icon

Snažilky s diagnózou PCOS (Polycystické vaječníky)

rudolflenka
7. únor 2014

Ahoj slečny, dámy, ženy...prostě všechny co už dítě máte, těhotné jste, nebo se snažíte otěhotnět a máte diagnózu PCOS...
Vím, že diskuzí na téma PCOS je hodně, ale já jsem se rozhodla založit tuto "skupinu" především pro ty, co se i přes tento syndrom snaží otěhotnět...možná plaším, možná ještě není vše ztracené, ale je tu obrovská nejistota, strach, ...a proto bych se ráda seznámila s někým, kdo má - prožívá podobné problémy, popřípadě, jak dále postupuje s léčbou a nebo taky gratulovala, že se to povedlo 🙂

Abych přiblížila svůj problém :
HA jsem začala brát v 19 letech, tedy 2,5 roku potom, co jsem měla MS ustálenou a pravidelnou a kdy jsem přestala mít kožní problémy (akné)...brala jsem ji pět let a po svatbě jsem se rozhodla, že vysadím a s manželem se pokusíme otěhotnět - tak nějak pozvolně, nechtěla jsem nic "hrotit".....takže v září 2013 jsem vysadila, hned jsem dostala MS a první spontánní MS jsem dostala koncem října, ale velmi velmi slabou....no nic, říkala jsem si - takhle to má hodně holek (alespoň mě o tom přesvědčovali, že po HA je "normální" nemít to třeba i rok). Pořád jsem si říkala, že lepší nějaká MS, než žádná...jenže měsíce plynuly, je únor a MS opravdu žádná nebyla. Zkoušela jsem bylinky apod. vím, že to chce čas, ale přesto jsem to nevydržela a šla dnes na gyndu....řekla jsem, že jsem vysadila a nemám MS...prohlídka (na koze) v pohodě, ale pak mi dělal vnitřní ultrazvuk (ten mi dělá vždy!) a řekl, že je to tím, že mám polycistické vaječníky - oba dva (jasně jsem to na UTZ viděla!) :( tak sem myslela, že se mu tam rozbrečím. Dostala jsem injekci na vyvolání MS a čekám, zda přijde, či nepřijde....sice mě dr uklidňoval, že to neznamená úplnou neplodnost a že CAR je až poslední možností, ale moc klidná teda nejsem.....jestli se dostaví MS tak mi udělá nějaký ten hormonální test/ přehled nebo co to je - prostě jestli nemám zvýšený testosteron (což je ta horší varianta). To se mi ale moc nezdá - nadměrné ochlupení ani akné nemám, vypadávání vlasů taky ne, obézní nejsem...Moc tomu nerozumím, páč se všude mele jen o téhle variantě, ale o té druhé moc ne....dočetla jsem se něco, že je důležité vyvolat ovu (to se dělá pomocí prášků apod.) ...ale fakt jsem z toho jelen a ta nejistota je ze všeho nejhorší. Manžel mimi moc chce a já taky a jestli to nepůjde, tak to bude průser ☹ ...jo a ještě něco. Pořád mi vrtá hlavou, jak je možné, že před braním HA (ano, toho neskutečného svinstva) jsem normálně menstruovala, měla ovu, vše pravidelné...no a po vysazení HA mi najednou diagnostikuje PCOS. To se přece nemohlo jen tak objevit ne? Ultrazvuk mi dělal často a přece si toho musel všimnou dřív...já mám totiž pocit, jestli to není užíváním HA. Neplodnost a PCOS je dneska strašákem skoro každé druhé ženy, dost možná už civilizační choroba...jaké na to máte názory? Může HA ovlivnit- zavinit PCOS ?

čekám nějakou vzájemnou podporu, Vaše příběhy, zkušenosti - hlavně těch, kdo se aktuálně snaží o mimčo s touto dg.

TĚŠÍM SE NA PŘÍSPĚVKY! 🙂

uzivatelkapetra
22. čer 2017

@anetuzka ahoj, dr by ti měl nabrat krev na hormonální profil aby se vědělo kde je problém, ale asi budeš mít slabší pco, když ms máš. Já třeba nemám bez léků vůbec.
A kup si ovulační testy ať víš jestli probíhá 🙂

alkuska
22. čer 2017

@anetuzka Nehaž flintu do žita předem, PCOS a polycystická ovaria není to samé. Jak jsem psala výš, zkus pár měsíců měřit BT abys věděla jestli ovuluješ, to je základ. Ovulační test ti to úplně jistě neřekne, výsledky z krve taky ne. Já měla krev normální a nešlo mi otěhotnět 4 roky. Jediné, co ti opravdu potvrdí proběhlou ovulaci je BT nebo ultrazvukové kontroly u doktora. Nebo těhotentsví 🙂 Jestli máš pravidelně MS tak asi nebudeš mít problém.

Jestli neovuluješ, můžeš zkusit různé doplňky stravy nebo dietu. Projdi si tuto diskuzi, já jsem před otěhotněním držela přísnou nízkosacharidovou a bezlaktozovou dietu a podařilo se mi ustálit cyklus a otěhotnět. Z doplňků se doporučuje inositol, omega3 MK, kys. lipoová. Nebo tu hormonální jógu. Každé zabere něco jiného, některým nic a jsou na IVF. Ale celkově bych to fakt řešila až kdybys s jistotou věděla že ovulaci nemáš.

kristynaa_23
23. čer 2017

Holky je blbý, když dělám ovulační testy až odpoledne, někdy až večer? Někdo tu psal, že dělá ovulační testy z ranní moči..

alkuska
23. čer 2017

@kristynaa_23 To jsem psala já. Správně podle návodu by se měly dělat odpo nebo večer pže LH je večer nejvyšší, ale mě odpo nefungovaly, i když jsem byla o žízni. Nejsilnější čárky mívám ráno. Hledala jsem na netu proč a dočetla jsem se, že nějaká část žen má hladiny LH nejvyšší naopak nad ránem (což se ale v návodu k testu nedočteme...). Takže jsem doporučovala, pokud někdo nemá pozitivní testy odpo, ať zkusí používat ranní moč, je možné že to má stejně jako já.

kristynaa_23
23. čer 2017

@alkuska aháááá. tak vše je možné 🙂 já měla jednou silnou čárku na ovulačním testu k večeru, tak asi dobré. Už by z toho taky mohlo konečně něco být :D

uzivatelkapetra
23. čer 2017

Holky máte někdo zkušenost s vysokým amh? Prý takto vysoká hladina způsobuje právě pco, ale co s tím?

vkackah
27. čer 2017

@uzivatelkapetra taky mi zjistili, jen že mi upraví hormony dle toho.. a když jsem chtěla vědět zda já sama to umím nějak ovlivnit tak mi neodpověděli... tak netuším a taky bych ráda věděla co muzu sama dělat pro zlepšení..

anetuzka
28. čer 2017

@uzivatelkapetra
Děkuji moc za odpověď 🙂 O testech jsem mu říkala, ale reakce byla, ze to nehraje roli protože postup léčby by byl naprosto stejný. Brala jsem 3 měsíce gynprodyl pravé na ustáleni MS a bylo to v pohodě - samozřejmě cykly mohly být anovulacni. Minuly mesic jsem gynprodyl vysadila, chtěla jsem proste zkusit zda tělo pracuje samo nebo je to jen kvůli lekum. MS jsem dostala ale podle Dr to prý mohla být jen nahoda. Teď jsem 30 DC a zatím nic... tak možná zas poletim na vyvolavacku a bude třeba gynprodyl nasadit. Jinak mi DR řekl ať se snažíme o mimco a ať přijdu po půl roce pokud to nepujde a začneme to poradně resit. Snažíme se teprve chvilku. Ale samozřejmě pokud není MS, ovulace také neprobíhá a otěhotnět nelze. Zároveň je těžké určit ovulacni dny, pokud nějaké mám, jelikož je cyklus nepravidelný. Budu muset začít s měřením BT.

Děkuji moc!

anetuzka
28. čer 2017

@alkuska
Děkuji moc!
Pravidelnou MS jsem měla s gynprodylem, minuly mesic jsem ho zkusila vysadit a MS přišla, což dle dr muže být jen náhoda. Dnes mám 30 DC a čekám. Kdyžtak budu muset na vyvolavacku a léky zas začít užívat.
My se snažíme zatím chvilku, za půl roku mám přijít pokud to nepujde a začneme to nejak prý resit. S měřením BT určitě začnu.
Na dietu se určitě podívám ale myslím, ze tímto nwbude. Stravu si hodně hlídám i v kalorickych tabulkách a cvičiˇ 5*tydne.
Úbytek váhy by mohl mít možná spíše na škodu. Ale prostuduju to.

Dekuju moc za rady!

alkuska
28. čer 2017

@anetuzka No, s tou stravou - já jsem vysadila co nejvíc sacharidy, kompletně lepek a snažila jsem se i o laktózu, ale to už ne tak přísně (mléko do kafe jsem si dala, sklenici mléka na pití už ne). V podstatě jsem držela paleo dietu, já jsem totiž tehdy v zoufalství prolezla všechny možné zdroje na webu a o paleo dietě jsem se dočetla že u PCOS zabírá pěkně. Otěhotněla jsem po třech měsících této diety. No a výsledek už má skoro rok a půl 🙂. Já jsem to tady podrobě psala, tuším je to na stránce 12? Kdyžtak pohledej.

Já fakt nevím jestli to bylo proto, že jsem při tom i shodila, nebo to bylo fakt tou dietou, nebo jsem celou dobu ovulovala (akorát nepravidelně a nevěděla jsem o tom). Já si totiž předtím tu BT neměřila, pže jsem věřila tomu, co mi řekl doktor, a totiž že neovuluju a nabídnout mi může jenom IVF. To jsem se zasekla že to zkusíme jinak a do roka jsem byla v tom 👍

alkuska
28. čer 2017

Mimochodem holky, já včil čekám jestli to dostanu nebo ne. Já chtěla počkat s druhátkem ještě půl roku a pak se snažit, manžel mě ukecal, že když nám to první trvalo tak dlouho, že nevěří, že by to šlo teď rychle. Jenže já už teď měřím tu BT a používám ovu testy v ty správné dny a vím že občas i ovulku mám, takže se cítím sebevědoměji. Jenže jsem se nechala zlomit (sama se v hloubi duše na další těhotenství těším, jen jsme ještě chtěla pár měsíců počkat), takže jsme tento měsíc měli "hezkou chvilku" den před ovulací. Tak teď čekám co bude a nevím jestli si to přát nebo ne, ach jo, nejsem já prdlá? Můžete mě někdo vrátit nohama na zem prosím?

anetuzka
29. čer 2017

@alkuska
To zní paradne. Dietu určitě zkusím.
Na BT se taky vrhu, je to teda otrava, ale potrebuju zjistit, jestli ovulaci vůbec mám nebo ne.

Děkuji moc!

alkuska
29. čer 2017

@anetuzka no, myslím že nejdřív bys měla měřit tu BT a pak kdyžtak řešit životosprávu. Si myslím teda 🙂 Držím palce.

anetuzka
30. čer 2017

@alkuska No nic tím nezkazím 🙂
Četla jsem tu také o Inositolu ... Můžu se zeptat, zda jsi ho užívala, jaký a zda pomohl?
Jde mi o pravidelnost cyklu.. Nechci už zas na vyvolávací injekci.

Děkuju!

alkuska
30. čer 2017

@anetuzka já jsem zároveň s inositolem brala metformin a cyklus se mi postupně začal ustalovat, mysím tím zkracovat, pže předtím jsem to měla uplně nepravidelně, někdy dva měsíce, jindy měsíc a půl, pak měsíc, pak zas 40 dní a tak. Na vyvolávačku jsem ale nešla nikdy, pže jsem to vždy nejpozději za ty dva měsíce dostala. Teď to mám uplně stejně rozházené, neberu momentálně nic, ale ovuluju cca každý druhý cyklus, takže délku už neřeším. inositol jsem koupila na ebay, dvě kila v prášku.

sokolik10
30. čer 2017

Ahoj holky. Taky trpím na PCOS. Předchozí dr.mě strašila, že nebudu moct mít děti, ať na nic nečekám. Je mi 31. Antikoncepci (minerva, Diane 35) jsem brala 15 let, vysadila... na vaječnících hned "korálky". A za 2 cykly jsem otěhotněla. Koukala jsem jak puk. Cykly delší, takže jsem měla ovulaci až třeba 23.den. Nová dr.mě doporučila Inofolic. A opravdu hned ten druhý cyklus se povedlo. Sic to nedopadlo dobře, špatný vývoj a srdíčko nezačalo tlouct. Tak jsem šla na revizi. V braní inofolicu jsem pokračovala nonstop a hned po šestinedělí (a první MS) se opět zadařilo. A zatím to vypadá dobře, srdíčko máme. Takže Inofolic mohu doporučit za mě. A jinak ovulku jsem zkoušela esli mám pomocí testu. Dr. říkala, že folikul roste, ale esli uvolní vajíčko to se nepozná, takže doporučila testovat od 10. dne a za mě vím, že klidně déle než do 20. 🙂

alkuska
30. čer 2017

@sokolik10 Gratuluju 🙂 a poznámka k těm ovu testům - ovu test ovulku na 100% nepotvrdí. On jen potvrdí vysoké hladiny LH, ale jestli folikul skutečně praskne už ti neřekne, to ti zpětně ověří těhotenství, BT nebo ultrazvuk doktora... A u PCOS je to právě jeden z možných typických problémů - na povrchu vaječníku je tlustá slupka, která nedovolí folikulu prasknout, i když to LH je třeba normální a ovu test ti ukáže ovulaci. A ten neprasklý folikl tam pak zůstane a dělá další paseku, protože dál produkuje hormony.

sokolik10
30. čer 2017

@alkuska Vidíš to, zase jsem chytřejší. Já od dr.pochopila, že ani ona na UTZ nepozná, esli prasknul.

kristynaa_23
30. čer 2017

Ahoj holky, mám dotaz. Myslíte, že to bylo ovlivněno duphastonem, když jsem ho brala, měla jsem pozitivní ovu test, jak jsem teď koukala do grafu, 18 +19DC a další cyklus ke konci brání duphastonu 23 +24+25DC? A dnes jsem 22 DC a stále nic? Testuju každý den.

sokolik10
30. čer 2017

@kristynaa_23 zkus ještě vydržet,jestli se to zase o 3 dny třeba prodloužilo...

kristynaa_23
30. čer 2017

@sokolik10 děkuji. Zkusím to. 😉 Během brání duphastonu je to prý špatně a já to měla během.

uzivatelkapetra
30. čer 2017

@kristynaa_23 tak progesteron by měl ovulaci blokovat co já vím

alkuska
30. čer 2017

@sokolik10 Ona to podle mě nepozná z jednoho ultrazvuku, ale když jsem chodila do CAR, zvali si mě na opakované UTZ a tam sledovali, jestli nějaký folikl roste a doktor tvrdil, že by to viděl kdyby prasknul a tím pádem z toho vaječníku zmizel. Aspoň jsem to tak pochopila.

kristynaa_23
30. čer 2017

@uzivatelkapetra jednou mi test ukázal na začátku brání a podruhé ke konci. Můj nový gynekolog mi vysvětlil, že tak jak mi to nastavila ta předchozí, že by mi to nefungovalo asi nikdy. Já doufám, že se mi to snad nějak srovná ☹

kristynaa_23
3. črc 2017

Holky, hlásím že po měsíci užívání fertiprony, rybího tuku a vitamínů E mi sílí ovulační test 🙂 ještě to není úplně ono, ale je silnější než včera.

kristynaa_23
3. črc 2017

Nevím jestli tam něco uvidíte 😂😂

kristynaa_23
4. črc 2017

Dnes ta čárka ještě zesilila. Vidíte ten rozdíl?

kristynaa_23
4. črc 2017

Mě to nechce ukázat ten test. Vidite taky jen desku stolu?😂😂 Nejde mi to ani smazat

gariena
4. črc 2017

@kristynaa_23 😂 Pěkné..😂 tak to třeba příště ořež tu fotku,ať to teda porovnáme. Jen jsem ti chtěla napsat, že já jsem neměla téměř nikdy (cca 7 měsíců testování) pozitivní papírový ani jiný ovu test. Až jsem vyzkoušela ten mikroskop na sliny, tak ten mi ukázal kapradinky a trefili jsme se. 😇

kristynaa_23
4. črc 2017

@gariena zkusím.

Strana