icon

Zamlklý potrat, jak jste se z toho vzpamatovali?

lzii
24. led 2018

Ahoj snazilky , maminky proste vsichni co si tohle prectou ...

v posledni dobe jsem zazila zamlkly potrat v 7tt , a nejak se z toho nedokazu vzpamatovat , porad v tom pavu a premyslim jake to mohlo byt , co jsme asi cekali atd ... doma o tom mluvit nemuzu vsude na me jdou reci typu ze mame jeste synka 1,5 roku zdraveho atd coz je pravda , jasne.... ale mohl mit sestricku nebo bratricka a to me nici .... plod se prestal vyvyjet a nikdo mi nerekl proc ...:( Jak jste se z toho vzpamatovavali vy ??? Když jsem sama doma tak jen myslim na tohle a pláču :(

Strana
z6
rituska88
3. únor 2018

@andelka Ahojky. To je mi moc líto... Byly jsme spolu původně v červnovkách, vzpomínám si na Tebe, že jsme si i psaly. Já o miminko přišla už koncem listopadu, umřelo na konci 8tt, přišlo se na to v 10tt a šla jsem na revizi. Teď mám za sebou první normální MS a zrovna každým dnem čekám na druhou, potom se chceme začít snažit znovu, ale mám hrozný strach, aby se to neopakovalo... Drž se, hodně sil!

rituska88
3. únor 2018

@lzii Je to u Tebe ještě moc čerstvé, ale věř, že časem to bude lepší. Já jsem otěhotněla hned na první pokus, druhé děťátko jsme plánovali (máme už 3,5letého syna) a když se povedlo, moc jsme se těšili. Synovi jsme ale zatím nic neříkali, aby se netěšil a pak nebyl smutný, kdyby se něco stalo. Od začátku těhotenství jsem měla malý hematom, zůstala jsem doma na PN a odpočívala, hematom se nakonec vstřebal, ale miminku přestalo bít srdíčko někdy na konci 8tt. Obrečeli jsme to s manželem oba. O 2 dny později jsem šla na revizi. Bylo to 23.11. - zrovna v den manželových narozenin, takže ten den pro nás nebyl ve znamení oslavy, ale naopak smutku. Nejhorší to pro mě bylo první měsíc - byla jsem ještě doma (nejdřív PN, potom dovolená), všichni se těšili na Vánoce a já měla v srdci prázdno... Po Novém roce jsem se vrátila do práce, tam to na mě opět dolehlo, protože to tam všichni věděli a navíc jsem musela první týden pracovat s lékařkou (jsem zdr. sestra), která byla v 6.měsíci těhotenství - to mi mimochodem udělali naschvál, na pracovišti nebyly dobré vztahy a naschvály se tam dělaly pořád, jedna kolegyně dokonce schválně ten první den přišla za námi do ordinace a schválně přede mnou říkala té doktorce, jak jí krásně vyrostlo bříško atd.-musela jsem se tvářit jakože mi ty řeči nevadí, abych jí neudělala radost... Potom jsem si zařídila přesun na jiné pracoviště a od té doby mám spoustu práce a starostí s tím, abych se vše naučila, a nemám čas na svou ztrátu myslet. První MS přišla 44 dnů po revizi, teď čekám na druhou a pak už se začneme snažit. Přiznám se, že jsem se tolik bála, abych neotěhotněla dřív než po té 2.MS, že jsem se sexu úspěšně vyhýbala. Gynekolog mi vysvětloval, proč by nebylo dobré otěhotnět hned, říkal, že je nejlepší počkat 3 cykly. Bilo se to ve mně, chtěla jsem se původně začít snažit hned, ale strach mi to nedovolil, tak jsme se s manželem dohodli, že uděláme kompromis a se snažením začneme po 2.MS. Kupodivu to uteklo docela rychle a brzy budeme moct začít. Jinak mi hodně pomáhalo se z toho vypovídat, stejně už to všichni věděli, tak nebylo co tajit a mluvím o tom naprosto otevřeně s každým, kdo se zeptá - tím jsem si taky vše líp srovnala v hlavě a vím, že to tak asi prostě mělo být a je to lepší než řešit nějakou těžkou vadu někdy v polovině těhotenství a muset sama rozhodovat o životě svého děťátka. Věřím, že se nám zase zadaří, věnuji se teď hodně práci, synovi...preventivně jsem si koupila čaj na podporu plodnosti a beru Femibion, abych měla jistotu, že jsem nic nepodcenila, pokud by se náhodou zadařilo a dál to nehrotím - co má být, bude. Přeju Ti hodně štěstí!

andelka
3. únor 2018

@rituska88 jj,hned mi byla profilovka povědomá. Já o té pravděpodobnosti potratů do 10 tt vím,i jsem to tak brala,ale později už jsem to nečekala ☹ držím palce ať se brzo povede. My to též zkusíme,ale později,přece jen mi vyvolávali v 19 tt, dost pozdě,takže my určitě počkáme 3-4 měsíce minimálně,záleží jak budu fungovat.

rituska88
3. únor 2018

@andelka Já jsem to od začátku brala tak, že když syn se povedl neplánovaně a hned první cyklus po vysazení HA a vše bylo celé těhotenství naprosto v pořádku, že podruhé to tak přece musí být také. Vůbec jsem si nepřipouštěla, že by to mohlo skončit špatně. Teď mi každý říká, že příště už to vyjde, ale já už jsem naopak víc při zemi a bojím se. Bohužel v práci pracuji v dost rizikovém prostředí, tak uvažuju, co budu dělat, pokud se opět zadaří - jestli to do určité doby tajit a modlit se, aby bylo vše v pořádku a nebo jít opět s kůží na trh a v případě neúspěchu si o tom bude povídat zase celá nemocnice jako teď. Chtěla bych i počkat dýl, ale na druhou stranu v práci nejsem stoprocentně spokojená a je to celé takové komplikované s dojížděním atd., tak se mi moc dlouho čekat nechce. Syn bude mít v květnu 4 roky, nemluví o ničem jiném než o miminku...kolikrát si říkám, že jsme se nezačali původně snažit o rok, o dva dřív, ale já pořád chtěla počkat až se vezmeme, až budu mít nějakou tu jistotu, že nebudu svobodná matka s dvěma dětma. No teď si říkám, že nemá smysl cokoli plánovat, život nám to stejně vždycky připraví jinak než jsme si naplánovali. Taky jsme se už těšili, řešili budoucnost a pak buch... To musí být hrozné v 19tt, nedovedu si to představit...člověk už si myslí, že to nejrizikovější období má za sebou a pak se stane tohle. Věděla jsi už, co čekáte? Já o tom někdy přemýšlím co to bylo, myslím, že chlapeček a manžel myslí, že holčička... Měla jsem kdysi sen, ve kterém jsem měla 3 děti, z nichž jedno na mě čekalo v nebi - v tom snu jsem měla dva kluky a jednu holčičku, ale nevím, které bylo to co tam čekalo...Mrzí mě, že to nevím, ale třeba se to jednou dozvím...

janule1212
3. únor 2018

Dobry den, dneska jsem se vrátila z nemocnice, zamkly potrat ve 12tt, nase prvni mimi po roce a pul snažení 😣😣 jsem z toho uplne v prdeli, omlouvam se za vyraz, ale jsem!!!! V nemocnici jsem byla jen pres noc, vse bez komplikaci, byli moc hodni!!!po probuzeni bolest v podbřišku a slabe krvaceni, coz prej je v poradku, po propuštění bolest přestala a jen trosku spinim, ale bolest v srdci je stála!!!! Co me zarazilo, ze ve zprávě z nemocnic
e, ze velikost plodu odpovida 8tt, ale v 9tt mi gynekolog delal ultrazvuk a rikal, ze je vse v poradku a v 10tt krev,kde bylo vse v norme, neprijde mi to normalni!!!! Takze jsem mesic nosila mrtve mimi v sobe??? Kde byla chyba???

andelka
3. únor 2018

@janule1212 já jsem v 16 tt byla u Dr a vše bylo v pořádku a v 19 tt nebilo srdíčko a miminko vypadalo na 15 tt. Takže já to nechápu už vůbec.
Drž se,je to lepší každý den,i když mě to občas sejme a brečím,ale mám tu domácnost, muže, děti, odpočívám,ale rozptýlí mě. Teď jsou to tři dny.

andelka
3. únor 2018

@rituska88 já na prvním pokus počala a pak bezproblémově donosila dvě děti,takže jsem věřila že toto taky. Taky bylo na první pokus. A přes drobné problémy bylo všechno v pořádku, NT na jedničku,a ono za týden začalo mít problémy a za měsíc zemřelo. Nečekal to nikdo. Až to zkusíme a jestli se to povede,jdu na pn okamžitě,a strach budu mít až do konce.
My jsme teď začali mluvit o svatbě,kterou jsme odložili kvůli těhotenství. Tak mám aspoň trochu myšlenky na něco jiného.
Nevěděli jsme co čekáme a myslím že je to tak lepší.

vineta
4. únor 2018

@janule1212 Mrzí mě, co tě potkalo. Ono člověk se snaží zjistit, kde byla chyba, ale prostě lidský tělo je nepředvídatelný.. já třeba potratila dvě hodiny po kontrole, kdy bylo dle uzv vše v naprostém pořádku. Doktorka, která mi kontrolu dělala a pak mě přijímala s potratem, byla dost překvapená. Nemá smysl to moc analyzovat, i když vím, že by bývalo dost pomohlo ten důvod znát.. Držím pěsti, ať ten nejhorší nápor brzy přebolí.

lzii
autor
11. únor 2018

21 dní od kytetaze, MS zatím nikde... Kdy vám přišla?

cinam
11. únor 2018

@lzii hodně holek psalo že normálně jako předtím. No mě až po 52 dnech, já musím mít vždy něco extra

andelka
11. únor 2018

@lzii já co jsem četla tak většinou 4-7 týdnů od revize.

neria55
11. únor 2018

@lzii mě dorazila za 37dni po revizi. Gyndar mi řekl, že to mám řešit až když nedorazí 3 měsíce...zvykem ale bývá cca 6tydnu

kobzolla
11. únor 2018

@lzii Přesně po pěti týdnech od revize (6tt). Tři týdny po revizi jsem jasně vnímala ovulaci, takže jsem si myslela, že za další dva týdny dojde ms a došla. Předtím jsem mívala cykly přesně 4 týdny.

linee
11. únor 2018

@lzii mne az 5.tyden po, kolem 30dc po prvni. Po druhe uz 21DC a takhle kratky cykly my uz zustaly

linee
11. únor 2018

@lzii *mi👧

lzii
autor
11. únor 2018

Wow, , vím že ovulaci jsem měla nějaký 12-14 DC... Měla jsem pozitivní test.. Tak snad dojde brzy. Ráda bych to potom zkusila. Nebo myslíte že je to moc brzy?

kobzolla
11. únor 2018

@lzii Já myslím, že je to individuální, kdy je už zase vhodný čas. Já čekám ovu teď v úterý/středa a snažíme se (tedy po první porevizní ms). Ovace proběhla už minulý cyklus, sliznice prý pěkná, standartní, ms taky obvyklá... Také mám doma 1,5letého chlapečka jako ty, ale strašně moc toužím po druhém prckovi a hlavně parťákovi pro prvního...

linee
11. únor 2018

@lzii zavisi jak se citis.Vetsina dr.doporucuje po 3.ms,ale znam hodne pripadu,kdy to vyslo uz po 1.ms a dokonce uz v sestinedeli;)

eva.85
11. únor 2018

Holky a nechaly jste si některá udělat nějaké vyšetření? Hodně jsem četla o genetickém vyšetření, vyšetření krve ohledně srážlivosti a mutacím, a imunologickým vyšetření? Chci se na to poptat lékaře, neumím si představit, že bych měla opět projít ZT.

andelka
11. únor 2018

@eva.85 mně brali krev, a posílalo se i na patologii a histologii. O genetice a imunu se myslím nemluvilo. Ale mně se to stalo poprvé a až na začátku 2 trimestru. Výsledky by měly být do 2 měsíců,tak čekáme.

eva.85
11. únor 2018

Četla jsem, že se většinou tato vyšetření dělají až po druhém či třetím potratu, ale přijde mi to šílený, čekat a procházet tím znovu. Četla jsem, že některým to způsobovala ta špatná srážlivost a poté, co na to braly léky, bylo vše v pořádku a miminka donosily. Doktor říkal, že se to většinou už neopakuje a další těhotenství probíhá normálně, ale stejně, člověk se bude pořád bát když si prošel něčím takovým. 21.2. jdu ještě na kontrolu, tak se poptám.

rituska88
11. únor 2018

@eva.85 Mně doktor řekl, že u prvního potratu se to neřeší, že většinou až u třetího. Máš pravdu, je to šílené čekat až se to stane znovu...nechápu, proč by se nějaká vyšetření nemohla udělat už u prvního potratu. Ano, může to být náhoda, ale také nemusí, a když jsou peníze na jiné věci... U mě doktor neřešil nic, protože už jedno zdravé dítě se stejným partnerem mám. Dělala se akorát histologie, ale tam se většinou na nic konkrétního nepřijde, navíc u mě to bylo ještě moc brzy (8tt). Akorát jsem měla udělané standardní odběry k předoperačnímu vyšetření (před revizí) včetně štítné žlázy a tam bylo vše v pořádku. Jsem zdravotník, tak ještě přemýšlím, že přemluvím někoho známého, ať mi vezme krev na toxoplazmózu. Teď se snažím žít zdravěji, piju bylinky, koupila jsem si Femibion...prostě abych věděla, že jsem udělala maximum, abych příště byla v pořádku. I když se nedá říct, že bych předtím zdravě nežila (nikdy jsem ani nekouřila, nepiju alkohol ani kávu)...Ono to asi nebude tím, protože znám spoustu ženských, které hulí jak fabriky nebo jsou dokonce na drogách, stravují se nezdravě a do toho si klidně i v těhotenství dají párkrát týdně pivo či něco tvrdšího a donosí zdravé děti (a ve finále si toho vůbec neváží) - tohle vnímám jako nespravedlnost...

eva.85
11. únor 2018

@rituska88 To jediné mi řekl doktor, že mi udělá u příštího těhu, ty testy na toxoplazmózu, že mi je udělá hned na začátku, ale chci se ho ještě zeptat, zda mi někde udělají i tu hematologii. Chodím ještě na alergo a tam je skvělý doktor - imunolog, tak to ještě pořeším tam, už jednou mi pomohl s něčím jiným. Jinak si také pořád kladu otázku, proč to zrovna, proč zrovna já? Zatím jsem 14 dnů po revizi a pořád mi je nepříjemné vidět těhotné a je mi to moc líto. Jinak mám také syna - 9 let, z předchozího vztahu a tenkrát bylo vše v pořádku.

neria55
11. únor 2018

@lzii záleží jestli se na to cítíš jít do nového snažení hned. My nechali proběhnout jednu ms ještě po té porevizni ms a pak se nato vrhli. 10.1. revize a 21.7. jsem našla // čárky. (Předtím jsme se snažili 2roky..)Údajně se zjišťuje příčina až po třetím zamlklem. Nicméně hned po tom zamlkem jsem si nasadila Inofolic, spirullinu a acerolu na očistu, přítelovi jsem nasadila Fertilan. A teď jsem zdárně 34tt ☺. Držím palce ať se brzy zadaří a hlavně ať to tentokrát vyjde! 👶🍀🍀

vineta
11. únor 2018

@rituska88
@eva.85 Holky a můžu mít dotaz, proč zkoumat tu toxoplazmozu? Všude jsem četla, že toxoplazmoza je přítomná u spousty lidí a na přilpadný potrat má vliv, jenž pokud se jí žena v těhotenství poprvé nakazí.

vineta
11. únor 2018

Oprava -jen pokud

dancamich
11. únor 2018

Já nejsem pro zbytečné revize, ale pokud máš fakt předepsaný fraxiparine, tak běž na tu revizi a pokud se to rozjede dříve doma, tak do nemocnice.

lzii
autor
11. únor 2018

@kobzolla já se citim dobre, fyzicky a i už psychicky dá se rict.. proc se doporucuje vlastne cekat ty 3 mesice ?

andelka
11. únor 2018

@vineta tak těch infekcí je víc,které jsou nebezpečné jako primoinfekce. Zkoumají se příčiny potratu,takže i toto.

@lzii mám za to,že jde o to,aby se tělo dalo do kupy,proběhly aspoň dvě ms, narostla sliznice.. nám taky řekli 3 měsíce. Hodlám dodržet.

eva.85
11. únor 2018

Přesně, infekce může způsobit potrat, může být v těle a bez příznaků. Jinak tři měsíce se doporučují proto, aby se děloha zahojila, a aby dorostla sliznice, pokud nebude dostatečná sliznice, tak může být problém s uhnízděním. Také dodržím ty tři měsíce.

Strana
z6