icon

Obavy z otěhotnění: Je porod s vadou dělohy bezpečný?

zdenik7
22. srp 2022

Ahoj chci se jen vypovídat....
Delší dobu jsem nedbala moc na gynekologické prohlídky ( nemám ráda lékaře a už vůbec ne když se mi koukají dolů... No ale odhodlala sem se tam dojít
Zjistili mi vadu dělohy mám dvě dělohy dva čípky a poševní přepážku po diskuzi z lékařkou mi řekla že v by těhotenství bylo bez problémů ale zřejmě porod by byl císařským řezem... Je to něco čeho se opravdu bojím a nevím teď zda mám chuť otěhotnět.... ☹️ Setkal se z tím někdo tady že by porod byl přirozený a nebo nějaké komplikace

Strana
z4
felixfelicis
22. srp 2022

@zdenik7 takze protoze nekdo ma problemy s laktaci, tak to odpiskas rovnou? Rodila jsem akutnim SC, cela situace byla dost na houby (nesrovnatelny s tim, kdyz si to muzes naplanovat), a kojila jsem 3 roky.

zdenik7
autor
22. srp 2022

@nitii jo pokud by jiné východisko nebylo tak bych šla na operací.. ale bohužel mě představy byli jiné přála sem si tam mít oporu a trochu v této výjimečné životní události trošičku atmosféru...

zdenik7
autor
22. srp 2022

@felixfelicis ne ikdyby sem na to měla 9 měsíců tak bych k tomu přistupovala stejně věděla bych termín operace i termín kdy mimco přijde na svět. A k tomu bych postavila i přítele kdy může přít na návštěvu za námi atd všechno bych měla zjištěný

jako_mala_holka
22. srp 2022

Nevíš, co chceš... Až opravdu budeš chtít dítě, bude ti srdečně jedno, odkud "ti vyleze"... Mám pocit, že to snad ani nemůžeš myslet vážně...
Dcera se narodila plánovaným císařem kvůli mým zdravotním problémům, nekojila jsem a nemyslím si, že kdyby to bylo jinak, milovala bych ji víc... Manžel na sále být nemohl kvůli covidu, ale měli spolu bonding a bylo to krásné, já měla spinalni anestezii a všechno jsem vnímala (neviděla jsem nic ani to nebolelo, to až potom 😅), hlavně jsem malou hned viděla... V prosinci mě čeká druhý císař a tentokrát bych ráda malému z břicha i pomohla, je to tady v porodnici novinka a moc se na to těším (bože ať to vyjde), tentokrát budu snad mít i bonding, to už je naštěstí taky po císaři čím dál častější

zdenik7
autor
22. srp 2022

@felixfelicis neodpiskam to pokud budu mít mlíčko tak jak mimino bude mít hlad tak bude kojené pokud to nenabehne v době kdy bude mít hlad tak dostane umělé ale zkoušet už to nebudu bo se nemůžu divit když to nepřišlo normálně ale operací

zdenik7
autor
22. srp 2022

@jako_mala_holka dítě chci ale prala bych si ho porodit normálně pokud to nepůjde půjdu operativně. Přítel by přišel v návštěvní hodiny. O bolestí vím už několik operaci za sebou mám... Určitě bych chtěla v celé narkóze

felixfelicis
22. srp 2022

@zdenik7 po KAZDEM, i prirozenem porodu, to dva, tri dny trva, nez nabehne laktace, a mezitim miminko samozrejme ma hlad a chce sat, ale staci mu zezacatku mlezivo. To znamena, ze to proste musis chte nechte zkouset naprazdno a cekat, operace neoperace.

Jinak teda doufam, ze tady nekrmim trolla. I kdyz asi by to bylo ulevne zjisteni, protoze tvoje myslenkove pochody vubec nechapu.

zdenik7
autor
22. srp 2022

@felixfelicis u porodu to je rychlejší podle mě i hormony ... Ale mě jde i o to že je to krásná životní událost na kterou bych ráda vzpomínla ne z toho měla noční můru proto si přejí rodit ne operace navíc i přítel by chtěl být u porodů... A chtěla bych mu to dopřad

jako_mala_holka
22. srp 2022

@felixfelicis troll mě taky napadl, trošku (hodně) v to i doufám

zdenik7
autor
22. srp 2022

@jako_mala_holka asi každý člověk co má trápení je troll ☹️ že jsem se vůbec svěřovala

jako_mala_holka
22. srp 2022

@zdenik7 asi si každý představujeme trápení jinak

nitii
22. srp 2022

Joo, taky jsem měla krásně naplánováno, jak budu hned po porodu kojit 😁 I přes přirozený porod se laktace spustila až 4.den po porodu.. A to už se dcera nechtěla přisát, takže jsem odsávala co to šlo a přikrmovala umělým.. Asi by sis měla o porodu a době po něm zjistit víc info, není to všechno jen o přirozeným porodu nebo císaři.. A taky bych před tím asi zkusila najít nějakou psychologickou poradnu a zapracovat na tom, protože k císaři může dojít kdykoliv a bylo by dobrý mít to před otěhotněním nějak v sobě zpracovaný..

zdenik7
autor
22. srp 2022

@nitii jo pokud by k operaci došlo moc tak bych z tím nic neudělala... Ale prala bych si rodit a mít tam oporu ale tak je to jen sen pokud se podaří otěhotnět tak se smířim i z operací ač to nebude tak krásné jak kdyby se na svět miminko přivedla přirozeně

elfka21
22. srp 2022

@zdenik7 Jasně, zjisti si názory jiných lékařů na přirozený porod. 😉 Ale stejně Ti nikdo nezaručí, že by to nakonec nebyl císař, i kdybys měla jednu dělohu a všechno bezproblémové. Na druhou stranu císaře se není potřeba dopředu nějak přehnaně bát a odkládat kvůli strachu těhotenství. Bolí to, ale to normální porod taky. A ten andělíček v postýlce za to prostě stojí. 🥰 Mám za sebou jednoho císaře a bude-li teď po druhé potřeba zase, budu už klidnější než poprvé.

elfka21
22. srp 2022

@zdenik7 Můj plánovaný porod císařem vnímám jako krásný zážitek a vůbec jako trauma. Dceru mi dali hned na hruď, utěšovala jsem ji a byla šťastná, že je v bezpečí a pak ji dali hned tatínkovi. Mohl být i na sále, kdyby chtěl. Rozhodl se být ve vedlejší místnosti a viděl dceru taky za chvilku. Pocity po přirozeném porodu budou asi silnější (pokud všechno proběhne hladce), ale pro mě je zdraví a bezpečí mého dítěte hlavní a vše ostatní je jen bonus.

zdenik7
autor
22. srp 2022

@elfka21 chápu mám v plánu vyslechnout více názorů lékařů a pak zvážit početí... Pokud by došlo k otěhotnění císař by byl nevyhnutelny přítel by byl doma v klidu já bych dala vědět až po zákroku...až bych se probrala z narkózy. Pro mě už od doby co sem uvažovala nad rodinou je císař strašák.. přála bych si přirozený porod ale pokud by to nešlo bylo by to na mě zda se smířit že mimco nebude nebo bude ale operativni cestou. Ale snad mi těch více lékařů dají nějakou naději.

lencaa11
23. srp 2022

@zdenik7 jde o to taky že když třeba zavřes dveře před tímto zákrokem dveře a tím pádem i mateřství zda i přítel to tak bude brát když si přeje rodinu je mnoho párů kde se třeba nedaří mít mimco a vztah nevydrží i to je otázka zda by vás to nerozdělilo výčitkám že dítě mít můžeš jen třeba to nepůjde přirozeně atd přítel ti řekne mě to nevadí bez dítěte ale " časem každého většinou dožene pocit a touha mít rodinu i tím to směrem bych se dívala na to že můžete mít miminko krásné zdravé...

gbp
23. srp 2022

@zdenik7 pokud nejsi troll, jsi podle me jen velmi nezrala a navic o tom moc nevis. mas jen nejake svoje predstavy, ktere chces uminene splnit. az zrala budes a budes dite opravdu chtit, tak to pro nej i pro sebe udelas. protoze takova materska laska je, ale ta zkusenost je naprosto neprenosna, to musi zazit kazdy sam. moje kamaradka mela akutniho cisare v celkove narkoze a mela mliko driv nez ja! to s tim nesouvisi. kojit muze i maminka, ktera dite adoptuje, vazne to jde. stat se matkou to je pro zenu obrovska transformace, bez ktere podle me nikdy nemuze byt uplna. a co se tyce te materske lasky...kdyz se dcera narodila, mela sem o ni obrovsky strach, obrovsky pocit zodpovednosti a vedela sem, ze odted uz bude vsechno jinak. ta prava laska taky prisla pozdeji a je to tak obrovske, ze se to neda popsat a jen tezko pochopit. manzela moc miluju, ale pro dceru bych udelala vsechno na svete! klidne bych nekoho zabila, kdyby to bylo potreba. a to myslim fakt vazne. ta laska je uplne jina, bezpodminecna, neda se vysvetlit. a jestli se na tvych znamych takto podepsal porod, rozhodne bych navstivila psychloga, protoze bud ma maminka laktacni psychozu nebo maji jine problemy o kterych ti nerekli.

versatilka
23. srp 2022

@zdenik7 já myslím, že ženeš obě varianty do extrému. Poradila bych sehnat si dulu a probrat to s ní. Pomůže ti utřídit myšlenky, poskytne informace a podporu. I pokud bys šla do celkové narkózy (jako já), je rozhodně fajn pokud je partner v porodnici a může zažít bonding on. A také dohlédne na to, co všechno se bude s novorozencem dít. Bude to zákonný zástupce stejně jako ty. Akorát že ty budeš mimo a nebudeš tu roli moci nějakou dobu zastat. Mimčo bych o něj nepřipravila.

zdenik7
autor
23. srp 2022

Nevím já zatím ze snažením počkám nechala sem si napsat antikoncepci ... A uvidím jestli mi jiný z lékařů dají naději k porodů ... Pokud ta naděje zmizí a buď to bude jen operaci tak to zvážím.. chtěla bych porodit zdravé a krásne miminko ale nemusí to být hned za každou cenu... Přítel by si prcka přál a přál by si být u porodů což já mu zřejmě nedokážu dát... Pokud přistoupíme na operaci tak tam chci být sama bo to není tak krásný jako porod... A není to ani nic na co bych se těšila

elesse
23. srp 2022

A taky řešíš porod, ale klidně se může stát, že nebudeš moci (přirozeně) otěhotnět nebo dítě donosit. I to jsou problémy žen, jak těch které nějakou abnormalitu mají, tak i těch, které žádnou nemají. Abys jednou nebyla ráda, že máš po x letech dítě z ivf narozené předčasně císařem. Něco si o těhotenství a porodu přečti, třeba ti to může získat vyšší náhled než mají holky v 15

zdenik7
autor
23. srp 2022

@elesse tak pokud mi vezmou šanci rodit tak bych to ani moc neřešila

ekou
23. srp 2022

@zdenik7 asi takhle to napisu. Mam za sebou prirozeny porod, ale kdyby to slo byla bych rada za cisarsky rez. Dite bylo vetsi (a bylo dost rizik co se mohlo stat) a pak ja jsem cele 6tinedeli mela delat co ze sebou a pak jsem jeste musela na ambulantni zakrok jeliloz me spatne zesili... Takze kazda to ma jinak ;)

zdenik7
autor
23. srp 2022

@ekou tak z poraněním se musí vždy počítat nad tím vůbec ani nepřemýšlím ale pořád je lepší porod kdy se na ten den člověk těší že tam bude mít partnera že si porodí prcka..

elesse
23. srp 2022

@zdenik7 opravdu mas moc idealu. Na porodu neni nic krasneho ani k teseni, krome toho miminka. Je to narocne, boli to, spousta chlapu nevi co se sebou, spousta zen taky ne, je u toho krik, pot, slzy a to se nebavim o vsech ostatnich telnich tekutinach, ktere prijdou taky. Je fajn to zazit, ale nemit predstavu, ze heknes, vyleze ruzove miminko, dojaty pritel bude dekovat a vsichni navoneni pujdete domu, kde si miminko cucne materskeho mleka a v klidu usne

lencaa11
23. srp 2022

@zdenik7 když zavřes dveře mít dítě a přítel půjde o dům dál kdo mu dá dítě tak si budeš říkat jak jsi mohla mít rodinu přítel může bejt v nemocnici a vydet mimco hned po císařském řezu a když chceš rodit přirozeně to chceš riskovat že se něco posere a můžeš se něco stát proč to řešit chceš dítě z lásky nebo ti jde o jizvu která bude darem tvého dítěte jako asi jsem divná ale co to tady píšes za ho ...že jen pořád ne císařský řez tvl...tak každý nemá těhotenství ani porod jednoduchý a je jedno jaký je ale každá jsme rádi že máme zdravé dítě bejt tebou tak si najdu lékaře trochu jinak zaměřeného 🙈🙈

zdenik7
autor
23. srp 2022

@elesse vím že to není jen tak...

zdenik7
autor
23. srp 2022

@lencaa11 vím že to může hledat o dům dál... Jen to může hledat i jinde

lencaa11
23. srp 2022

@zdenik7 když to víš tak i tak napíšes že když ne normální porod tak nic 🙈 nevadí ti že ryskujes vztah že tohle může odnes váš vztah teď píšeš že to vis ale realita je jiná ono ne se nadarmo říká že si lidé uvědomí co mají až když to ztratí jsi zenska která může mít dítě to je super no tak jen jiný porod a co přece za to vše ti to má stát ne víš jak musí bejt ženě která rodí dítě a ví že tím to končí že to mále už nebrečí atd víš to je bolest kterou si žádná z nas nepřeje a ty tady řešit úplne kravinu císařsky řez jako jen že ze ti úmrtí půl těla a mimco můžeš hned vydet ,dát mu pusu ,otec taky hned mimnko uvidi to řesis přesnější je ti jizva ,tvůj pocit že hned u toho nebude přítel že nebudeš nahlas nadavat atd to mas jako TOP tak nač chceš dítě 🤔🤔 to pro něj nemůžeš udělat ten dar pokud ne tak dítě opravdu neměj

levandule_k
23. srp 2022

Já nechápu, proč nechceš partnera u císaře. Dneska se ví, že bonding má smysl a ty chceš partnera poslat domů...nechápu, on by tě mohl zastat.... Císařský řez je sice opera, ale je to také forma porodu a ne špatná, protože díky ní se snížila úmrtnost matek i dětí po porodu.

Dle mého názoru psychické problémy po porodu se neodvíjí primárně od toho, jestli to byl císař nebo přirozený porod, ale od toho, jak to žena prožije a jestli nemá v sobě nějaké potlačené a nezpracované trauma, které porod odhalí.

Pokud jsi nastavená, že císař je špatná forma porodu, problémy s kojením, problémy s mateřskou láskou atd. Tak by problémy mít budeš, ale ne kvůli císaři, ale kvůli tomu, že si je do života přitáhneš, tím jak myslíš a že nic neuděláš, proto abys tomu předešla. Ano problémy můžou být s kojením po císaři, ale problémy s kojením se vyskytují i u žen po přirozeném porodu. A pak je to na tobě, co si všechno nastuduješ o kojení, abys ho podpořila. Strašně moc dělá psychika, ale ty jsi teď negativní, zatvrzelá, rezignovaná, nešťastná asi se cítíš i méně cenná, že máš v životě překážku, tyhle pocity nejsou dobré pro psychickou pohodu budoucí matky a rozhodně se ti bude lépe rozjíždět laktace, když budeš v pohodě, sebevědomá a spokojená než uzlíček nervů s pocitem selhání kvůli císař. To je tak akorát dobrý základ na poporodní blues.
Jako první věc si srovnej svoji psychiku.
To, že kámoška měla problém s kojením a necítí mateřskou lásku, je nemilé, ale ne určující pro tvůj porod. Já ji neznám, ale chtělo by to zasadit do hlubšího kontextu, prostě nevěřím, že doteď měla vše v sobě dokonale vyřešené. Dá se myslet i na tohle, pokud máš nějaký blok po porodu, co ti brání cítit mateřskou lásku, dá se s tím pracovat na terapii, ať už na tradiční s psychologem nebo různé alternativy typu kineziolog, rodinné konstelace, regresní terapie...

Prostě vzchop, zavolej dule, prober s ní svoje obavy ohledně porodu, zajdi na konzultaci k jinýmu doktorovi, najdi si psychologa, ať jdeš k porodu sebevědomá bez kostlivců ve skříní.

Strana
z4