icon

Prodělaná rakovina varlete a nasledné otěhotnění přirozenou cestou

ronja55
26. črc 2018

Hezký večer, manželovi pred 3 měsici našli zhoubný nador na varleti. Postižené varle mu vzali a nyní podstupuje už druhý cyklus chemoterapie. Ještě ho čeká jeden a měl by být v pořádku. Než mu rakovinu zjistili, meli jsme v planu začit se snažit o druhé dítě. Lékaři nam dali ale stopku a nesmime se 2 roky snažit o dítě přirozenou cestou. Byla to pro nas celkem rana, protože jsem chtěli mit děti blizko sebe. Je opravdu nutné dodržet tu dvouletou ochranou lhůtu? Bohužel nam lékař zdělil že je možné že bude manžel po chemo neplodný. Kfo jste si tím také prošel, šlo vám pak otěhotnět přirozenou cestou? Máme samozřejmě sperma zmražené a uložené, ale tuto variantu otěhotnění bereme jako poslední možnost, kdyby se nedařilo.

Strana
z3
ronja55
autor
6. srp 2018

@calvac Ano je jasné že se pro dítě udělá cokoliv, ale je rozdil nemit žádné a mít jedno. My už jedno mame a člověk to bere taky jinak. Pokud by nakrasně to druhé nešlo, tak by to tak šílené nebylo, jako když je někdo uplně bez dětí. A u nás je velká šance že to po těch 2 letech pujde přirozene. Já jsem úplně v pořadku a manžel mel pred rakovinou spermiogram suprovej, tak že když se po chemo vše obnoví, tak neni duvod neotěhotnět. A pokud by jsme chteli dítě dřive než za dva roky, tak je tu vždy možnost zkusit tu inseminaci, která je proti ivf brnkačka.

svobodpetika
6. srp 2018

@hancazivocich proboha co je to za nesmyl ☹ já pracuji na radioterapii a to co tady píšete tak trochu zavání tím že se snažíte říct že člověk co má chemo nebo radioterapii je škodlivý pro těhotnou 🙂))))) to snad ne

nika6184
6. srp 2018

Ahoj. Nečítala som čo tu baby písali, ale myslím, že je lepšie počkať, aby bábätku nič nebolo. Môjmu manželovi povedali hneď že nebude môcť mať deti prirodzenou cestou. Nejako sme sa s tým naučili žiť a že keď budeme mať niečo svoje tak to skúsime so zamrazenymi. Ale po 5 rokoch po vyliečení sme našli na teste dve čiarky a bol to pre nás fakt zázrak a chlapca máme zdravého. Neboj, zvládnete to a na dobre sa oplatí čakať.

klea81
15. srp 2018

@ronja55 já jsem třeba doma zadarmo na péči o dítě, stačí se uskromnit a nekupovat hlouposti 😉

marcicek84
15. srp 2018

@ronja55 - tímto si prochází kamarádka s partnerem, oni však děti ještě nemají a nedaří se jim, 2 letou lhůtu dodrželi, bylo jim řečeno, že spermie mohou vykzovat známky postižení a mohlo by se jim narodit postižené ditě, před tím, než se mohli snašit museli 2 x absolbobat podrobné spermio po těch 2 letech, až jim to doktoři povolili...no bohužel kamarádce je už 35 let a trochu se to zkomplikovalo u ní, tak doufám, že se jim přirozene zadaří, jinak asi budou řešit IVF, mají mražáčky...

karoli94
15. srp 2018

@ronja55 tato lhůta je orientační a říkají to všem.. s přítelem jsme na tom byli podobně bylo nám doporučeno genetické vyšetření jak mě tak přítele a potom spermiogram. Genetika vyšla dobře bylo nám doporučeno spontanni početí a spermio dopadlo špatně -oligospermie. Řekli nám že přirozeně nikdy neotehotnim a?.. Po třech měsících od těchto výsledků jsem otěhotněla přirozeně🙂 taky nám byla doporučená dvouleta lhůta, řešit jsme to začali po roce až začal být přítel při síle a když to celé shrnu tak po roce a čtvrt jsme věděli že můžeme pocit přirozeně zdravé dítě že přítel je "cisty". Myslím si že je to dost individualni a asi bych to řešila podobně.. Genetika a spermio. Lékař nikdy nemůže od stolu říct vám stačí rok a vám dva a potom se můžete snažit 🙂

ronja55
autor
15. srp 2018

@klea81 My hlouposti fakt nekupuneme, chodime vsichni oblekani ze seconhendů, malemu nakupuji hlavně v pepku, nejezdime na zadne dovolene, nechodime na vecere, ale mame hospodarstvi a 8 koni a jen seno pro ne sroji na rok 100 000 kc, a to je jen seno, mesicne nas stoji 8 az 10 000 kc. My si proste nemuzeme dovolit ze bych nemela prijem. Kazdy to ma proste jinak nastavene...

klea81
15. srp 2018

@ronja55 rozumím, kdo chce 8 koní prostě už pracovat musí ;o)

merope
2. zář 2018

Sice trošku starší téma, ale náhodou jsem narazila až teď, takže - jako někdo, kdo má za sebou 5 cyklů IVF a nevím kolik, ale hodně inseminací jen pár poznámek k tématu:

- není problém nechat vyšetřit sperma třeba po roce a uvidíš, co vám potom řeknou doktoři. Můžeš se teď utěšovat, že to možná půjde, ale současně počítat s tím, že už to taky nemusí jít nikdy.
- jak by se partner díval na případně darované sperma, kdyby to klasické už nebylo?
- inseminace má řádově nižší pravděpodobnost úspěchu než klasické IVF, hodně bych konzultovala s lékaři, sice máte 8 vzorků, ale vyplýtvala bych na inseminaci tak max 2-3

- také jsem přibrala při prvním IVF, také jsem si myslela, že při IVF a všech těch hormonech se přibírá, konzultovala jsem to s ošetřující lékařkou v CAR a řekla mi, že to je nesmysl - že se nepřibírá z hormonů, ale problém je, že hormony zvyšují chuť k jídlu a to je ten problém, až poté jsem si uvědomila, že opravdu mám neustálou chuť k jídlu a že holt když beru utrogestan, tak je potřeba se hlídat, co jím

- mimochodem ten utrogestan (po kterém se nejvíce přibírá) jsem brala i při některých inseminacích, pokud máte opravdu málo pokusů, je dost možné, že ho na podporu dostaneš

- rozhodně pokud máte zamražené sperma, není asi důvod čekat déle než jen do doby než bude partner zdravý (veškeré hormony kolem IVF i inseminace a i těhotenství způsobují všelijaké změny nálad, takže na to bych počkala) a vyrazila bych na tvém místě do nějakého CAR a tam to zkonzultovala (možnosti, pravděpodobnosti, ceny)

- IVF je nepříjemné jednou zásadní věcí - cca 10 dní ti postupně rostou ve vaječníku větší a větší folikuly, takže se tak týden nemůžeš pořádně hýbat (jsi-li zvyklá na aktivní pohyb) a potom je to stejné po IVF jako po inseminaci - doufáš, že se to podařilo, že se to uhnízdilo a tak pro jistotu neděláš nic, co by embryu mohlo škodit (opět - výraznější pohyb). Mimochodem - to je další, čím se přibírá, že pro jistotu doporučí omezit pohyb (ale omezit nemusíš, jenom snižuješ pravděpodobnost úspěchu).

- zjisti si více informací, na tvém místě bych se IVF nebála, na druhou stranu i to IVF stojí nějaké peníze (i pokud je na pojišťovnu)

ronja55
autor
2. zář 2018

@merope Určitě by jsme nešli do darovaného spermatu. Jedno dítě už máme a pokud by to druhé něšlo, tak by jsme měli holt jen jedno dítě. Já se IVF úplně nebráním, jen mi to přijde zbytečné řešit to tak radikálně když se nám může podařit pak otěhotnet přirozeně. Chtěla bych tak za rok zkusit 2 mac 3 inseminace a pokud by se nepodařilo, tak počkáme a budeme se snažit přirozeně. Až kdyby to nešlo po nějaké delší době, tak by jsme zkusili IVF.

zdenakarvayova
12. zář 2020

Dobrý den,
Zrovna teď jsem těhotná, bohužel nejspíš mimodelozne , před týdnem jsem si dělala test a vyšel pozitivním, jenže druhý den strašné bolesti na práve straně v podbřišku a krvácení. Zašla jsem ke svému gynekologovi a ten, bohužel neviděl v děloze nic. Můj přítel je o 18 let starší než já a když mu bylo 24 prodělal nádorové onemocnění varlete. Zamrazili mu spermie ještě před chemoterapii a po dvou letech mu sdělili, že je neplodny se svou tehdejší partnerkou chtěli miminko asi o 10 let později toto vyšetření absolvoval znovu a opět mu sdělili že je bohužel neplodny (málo pohyblivé sperma)a tak využili ivf narodil se mu syn. S partnerkou už nežije jsem spolu dva roky a jelikož mi sdělil že děti mít nemůže, vybrala jsem si nitro děložní tělísko a asi po roce s ním otěhotněla přirozenou cestou, bohužel mimodelozne. Spermie už zmražené nemá jelikož děti neplánoval. Myslíte že se nám ještě podaří mít dítě. Je tu někdo s podobnou situaci. Stalo se to už někomu? Neřešila jsem to byla jsem smířená s tím že miminko nebude. Teď bych hrozně chtěla

Strana
z3