Snažilky s diagnózou PCOS (Polycystické vaječníky)
Ahoj slečny, dámy, ženy...prostě všechny co už dítě máte, těhotné jste, nebo se snažíte otěhotnět a máte diagnózu PCOS...
Vím, že diskuzí na téma PCOS je hodně, ale já jsem se rozhodla založit tuto "skupinu" především pro ty, co se i přes tento syndrom snaží otěhotnět...možná plaším, možná ještě není vše ztracené, ale je tu obrovská nejistota, strach, ...a proto bych se ráda seznámila s někým, kdo má - prožívá podobné problémy, popřípadě, jak dále postupuje s léčbou a nebo taky gratulovala, že se to povedlo 🙂
Abych přiblížila svůj problém :
HA jsem začala brát v 19 letech, tedy 2,5 roku potom, co jsem měla MS ustálenou a pravidelnou a kdy jsem přestala mít kožní problémy (akné)...brala jsem ji pět let a po svatbě jsem se rozhodla, že vysadím a s manželem se pokusíme otěhotnět - tak nějak pozvolně, nechtěla jsem nic "hrotit".....takže v září 2013 jsem vysadila, hned jsem dostala MS a první spontánní MS jsem dostala koncem října, ale velmi velmi slabou....no nic, říkala jsem si - takhle to má hodně holek (alespoň mě o tom přesvědčovali, že po HA je "normální" nemít to třeba i rok). Pořád jsem si říkala, že lepší nějaká MS, než žádná...jenže měsíce plynuly, je únor a MS opravdu žádná nebyla. Zkoušela jsem bylinky apod. vím, že to chce čas, ale přesto jsem to nevydržela a šla dnes na gyndu....řekla jsem, že jsem vysadila a nemám MS...prohlídka (na koze) v pohodě, ale pak mi dělal vnitřní ultrazvuk (ten mi dělá vždy!) a řekl, že je to tím, že mám polycistické vaječníky - oba dva (jasně jsem to na UTZ viděla!) :( tak sem myslela, že se mu tam rozbrečím. Dostala jsem injekci na vyvolání MS a čekám, zda přijde, či nepřijde....sice mě dr uklidňoval, že to neznamená úplnou neplodnost a že CAR je až poslední možností, ale moc klidná teda nejsem.....jestli se dostaví MS tak mi udělá nějaký ten hormonální test/ přehled nebo co to je - prostě jestli nemám zvýšený testosteron (což je ta horší varianta). To se mi ale moc nezdá - nadměrné ochlupení ani akné nemám, vypadávání vlasů taky ne, obézní nejsem...Moc tomu nerozumím, páč se všude mele jen o téhle variantě, ale o té druhé moc ne....dočetla jsem se něco, že je důležité vyvolat ovu (to se dělá pomocí prášků apod.) ...ale fakt jsem z toho jelen a ta nejistota je ze všeho nejhorší. Manžel mimi moc chce a já taky a jestli to nepůjde, tak to bude průser ☹ ...jo a ještě něco. Pořád mi vrtá hlavou, jak je možné, že před braním HA (ano, toho neskutečného svinstva) jsem normálně menstruovala, měla ovu, vše pravidelné...no a po vysazení HA mi najednou diagnostikuje PCOS. To se přece nemohlo jen tak objevit ne? Ultrazvuk mi dělal často a přece si toho musel všimnou dřív...já mám totiž pocit, jestli to není užíváním HA. Neplodnost a PCOS je dneska strašákem skoro každé druhé ženy, dost možná už civilizační choroba...jaké na to máte názory? Může HA ovlivnit- zavinit PCOS ?
čekám nějakou vzájemnou podporu, Vaše příběhy, zkušenosti - hlavně těch, kdo se aktuálně snaží o mimčo s touto dg.
TĚŠÍM SE NA PŘÍSPĚVKY! 🙂
Tak se k vám taky přidám, snažíme se rok, mám za sebou inofolic, fertipronu, gynprodyl a teď se snažím zhubnout, upravit jídelníček a mám nachstaný kontryhel a maliník. Koupený mám i gynex, ale nechci to moc kombinovat. :D
Nějaké rady co by mohlo být nejúčinější? Zatím to chci jen takto přes bylinky, vitamíny a čaje a kdyby náhodou, tak až ke konci roku do CARu.
@malamicka ahoj, zhubnutím určitě nic nezkazíš, ono to prý už může způsobit, že se vše spraví.
Jinak každá tu máme ty hormony v nerovnováze nějak jinak, takže i každé pomůže něco jiného.
Já mám třeba "jen" nízké FSH a nepomohlo mi ani půl roku braní inofolicu. Zhubla jsem a pila bylinné čaje a taky nic. Teď mám za sebou dva měsíce s clostilbegytem a první ovulaci🙂, takže zůstávám mírně optimistická.
@uzivatelkapetra Jo, je to jak píšeš, každá to máme nějak jinak rozhozené a každé pomůže něco jiného. Taky jsem vsadila na bylinky, manžel měl taky bylinky, ale jiné a u první dcery stačilo 3měsíce bylinek a nic jiného jsme neužívali. Byl to takový poslední pokus před adopcí.
Holky, já pila taky Inofolic, přítel folandrol.. přes rok se snažíme a nic. Ted jsem změnila gynekologa, ten mi doporučil Fertipronu a pro přítele Selzink, byl na vyšetření, vše v pořádku. 🙂 Včera tu některá z Vás psala asi @gariena , že brala i éčko a rybí tuk. Seženu to v lékárně? Zkusím to s tou fertipronou 2x denně.. Budu hlídat ovulaci a snad to vyjde už 🙂 Dle vyšetření, ikdyž mám PCO, snad není nic ztracené.
@gariena brala jsem i hormony duphaston a přibrala jsem strašně moc kilo a ted se to marně snažím shodit. Jde to strašně pomalu.. spíš mi příjde že ta váha pořád stojí na místě.. cvičím, jím pravidelně malý porce..
@kristynaa_23 Jo,v lékárně. Měla jsem tohle https://www.lekarna.cz/vitamin-e-400mg-generica... a pak taky tento rybí tuk - důležité jsou omega 3 https://www.lekarna.cz/vitaharmony-rybi-olej-om...
@kristynaa_23 No u mě se to obešlo úplně bez hormonů, měla jsem totiž lékaře, který mě označil za obézní a tím skončila jeho léčba, tak přišlo na řadu studování internetu a tam jsem vyčetla jak jsou super Omega 3 a vitamín E. Fertiprona(inositol) je dobrá na kvalitu vajíček. Tak jsem to zkusila. Jo a jídelníček jsem měla upravený od paní Evy Maňdákové Svaškové. http://kgdolu.eu/o-mne/ 🙂
Už je mi 39 a tak jsem věděla, že teď nebo nikdy...
@gariena předchozí gynekoložka mi strčila hormony, nefungovalo to tak mě poslala na IVF. Dostala jsem doporučení od kamarádky na jiného doktora, tak jsem změnila gynekologa. Samozřejmě mi řekl že tak jak mi nasadila hormony že to nefunguje. Doporučil mi Fertipronu a zatím má k tomu úplně jiný přístup. 😉
@uzivatelkapetra no, já mám bohužel gynekoložku, která má k tomuto celkem laxní přístup, takže postup je pomalý a z mé iniciativy. Vzhledem k tomu, že mi je necelých 23, tak prý mám čas a prý aspoň 5 let nikam nespěchat a nestresovat se že to nejde... Takže do CARu (pokud nám to za ten následující rok nepůjde) půjdeme potom na vlastní triko.
Teď se snažím spíš jen o to dát svoje tělo nějak do pohybu, protože nemám MS pravidelnou a ovulaci nemám nejspíš vůbec. Bohužel hubnutí jako takový mi nijak nejde. Cvičím už 3 měsíce, ale sladkýmu se neubráním. Hold ho musím asi přestat jíst úplně. 🙂
@malamicka když tě bude honit mlsná zajez to nějakou třeba zeleninou co ti chutná, teď se třeba nabízí meloun.
Jinak taky jsem měla blbou doktorku, tak jsem cca po třech měsících změnila a teď mám úžasnou, která se mě každý měsíc ptala jestli už chci žádanku do caru a tam chodím od 2/4 roku od vysazení.
Když chceš dítě teď a víš, že něco není ok nechápu proč by ses nemohla už léčit.
Hlavně se fakt nauč jíst
@malamicka Já bych ti ještě vřele doporučila měřit si bazální teplotu. Mě taky tvrdili že neovuluju a zvali si mě na UTZ okolo 14 dne cyklu bez ohledu že MS mám nepravidelnou a dlouhé cykly. Nabídli mi IVF, to jsem ještě nechtěla. Nakonec jsem otěhotněla bez pomoci lékařů naprosto náhodně při přísné nízkosacharidové dietě, to ale nedopadlo, potratila jsem hned na začátku. Ale získala jsem novou naději že to půjde a začla jsem měřit BT pže jsem si řekla že chci teda vědět najisto jak to mám. Hned další cyklus se nám povedla krásná holčička 🙂 No a půl roku po porodu jsem začla měřit znova a teď už vím, že i když mám cykly pořád stejně rozházené, tak ovuluju, jen nepravidelně a pozdě (okolo 25 - 35 DC), což nemohli na tom UTZ 14tý den vůbec vidět. Takže kdybych neměřila, vůbec o tom nevím, a žiju v domnění že jsem úplně bez ovulace. A to mám 10 kilo navrch a dietu není v mých silách momentálně dodržovat. Na podzim bych se chtěla snažit o druhátko, takže k tomu měření ještě přidám ovutesty a snad se zadaří znova. A teda dietu když už to musí být 😉
@alkuska změnila jsem doktorku po tom, co se mnou nechtěla nic dělat. Posílala mě mermomocí do CARu. Měřila jsem BT během brání duphastonu, kdy mi vycházela ovulace ke konci těch 5 dnů co jsem brala duphaston. Napsala mi do zprávy do CARu že jsem mam anovulacni cykly. Tam jsem se ale neobjednávala a změnila gynekologa. Když jsem u něj byla, dělal mi ultrazvuk a zjistil, že mi pravej vaječník ovuluje, dokonce mi ukázal na ultrazvuku má vajicka a že jich prý mám dost. Ta první gynekoložka mi řekla, že už mi dělat nebude, protože je mi to k ničemu, že tam stejně není nic videt. Po 1 kontrole u nového doktora si myslím, že to není zas až tak zlý a ztracený.
@kristynaa_23 nj, já jsem se do caru objednala sama když jsme se dlouho marně snažili, měla jsem tam dva cykly s clostilem (bez reakce), řekli mi, že neovuluju a nabidli IVF. Rozhodla jsem se pro těžší cestu (dieta, úprava životosprávy) ale teď jsem ráda že jsem to zvládla sama vlastní vůlí. Na gyndě to vůbec s doktorem neřeším, o druhé dítě se posnažím stejně jako o to první, sama za sebe. PCOS mám, to doktor samozřejmě vidí, ale cpo taky může se menou dělat, pokud sama neshodím a nežiju zdravěji, ons tím stejně nic nenadělá.
@alkuska BT jsem se snažila měřit, ale u mě je problém, že ty cykly mám rozházený a teploty mi taky lítaj jak zděšený. Moc tomu nerozumím, i když se snažím měřit.
Ovu testy mi nějak nefungují, ty mám celý cyklus úplně stejné, maximálně lehce světlejší nebo tmavší, ale nikdy ne pozitivní.
S nadváhou bojuju v podstatě od dětství, ale teď jak chodím do práce je to čím dál horší, tak jsem začala cvičit a líp jíst, ale výsledky žádné, tak musím úplně vypustit sladké. Bohužel jsem teď i dost ve stresu ze stavění baráku a všeho kolem, takže to je všechno se vším... 😕
taky potřebují shodit, ale to že cvičím doma a snažím se jíst tak jak mám, nějak to na sobě už nepociťují že by to pomáhalo. Mam nahoře kila z hormonů a ne a ne se jich zbavit. Asi budu muset najít nějakej cvičení tady u nás. Holky odkud jste? 😀
@gariena stačí jeden denně? Nebo více?
@kristynaa_23 Fertipronu 2x denně.
Rybí tuk + vitamín E podle příbalového letáku, protože jsou různé druhy.
@gariena děkuji, dneska jsem zjistila že vitamin E by se měl brát obden 1 tableta a já to beru každý den. Beru to jen pár dní takže zítra pauzu. Ostatní beru jak se ma. 🙂
@alkuska o to se snažím, ale mám jen noční směny. Což pro mě znamená že o víkendech budu vždy měřit v jiný čas, protože se "přetočím" na denní režim. Navíc v pátky po práci z většiny nespím oproti jiným dnům. Takže ve výsledku mám jen 4 dny, kdy je to měřeno ve stejnou dobu a po spánku.
@malamicka Hele, tu jsem to našla http://merenibt.xf.cz/index2.html, tady se píše že to chce 4 hodky spánku. Fertility friend taky píše, že by to mělo jít, prostě je potřeba se měřit po nejdelším spánku: It is possible to take your BBT if you work shifts, but it will be more challenging. Take your temperature at the time you wake up when you are most likely to have had the most sleep. Be as consistent as you can. On your days off, take your temperature after you wake up as well, even if it is at a different time. Make a note on your chart of changes in your waking schedule. You may take your temperature in the afternoon before you go to work if that is your usual waking time and the time after which you are most likely to have had the most sleep. It is not useful to take your temperature when you are already awake and active.
@malamicka držím palce. Mé "cykly" jsou taky nejsou pravidelné a nejsou ovulační všechny, ale ovulku zjevně mám. Holt mám sníženou plodnost proti jiným ženám které mají šanci na otěhotnení jednou za měsíc, zatímco já jednou za dva nebo tři, ale šance to je a taky už jsme ji jednou dokázali využít. Měření (+ovu testy, dělám je z ranní moči) je sice trochu opruz ale stojí to za to!
@malamicka To věřím, děláš si je odpoledne? Já je dělám cca od 12 DC z první ranní moči, když dělám přes den, nikdy pozitivní nemám, jen z té ranní. Já mám běžně OT ráno sněhobílý, pak se objevuje duch a postupně sílí a jak je slabá čárka, dělávám si pro jistotu i test odpoledne, ale ty jsou vždy slabší než ráno. No, stejně to tak dělám, pro jistotu 🙂 Jak zas zeslábnou tak se na to vykašlu uplně. Obvykle mám ovulku 25 - 35 DC, ale ne každý cyklus, takže to chce trpělivost.
Holky, zkuste si vygooglit Hormonální jógová terapie dle Dinah Rodriguez, je to systém cvičení a pomáhá právě při PCO. Hodně žen už takhle otěhotnělo... Pořádají se kurzy po celé republice. Důležité je, aby lektorka byla certifikovaná... Najdete i příběhy těch, kterým se to podařilo. Stojí to zato zkusit!
@rudolflenka Ahojky, zrovna hledám podobné téma, protože jsem v naprosto stejné situaci. ANtikoncepci jsem brala 8 let a loni v květnu vysadila. Půl roku jsem měla pravidlenou MS a najednou 2 měsíce nic. Dostala jsem vyvolávačku a následně gynprodyl na ustálení MS a odcházela s diagnozou PCOS na obou vaječnících.3 měsíce byla MS poté pravidelná, dneska jsem byla na kontrole a nic se nezměnila. SItuace naprosto stejná. Je mi 27, začali jsme se snažit o mimčo a mám teď hroznej strach, že to nepůjde. Odcházela sem se slzami v očích... Doktor mi řekl ať se prostě snažíme a kdyby mi připadalo, že to trvá dlouho at přijdu a začneme to řešit... Problém s nadváhou nemám, cvičím 5* týdne crossfit, s nadměrným ochlupením a padáním vlasů taky ne... Koukám ale že už máš fotku s mimčem a moc gratuluju! Jak to vše probíhalo, co jsi musela podstoupit?
@luciper mohla bych se zeptat, jake produkty na vyčištění jste užívala?

@kristynaa_23 Píšu jen svoji zkušenost,jsou i holky,co jim nepomohla ani 2x denně. Je třeba to vyzkoušet,taky zas každý nemá tolik peněz,pořád něco zkoušet. To je těžko. Celkem jsme se snažili 10 měsíců a z toho 3,5měsíce jsem užívala ty vitamíny. Ale taky musím říct,že jsem za ty 3 měsíce zhubla 12kg,měla jsem upravený jídelníček. Takže je možnost,že tomu pomohlo i toto.