Návštěva pediatra po porodu. Jaký na to máte názor a zkušenosti?

katule1990
7. srp 2020

Ahoj holky,
jsem těhotná a jedna naše známá je zdravotní sestra u pediatra. Když jsme se viděly, řekla mi, že až se vrátíme z porodnice, přijdou s doktorkou na návštěvu k nám domů, kde mimčo zkontrolují, zváží atd. To bych vše chápala. Pak mi ale řekla, že mi to doma přeorganizují, že miminko nesmí spát v rovné postýlce a už vůbec né na peřince (jak jsem četla od E. Kiedroňové), že mu budu muset postýlku naklopit, aby měl hlavičku výš než tělo. V žádném případě prý nesmí spát miminko s rodiči v posteli, že hrozí zalehnutí. Neříkám, že to tak plánujeme, ale co jsem zatím četla, tak je např. kvůli kojení ten kontakt důležitý. Další věci mi pak prý ještě řeknou, až přijdou. Dost mě to překvapilo. Jsem s manželem připravená jim vše odkývat, ať máme klid a pak si to zařídit podle našeho nejlepšího vědomí a svědomí. Jakou máte zkušenost vy a co si o tom myslíte? Mám trochu strach, aby mě to, že dělám "vše špatně" vzhledem k rozbouřeným hormonům po porodu, nevzalo, tak se na to chci připravit 🙂. Jsem z malého města a pediatra si nemůžeme vybírat. Děkuji za reakce 🙂.

alcar
7. srp 2020

Udelala jsem to stejne. Odkyvat, nechat zkomtrolovat mimco a nazdar. My mame perfektni doktorku, ale je to stara skola, tak plno veci od ni beru s rezervou, nedam na ni nebo si to udelam po svem. Nebudu delat zlou krev s lekarkou, ktere si jinak vazim a deti ji maji rady a neboji se k ni chodit.

rnika
7. srp 2020

Já ani návštěvu domů nikdy nechtěla, přišli jsme normálně do ordince a nazdar... u všech čtyřech dětí.

deaneira29
7. srp 2020

Tak já také měla návštěvu doma, ale moji doktorku ani sestřičku opravdu nenapadlo mi něco doma organizovat nebo předělávat, to bych ani nedovolila. Jen jsme vše probraly zkontrolovaly malého a daly instrukce kdyby se něco dělo jak postupovat, kontakty na ni a zase šly. Byt tebou vše si udělám jak chcete s manželem, max si ji vyslechnete ale na nic ji nenechte sáhnout.

sigyn
7. srp 2020

U nás tedy jen přijela sestřička, zkontrolovala dítě a více ji nezajímalo. Jinak o tom spaní dítě s rodiči se ví už od dob R-U (tehdy častá příčina úmrtí) a nedoporučuje se to ani kvůli SIDS. Lepším řešením je postýlka hned vedle rodičů.
P.S. Postýlku máme naklopenou pořád, ale to kvůli tomu, že máme doma refluxáře.

ariadna12
7. srp 2020

@katule1990 myslim, ze jejich rady jsou celkem rozumne (muj nazor, treba Ti nekdo napise opak) jen je otazka, jak nastavit hranice, aby Ti nediktovaly to, co treba nechces (trochu to z dotazu citim). Nase mimco melo svoji postylku s klinkem pod hlavu a bylo v rychlozavinovacce na suche zipy, polstarek pod hlavu jsme dali az od 2 let, s mimcem jsme v posteli nespali, jen kojeni plus mazleni. Pokud spi mimco v posteli, muze spadnout na zem, muzes prihrnout na nej nechte ve spanku svoji deku, muze zmenit v dusledku pohybu v posteli polohu do polohy na brise, nebo to zalehnuti taky mozne. Nekdo resi spani s ditetem tak, ze postylku bez jedne bocnice da tesne k velke posteli.

elinkav
7. srp 2020

Pozvěte je jen do obýváku, kde budou moct dítě zkontrolovat a hotovo. Podle mě ti tohle napovídala jen proto, že je to známá. Rozhodně ti nemá doma co organizovat. Doktorka se sestrou chodí domů hlavně z toho důvodu, aby zakročily v případě, že přijdou k nějakým feťákům nebo sociálům, kteří nežijí v dobrých podmínkách...

kachna001
7. srp 2020

Pokud matka není pod vlivem drog nebo alkoholu, NIKDY nezalehne své dítě 😒 ale to už by bylo zas na jinou debatu... Klidně si od nich nechej všechno říct a pak si to udělej po svém, nikdo tě přeci nepřijde zkontrolovat, jestli to máš tak, jak ti nadiktovaly 🙃 a jen tak mimochodem, Kiedroňová taky není kdovíjaký zdroj dobrých rad 🙈 ale to je taky ba jinou debatu... Ty jsi máma, ty rozhoduješ 👌

jipe
7. srp 2020

u prvorozeného u nás dr. byla, u kafe v kuchyni si vypsala kartu, pak v pokojíku na přebalováku zkontrolovala dítě, do ložnice mi nelezla. U druhorozené jsme byli na kontrole v ordinaci. Jinak podloženou postýlku jsem měla kvůli blinkání a za mě značka ideal oddělaná bočnice apostýlka přiražená jako balkonek k mojí posteli.

katule1990
autor
7. srp 2020

@ariadna12 Dekuju za nazor 🙂. Me spis zarazilo, ze mi to prijdou takhle "preorganizovat" a ze se jejich rady tolik lisi od jinych relativne duveryhodnych zdroju. Mame koupenou postylku, co si pridelame k nasi posteli, takze neplanuju spani primo s nami, zaroven myslim, ze bude fajn, kdyz budu mit mimco takhle pristupnejsi. Miiminko bych chtela ohranicit kojicim polstarem, uvidime. Chtela jsem se s vami prave poradit o zkusenosti a nazory na navstevu pediatra a na nakloneni postylky a (ne)spani s rodici 🙂.

malytlustyhroch
7. srp 2020

Nam treba pediatricka rekla, at si podlozime u postylky nozicky na jedny strane, kdyz u nas byla, prislo mi to jako docela dobra rada.

betelgeuzz
7. srp 2020

Doktorka přišla na návštěvu u obou dětí, já to brala jako výhodu, že se nemusím hned táhnout do ordinace. Ale byt mi nekontrolovala, měla jsem druhou postýlku v obyváku, tam udělala prohlídku, zvážila, poptala se na kojení apod.
Není tvoje povinnost ji domů pustit a už vůbec ne se řídit jejími radami. Takže jestli ji doma chceš, tak to odkývej a udělej podle sebe. Ani doktor není zárukou, že jeho rady jsou správné. Kolikrát ohledně kojení dávají rady, že by člověk brečel.
Já třeba spaní v jedné posteli neplánovala, ale nakonec to bylo to nejlepší, co jsem mohla udělat. Měla jsem postýlku přiraženou u své postele, ale ani to nestačilo, starší se pořád budila. Když jsem ji pak vzala k sobě, tak jsem se vyspaly obě. A zalehnutí dítěte, nebo udušení peřinou fakt nehrozí, to se tradovalo snad před 20 lety.

jednaholkaa
7. srp 2020

@kachna001 Presne, pokud neni matka pod vlivem tak sve dite nezalehne. Ty periny a deky nebezpecne byt muzou..nicmene, nam kdyz spalo mimi v posteli tak jsem kojila v leze a v pohode. Kdyz jsem ho vyndavala z postylky tak jsem kojila v sede a pri kojeni jsem usnula a dite mi z rukou vypadlo a skutalelo se.. takze opravdu zalezi. SIDS se naopak tyka spise postylkovych deti..

kachna001
7. srp 2020

@jednaholkaa o tom SIDS jsem taky kdysi něco četla, že když dítě spí s matkou, tak se jakoby napojí na matčin dech... Ale co je na tom pravdy 🙈😁

konidana
7. srp 2020

@katule1990 sestra je nějaká moc aktivní .... u nás doktorka zkonstatovala že jsme se asi právě přistěhovali, tak jsem ji vyvedla z omylu, že ty krabice a batohy všude, je náš normální provozní bordel 😅 Naštěstí to je pohodářka (která ovšem nic neřeší, když si o to přímo neřeknu)

martt
7. srp 2020

@katule1990 Já měla návštěvu doktorky u obou dvou synů. Do konce u druhého nám to vyšlo tak, že dr přišla hned ten den co jsme přišli z porodnice, protože pak hned druhý den byl svátek a víkend. Přijeli jsme domů asi v jednu a ve dvě přijela dr. Tak ze v chodbe byla ještě taška z porodnice a kočár. Vůbec nic neřešila akorát řešila mimi a jelikož nás pouštěli z porodnice ze zloutenkou rekla nám ať koš pro miminko přesuneme k balkonovym dveřím, aby měl nejvíce slunečního světla. A rovnou,když ho pokládala zpět do koše tak ho tam přesunula.

marti89
7. srp 2020

Odkývat a udělat si to po svém, tak jak to bude vyhovovat mimču i tobě. Nicméně doporučím si naklidit, protože bude muset určitě na záchod a většinou chtějí vodu (řeší pak hygienu, koupání, jakou máte kvalitu vody a jestli máte rozbor u vody ze studně), potom dost dlouho říkají o očkování, základní první pomoci a případně polohování a rady kolem kolik.

zavodnice
7. srp 2020

Já jsem teda domu nikoho nechtěla, normálně jsme přišli do ordinace. Ale postýlku jsem naklopenou samozřejmě měla a ještě pod matrací strčený klín.

j.a.n.i
7. srp 2020

@marti89 A co místo naklízení říct, že přijdu do ordinace.

marti89
7. srp 2020

@j.a.n.i U nedonošence nebylo na výběr, takže jsem sdělila svoji zkušenost..

te_reza
7. srp 2020

Doktorku jsem doma měla, nikdy jsem neslyšela o tom, že by to doma organizovali jak má kdo co dělat. S tím, že je nemožné mimino zalehnout naprosto nesouhlasím.Jinak jsem měla postýlku přiraženou u postele a spokojenost, každý svůj prostor a nemusíš se bát, že zalehneš.

ckei
7. srp 2020

@katule1990 co si o tom myslím? Že mi domů nemají co lézt. Takže bych šla já za nima. Ať Dr. kontroluje co má, ale přeorganizování a "rady" navíc ať si nechají. Tohle bych vůbec netolerovala.

j.a.n.i
7. srp 2020

@marti89 Ale bylo, vždycky je na výběr, jen se člověk nesmí bát ozvat.

kess01
7. srp 2020

U nás udělala Mudr kontrolu doma. Ale byla to otázka asi 5minut i s vyšlapáním schodů do 3p. Podívala se na malou, vzala si papíry z porodnice a domluvily sme termín na kontrolu a převážení v ordinaci za 14dnů, žádné šmejděni po bytě, byla jen v dětském pokoji kde malá zrovna spala.

somalicats
7. srp 2020

Pred 17 lety u prvorozene byla pediatra u nas doma, rozhodne ale nic nepreorganizovala, to bych ani nedovolila. Rychla kontrola a domluva terminu navstevy v ordinaci. Ostatni tri holky jsem uz brala na prvni navstevu ja do ordinace.
Rozhodne bych netolerovala zadne smejdenibpo byte a nejakou organizaci. To podlozeni postylky je prakticke hlavne kvuli ublinkavani, to uvidis uz v porodnici. Spolecne spani samozrejme tak rizikove neni, pokud nechlastas a nefetujes, proste to prizpusob diteti - pokud bude hodne kontaktni, tak ti nakonec stejne nic jineho nez si ho vzit do postele nezbude, pokud se budes chtit taky trochu vyspat. I kojeni je mnohem pohodlnejsi v noci v posteli vleze.

mourovatakocka
7. srp 2020

@katule1990 Nikdo u nás nebyl. Pokud by tohle hrozilo, šla bych k jinému pediatrovi. Poradit ano, ale v ordinaci. Jednat jako s nesvéprávným s čtyřicet let starými názory ne.

alcar
7. srp 2020

@mourovatakocka ono to je hlavne z duvodu prevence prenosu infekce, ke ktere by mohlo v ordinaci dojit. Proto lekari k novorozencum radeji jezdi. Neni to kvuli nejake buzeraci. Dalsi kontrola je v mesici, kdy uz je riziko nakazy mensi, nez u tri dny stareho mimina. Aspon kvuli tomuto to dela nase dr. s vice nez 40 letou praxi.
A myslim, ze to dela i z ohleduplnosti k cerstve matce, ktera muze byt oslabena po porodu, po cisari a pro mimco taky neni uplne vhodne ho nekam presouvat.

mourovatakocka
7. srp 2020

@alcar Proto mají být hodiny pro mimina a objednací čas. V čekárně je jinam nepokládám a uvnitř byla dcera na omyvatelném povrchu. Vše je jen o organizaci a úklidu. Může to mít reálné důvody a může to být pro někoho pohodlné, ale představa, že mi někdo vleze do bytu a začne mi přerovnávat věci je pro mě buzerace.

somalicats
7. srp 2020

@alcar ja nemam problem s navstevou lekare u mne doma, ale rozhodne ne v takovem rozsahu a zpusobem, jaky popsala zakladatelka. Jinak nase pediatra ma vycleneny cas, kdy do cekarny smi jen mimina, objednava tak i na kontroly, cekarnu pred zahajenim ordinacnich hodin pro novose/kojence vydesinfikuji a vyvetraji, takze se tam fakt nebojim jit.

sigyn
7. srp 2020

@jednaholkaa Dítě, které spí v posteli s rodiči SIDS zvyšuje. Riziko není jen v tom, že by jej rodiče zalehli. Ono stačí, aby se díte o rodiče opřelo tváří, nebo jej zakryla deka, či se začalo přehřívat. Btw. ,,Dosavadní průzkumy ukazují, že zatímco sdílení postele zvyšuje riziko úmrtí dítěte 40krát, sdílení místnosti naopak snižuje riziko výskytu SIDS."

mourovatakocka
7. srp 2020

@sigyn V tom případě teď manžel vyprávěl pohádku stokrát mrtvému dítěti. Zakladatelka nicméně napsala, že postýlku plánuje mít přiraženou k velké posteli, proto to není předmětem diskuze. O spaní nebo nespaní je určitě spousta diskuzí a jedna strana druhou těžko přesvědčí 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru