icon

Jak nastavit hranice s rodinou po porodu?

19. črc 2026

Dobrý den, prosím vás, máte někdo zkušenost nebo nějakou radu?
Za chvíli mě čeká porod a chtěla bych si nastavit jasné hranice ohledně návštěv v porodnici i potom doma. Bohužel moje máma to nechápe a nerespektuje.
Před pár lety jsem rodila císařským řezem. Po porodu mi bylo opravdu špatně – motala se mi hlava, bylo mi nevolno a nebyla jsem schopná si ani dojít pro jídlo. Co šlo, to jsem prospala. Moje máma s jejím přítelem a sourozenci za mnou chtěli chodit skoro každý den. Přišli dvakrát a mně to bohatě stačilo. Neustále mi psala, že chce přijít, i když jsem jí opakovaně říkala, že mi není dobře. Jeden den to respektovala, druhý den začala znovu.
Můj přítel chodil jen na chvilku, když mi potřeboval něco donést. Viděl, jak moc jsem unavená, a respektoval to. Mezitím doma zařizoval všechno potřebné, aby bylo vše připravené na náš návrat. Byla jsem za to opravdu moc vděčná.
Teď mě čeká další porod a vůbec nevím, jak bude probíhat – jestli přirozeně, nebo opět císařským řezem. Už teď jsem mámě naznačovala, že bych chtěla mít ohledně návštěv jasná pravidla, ale byla neodbytná a na všechno měla nějakou odpověď.
Chtěla bych si nastavit hranice i na dobu, až budeme doma. Vím, že bude chtít chodit často, ale já potřebuji hlavně klid, čas na zotavení a na sžití s miminkem. Moje máma je hodně urážlivá, vždy si stojí za svým a je velmi neodbytná, takže mám obavy, jak to zvládnout.
Máte některá podobnou zkušenost? Jak jste si nastavily hranice s rodinou, aby je respektovala?
Děkuji za každou radu. ❤️

lv
19. črc 2026

Ono to chce spíš nastavit hranice v běžném režimu, životě, než “až” v souvislosti s porodem a šestinedělím. Urazí se určitě, tak s tím počítej, nezbývá než to opakovat stále dokola, stát si za svým.

autor
19. črc 2026
@lv

Ono to chce spíš nastavit hranice v běžném režimu, životě, než “až” v souvislosti s porodem a šestinedělím. Urazí se určitě, tak s tím počítej, nezbývá než to opakovat stále dokola, stát si za svým.

@lv Děkuju. Snažím se, ale po každém porodu je to vždycky nejtěžší. Snažila jsem se i minule, ale nakonec začalo obviňování, že prý nechci, aby vídala děti. Vždycky se pak dostanu do situace, kdy nevím, co mám dělat.
Teď jsem začala tím, že jsem ji poprosila, aby nedávala děti na sociální sítě. Překvapivě to vzala dobře, což mě opravdu překvapilo, protože se dřív dětmi často chlubila, aby každý viděl, že je navštívila.
Snažila jsem se jí už dopředu naznačit, že v porodnici jsou návštěvy omezené. Její okamžitá reakce ale byla, že ji nic nezastaví a že se dostane kamkoliv.

martiina_k
19. črc 2026
@anonym_autor

@lv Děkuju. Snažím se, ale po každém porodu je to vždycky nejtěžší. Snažila jsem se i minule, ale nakonec začalo obviňování, že prý nechci, aby vídala děti. Vždycky se pak dostanu do situace, kdy nevím, co mám dělat.
Teď jsem začala tím, že jsem ji poprosila, aby nedávala děti na sociální sítě. Překvapivě to vzala dobře, což mě opravdu překvapilo, protože se dřív dětmi často chlubila, aby každý viděl, že je navštívila.
Snažila jsem se jí už dopředu naznačit, že v porodnici jsou návštěvy omezené. Její okamžitá reakce ale byla, že ji nic nezastaví a že se dostane kamkoliv.

@anonym_autor a nemohl by to těch pár dní v porodnici řešit partner? Říct dopředu, že nebudeš reagovat na telefonu a ať se se všemi dotazy obrací na něj? Jemu říct, co si nepřeješ a proč a když budeš mít naopak náladu na návštěvu, tka mu to řekneš a on už to předá dál?

autor
19. črc 2026
@martiina_k

@anonym_autor a nemohl by to těch pár dní v porodnici řešit partner? Říct dopředu, že nebudeš reagovat na telefonu a ať se se všemi dotazy obrací na něj? Jemu říct, co si nepřeješ a proč a když budeš mít naopak náladu na návštěvu, tka mu to řekneš a on už to předá dál?

@martiina_k S přítelem to právě řešíme a oba se shodujeme na tom, jak bychom to chtěli. Ve všem mě podporuje a má stejný názor jako já. Bohužel máma má ve zvyku přijít i bez ohlášení.
Přemýšlela jsem, že bych jí dala vědět až třeba dva dny po porodu. Jenže má známou na porodním oddělení, takže se to stejně dozví.

anonym_d8bda9
19. črc 2026

No ty máš tedy starosti. Návštěvy v porodnici nechci a děti může vidět, až budete propuštěni domů. Ráda je pak uvidíš.

autor
19. črc 2026
@anonym_d8bda9

No ty máš tedy starosti. Návštěvy v porodnici nechci a děti může vidět, až budete propuštěni domů. Ráda je pak uvidíš.

@anonym_d8bda9 Co je na tom špatného? Nikde jsem nenapsala, že návštěvy nechci. Jen si chci nastavit hranice, aby tam nechodili každý den a netrávili tam hodinu.
A co tím myslíte, že je ráda uvidím?

anonym_d8bda9
19. črc 2026
@anonym_autor

@anonym_d8bda9 Co je na tom špatného? Nikde jsem nenapsala, že návštěvy nechci. Jen si chci nastavit hranice, aby tam nechodili každý den a netrávili tam hodinu.
A co tím myslíte, že je ráda uvidím?

@anonym_autor Jak, co tím myslím? Nerozumíš psanému textu? V porodnici chceš mít klid a odpočívat, až přijdeš domů, ráda je uvidíš, až přijdou na návštěvu. Řekni, že jim zavoláš, až budete doma. Děláš z toho zbytečnou vědu.

autor
19. črc 2026
@anonym_d8bda9

@anonym_autor Jak, co tím myslím? Nerozumíš psanému textu? V porodnici chceš mít klid a odpočívat, až přijdeš domů, ráda je uvidíš, až přijdou na návštěvu. Řekni, že jim zavoláš, až budete doma. Děláš z toho zbytečnou vědu.

@anonym_d8bda9 Upřímně, nevíte, jaký máme s mámou vztah ani jaká situace mezi námi je. Možná vám to podle toho, co píšu, připadá jako zbytečná starost, ale pro mě to tak není.
Nevím, jak to máte vy, ale já osobně nemám ráda návštěvy každý den – například čtyři lidi, kteří přijdou na hodinu posedět, a novorozeně si budou předávat z ruky do ruky. Beru ohled na miminko, na sebe i na maminku, která bude se mnou na pokoji.
Možná se vám to zdá jako maličkost, ale pro mě je to důležité. Kdybyste četla i to, co jsem psala výše, asi byste pochopila, že není tak jednoduché jí jen zavolat, až budeme doma. Má známou na oddělení, takže se vždy dozví, co se děje.
Moje máma nepotřebuje pozvání – přijde i bez ohlášení a bohužel jí to je jedno.
Pokud jste něco podobného nezažila, chápu, že vám to může připadat jako zbytečná starost. Každá maminka si ale po porodu nastavuje své hranice ohledně návštěv v porodnici i doma. Je to úplně normální a běžné.
Přeji vám hezký den.

autor
19. črc 2026
@anonym_d8bda9

@anonym_d8bda9 Asi by se měl nejdřív zamyslet, než začne něco psát. Nechápu, jak někdo může napsat jiné mamince, která prosí o radu, že je to blbost apod. ☺️

zirafka11
19. črc 2026

Napadá mě řešení, které jsem zvolila já s tchyní - dát jí za "úkol" postarat se o starší dítě a muže. Takže po dobu, co jsem byla v porodnici, o ně pečovala, vařila jim atd. a neměla čas za mnou jezdit. A když jsme přijeli domů, viděla mimino jako první a byla spokojená.

autor
19. črc 2026
@zirafka11

Napadá mě řešení, které jsem zvolila já s tchyní - dát jí za "úkol" postarat se o starší dítě a muže. Takže po dobu, co jsem byla v porodnici, o ně pečovala, vařila jim atd. a neměla čas za mnou jezdit. A když jsme přijeli domů, viděla mimino jako první a byla spokojená.

@zirafka11 To je super. 😊 Máma je schopná popadnout přítele i děti a dotáhnout je do porodnice, jako minule. 😄
Děkuju za rady. Pokusím se jí to prostě napsat na rovinu – že bych si přála jednu krátkou návštěvu v porodnici. Jsem zvědavá, jak to vezme. Snad mě kvůli tomu zase nebude obviňovat.

lv
19. črc 2026
@anonym_autor

@zirafka11 To je super. 😊 Máma je schopná popadnout přítele i děti a dotáhnout je do porodnice, jako minule. 😄
Děkuju za rady. Pokusím se jí to prostě napsat na rovinu – že bych si přála jednu krátkou návštěvu v porodnici. Jsem zvědavá, jak to vezme. Snad mě kvůli tomu zase nebude obviňovat.

@anonym_autor bude, ale to jdou její pocity, emoce, za ty zodpovědná nejsi.

kakba
19. črc 2026
@anonym_autor

@anonym_autor kdyz ji neumis narovinu rict, ze ji tam nechces,
1. Mame vubec nerikej, ze rodis.
2. Nezvedej ji telefon a rekni ji to az budes doma

autor
19. črc 2026
@kakba

@anonym_autor kdyz ji neumis narovinu rict, ze ji tam nechces,
1. Mame vubec nerikej, ze rodis.
2. Nezvedej ji telefon a rekni ji to az budes doma

@kakba Odpovídala jsem už výše v příspěvku.
Chci, aby přišla na jednu návštěvu do porodnice, ale ne aby tam chodila každý den. Psala jsem také, že má známou na oddělení, takže se všechno dozví hned. To, že nebudu zvedat telefon, stejně nepomůže – přijde i bez ohlášení.

kakba
19. črc 2026
@anonym_autor

Chci, aby přišla na jednu návštěvu do porodnice, ale ne aby tam chodila každý den. Psala jsem také, že má známou na oddělení, takže se všechno dozví hned. To, že nebudu zvedat telefon, stejně nepomůže – přijde i bez ohlášení.

@anonym_autor pokud si sama nedupnes, tak to reseni nema. Hlavne nechapu, co je do toho nejake zname, ze ma takovou drzost to hnedka volat tve mame. Takze bych razne vysvetlila ji, aby si hledela svyho.

somalicats
19. črc 2026
@anonym_autor

@anonym_autor I když je to známá, nemá co sdílet informace o pacientech. Pokud tu dotyčnou na oddělení znáš, tak jí důrazně sděl, že si nepřeješ, aby cokoli o Tobě sdělovala dál, matce nehlaš, že rodíš, a pokud by se to matka od té známé dozvěděla, tak na tu známou podej regulérně stížnost. Jinak se tyhle drbny řešit nedají. A ano, přenes to na partnera, když Tě sám v tomto podporuje, ať veškerou komunikaci řídí on.

autor
19. črc 2026
@somalicats

@anonym_autor I když je to známá, nemá co sdílet informace o pacientech. Pokud tu dotyčnou na oddělení znáš, tak jí důrazně sděl, že si nepřeješ, aby cokoli o Tobě sdělovala dál, matce nehlaš, že rodíš, a pokud by se to matka od té známé dozvěděla, tak na tu známou podej regulérně stížnost. Jinak se tyhle drbny řešit nedají. A ano, přenes to na partnera, když Tě sám v tomto podporuje, ať veškerou komunikaci řídí on.

@somalicats Děkuji. Určitě jí nějak pohrozim .Když bude potřeba, budu si stěžovat. Ještě jednou děkuji.

autor
19. črc 2026
@kakba

@anonym_autor pokud si sama nedupnes, tak to reseni nema. Hlavne nechapu, co je do toho nejake zname, ze ma takovou drzost to hnedka volat tve mame. Takze bych razne vysvetlila ji, aby si hledela svyho.

@kakba Určitě. Teď jsem rozhodnutá na sto procent, že jí to řeknu na rovinu. Chci, aby přišla jen na jednu krátkou návštěvu do porodnice. A v šestinedělí, až se na návštěvy budu cítit, může přijít znovu.
Děkuju

kaml24
Dnes v 08:10

Z tvého příspěvku cítím, že jde trochu o toxický vztah. Ona si dělá co chce a ty ji neumíš oponovat. Tady se to bohužel bez rázného zásahu nezmění. A teď nemluvím jen o návštěvě v porodnici, ale o celkovým vztahu. Já v porodnici taky návštěvy nechtěla vyjma mého partnera, později i s prvním synem. Ac to ostatní moc nechápali, stala jsem si za tím. Nechtěla jsem např. tchána, abych tam před ním byla v kojící košili, rozbolavena, rozkrvacena... Tohle není pohled pro cizí 🙂