Zamlklé těhotenství - jak dlouho jste čekaly na spontánní potrat?

rituska88
5. zář 2018

Dnes mi byl diagnostikovaný zamlklý potrat. Už podruhé během jednoho roku. Když se mi to stalo poprvé, loni v listopadu, šla jsem dle rad lékaře na revizi. Tentokrát jsem se rozhodla počkat... Dnes jsem 10+4 a miminko odpovídá 9+0. Chce se zeptat těch, co se rozhodly stejně - Jak dlouho jste čekaly na spontánní potrat? Jak to probíhalo? A měly jste potom některé z potíží před kterými lékaři varují (zánět)? Mně se nelíbí, že můj lékař mi nedal možnost výběru a dívá se na mě jako na blázna, že chci pár dní čas...že prý riskuji zánět...ale že před revizí musím podepisovat souhlas s riziky, která nejsou o nic menší (ba naopak), to je asi v pořádku... Můj lékař mě drží v šachu - za 2 týdny mi tak i tak ukončí neschopenku a já si nemůžu dovolit potratit v práci - tím mě k revizi tlačí. Ale já jsem se rozhodla, že lékaře změním. A že se nenechám k něčemu tlačit. Dřív přece ženy ani nevěděly, že jsou těhotné nebo že plod nežije a potratily samy...A jaký je rozdíl v tom jestli půjdu v pátek na revizi nebo ještě počkám? Přece kdybych nešla na kontrolu dnes, ale za týden, tak by se to zjistilo až za týden a nic by nebylo jiné...

leostr
5. zář 2018

Mně naopak gynekolog říkal, že příroda si dokáže poradit, a že až přijde spontánní potrat, nemusím nijak plašit a mohu nechat tělo ať se samo vyčistí. Tak se také stalo, bylo to asi za 14 dní až 3 týdny. Už přesně nevím. Přeji hodně sil a úspěšné příští těhotenství!

rituska88
autor
5. zář 2018

@leostr Děkuji. Můj doktor mi u prvního řekl, že by to nedoporučoval a že je riziko zánětu a pak už se mě vlastně na nic neptal a hned mě objednal na revizi. No a teď už se mnou nediskutoval vůbec a nabídl mi prostě jen tu jednu možnost: Je nutné udělat revizi - to byla jeho slova a jen se mě zeptal, do které nemocnice půjdu. Žádanku jsem si nechala napsat, ale doma jsme se o tom bavili s manželem, hodně jsem si o tom zjišťovala a tentokrát to prostě nechci...chci počkat pár dní...

thalia
5. zář 2018

Mně objevili zt v 11tt, na druhý den mě objednali na revizi. V noci se to rozjelo samo a nic horšího jsem nezažila. Navíc “to” ze mě vypadlo do záchoda :-/. Jeli jsme ve tři ráno na pohotovost, strašně jsem krvácela a bolesti neúnosný k tomu (a že já snesu hodně) a revize ihned po příjezdu. V tomto pokročilém týdnu jsem pro revizi. Ale každá to může vidět jinak.

biedronca
6. zář 2018

@rituska88 Jen podotknu,že ja byla v 9tt, vácek bez plodu odpovídal 7tt, a rikal ze okamzitě revize! Uz jsme cekali 14 dní (co týden jsem chodila na UZ jestli se vevacku "něco" konečně objeví) a rikal, at si vyberu nemocnici a hned se tam objednam.
Tak jsem z CARu šla hned do spitalu objednat se a druhý den zákrok.
Jde o to,že už 9- 10 tt se děloha proste proad chová těhotně, zvyšuje se HCG, váček se zvětšuje atd... ale děloze může trvat i další měsíc, než pířjde na to,že je něco špatněa začne "vylučovat" . Takto mi to bylo receno v CARu, protože jsem rikala ze taky bych rada aby to odešlo samo (to mam taky zasebou v 6tt a byly to muka).
Takze jsem šla, ted je to 3 tydny. Ty jsi v 10tt, ja bych opravdu šla. Doma samovolny potrat, je ta velmi bolestivější varianta, jsou to opravdu stahy, silné krvácení a aspon 3 dny stejně budete chtít být doma v posteli (já to tak měla).
Po revizi jdete za pár hodin domů a "jen" krvácíte nebo už jen špiníte.

rituska88
autor
6. zář 2018

@thalia
@biedronca Jo, já tomu rozumím. Ale jde o to, že po spontánním potratu bych určitě neměla tolik potíží jako minule po té revizi. Nehodlám čekat měsíc, jde mi o to počkat pár dní, jestli se něco nezačne dít, abych na revizi nešla zbytečně - přecijen je to zásah do těla, kdy vše vyškrábou naslepo, má spoustu rizik, k nimž riziko zánětu patří také a dokonce se udává vyšší než u potratu spontánního. Miminko odpovídá 9+0 - to zas není takový rozdíl než minule (7+6 kdy plodové vejce mělo cca 3 cm) a samozřejmě nejsem blázen, abych při jakékoli komplikaci čekala doma. Jen prostě jsem si docela dost o tom zjišťovala a vím, že dřív ženy potrácely jen spontánně a v mnoha zemích se to tak děje dosud a i sposusta našich lékařů dává tuhle možnost...

biedronca
6. zář 2018

@rituska88 No tak týden počkej, a jinak se běz objednat na revizi. Ty musíš vedet jestli máš nějaké pobolívá, špinění atd, že by se to treba mohlo výhledově brzo "rozjet samo".
Ja byla 9tt a absolutně zadné spinení, krvácení, ani zadné bolesti, absolutně jsem nevěděla,že jsem těhotnat.

rituska88
autor
6. zář 2018

Tak dnes jsem byla u obvodní kvůli předoperačnímu vyšetření - tam mi hned sestřička řekla, že je od doktora nerozum, že mě nechce nijak dál vyšetřit (odběry, genetika, imunologie) a doporučila mi jiného gynekologa, hned zítra tam mám jít. Udělá mi ultrazvuk a domluvíme se teprve, co dál. Krev mi zatím ani nebrali, řekla jsem totiž na rovinu, že zítra nikam na revizi nejedu - jde i o to, že syn včera večer dostal horečky, takže chci být s ním, a kromě toho v tom mumraji jak jsem lítala od jednoho doktora k druhému jsem někde ztratila kartičku pojišťovny - bez té by mě do nemocnice prý ani nevzali. Takže uvidím, co mi zítra řekne ten druhej doktor a co bude dál...

thalia
6. zář 2018

@rituska88 myslím, že nemůžeš vědět, jestli nebudou po spontánním potratu nějaké potíže. Já si teda nedovolila s tím krvácením a bolestmi nejet do nemocnice. Po té revizi jsem neměla žádné obtíže. Jinak já začala špinit pár dnů předtím, proto jsem šla na kontrolu a tam zjistili zt. Gynekologa klidně zmeň, já taky měnila, po zjištění druhého těhotenství. Mně tehdy po té revizi řekli, že se něco řeší až po třech potratech.

rituska88
autor
6. zář 2018

@thalia Když budou, tak pojedu. Ale třeba to nebude potřeba, tak proč do sebe nechat vrtat, podstupovat narkózu a všechna ta rizika... Jednou jsem si tím už prošla a bohužel jsem naopak měla komplikace právě poté revizi - 2 dny po ní mě strašně začlo bolet břicho a pak ze mně ve vaně vyšla ještě spousta krve a kusy sliznice, měla jsem docela velké bolesti, pak to postupně nějak ustalo, ale doktor mě poslal do práce když mi ještě vůbec nebylo dobře. No a potom začal půlroční kolotoč problémů - krvácela jsem třeba měsíc v kuse nebo špinila, měla úplně rozházený cyklus...půl roku trvalo než jsme spolu s manželem vůbec něco mohli mít, natož se o dítě cíleně snažit. Pak se docela rychle zadařilo, ale asi prostě není něco v pořádku, když teď se to stalo znovu a doktor mě ani nechce vyšetřit, jestli třeba nemám špatnou štítnou žlázu nebo něco...taky mám dost rizikové zaměstnání a mohla jsem se s něčím setkat - jenomže to nezjistím, pokud mi nikdo ani nevezme krev že. Podle doktora je všechno ,,zbytečné", dovyšetřovat nic nehodlá a prej má plno pacientek, které potratily třeba 6x a pak se nakonec zadařilo...ale já odmítám takhle naslepo zkoušet, když mám třeba nějaké problém, kvůli kterému potrácím, a který by se mohl vyřešit a dít by se to nemuselo (třeba trombofilní mutace, toxoplazmóza...nevím)...nehodlám tohle vše podstupovat donekonečna, proto jsem se rozhodla doktora změnit.

thalia
6. zář 2018

@rituska88 jj to určitě, pokud se doktor k tomu takto staví, pak je změna na místě. Mně tehdy gynekolog po revizi nechal doma jak dlouho jsem chtěla já, což byly asi dva měsíce, přestože jsem neměla jediný problém. Ale taky byl ten typ, co nic moc neřešil a když jsem otěhotněla podruhé a on na krvácení řekl, že to je určitě potrat, pokud hcg bude pod 100, tak jsem šla jinam. Hcg bylo 54 a za měsíc bude mít tři roky 🙂.

rituska88
autor
6. zář 2018

@thalia Mně ani v jednom těhotenství nevzal ani jednou krev. Prostě vůbec. Jak tady holky často píšou, že chodí na kontrolu hladiny HCG apod. to já vůbec neznám, nikdy o tom ani nemluvil, kontroloval mě vždy jen ultrazvukem. A po té revizi, co jsem prodělala loni v listopadu, jsem šla za 2 týdny k němu na kontrolu a on mě hned chtěl uschopnit, ani se mě nezeptal jak mi je. Tak jsem mu řekla, že ještě krvácím a cítím se slabá, fakt mi nebylo dobře, tak řekl, že mě nechá teda doma ještě týden, ale víc už ani náhodou, že by to nijak nevysvětlil, kdyby mu přišla kontrola a že když už jsem potratila, tak není důvod, abych byla doma. Tak jsem si myslela hlavněže znám lidi, kteří se doma válí s ničím, simulují bolesti zad třeba půl roku a pohodička a já po takovém zážitku mám hned jít do práce a zvedat těžké věci...hlavně, že šestinedělí má člověk dodržet se vším všudy - jak, když v práci zvedám neustále 10kg lavory s dezinfekcí, tahám se s pacienty a za celý den nemám ani čas zajít si na WC, možnost sprchy nemám vůbec. Pak jsem si teda vybrala ještě dovolenou, nic jiného mi nezbývalo, když mi neschopenku ukončil.

kikwita
Autor odpověď smazal
Zobraz
rituska88
autor
6. zář 2018

@kikwita Děkuji moc za info. Můj doktor posílá automaticky na revizi. Ale vím o několika holkách, které na ni nešly a všechno si to odbyly nakonec doma a ani jedna z nich žádný zánět nedostala a žádné potíže neměla. Říkám si, že stejně jsem po revizi měla komplikace, tak si myslím, že je na ni času dost. Dřív, když nebyl ultrazvuk, potrácely ženy jenom přirozeně, protože se prostě nevědělo, že plod nežije, dokud nezačla žena krvácet a neodešel. Navíc kdybych měla termín kontroly o pár dní později, co by bylo jiné? Vůbec nic, do té doby bych přece nic netušila a určitě bych neumřela. Nechápu to doktorovo ,,honem, co nejdřív", jakoby šlo o život - o nic už nejde, dítě je mrtvé a mně nic není. Revize stejně probíhá naslepo a může tam i po ní něco zůstat, takže se někdy musí opakovat - takže nemám proč spěchat. Samozřejmě, že v případě, že se to nerozběhne a budu mít bolesti či teplotu, tak tam půjdu, nechám se vyčistit, nasadit ATB a dobrý...Jo, kdyby člověk věděl, jak dlouho to bude trvat a jak to proběhne...

thalia
6. zář 2018

@rituska88 tak mně taky nikdy hcg nesledoval, jak se vyvíjí, jen teď u druhého ho nabral skrz to několikadenní krvácení a stačila mu jedna hodnota k vyjádření verdiktu potrat. Ten tvůj, už jen jak ho popisuješ, tak bych ho poslala někam. U jiného ti bude jistě líp. Já jsem s novým maximálně spokojená, i když třeba v těhotenství nedělal utz apod., ale já měla průběh v pohodě, takže screeningy vlastně stačily. A ted' už k němu chodím jen jednou za rok. Držím pěsti, ať změna pomůže a konečně dospějete ke zdárnému konci!

kikwita
Autor odpověď smazal
Zobraz
petulejan
6. zář 2018

Také jsem si tím prošla. V 11tt jsem začala špinit. Bez bolesti. Večer pohotovost,a verdikt zamlklé těhu,zhruba v 9tt to umřelo. Tak si vem,že dva týdny už nebylo živé a žádné problémy. Myslím že můžeš klidně počkat. Mě udělali hned revizi druhý den a po psychické stránce se mi dost ulevilo. Nejsem tip co by na něco čekal a týral se. Ale pokud to zvládáš,tak vyčkej a hlavně změň doktora. Doba pokročila a myslím,že ti starší už jsou tak trošku mimo...
Po revizi jsem stejně zánět měla a lítala jsem po nemocnicích v době,kdy jsem měla být v klidu a k tomu jsem ještě chytla z čekárny bacila. Nikdo ani neurčil,o jaký zánět jde. Měla jsem šílené bolesti vpravo u vaječníku.
A co se týká štítné žlázy,stačí jít k obvoďákovi a nechat si vyšetřit krev.
Tak hodně sil 😉

rituska88
autor
6. zář 2018

@thalia Děkuji. Zítra jdu jinam, sestřička od obvodní mi doporučila jednoho doktora a hned jim i volala, aby mě vzali. Jde i o to, že ten můj se už jednou spletl - už minule mi řekl, že srdeční akce není a pak se mi omlouval, že se špatně podíval a že je všechno v pořádku. Takže chci, aby se na mě podíval ještě někdo jiný.

rituska88
autor
6. zář 2018

@kikwita Moc děkuji. Můj doktor jediné co navrhl je vyšetření na trombofilní mutace a prý mám doufat, že bude pozitivní a tím se zjistí příčina. Když jsem se zeptala, co se bude dít, pokud to vyjde negativní, tak jenom krčil rameny a kroutil hlavou, že nic víc nemá smysl. Ptala jsem se na genetiku, imunologii, vyšetření štítné žlázy, toxoplazmózu...nic nechce udělat. Myslela jsem, že to vyšetření třeba na tu Leidenskou mutaci je hrozně drahé a že proto se běžně nedělá, ale když jsem si zjistila, kolik stojí, je mi do pláče: cca 1200-2000 Kč. Klidně bych si to zaplatila sama, kdybych o tom věděla, už před tím než jsem začala brát antikoncepci - vždyť tu mutaci má až 8% lidí a je u ní veliké riziko vzniku trombózy, embolie, potratů, komplikací v těhotenství...a já roky brala antikoncepci bez toho, aby mi o té možnosti někdo něco řekl, syn se narodil císařským řezem ve spinále - to všechno jsou obrovská rizika, pokud bych tu mutaci opravdu měla! To je tak moc peněz? A když si představím, že spousta žen kvůli tomu potrácí a ani neznají ten důvod, někdo i umře na embolii - to je lidský život tak ,,levný"? Přitom když v práci denně vidím, jak se ve zdravotnictví často plýtvá a léčí se lidi, kteří se ani přesto nehodlají vzdát alkoholu nebo dodržovat léčbu...A doktor mi s klidem řekl, že ty trombofilní stavy jsou velmi častou příčinou potrácení, že to má mnoho žen a ani o tom neví, ale že je to drahé vyšetření a proto se běžně nedělá...ach jo... mně by ho teda udělal, ale řekl, že až bych přišla na kontrolu, tak by mi dal doporučení k nějaké svojí známé...ale ta má ordinaci 50 km od nás a jestli je stejně svědomitá jak on, tak potěš koště... Zítra jdu na gyndu jinam, jedna sestřička mi doporučila jednoho doktora, tak uvidím jak pochodím tam.

rituska88
autor
6. zář 2018

@petulejan Děkuji. Můj doktor právě není z těch starších, je mu asi 40, ale už od předchozího těhotenství se mi jeho jednání nezdá. Tehdy jsem měla vedle plodu v děloze hematom a on mi řekl, že můžu normálně fungovat, normálně chodit do práce, že to jestli se hematom vstřebá nebo urve a vezme s sebou i miminko neovlivním. Zjišťovala jsem si o tom víc a zjistila, že naprostá většina žen s hematomem má nařízený klidový režim, rozhodně nesmí zvedat těžké věci a některé dokonce musí přímo ležet či být hospitalizovány. U mě se to neřešilo. Hematom se údajně nakonec vstřebal, ale o miminko jsme stejně přišli a nevíme proč. Teď jsem si myslela, že se to už nějak podchytí - třeba že mi dá na začátku něco na podporu udržení těhotenství, bude zvát častěji na ultrazvuk...nebo já nevím, něco, od spousty holek po potratu slýchám, že v následujícím těhotenství byly sledovány více, u mně se neřešilo naprosto nic a dokonce nechce řešit ani teď, když i druhé těhotenství skončilo potratem. Ale s manželem jsme se dohodli, že to tak nenecháme a necháme si vyšetřit co půjde - třeba se nějaký problém najde a další těhotenství už by mohlo být v pořádku.

petulejan
6. zář 2018

@rituska88 Tak takový doktor opravdu nestojí za to,aby jste k němu chodila. Já přešla od jedné doktorky,která mě spísklala za to,že jsem minulé stěry měla špatné. Bohužel jsem žila v domněnce,že mi zavolají nebo aspoň napíší. Nový doktor to dělá,ale i tak mi přijde jeho přístup také dost laxní a hledám dál 😉

kikwita
Autor odpověď smazal
Zobraz
rituska88
autor
6. zář 2018

@petulejan Já k tomu svému přešla před cca 6ti lety od jiné doktorky, která na mně dělala pokusy s antikoncepcí - pořád mi dávala něco ,,nového", ,,lepšího"...až jsem začala mít problémy. Přitom jsem brala předtím už pár let antikoncepci, která byla sice dražší, ale naprosto mi vyhovovala a neměla jsem žádný důvod ji měnit - to doktorku ale nezajímalo. Tak jsem se jednoho dne rozhodla, že ze sebe nenechám dělat pokusného králíka a odešla k doktorovi do jiného města, protože mi to navíc vyhovovalo líp s dojížděním tam. Byla jsem s ním spokojená, dokonce mi císařem odrodil syna, dokud nebyl žádný problém - jakmile ale nějaký problém nastal, vždy se projevil jako ,,salámista", kterej nic moc neřeší a to se mi nelíbí. Člověk musí hledat, než najde někoho, kdo mu opravdu bude vyhovovat - ještěže máme ty možnosti vybrat si a že je i internet, kde se lidé dělí o zkušenosti 🙂

petulejan
6. zář 2018

Přesně tak. Já po revizi nemůžu otěhotnět,tak jsem šla za doktorem o radu. Napsal mi prášky,když to nezabere,tak doporučenku do repromedy a tím to skončilo. Žádná prohlídka,nebo chození na to,jestli prášky zabírají... Tak doberu co mám a začnu hledat 😉

rituska88
autor
6. zář 2018

@kikwita Tak to je dobrý teda... Mám kamarádku, je z dvojčat a její sestra-dvojče dostala 14 dní po operaci slepého střeva trombózu - bylo to s ní prý tehdy docela zlé - pak ji vyšetřili a zjistili, že má Leidena. Následně vyšetřili i kamarádku, jejich mladší sestru i mamku a zjistilo se, že kamarádka to má taky - naštěstí ještě před jejím prvním těhotenstvím, takže si v každém těhotenství píchala injekce a má dva zdravé chlapečky. Ale její sestra-dvojče potratila a teď se jim pořád nedaří, tak budou zkoušet umělé. Já si myslím, že když ty možnosti v dnešní době jsou, tak by se měly využívat a doktoři by na ta vyšetření měli posílat -vždyť pro ženskou je potrat velká zátěž jak fyzická tak psychická a pokud se tomu může zabránit tak proč ty testy nedělat? Jak já můžu vědět, jestli nemám třeba tu toxoplazmózu - sama to nezjistím, dokud mi někdo nevezme krev a řeči, že je to drahé, neberu - sama totiž pracuji ve zdravotnictví a vím, jak se kolikrát plýtvá na alkoholiky a různá individua - to je kolikrát přiveze rychlá, prodělají X vyšetření a pak se jen tak namátkově udělá test na alkohol a jsme doma...

zuzlinka30
10. zář 2018

Holky docela koukam co tady ctu, me se treba doktor ani neptal jestli chci jit na revizi.Mluvi o zamlklem tehotenstvi a poslal me domu stim ze se vycistim doma a poslal me do prace, vic jak mesic pred tim jsem prodelala mimodelozni tehotenstvi.tak se zitra chystam do prace taky se moc bojim jestli zacnu potracet dite v praci co budea jak bude ja prodavam nabytek, stavime nabytek a vse kolem. Pak si me pozval na kontrolu 20.9 aby skontroloval hladinu hcg ktera 3.9. Byla 321 a 6.9 klesla na 200. A skontroluje me ultrazvukem. Prijde mi zesi jeste neni jistej jestli to je zamkle tehotenstvi .ja od ctvrtka spinila , vcera jsem malinko krvacela a ted nic. To mimodelozni taky nepoznal ten den kdy jsem byla u nej mi rekl jste5+6tt a vse je v poradku, jeste ten den jsem skoncila ve spitale s bolestma kde mi vzali levy vejcovod. Take nevim jestli mu mam znova duverovat, ani nevim co si myslet

normalnimatka
10. zář 2018

@rituska88 hele tvůj doktor je fakt nějakej maník. línej, ochota žádná, zřejmě i neví dost. já bych určitě doktora změnila. a ještě má podle všeho přístup šup šup běž makat a neválej se doma, žádná jako opatrnost k tomu, že si třeba jako nevymejšlíš, že se ještě necejtíš. on ti na to opáčí kontrolou. totální sračkovina. místo toho by si měl hlídat, aby svým neuvážným uschopňováním a neochotou vyšetřovat neuštědřoval ženám další zbytečný neúspěšný měsíce k otěhotnění a potraty. to je totiž docela průser. no jasně, 6 potratů a pak v pohodě...a to mu jako přijde ok? když jsou dneska takový možnosti, jaký jsou? takže jako 6 narkóz a dalších rizik, i co se týče šancí na otěhotnění na příště? no jako.......zdrhala bych hodně rychle.

vineta
10. zář 2018

@zuzlinka30 A v kolikátým jsi týdnu?

normalnimatka
10. zář 2018

@rituska88 jinak si myslim, že by i šlo překecat obvodního, pokud je dobrej, aby ti třeba udělal nějaký základní vyšetření, ta toxa např.

zuzlinka30
10. zář 2018

@vineta ani nevim doktor mi nic nerekl jen ze je to zacatek ale.na ultrazvuku uz to nylo videt rikal ze je to v deloze , pak ve ctvrtek spineni ,vcara trochu krvaceni ale dneska zase uz vubec nic. Nevim jestli se mam smirit se stratou, nebo jestli mam nadeji

rituska88
autor
10. zář 2018

@normalnimatka Jo jo, k obvodní půjdu hned jak se dám trošku do pořádku na odběry. Jinak od doktora jsem odešla a zaregistrovala jsem se jinde. Tenhle doktor je trošku přístupnější diskuzi. Na revizi jsem měla jív původně v pátek 7.9., ale nešla jsem a šla jsem k tomu novému doktorovi. Ten mě vyšetřil a že prej se zatím samovolný potrat nechystá a asi bych čekala dlouho...netlačil na mě, ale já nějak pod tlakem celé té situace jsem řekla, ať mě na tu revizi teda znovu objedná. Tak jsem měla jít dneska. A nešla jsem zase. Něco mi říkalo, že když to tak necítím a nechci, že to nemám dělat... Před okolím vypadám už jak totální blázen, co neví co chce, ale mně je to jedno, ještě chci počkat, tak počkám a ať si každej říká co chce. Jedinej, v kom mám oporu, je manžel, jinak by mě všichni hnali na revizi, i když vědí, jaká to má rizika. Čekat na spontánní potrat není větší riziko, je to stejné. Tak jsem si vybrala tu přirozenou cestu a uvidíme...