icon

Nedostatek pediatrů ve vašem městě: Jak to řešíte?

peetratkacova
13. pro 2022

Dobrý den, řeším zrovna trápení ohledně pediatričky, naše mi absolutně nevyhovuje, synovi vždycky předepíše atb a to i bez odběru krve, nepodporuje kojení, je už v důchodovém věku, takže dost zastaralé metody, to se mi vůbec nelíbí 🙁 ... Na internetu jsem četla, že je teď ale pediatrů nedostatek😳 Volala jsem jiným v našem městě, jedna nenabírá, druhá říkala, že mám zkusit zavolat znovu tak za půl roku🤯
Jak to máte s pediatrem vy? Je jich nedostatek i ve Vašem městě?

Strana
z4
sanoela
14. pro 2022

@nita1984 tak to je potom smutné, když vím, že mi něco musíme a pak to tak neni

nita1984
14. pro 2022

@sanoela ano. Smutné to je, bohužel, je to realita

leymea
14. pro 2022

Jsme okresni mesto a zadny pediatr nepribira a co jsem cetla tak ani v okoli. Ja ted cekat prvni miminko tak jako vubec nevim kam bychom se zaregistrovali 🤷‍♀️ za nasi pediatru jsem strasne rada. Je skvela, da se s ni domluvit. Bylo obdobi kdy jsme tam byli pomalu jako doma.

marcicek84
16. pro 2022

No ja si myslim,ze ani neni mozne,aby miminko nemelo sveho pediatra a ze je dost nehorazne si zakladat sluzbu nejakych placenych konzultaci a urcite neni mozne, aby dite nemelo lekare, kdyz jde nejaky do duchodu...
Pekne se to tady podcenilo,zubari nejsou,ocnich nedostatek,pediatru a obvodaku malo,zrusene pohotovosti,takze zhorsena dostupnost pece a covidem prozrany rozpocet za nefunkcni vakciny a testy o nicem.Min.rok bylo vse covid,dnes se uz priznava,ze do nemocnic miri na kyslik kolikrat deti s RS virem a tak si tu zijem.Lzi a neschopnost vlad,zhorsena zivotni uroven,tunelovani,za tohle,ze nasi rodice zvonili klicema?Ale aspon,ze ta porodnost se zvedla a na jednu zenu pripada 1,84 ditete,coz ale ted zas klesne,protoze vsude draho a lidi na to nemaji...

veroniquecz
16. pro 2022

@marcicek84 nemáš povinnost mít lékaře, ani dítě pediatra. Jediné co je ze zákona povinné jsou preventivní prohlídky. Ale registrovat se nikde fakt nemusíš.

drep
16. pro 2022

@marcicek84 to mě fakt zajímá: jak souviselo cinkaní klíčema s současnou sezónou RS viróz? A ještě jsi v tom výkřiku zapomněla na ukrajince, ti nám tu přece projídají péči.

nita1984
16. pro 2022

@marcicek84 zajímavé myšlenkové pochody …. Vážně mas pocit, ze máme špatnou životní úroveň ? Můžeš mi říct, kdy v historii se mělo lidstvo lépe ??? Bohužel, jsme rozmazlený a zhyckany. Historicky jsme se nikdy lépe neměli.

nita1984
16. pro 2022

@veroniquecz ja myslím, ze ani ty prohlídky nejsou povinne. Myslím, ze povinnost je, zajistit dítěti lékařskou péči v případě potřeby. Ale nejsem si tou formulaci úplně jistá. Je to něco jako povinne očkováni. Je povinne, ale nikdo ti nic nemůže, když neockujes. Nebo povinny předškolní rok školky. Taky je povinny jen na papíře. Reálne tam to dítě vůbec nemusí.

jijulka
16. pro 2022

@marcicek84 to te nema kazdy nemocnici s pohotovosti za barakem je jedine dobre. Porad mame jednu z nejvyšších dostupnosti pece. A rozcapeny pacienty. Staci kouknout na statistiky návštěvnosti u lekare u nas a ve svete. A ano, jsou bohuzel reálný.

marcicek84
16. pro 2022

@veroniquecz jako uprimne ty si snsd dokazes predstsvit novorozence bez osetrujiciho lekare,tohle je dobry vtip...

marcicek84
16. pro 2022

@drep precti si to jeste jednou,souvislost tsm vidis zjevne jen ty 🙈

nita1984
16. pro 2022

@marcicek84 znám několik děti, které nemají ošetřujíciho lékaře. Včetně těch, co se narodily doma. Co je na tom za vtip ?

marcicek84
16. pro 2022

@nita1984 no podivej se,uecite se nsm zhorsuje jak dostupnost pece tak klesa zivotni uroven,nikde jsem nepsala o tom jaka je soucasna zivotni uroven a nevim proc bych mela zhorsovsni zivotni urovne kvitovat,je to proste fakt a proto jsem na to poukazala,to se uz nesmi?jo vlastne tady s emusi drzet ust a krok,vzdyt nam uz tady v republice skoro nic nepatri,takze jdeme zase tise soupat nohama...

nita1984
16. pro 2022

@marcicek84 klidně si vykřikuj na modrém koni, ono to sice k ničemu není, obzvlášť když píšeš věci, které jsou jinak než je realita. A jestli tobe se zhoršila životní úroveň, to je mi vážně líto. Možná by ses měla zeptat některých starých lidi, co považují za zhoršení životní úrovně. Když už vytahuješ to cinkani klíčema.
Zdravotní pece nikdy nebyla tak dostupná a kvalitní, jako je dnes. To je fakt.

marcicek84
16. pro 2022

@jijulka nezlob se na me,ale tady tech pohotovosti v okoli zas tolik neni a z toho se letos zrusila v jednom velkem meste a ted i ve druhem,takze zbyla tady jedna za prve uz hodne vzdalena a jeste musi obslouzit dalsi dva velka mesta,dokazes si predstavit jak to tam bude vypadat,uz predtim vzdy praskala ve svech a to jsme tsm vzdy parktrat akutne kolem Vanoc,kdyz se opravdu muselo,ne jen tak ze srandy kralikum.

marcicek84
16. pro 2022

@nita1984 hele proc do toho zase zatahujes me,zivotni uroven se plosne proste zhorsuje vsem,je to fakt,dokonce se i o tom pise v mainstreemu,mozna teda neumis cist nebo mss pocit,ze se to tebe netyka,ale tyka se te to,jelikoz se to tyka nas vsech...mozna jen nekteri porad pouzivaji tu vladni berlicku vyctu vsechni kdo za to muze,jen teda oni nic,oni muzikanti,ale je plno takovych,kteri jim to porad zerou i s navijakem...

nita1984
16. pro 2022

@marcicek84 tak to si nerozumíme. Ja nepopírám, ze se životní úroveň snižuje. Ale narozdíl od tebe v tom nevidím zas takovou tragédii, aby mě to rozcilovalo. Současný růst byl neudržitelný. Zdroje nejsou nevycerpatelne a neomezeně. A to nemluvím o penězích, ale o vodě, půdě atd. Takže určitě snížení životní úrovně je, bohužel, pro dobro lidstva. Ať už se nám to osobně líbí nebo ne

marcicek84
16. pro 2022

@nita1984 tsk tragedie by to nebyla,kdybys videla na opacne strsne efekt,ale je bohuzel nulovy...ale ono to je i tom,ze kdyby opravdu nekdo chtel setrit planetu,bylo pro lidi vsechno eko dostupne a levnejsi nez neeko,ale vetsinou je to opacne,takze vzletne vyrazy tohle neresi,kdyz na ty technologie lidi mit nebudou,tak proste smolik a pak mi tady rikej co je ci neni pro dobro lidstva...

nita1984
16. pro 2022

@marcicek84 v pohodě, vidím, ze si na úplně jiné vlně, takže nemá smysl v diskuzi pokračovat. Hezký den a klid v duši

veroniquecz
16. pro 2022

@nita1984 pokud tě vyzvou nebo dítě, tak se musíš dostavit. Ale nikde nikdo nespecifikuje kdo te vyzve a kam. Takže podle zákona povinnost je, ale proste je to zmetek, jako x dalších zákonů 🤦🏻‍♀️

veroniquecz
16. pro 2022

@marcicek84 ano, dokážu. A dokonce dvě rodiny bez registrace k lékařům znám ;)

marcicek84
16. pro 2022

@nita1984 tak ta realna vlna se slunickarum spatna posloucha no,pekny den i tobe

marcicek84
16. pro 2022

@veroniquecz za me hazard

nita1984
16. pro 2022

@veroniquecz to je to, co jsem psala. Viz neočkovane dítě nesmí do školky. Ale jakmile je predskolak, musí ho vzít, bez ohledu na očkováni 🫣😂 Kocourkov

klaruskaholubinka
16. pro 2022

Naše pediatricka mi také nevyhovuje, bohužel jsem to zjistila až když mi holky začali hodně marodit. Ale bohužel jsem obvolala vše a všude plno. Akorát jedna mi řekla, že možná březen, nebo duben. Takže tady taky problem

levandule_k
16. pro 2022

@marcicek84 Lékařská péče za komunismu nebyla lepší, kvalitnější ani dostupnější. Pro srovnání začnu průměrným věkem dožití muži rok 1980: 66,8 let, ženy 73,9 let. 2016 muži 76,2 let, ženy 82,1 let.https://www.kurzy.cz/zpravy/445229-zijeme-d...

Běžný občan měl smůlu, přednost měly stranické špičky, proto se každý snažil udělat z doktora kamaráda a předcházet si ho. Rozvinul se tak systém korupce a klientelismu.

Za komunismu bylo nedostatek léků, co se vyráběly na západě a nedostalo se na všechny, takže fakt nebylo za komunismu dobře ve zdravotnictví, akorát se o tom nemluvil, plán výroby se přece plnil na 120%

Viz článek zde, kopíruji úryvek.

"Pro ty byl minulý režim synonymem například nedostatku léků. „Měl jsem v rajonu zhruba 20 tisíc lidí, léky dovážené ze Západu, které se ve východním bloku nevyráběly a nebyla za ně náhrada, jsem dostal každý rok pro pět až sedm lidí, bylo to zhruba 10 až 20 procent těch, kteří je potřebovali,“ popsal internista"
Zdroj: https://www.idnes.cz/plzen/zpravy/komuniste-lek...

Najdi si třeba rozhovor s Radkimem Honzákem, také vzpomíná, jak byl nedostatek léků, jak to komplikovalo léčbu a co vše dělali, aby sehnali léky.

Dneska přivezou do nemocnice těžce podchlazeného bezdomovce a napojí ho na mimotělní oběh, aby ho zahřáli a zachránili. (Mimotělní oběh je drahá hračka)

Systém atestací v ČR je špatný a zralý na změnu, někteří lékaři radši zdrhnou za hranice než to podstupovat a ani se jim nedivím.

Jedním z problémů zubařů, je že jsou i nerovnoměrně rozmístění. Moderní stomatologie umí zachránit zuby, ale je to drahé a časově náročné, není to šup, šup další, abys mohla dělat moderní zubařinu, potřebuješ k tomu zázemí, a to něco stojí.

Léčba nemocí je prostě drahá, tím, že léčíme lidi, se dožívají vyššího věku, tak jich spotřebovává zdravotní péči více, je prostě potřeba většího objemu zdrav. personálu, léků a materiálu a tu kvalitu nejde zachovat se stejným rozpočtem, ale státní rozpočet není nafukovací, kde na to vzít že...

I přes svoje problémy je zdravotnictví na o dost vyšším levlu než za komárů, teď si tady můžeš vyřvávat, že vláda je hrůza, protože není panadol a minulý měsíc nebyly atb, ale za komárů, by ses to ani nedozvěděla. Zachování kvality se současným rozpočtem je neudržitelné, ale covid za to nemůže, to byla třešnička na dortu, problémy jsou dlouhodobé (nedostatek personálu, podfinancování, špatný systém atestací). Nijak neobhajuji, že antigenní testy na covid přes pojišťovnu stály cca 200 Kč/osoba, že to byl spíš dobrý byznys pro někoho a záchyt nemoci nic moc a někdo to zaplatit musí.

Super, že mělo za komarů každé dítě pediatra, když neměl léky a mohl léčit, tak úsměvem.

Zvonilo se klíči, abychom se měli lépe. Demokracie a tržní ekonomika nejsou nejlepší systémy, ale nic lepšího nemáme. Pokud si myslíš, že by v diktátorském, komunistickém režimu byla vyšší životní úroveň a lepší zdravotní péče, jeď se podívat do Bělorusku, Ruska, Severní Koreje a na Kubu. Učiněné ráje na zemi.

Stejně nevím, proč to píšu.

nita1984
16. pro 2022

@levandule_k díky ta tvou snahu ♥️

veroniquecz
16. pro 2022

@marcicek84 za tebe hazard, pro druhého normal. Proste to povinnost není.

veroniquecz
16. pro 2022

@nita1984 jj přesně, někdy to rozum nebere 😁🙈

veroniquecz
16. pro 2022

@levandule_k super shrnuto 👍👏

Strana
z4