla špatně, cítila,] e to tak nechce. Na poslední chvíli od toho odstoupila a rozhodla se nechat si všechny tři. No a teď má 3 zdravé kluky🙂

korneliusa
9. črc 2019

@gabtom11 Ale ano a moc dobře. Takhle to prostě vidím já a mám k tomu dost dobrý důvod. Co si myslí ostatní, to už je jen a jen na nich.

gabtom11
9. črc 2019

@korneliusa a ja z vlastni zkusenosti vim, ze se pletete.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru