icon

Radost ze sexu v pokročilejším věku zmizela. Co dělat?

25. srp 2025

Ahoj, tohle bude hodně intimní téma, tak věřím, že nikoho nepohorším. Vždycky jsem byla hodně náruživá žena, hodně, řekněme, vaginálně vlhká, už od svých 14–15 let, až mi to i vadilo. Sex jsem měla ráda, užívala jsem si ho. Jenže od mých asi 43 let se něco změnilo.

V první řadě mi kleslo libido, nemám už takový zájem o sex ( 2-3 krát za den), nebo pár čísel za sebou.

Toužím po intimitě, být spolu, objímat se, mazlit se. Co se tíče sexu, tak se snažím přemoci… ale… vůbec nejsem vlhká, i když používám lubrikační gel, samotný sex je pro mě bolestivý, pálí mě to tam, svědí, jsem suchá. Upřímně se snažím při tom přemáhat, zavírám oči a představuji si něco jiného a modlím se, aby už byl konec, protože mě to bolí.

Můj partner není typ na rychlovku, sex si užívá, střídáme polohy a já tiše trpím a čekám, až se udělá. Někdy jsem tak suchá, že ani nemůže proniknout dovnitř. Po sexu jsem dole úplně podrážděná, červená, bolavá a musím se dát dohromady. Partner když vidí, že mi není dobře, tak to chce ukončit a nechce pokračovať. Chci být taková jako dřív a užívat si to.

darris43
25. srp 2025

@anonym_autor Tak nejdůležitější je asi komunikace ve vztahu, měla bys mu všechno vysvětlit přesně tak, jak to píšeš tady.

autor
25. srp 2025

Všechno jsem mu vysvětlila, on to ví a chápe a nechce mě trápit. Já sex chci, chci, aby to bylo jako dřív a nebolelo mě to.

1pomnenka
25. srp 2025

Zkoušela jsi vyhodit lubrikační gel a místo toho používat kokosový olej?

miryp
25. srp 2025

Jde o hormonální změny v rámci perimenopauzy. Pěkně to je vysvětlováno na youtube kanálu Hackni život.

ninive211
25. srp 2025

Ono toto prostě souvisí zcela přirozeně s hormony a (peri)menopauzou. Prostě je to "normální" v tomto věku, že libido s věkem klesá a ta přirozená vlhkost klesá. Smiř se s tím, že "jako dřív" (ve 20) to asi už prostě nikdy stejné nebude, ženské tělo se mění, i ženská psychika, bude možná třeba změna přístupu, delší předehry, méně častý sex či jiné praktiky, které vyzkoušíte. Nebrat sex jako povinnost, mělo by to být potěšení. Proč by to muselo být 2x denně "jako zamlada", když ti to nepřináší potěšení? Příp. se můžeš poradit se svojí gynekoložkou, jestli jde nějak dopomoci bylinkami či hormony (to až jako poslední možnost). Chlapa máš zdá se empatického, tak buď ráda, že tě "nechce trápit" a chce se ti přizpůsobit. Přestaň to lámat přes koleno a nebuď na sebe tvrdá a trápit se tím, že už neodkážeš mít s** xkrát denně jako dřív. Život je změna.

anonym_a7dba1
25. srp 2025

Já jsem trpěla vaginální suchosti pri kojení. Je to strašně nepříjemný. Pomáhal mi Hydrofemin plus, na řadu gynekoložky. Ale konkrétně v tvém případě bych šla se poradit celkove ke svojí lékařce.

zuzkasim
25. srp 2025

Myslím, že pro ženy 40+ by měla být povinná literatura kniha Žena v ohni od Sleily de Liz. Doporučila mi ji kamarádka a já ji teď doporučuju dalším. Je tam vše hezky vysvětleno, co a proč se děje, jsou tam i nějaké nápady, co s tím (vše se musí konzultovat s doktorem, ale známe to, často se nás lékaři ptají, co bychom po nich vlastně chtěli, takže vědět už nějaké nápady není úplně na škodu).

autor
25. srp 2025

U lékaře jsem byla, udělal mi hormonální profil, prý mi ještě menopauza nehrozí a doporučil mi dát si víno a lubrikační gel. Nepiju, gel jsem si koupila.

miryp
25. srp 2025
@zuzkasim

Myslím, že pro ženy 40+ by měla být povinná literatura kniha Žena v ohni od Sleily de Liz. Doporučila mi ji kamarádka a já ji teď doporučuju dalším. Je tam vše hezky vysvětleno, co a proč se děje, jsou tam i nějaké nápady, co s tím (vše se musí konzultovat s doktorem, ale známe to, často se nás lékaři ptají, co bychom po nich vlastně chtěli, takže vědět už nějaké nápady není úplně na škodu).

@anonym_autor perimenopauza je období před menopauzou a již v rámci té dochází u ženy k řadě změn. Opravdu si o tom něco přečti, poslechni, zkrátka nastuduj a nenech se ukolébat tím, že menopauza ti ještě nehrozí.
@zuzkasim díky za doporučení ;)

zuzkasim
25. srp 2025
@miryp

@anonym_autor perimenopauza je období před menopauzou a již v rámci té dochází u ženy k řadě změn. Opravdu si o tom něco přečti, poslechni, zkrátka nastuduj a nenech se ukolébat tím, že menopauza ti ještě nehrozí.
@zuzkasim díky za doporučení ;)

Souhlasím s @miryp, to období před je opravdu dlouhé a u každé ženy může probíhat jinak. Tebou popisované potíže do perimenopauzy patří a nemusí je mít každá. Dá se zkusit nějaký krém s estragelem, ale chce to si opravdu o tom něco načíst a pak to zkonzultovat s doktorkou. Věřím, že to hodně ovlivňuje kvalitu života, takže se nenech uchlácholit tím, že s tím nic nejde dělat.

hafika
26. srp 2025

Jenom přidám, že mě většina lubrikačních gelů vadí, pálí mě po nich intimní partie, pravděpodobně jde o nějakou kontaktní alergii, protože se mi to stalo i po ultrazvuku u gynekologa, kde použili lubrikační gel pro snazší zavedení sondy. Koupili jsme čistý silikon a je to úplně něco jiného, najednou je pryč pálení a pak už je vše mnohem lepší.

autor
26. srp 2025
@hafika

Jenom přidám, že mě většina lubrikačních gelů vadí, pálí mě po nich intimní partie, pravděpodobně jde o nějakou kontaktní alergii, protože se mi to stalo i po ultrazvuku u gynekologa, kde použili lubrikační gel pro snazší zavedení sondy. Koupili jsme čistý silikon a je to úplně něco jiného, najednou je pryč pálení a pak už je vše mnohem lepší.

@hafika ďekuji, už jsem si objednala jeden na báze silikónu...

konidana
27. srp 2025

@anonym_autor mela jsem po 40.taky takove obdobi. Ne tak tolik jako fyzicka bolest, ale spis psychicka nechut. Nejak to zas preslo, hlava si to prebrala a sex mne zas zacal bavit. A ted tu mam druhy kolo. Jiz skoro 2 roky vubec nemestruuji a sex mne zas posledni dobou prestava bavit. Doted jsem si uzivala ze nemusim resit antikoncepci, ale ted uz by mi bohate stacilo objimani a proste jen fyzicka blizkost. Proste zena po prechodu uz logicky neni nastavena na plozeni deti, s cimz souvisi i ten sex. Jeste aby to pochopil i chlap. Asi si bude na oplodnovani muset najit jinou, mladsi🤣

ninive211
27. srp 2025
@konidana

@anonym_autor mela jsem po 40.taky takove obdobi. Ne tak tolik jako fyzicka bolest, ale spis psychicka nechut. Nejak to zas preslo, hlava si to prebrala a sex mne zas zacal bavit. A ted tu mam druhy kolo. Jiz skoro 2 roky vubec nemestruuji a sex mne zas posledni dobou prestava bavit. Doted jsem si uzivala ze nemusim resit antikoncepci, ale ted uz by mi bohate stacilo objimani a proste jen fyzicka blizkost. Proste zena po prechodu uz logicky neni nastavena na plozeni deti, s cimz souvisi i ten sex. Jeste aby to pochopil i chlap. Asi si bude na oplodnovani muset najit jinou, mladsi🤣

@konidana Jo, psychická nechuť, to mám taky. Poslední cca rok, možná rok a půl, se k tomu musím vyloženě dokopávat, alespoň 1x za 2 týdny. Jak píšeš, stačilo by mi objímání, hlazení apod. Chlap by naproti tomu klidně každej den, kdybych mu to dovolila (trochu se smířil s tím, že to mám jinak, ale občas je "dotěrnější" a mě to pak spíš ještě víc naopak odradí). Menopauza ještě nehrozí, ale ta perim. asi udeřila na plný pecky...celkově psychika hapruje, letargie, nechuť něco dělat, menší životní elán, vyloženě potřebuju zvolnit, nic neřešit...
Takže mně osobně přijde docela úsměvné, že někdo řeší, že ve 43 už nemá chuť na sex 2-3x denně...když já mám náladu možná tak 2x měsíčně, a to ještě s podporou vína a nutného naladění se.

babka
27. srp 2025

vazne zkus jiny gel a nebo rovnou ten Hydrofemin plus - je super! Pouzivam ho obcas i po mentruaci a kdykoli, kdy mam jakykoli pocit diskomfortu tam dole 🙂

konidana
27. srp 2025
@ninive211

@konidana Jo, psychická nechuť, to mám taky. Poslední cca rok, možná rok a půl, se k tomu musím vyloženě dokopávat, alespoň 1x za 2 týdny. Jak píšeš, stačilo by mi objímání, hlazení apod. Chlap by naproti tomu klidně každej den, kdybych mu to dovolila (trochu se smířil s tím, že to mám jinak, ale občas je "dotěrnější" a mě to pak spíš ještě víc naopak odradí). Menopauza ještě nehrozí, ale ta perim. asi udeřila na plný pecky...celkově psychika hapruje, letargie, nechuť něco dělat, menší životní elán, vyloženě potřebuju zvolnit, nic neřešit...
Takže mně osobně přijde docela úsměvné, že někdo řeší, že ve 43 už nemá chuť na sex 2-3x denně...když já mám náladu možná tak 2x měsíčně, a to ještě s podporou vína a nutného naladění se.

@ninive211 no asi tak, no

jadadee
27. srp 2025

@anonym_autor myslím, že změna typu lubrikantu by mohla pomoci. Na vodni bázi mi nevyhovuji, tez preferuji silikonove, popr. Na tantra masazich nam doporučila cisty slunecnicovy.