icon

Méně hraček doma. Budou děti víc klidnější a kreativnější?

Včera v 11:45

Včera večer jsem zavírala dveře do dětského pokoje a normálně jsem měla chuť si sednout na zem a rozbrečet se, protože tam nebylo kam šlápnout. Hračky všude, krabice, plyšáci, auta, stavebnice, věci, které jsme dostali, věci, které jsme koupili, věci, co „se jednou budou hodit“. A přitom jsem přes den poslouchala jen to, že se nudí, že neví, co dělat, že ho nic nebaví. V jednu chvíli mi došlo, že je to celé úplně na hlavu. Pamatuju si přesně ten moment, kdy jsem mu minule schovala polovinu hraček do skříně, jen tak, bez velkého plánování. Najednou seděl na koberci skoro hodinu a stavěl něco ze tří kostek a jednoho autíčka, povídal si sám se sebou, byl klidný a soustředěný. A já tam stála a nechápala, proč jsem si doteď myslela, že čím víc mu toho naházím do pokoje, tím bude šťastnější.
Mám pocit, že jsme se nechali nachytat na to, že plný pokoj znamená dobrý rodič, ale ve skutečnosti ty děti jen běhají od jedné věci ke druhé a nic je pořádně nezaujme. Není to o tom, že bych mu chtěla něco brát, spíš mám pocit, že mu tím konečně dávám prostor. Fakt by mě zajímalo, jestli si ještě někdo všiml, že méně hraček doma znamená víc klidu a víc hry, nebo jestli jen já mám doma dítě, které z nadbytku úplně blbne.

zuzkasim
Včera v 11:52

Vůbec nepíšeš, o jak staré dítě se jedná. Ale je známým fíglem, část hraček schovat a dostupné hračky malým dětem obměňovat. Někdy je fajn si s dítětem chvilku hrát. Kde jsou sourozenci, je to jasné, ale pokud je dítě samo, často chce nějakého parťáka. A pak uklízet společně s dítětem. On totiž pojem "ukliď" je pro něj naprosto abstraktní, neuchopitelný. Pokyny musí být konkrétní - dej všechna autíčka do poličky. Naskládej plyšáky do krabice. Nanos pastelky na stůl.
U nás byl systém, že se pohádka večer četla až se uklidilo. Nebo se večerníček pustil, až byl pořádek v pokojíčku. Takže tam vždycky byla i nějaká další motivace k úklidu🙂

anonym_a391fa
Včera ve 12:03

@anonym_autor no právě nadbytek... Všeho moc škodí. Nechápu rodiče, kteří třeba na Vánoce kupují dětem hodně dárků a často nepriměřeně věku, a pak je jim třeba šest a oni se musí ptát co dětem koupit k narozeninám...

biciklissie
Včera ve 12:31

Takhle bych to neřekla, ale část pravdy v tom bude. Za mě, pokud je to možné: 1. Málo hraček. 2. Jiné činnosti než hraní. 3. Učit od malička děti si hrát samostatně. U nás, když děti řeknou, že se nudí, tak je pošlu uklízet nebo řeknu, že tv v nich zabila kreativitu a tak bychom ji měli omezit. Takže už to neříkají🙂a vymýšlí si zábavu. Bohužel moc není čas si s nimi hrát a popravdě mě to vůbec nebaví (to už s nimi raději dělám školu, logo, vařím a tak), tak jsou cca od toho 1,5 roku zvyklí se zabavit sami. A naštěstí jsou dva a dost si spolu vyhrají. Plus jsme hodně někde pryč, tak mají čas na hraní doma tak třicet minut, plus víkendy a volna. Děti mají 7 a 4 roky a už od kupování hraček spíš pomalu upouštím. Kupuji hodně věci na tvoření, do pokojíčků a tak. Pak Albi knížky, klasické knížky, synovi autíčka. A taky to bude o úklidu. Nikam jinam nejdeme, dokud místo, kde jsme, není aspoň trochu uklizené. V obýváku i pokojích mají boxy na hračky, to je hned.

kakba
Včera ve 12:35

A proto to u nas doma nevypada jak v herne. Jedine, co u nas doma jeste je, tak Duplo a obyc Lego. Nasleduji bedny na vyrabeni a kreativitu. Diky bohu za to. Kamaradka ma doma hernu a je to teda pro me uplne nepredstavitelny. 3 druhy detskych kocarku, panenek jak v muzeu. Vsude se neco vali. Ja, clovek zaslibeny minimalismem, place. 🙂

zmrzlinka
Včera ve 12:38

Tohle je podle individuální.Muj syn se hrál jenom s autama Hot Wehls a jejich drahama.Jinak nic.Ani lego.Zadny mašinky nebo auto Bruder.Proste pod stromečkem byl jenom Hot Wehls 🤣
A dcera ta má plný pokoj hraček.Od malinka trpela na záněty průdušek a zapaly plic.Byla kolikrát měsíc doma.Takze jsem i hračky kupovala i počas nemoci,abych trochu zabavila a potěšila.Ale ona je hrozně hrava.I teď v 9 letech dostala k Vánocům panenku.Ve škole to tají , protože holky si už nehrajou.A chtěla bych k narozeninám další.Tak uvidíme jestli ji to vydrží 😃
Vyslechla jsem si to od každé návštěvy ,že má toho hodně.Ale je mi to jedno.Ona se ráda hraje a má k tomu i kámošku naproti v baráku ,takže holky jsou spokojené a já pak taky 👍

krisstina93
Včera v 15:46

Ja hračky obměňuju, vždy část dám do boxu a strcim nahoru na velke skříně a po čase je zas sundám a deti to maji jako novinku. Jinak by se v pokoji taky nehli.

kacka1994
Včera v 20:14

U nas to teda vypada jak v herne a bordel tu mame... ale mame vetsinou rozvijeci hracky a nikdo se tu nenudi 🙂 2leta si hraje s domeckem pro panenky, kuchynkou, duplem, panenkama, nebo si vytahne deskovky pro mrnouse, puzzle, razitka... 4lety stavi lego (podle fantazie/navodu, nebo si hraje s autama, vyrabi si neco, postavi si opici drahu, koleje, kulickodrahu), 6lety lego, roboticke stavebnice vc. programovani, gravitrax, knizky. A kdyz se nudi, tak si vytahnou deskovku - klidne hraji sami dva, nebo i s nejmladsi kdyz vyberou nejakou pro mensi 🙂 Mame doma plno hracek, uklizeni je teda des - protoze u toho mrci, ale rozhodne se nenudi protoze toho maji moc 🙂 Nemame teda zadne blikaci hracky. plastove a tak 🙂

eviicka
Včera v 20:45

Deti mají pokojíčky v patře, kde tráví minimum času, hrají si dole v obýváku, kde množství hraček koriguji. Co se omrzí jde do pokoje do skříně. A vyndá se třeba za půl roku. Takže se střídá období autíček, vláčkodráhy, kuličkodráh, Lega...
Funguje to.

kacka1994
Dnes v 06:41
@eviicka

Deti mají pokojíčky v patře, kde tráví minimum času, hrají si dole v obýváku, kde množství hraček koriguji. Co se omrzí jde do pokoje do skříně. A vyndá se třeba za půl roku. Takže se střídá období autíček, vláčkodráhy, kuličkodráh, Lega...
Funguje to.

@eviicka u nas maji pokojicky jen na spani, cteni, psaci stul na uceni (casem, zatim jsou predskolni) 🙂 na hrani maji hernu a stejne mame komplet plny obyvak hracek, protoze chteji byt s nami 🙂 Ale v obyvaku je nutim hracky uklizet, v pokojiku jen jednou za cas, aby se vysalo :D