Snažilky s diagnózou PCOS (Polycystické vaječníky)
Ahoj slečny, dámy, ženy...prostě všechny co už dítě máte, těhotné jste, nebo se snažíte otěhotnět a máte diagnózu PCOS...
Vím, že diskuzí na téma PCOS je hodně, ale já jsem se rozhodla založit tuto "skupinu" především pro ty, co se i přes tento syndrom snaží otěhotnět...možná plaším, možná ještě není vše ztracené, ale je tu obrovská nejistota, strach, ...a proto bych se ráda seznámila s někým, kdo má - prožívá podobné problémy, popřípadě, jak dále postupuje s léčbou a nebo taky gratulovala, že se to povedlo 🙂
Abych přiblížila svůj problém :
HA jsem začala brát v 19 letech, tedy 2,5 roku potom, co jsem měla MS ustálenou a pravidelnou a kdy jsem přestala mít kožní problémy (akné)...brala jsem ji pět let a po svatbě jsem se rozhodla, že vysadím a s manželem se pokusíme otěhotnět - tak nějak pozvolně, nechtěla jsem nic "hrotit".....takže v září 2013 jsem vysadila, hned jsem dostala MS a první spontánní MS jsem dostala koncem října, ale velmi velmi slabou....no nic, říkala jsem si - takhle to má hodně holek (alespoň mě o tom přesvědčovali, že po HA je "normální" nemít to třeba i rok). Pořád jsem si říkala, že lepší nějaká MS, než žádná...jenže měsíce plynuly, je únor a MS opravdu žádná nebyla. Zkoušela jsem bylinky apod. vím, že to chce čas, ale přesto jsem to nevydržela a šla dnes na gyndu....řekla jsem, že jsem vysadila a nemám MS...prohlídka (na koze) v pohodě, ale pak mi dělal vnitřní ultrazvuk (ten mi dělá vždy!) a řekl, že je to tím, že mám polycistické vaječníky - oba dva (jasně jsem to na UTZ viděla!) :( tak sem myslela, že se mu tam rozbrečím. Dostala jsem injekci na vyvolání MS a čekám, zda přijde, či nepřijde....sice mě dr uklidňoval, že to neznamená úplnou neplodnost a že CAR je až poslední možností, ale moc klidná teda nejsem.....jestli se dostaví MS tak mi udělá nějaký ten hormonální test/ přehled nebo co to je - prostě jestli nemám zvýšený testosteron (což je ta horší varianta). To se mi ale moc nezdá - nadměrné ochlupení ani akné nemám, vypadávání vlasů taky ne, obézní nejsem...Moc tomu nerozumím, páč se všude mele jen o téhle variantě, ale o té druhé moc ne....dočetla jsem se něco, že je důležité vyvolat ovu (to se dělá pomocí prášků apod.) ...ale fakt jsem z toho jelen a ta nejistota je ze všeho nejhorší. Manžel mimi moc chce a já taky a jestli to nepůjde, tak to bude průser ☹ ...jo a ještě něco. Pořád mi vrtá hlavou, jak je možné, že před braním HA (ano, toho neskutečného svinstva) jsem normálně menstruovala, měla ovu, vše pravidelné...no a po vysazení HA mi najednou diagnostikuje PCOS. To se přece nemohlo jen tak objevit ne? Ultrazvuk mi dělal často a přece si toho musel všimnou dřív...já mám totiž pocit, jestli to není užíváním HA. Neplodnost a PCOS je dneska strašákem skoro každé druhé ženy, dost možná už civilizační choroba...jaké na to máte názory? Může HA ovlivnit- zavinit PCOS ?
čekám nějakou vzájemnou podporu, Vaše příběhy, zkušenosti - hlavně těch, kdo se aktuálně snaží o mimčo s touto dg.
TĚŠÍM SE NA PŘÍSPĚVKY! 🙂
@uzivatelkapetra Mrkni se tady na moje příspěvky z loňského jara, držela jsem paleo dietu, shodila 8 kil a otěhotněla po několika letech snahy...
@kecupka66 no právě jsem se ptala dr jestli k tomu inofolicu pít i kontryhel a nedoporučila mi ho.
Jinak vidím že toho taky nemáš málo.
Snad se to nemine účinkem
@uzivatelkapetra áha, tak to já se neptala, spíš jsem si řekla, že bylinkama snad nic nezkazím..obzvlášť, když už 4 měsíce čekám na menstruaci jak na smilování boží..
@kecupka66 tak ono co doktor, to názor. Zatím se budu řídit vším co mi ta moje nová doktorka naordinuje, líbí se mi její přístup. Říkala že pokud mě nenakopne ten inofolic, tak by se uchýlila k asi té laparoskopii(nějaké poškození těch obalů folikulu).
Určitě mi řekne více po hormonálním profilu.
@uzivatelkapetra a ten hormonální profil sis vyžádala, nebo ti ho udělala sama od sebe ? já jsem na něm totiž vůbec nebyla..
@kecupka66 řekla mi sama, že si mám 2-4dc přijít na krev kvůli hormonům a pak kolem 13 dne na utz ať vidí zda se něco chystá
@uzivatelkapetra tak to se divím, že mi jej taky nenabídla, když podle ní navíc trpím těžkou hormonální poruchou ☹
@kecupka66 je třeba na ni naběhnout, za zeptání nic nedáš.
@uzivatelkapetra to je fakt..stejně jestli nedostanu menstruaci ani do 14 dnů, tak tam musím jít znovu..🙂 zkusím se aspoň zeptat! 🙂
Já ten Inofolic užívala dvakrát denně tři měsíce a nic :-/ žádná menstruace 90 dní ☹
doktorka mi nasadila inofolic a že mám přijít nejdřív za čtvrt roku a že je možné, že to po celou dobu nedostanu... takže jsem opravdu 90 dní nedostala mens, pak vyvolávačka a pak clostylbegit a utrogestan - duphaston... v prosinci jsem vysadila po 15 letech HA a takhle to vypadá ☹
@kala2016 no to je masakr tedy..ja kdyz jsem vysadila antiko tak jsem taky skoro nemela mens to byl des..Tak jsem ted zvedava po te laparce jak to pujde a hlavne jak taky ovulace tu jsem samozrejme taky nemela a jestli ano tak jednou za pul roku tak maximalne bych rekla 😀 😀 vsechno se nam snad vyresi..Akorat jak pises ty ,dala ti nejake hormony a zase muj doktor to moc nechtel tak jsem sla na laparo a pak teprve hormony rikal..No ale jak jsme se tady s holkama bavili co doktor to jiny nazor..
JJ koukám, každý jiný názor no... mně právě říká, že PCO podle ultrazvuku ano, ale podle hormonálního profilu, krevního obrazu ne, tak já nevím☹ no a nasadila mi po 11 měsících od skončení s HA ty hormony no... mens jsem sama měla jen první čtvrt roku po skončení s HA a to jsme se ještě nesnažili, protože jsem se bála, aby ty hormony ještě nebyly v těle a jak tak na to koukám, mohla to být chyba, spousta holek otěhotněla hned po vysazení :-/ každopádně po první sadě s clostíkem to nezabralo, podle ultz žádný dominantní folikul pro píchnutí pregnylu k vyvolání ovu :-/ tak snad příští měsíc 🙂 je to BOJ
@kala2016 no ja podle utz taky mam pco..ale mela jsem vajecniky jak porcelan uplne hladke a maji byt zvrasnene a nebyla a ni ovulka..proto ta laparoskopie a i ja jsem uz po operaci kdyz jsem byla na kontrole videla ten rozdil pred a po na monitoru..hlavne ted aby byla ta ovulace ....
@kala2016 ja mám doporučen inofolic v silnější verzi. Doktoři asi tímto zkoušejí jestli se tělo nenakopne samo. Uvidím příští měsíc co to udělá. Jinak jak jsem pochopila bude následovat laparo.
S těmi hormony bych postudovala jaký to může mít dopad na tělo, prý stoupá možnost rakoviny. Moje doktorka říkala že hormony jedině zároveň s inseminací aby se tělo nehuntovalo zbytečně.
JJ já užívala inofolic dvakrát denně a z těch hormonů taky nijak radost nemám, jsem unavená a o těch nežádoucích účincích vím ☹ kéž by aspoň pomohly!
Taky by mně docela zajímalo holky,jestli jsou k něčemu všechny ty doplňky..za měsíc za ně vyhodím litr..😀
@kecupka66 Já jsem dnes vyzvedla balení toho inofolicu combi na měsíc 949 peněz. No to jsem zvědavá jak dlouho to budu brát:/
Včera na noční jsem své drahé polovičce na jeho přání dala nějaké čtení o tom co mi to vlastně je...no alespoň mě politoval, že to je asi pěkný humus co mi to je.
Jen škoda, že jsme se rozhoupali k vysazení HA až letos.
@uzivatelkapetra páni, to je tedy dobrá pálka!! a jenom na měsíc..no já se dozvěděla od doktorky, že to, že jsem vysadila byla největší chyba..protože jenom během HA to bylo v jakž takž stavu..pak se to úplně zhoršilo a stejně mě chce léčit při braní další HA..
@kecupka66 to je sice hezké ale je to jen tlačení problému před sebou ne? My chceme bábetko, takže to musíme řešit jinak.
@norna 😀😀😀
Ahoj. Krev dopadla dobře. Potvrdila těhotenství 🙂 A na ultrazvuk jdu !až! 21.11. Jsem napnuta jak spagat 🙂 Člověk ma furt strach. Jak dopadne operace, jak přijde ms, jestli bude ovulace, jestli se povede stimulace, jestli "dozraji " vajíčka, jestli se to uchytí, a teď jestli vše dobře dopadne 🙂 A pak doživotní strach o dítě 🙂 A jak ty? 😉
@pidalka12 no tak to je parada..ted uz jen plno stesticka a bude to dobry uvidis 😉 😉 no ja nvm jak ja..ted mi bude koncit menses a vcera jsem byla u doktora a ten mi prohledl vzal stěry (takovy divny kdyz mi to jeste neskoncilo ale rikal ze by to bylo dobre vzit to hned tak jsme to zvladli jak on tak i ja)nastesti mam super doktora tak byla i sranda 😀 😀 jinak se uvidi po menses jestli prijde ovulka no a musim tomu dat cas...ale ne moc dlouho :DD mam strach abych se mi to za cas po te laparce nevratilo do puvodniho stavu ty vajecniky coz nekomu se vraci nekomu ne..Jinak podle utz mam ted vajecniky naprosto v poradku a vypadaji pekne dle slov dr...piju ten nosifol jak mam tak se uvidi..

@uzivatelkapetra s tím jídelníčkem ti asi nepomůžu, jím pořád stejně už několik let...s váhou problémy nemám, takže já se u PCO můžu spolehnout opravdu jenom na ty hormony, jinak doktorka mi napsala utrogestan 1:1:2, takže 4 denně zavádím..mám k tomu i FEM+ (dvakrát denně), Fertipronu (1x denně) a kyselinu listovou s methyfoláty..navíc si doma suším řebříček a kontryhel na čaj, ty prý jsou moc dobré na ženské problémy...