Snažilky s diagnózou PCOS (Polycystické vaječníky)
Ahoj slečny, dámy, ženy...prostě všechny co už dítě máte, těhotné jste, nebo se snažíte otěhotnět a máte diagnózu PCOS...
Vím, že diskuzí na téma PCOS je hodně, ale já jsem se rozhodla založit tuto "skupinu" především pro ty, co se i přes tento syndrom snaží otěhotnět...možná plaším, možná ještě není vše ztracené, ale je tu obrovská nejistota, strach, ...a proto bych se ráda seznámila s někým, kdo má - prožívá podobné problémy, popřípadě, jak dále postupuje s léčbou a nebo taky gratulovala, že se to povedlo 🙂
Abych přiblížila svůj problém :
HA jsem začala brát v 19 letech, tedy 2,5 roku potom, co jsem měla MS ustálenou a pravidelnou a kdy jsem přestala mít kožní problémy (akné)...brala jsem ji pět let a po svatbě jsem se rozhodla, že vysadím a s manželem se pokusíme otěhotnět - tak nějak pozvolně, nechtěla jsem nic "hrotit".....takže v září 2013 jsem vysadila, hned jsem dostala MS a první spontánní MS jsem dostala koncem října, ale velmi velmi slabou....no nic, říkala jsem si - takhle to má hodně holek (alespoň mě o tom přesvědčovali, že po HA je "normální" nemít to třeba i rok). Pořád jsem si říkala, že lepší nějaká MS, než žádná...jenže měsíce plynuly, je únor a MS opravdu žádná nebyla. Zkoušela jsem bylinky apod. vím, že to chce čas, ale přesto jsem to nevydržela a šla dnes na gyndu....řekla jsem, že jsem vysadila a nemám MS...prohlídka (na koze) v pohodě, ale pak mi dělal vnitřní ultrazvuk (ten mi dělá vždy!) a řekl, že je to tím, že mám polycistické vaječníky - oba dva (jasně jsem to na UTZ viděla!) :( tak sem myslela, že se mu tam rozbrečím. Dostala jsem injekci na vyvolání MS a čekám, zda přijde, či nepřijde....sice mě dr uklidňoval, že to neznamená úplnou neplodnost a že CAR je až poslední možností, ale moc klidná teda nejsem.....jestli se dostaví MS tak mi udělá nějaký ten hormonální test/ přehled nebo co to je - prostě jestli nemám zvýšený testosteron (což je ta horší varianta). To se mi ale moc nezdá - nadměrné ochlupení ani akné nemám, vypadávání vlasů taky ne, obézní nejsem...Moc tomu nerozumím, páč se všude mele jen o téhle variantě, ale o té druhé moc ne....dočetla jsem se něco, že je důležité vyvolat ovu (to se dělá pomocí prášků apod.) ...ale fakt jsem z toho jelen a ta nejistota je ze všeho nejhorší. Manžel mimi moc chce a já taky a jestli to nepůjde, tak to bude průser ☹ ...jo a ještě něco. Pořád mi vrtá hlavou, jak je možné, že před braním HA (ano, toho neskutečného svinstva) jsem normálně menstruovala, měla ovu, vše pravidelné...no a po vysazení HA mi najednou diagnostikuje PCOS. To se přece nemohlo jen tak objevit ne? Ultrazvuk mi dělal často a přece si toho musel všimnou dřív...já mám totiž pocit, jestli to není užíváním HA. Neplodnost a PCOS je dneska strašákem skoro každé druhé ženy, dost možná už civilizační choroba...jaké na to máte názory? Může HA ovlivnit- zavinit PCOS ?
čekám nějakou vzájemnou podporu, Vaše příběhy, zkušenosti - hlavně těch, kdo se aktuálně snaží o mimčo s touto dg.
TĚŠÍM SE NA PŘÍSPĚVKY! 🙂
No jsem po třetí vyvolávací injekci a menstruace pořád nikde..jenom divné hnědé špinění, které prý za menstruaci považovat určitě nemám! Trošku už panikařím, přes 100 dní bez menstruace a ještě když jsem prý nikdy ani normální menstruaci neměla, jenom tu při HA.
Léčbu ale nemůžu začít dokud menstruaci nedostanu. Máte někdo s PCO zkušenost s Utrogestanem? To jsou totiž jediné léky na předpis co jsem dostala, pak už jen Fertipronu, FEM+ a kyselinu listovou Smartfolin (což jsou jen doplňky stravy).
Mám z těch hormonů trošku strach, doktorka říkala, že mám raději zavádět do pochvy třikrát denně, že by se tak měly zmírnit vedlejší příznaky.
A neuvažovala jste někdy některá o hormonální józe? Ta je na tento problém prý moc dobrá.
Ahoj holky. PCO mam uz mnoho let. Nejak jsem to neresila,protoze uz jsem dalsi dite nechtela. Prvni dite jsem mela 21 letech i pres HAK. Ale po rozvodu jsem nemela stesti na partnery. Az ted.
Bohuzel mam typicky priznaky. Zvysene ochlupeni,nadvahu i poruchu gluk.tolerance.
Ted mam nasazenou HAK,a snad se to pak rozjede. Pred tim jsem mela ms 28-37 dni,ale temer jsem nekrvacela. Jen 2 dny max.
Gyn mi jeste poradila Inofolic. Tak jsem zvedava.
Snazit se chceme od ledna (snoubenec je 400 km daleko)☹
Tak pak se ozvu,zda ovu dorazila a jak si cinime
Preju Vam hodne stesti at se dari.
@katmir Četla jsem o těchhle příznacích..já tedy žádný z nich nemám, pouze tu nepřítomnost menstruace a ovulace, takže mě samotnou překvapilo, že PCO trpím, ale u každého se to nejspíš projevuje jinak a s jinými příznaky. Přeju i tobě hodně štěstí, snad se nám všem brzy zadaří!!
kecupka66 hnede spineni jsem mívala taky misto menstruace..ted nevim jak to bude..jsem 18 dni po laparce a menstruaci jsem zatim nedostala jeste..Drive kdyz jsem mela jen to hnede spineni misto menses tak rikal neco doktor o hormonech ci co ze mi to jako hormony neutahnou no tak nejak a poslal me vlastne na tu laparku jelikoz mam i PCO a jeste mi rozrusovali endometriozu co jsem tam mela nejake malicke loziska sem tam ..Jsem rada ze jsem na tom byla..Ted uz jen budu cekat co bude dal a jestli se me telo nastartuje jelikoz jsem mela i absenci ovulace 😎
@kecupka66 Taky jsem měla nízkou delozni sl. A PCOS. Menzes hrozný...nepravidelný. Laparo x krát. Na sliznici mi pomohl pít malinik a kontryhel - fakt zázrak. Při další kontrole jsem jen cucela! Dnes jsem druhý den po embryo transferu. Snad se nám to po všech problémech podaří 🙂
pidalka12 drzim pesticky🙂 Ja nevim jakou mam nebo jsem mela sliznici 😖 ve stredu jdu na kontrolu na gyndu po tom laparu tak jsem zvedava co rekne a jak se poradne domluvime co dal jestli treba i neco predepise vubec nevim jak to po laparu pak chodi a nebo jestli to ted necha chvili bez hormonu bez niceho 😕 😕
pidalka12 tobe po laparu napsali nejake prasky ci hormony k otehotneni?nebo to doktor nechal jen tak chvili jestli se zadari ? 😎
@norna
Příště mně oznac 🙂 abych ti sem mohla odepsat. Úplně náhodou jsem si všimla, ze se ptas na něco 🙂
Ja byla na laparo uz tolikrát, ze pořádně nevím. Ale posledně (podzim 2015) jsem nic nebrala. Ja jsem se hormony uu nechtěla brát a zaměřila jsem se na čínskou medicínu. Je to klinika tradiční čínské medicíny v Praze. Moc mi to pomohlo a nemůžu si to vynachválit. Srovnala se mi menzes a vše. Bohužel když na jedné straně vejcovod není a na druhé ne zaslepeny, tak přirozeně to prostě nejde. Ale i tak mi to pomohlo...potvrdila i dr. Teď piju i různé čaje a bylinné kapičky. A jsem po transferu, tak snad se bublinka uhnizdi 🙂🍀❤
Ale ano, jinak jsem furt něco zabala. Abych to dostala, pak aby to přestalo, pak zase něco..pak to v měsíců ani po injekcich nepřišlo... však to znáte. Kolotoč.
@pidalka12 jo promin nevedela jsem jak se znaci 🙂 O cinske medicine jsem take slysela myslim od nejake z holek co se taky snazi o mimco 😉 Ja jsem to tedy nikdy nestudovala ani se o to nezajimala tak nevim,,Zkusim si o tom nekde neco precist..Ja jen ted po laparu piji Nosifol a pritel ma Folandrol..Tak uvidime jestli telo nejak nastartuje 🙂 A ty napis jak to vypada s bublinkou 🙂
@kecupka66 já taky nikdy neměla ms :(... jen po agolutinu, jinak jsem ms neměla třeba i půl roku ale můj starý dr. mi řekl, že nemenstruovat půl roku je naprosto normální, takže jsem změnila gynekologa a ten to začal rázně řešit... utrouš beru asi od března každý měsíc a zatím mi ms chodí ale je to k ničemu když ovulaci stále nemám
@kecupka66 přesně, měla jsem úplně to stejné, můj nový gynekolog mi sám řekl, že to prostě musel vidět, že to není v pořádku ... no to už je jedno, už to asi nezměním, tak to se v tom nebudu šťourat 🙂
Já toho už zkusila docela dost, přes bylinky, cvičení, hubnutí atd...
Teď co opravdu dodržuji je 1dc 14 dnů kontryhel, 1krat denně sáček Nosifolu a omezila jsem cukr 🙂

no snad ano🙂 kdyz to pujde urco profouknou🙂