icon

Prodělaná rakovina varlete a nasledné otěhotnění přirozenou cestou

ronja55
26. črc 2018

Hezký večer, manželovi pred 3 měsici našli zhoubný nador na varleti. Postižené varle mu vzali a nyní podstupuje už druhý cyklus chemoterapie. Ještě ho čeká jeden a měl by být v pořádku. Než mu rakovinu zjistili, meli jsme v planu začit se snažit o druhé dítě. Lékaři nam dali ale stopku a nesmime se 2 roky snažit o dítě přirozenou cestou. Byla to pro nas celkem rana, protože jsem chtěli mit děti blizko sebe. Je opravdu nutné dodržet tu dvouletou ochranou lhůtu? Bohužel nam lékař zdělil že je možné že bude manžel po chemo neplodný. Kfo jste si tím také prošel, šlo vám pak otěhotnět přirozenou cestou? Máme samozřejmě sperma zmražené a uložené, ale tuto variantu otěhotnění bereme jako poslední možnost, kdyby se nedařilo.

Strana
z3
ronja55
autor
27. črc 2018

@hancazivocich to se můze preci objevit kdykoliv, ne jen prvni dva roky po léčbě. To by jsme dite nemohli mit nikdy, kdyby jsme to takhle brali. Manžel měl nádor špendlíkové hlavičky. Doktor řikal že jsme na to přišli tak brzo, že to jestě u nikoho takhke v začatku neviděl. Manželivi delali 4 CT a dalsi x vyšetřeni a vše má v normálu. Některé hodnoty až nadpruměrné. Doktor nam sam rekl, ze u manžela je uplne minimalni sance ze se rakivina vrati. Prakticky ani poradne nepropukla.

hancazivocich
27. črc 2018

@ronja55 - nepropukla...a proto prodělává chemo...hm.....no comment..už ...

babanci
27. črc 2018

Hlavní a největší průser je ta rakovina. Bohužel. To, že mi nevyjdou plány na otěhotnění je proti tomu naprostá lapálie. Modlete se, ať je táta zdráv, asi tak.

babanci
27. črc 2018

@hancazivocich Oni to opravdu takhle někdy podávají. Včera jsem jela s kolegou a radostně mi vyprávěl, že už je naprosto zdráv, že mu budou dávat už je paliativní léčbu.☹ Asi víš, co to znamená. Já, bohužel, ano. Moje dcera byla taky skoro uzdravená. Už pro ní 6 let brečím. Což, samozřejmě, nechci nikoho strašit, jen ....že to, že nebudou děti po třech letech opravdu není důležité.

ronja55
autor
27. črc 2018

@hancazivocich Tak mě neberte za slovo. Vite jak to myslim. Byla prostě uplně v začatcích. Jako sama musite uznat že je rozdil když to má někdo prolezlé po celem těle a podstupuje treba 20 sérii. Manžel ma pouze tri. To je nejméně co se dáva. Končim tuto debatu. Založila jsem ji z duvodu aby mi lidi napsali zkusenosti jestli mohli po chemo otěhotnět nebonjake jsou jine moznosti. Nikdo se vas neptal na názor zda mit a nebo nemit dite, kdyz manzel prodelal rakovinu. Jako to by pak uz nemel skoro nikdo dite, kdyz je to tskové riziko 🤔

misicka1988
27. črc 2018

@ronja55 To že se to jednou projevilo a podchytilo včas, přeci neznamená že se to nemůže vrátit. Ty dva roky jsou stanovené proto, že pokud bude vše do té doby ok, recidiva už je méně pravděpodob nější .Manžel chodí na kontroly i teď po 11 letech od ukončené léčby. A stejně pokaždé trnu aby bylo vše v pořádku.

babanci
27. črc 2018

@ronja55 Tak jo. Osobně bych do toho nešla rozhodně dřív, spíš mnohem déle. Srágory z chemošky budou ještě hodně dlouho kolovat v organizmu a bála bych se o zdraví dítěte a koneckonců i táty. Teď bych vůbec neplánovala, ony ty plány jsou vůbec ožehavá věc. My plánovali po osamostatnění dětí klidný život, cestování, pohodičku a přišla nemoc dítěte a kde jsme? Jo, přesně tam. ☹

hancazivocich
27. črc 2018

@babanci - tenhle asi nebyl pro mě? Ale chápu, rozumím...Je..je mi to nesmírně líto!

babanci
27. črc 2018

@hancazivocich Byl pro Tebe, protože jsem věděla, že víš. 🙂

soleilll
27. črc 2018

@ronja55 Kamarád měl taky nádor, taky mu vzali jedno varle a prodělal chemo. Od té doby chodí pravidelně na kontroly, je sledovaný. Už je to pár let zpátky, ale určitě měl nejméně rok zákaz se rozmnožovat. Jestli chceš, aby dítě bylo v pořádku, určitě počkejte. Chemo je pěknej hnus a je potřeba, aby se tělo z nemoci a léčby pořádně vzpamatovalo. Kamarád má teď dvě holčičky, obě na provní pokus, takže neplodnost nehrozí. Pořád kluci mají ještě jedno varle a to vyrábí o 106. 😉

misicka1988
27. črc 2018

@soleilll no ono jde spíš o to, že při chemo se ničí i ty dobré buňky. Takže i spermie v ejakulátu. Po chemo se musí buňky zase "vzpamatovat", což se bohužel ne každému stane - viz můj muž který ani neměl rakovinu varlete, ale nečeho jiného. Varle má obě, a stejně je už 11let neplodný. Hold počítat se musí se vším...

soleilll
27. črc 2018

@misicka1988 Vyloučit se asi nedá nic, je to holt svinstvo. Teď si uvědomuju, že kamarád možná byl před léčbou na odběru a ten vzorek mu zamrazili, ale to si nejsem úplně jistá...

astyna
27. črc 2018

Prostě dítě za každou cenu a je mi jedno, co říkají ostatní. Názory máš, i těch lidí, kteří si tím prošli. Bohužel jsi nenarazila (zatím) na žádného blázna, který by si nechal udělat dítě při patrnerově chemoterapii. Přeju ti, ať je to brzo všechno Ok. Máte toho naloženo na sobě dost - i vím, co práce o statek potřebuje.

ronja55
autor
27. črc 2018

@astyna Já si ale nechci udelat dítě při chemo. Celou dobu tu resim horizint až za rok nebo rok a pul po ukončení léčby. Nejsme zase blazni, ted dite nikdo nechce...

hancazivocich
27. črc 2018

za rok, rok a půl, když doktoři radí počkat dva..hm....To není jako nedodržet šestinedělí po revizi, nebo neplánovaný těhotenství po císařským řezu...TOHLE je něco, co prostě může neskutečně poznamenat...CHema vyčerpává - fyzicky, psychicky..možná, když ti tvrdí, že to snáší dobře, tak nelže...ale...co když tu budeš za rok a kousek řešit, že čekáš ,,postižené" dítě? Co když...se o něco později rozvine rakovina u druhého dítěte? Nikdy nevíš, za jak dlouho se látky po chemě z těla odplaví...Doktoři stanovili čas, který se jim zdá bezpečný..Z tohoto času bych neukrojila ani měsíc! Rakovina je nemoc celé rodiny...oba potřebujete čas a sílu se s tím vyrovnat.. Nevíš - je to tři měsíce..může se sesypat - i psychicky o několik týdnů, měsíců..později..

ronja55
autor
27. črc 2018

@hancazivocich Bavim se o moznosti inseminace. Riskovat přirozeně urcite nebudeme. Chtela jsem znat i zkusenosti nekoho kdo byl treba ve stejné situaci a sel na inseminaci a zadařilo se.

katule1990
27. črc 2018

@ronja55 Inseminace je principiálně stejná jako přirozené početí.

tulikiss
27. črc 2018

@ronja55 hele nic si z toho tady nedelej,proste klasika odpovedi na dotaz se nedockas hlavne hromada nevyzadanych rad na to jak mas zit a jak by to kazdej delal jinak a rozhodne lip. Je to jenom na vas jestli se po roce rozhodnete ze zkusite inseminaci. Chapu ze clovek chce i pres to vsechno planovat a zit a ne ze se necha ochromit strachem a vlastne bude az do konce zivota jen prezivat, protoze co kdyby.

ronja55
autor
27. črc 2018

@katule1990 To vím. Nemám ale zkušenosti jestli udělají inseminaci všem, nebo je potřeba mit nějaké doporuceni od doktora. Bojim se aby nas neodpálkovali, že se mame zacit snažit po tech 2 letech a pak až kdyby to nešlo, tak na ní mame nárok. Vubec nevim právě jak to chodi...

astyna
27. črc 2018

@tulikiss

přesně tak. Ať si katdý dělá jak chce, ale ať pak tady nebrečí....

ronja55
autor
27. črc 2018

@astyna Už po několikáté opakuji, že jsme už od začatku počítali hlavně s inseminací. Jestli jsre si všimla, tak jsem pouze položila dotat proč se musi dodržet 2 letá lhuta. Nikdo tady neříká že to budeme porušovat. Pokud lekař řekne 2 roky, tak to samozřejmě dodržíme. Riziko je až moc velké. Za to nam to nestojí. Tak že nevidim duvod proč bych mela někde brečet nebo tu být lynčovaná. Je snad normalni že člověk shání informace jak to jde.

hancazivocich
27. črc 2018

@ronja55 - cituji tě - Lékaři nam dali ale stopku a nesmime se 2 roky snažit o dítě přirozenou cestou...tedy jsme ti odpovídaly na toto....Inseminace si myslím, že je možná i dříve...ale 2 letá ochranná lhůta je kvůli tomu, že během dvou let se může stát cokoliv - pravděpodobnost znovupropuknutí choroby je v tomto období největší...myslím si, že jednoho znám - co měli dítě do dvou let..inseminací....

ronja55
autor
27. črc 2018

@hancazivocich Ano, s manželem už měsíc před zjištěním nádoru snažili o 2 ditě. Prota je v mem datazu že nam dali lékaři stopku a nemůžeme se snažit. Nikde jsem nepsala ze chceme 2 letou
lhůtu porušit. Pouze se ptam proč se dává a jaké jsou rizika kdyby se porušila. Co se tý ká recidivy nemoci. Nepřipouštime si že by se mohla vratit. Pokud by se tak nedejbože stalo, tak to zvládneme stejně jako teď. Nevidim rozdil v jednom nebo ve dvou detech. Náročné je zo vždy. A objevit se muze klidně po 5 letech. To by jsme to druhe nemohli mit proste nikdy.

hancazivocich
27. črc 2018

@ronja55 - myslím si...že ta 2 letá je kvůli brzké recidivě..tu varlete - nevím, jaký typ má manžel, ale jeho rizika jsou v tom, že průšvih je hned buď na začátku, i např. zvětšení uzlin, nebo až po x letech - se může zvrhnout druhé...Ta dvouletá je i kvůli onk. léčbě..i zdr. sestry, pokud otěhotní, nedělají na onkologii - mezi pac, nebo neměly by..kvůli látkám, se kterýma přijdou do styku, pokud jsou ozařovaní pac, tak i kvůli tomu...nejsou..nikde psané tabulky, co onk. léčba udělá s případným těhotenstvím, co udělá, pokud otěhotníš před vyčištěním od chemot...Navíc je i dost rozchodů, sebevražd, psych a fyz. selhání - v tomto období..vídáme ty lidi....Dvouletá lhůta je prostě bezpečnostní..má..dětská láska (s jiným typem, agresivním)..zemřela právě v tomto období...Tak proto..

ronja55
autor
27. črc 2018

@hancazivocich Manžel měl pouze nádor špendlíkové hlavičky na varleti. Byl ohraničený pouze na varle. Dělali mu 4 CT snad všeho v těle a nemá nikde nic zvětšené ani zádné metastáze. Dokror mu řekl že s timto typem rak. u 98 procent mužu nenestává recidiva. Jediná moznost je že by se opet nador udělal na druhem varleti. Což se pry stavá v mizivém připadě. My prostě nechceme žit ve strachu že se to vrati a vse podrizovat tomu že co kdyby. Chceme na toto období zapomenout a žit jako dřív. Pokud bude vse v pořadku, pujdu za rok prostě na inseminaci. Kdyby se nemoc vratila postavime se k tomu celem a budeme bojovat tak jako teď.....

calvac
5. srp 2018

@ronja55 Ja jen ze zkusenosti z okoli. Ma kolegyne ma po chemo. Chtela mit deti,je ji 37 let a zadne nema. Stale se nemuze zacit snazit,protoze jeste ji z tela vsechen ten maras po chemo nevyprchal. Bohuzel to trva jiz sedmym rokem,tudiz ty dva vase roky bych absolutne nepodcenovala. Lekari te kolegyni stale nejak premeruji ty skodlive latky v tele,ale nevim jakym zpusobem.

calvac
5. srp 2018

@ronja55 Jeste mi zabylo trochu lito nad pohrdanim umelym oplodnenim,to jen kvuli sestre,ktera absolvovala celkem tri pokusy a neuspesne. Jinou moznost sestra ani nema. Vy mate moznosti vice,proc je umele oplodneni podle vas tak spatne? Jen me to zajima.

ronja55
autor
5. srp 2018

@calvac Je to hrozný zásah do těla. Pichají se hormony, odebiraji se vajíčka pod narkozou. Mam kamaradku co to podstoupila 3 krat a pribrala 20 kg po hormonech, totalně ji to vše rozhodilo a rekla že po 4 uz do toho nejde, že bude radši bez dětí. Já to beru fakt jako poslední moznost kdyby se pak treba několik let nedařilo přirozeně po té 2 leté lhutě. Jsem přístupná inseminaci, tam je to v pohodě. Ale umělé oplodnění je pro mě prostě něco šíleného. Dítě by mělo vzniknout spojením dvou lidí kteří se milují a ne někde v laborce..
.

misicka1988
5. srp 2018

@ronja55 Ale kdyby jsme to třeba my nechali pouze na přírodě, manžel by byl bezdětný. A to by byla veliká škoda, protože je skvělý tatínek. Sice už jsem 2 děti z předchozího manželství měla ( o které se perfektně stará ), ale chtěla jsem mu dopřát také vlastní dítko. A protože ho strašně moc miluji, šla jsem do Ivf. Vůbec to nebylo tak strašné, po 2 Ivf jsem otěhotněla ve svých 37 letech, a před 22 měsíci porodila holčičku. Sice jsem po Ivf nabrala 6 kg, ale ty už mám dáávno dole, a jsem na své váze. Vůbec to nebylo hrozné, a jsem ráda že medicína je tak daleko, že i manžel po prodělané rakovině a bez spermií může mít potomka.... 😊

calvac
5. srp 2018

@ronja55 Hmm,ale kdyz se dva lide miluji a jinak to nejde..... Sestra je sterilni. Oba vejcovody na prd,jeden po mimodelozku a druhy po zanetech. Byla jiz trikrat a ano,vypadala mizerne,je to drsne. Pro dite ale obcas udelate cokoliv, i v te laborce,kdyz je to jedna jedina moznost. Je to smutne.

Strana
z3