2. dávka Bexero - časový rozestup. Kdy nejpozději aplikovat?

denna88
6. dub 2020

Prosím o radu maminky, které již mají naočkované Bexero. Syn (3 roky) dostal před dvěma měsíci první dávku Bexera. Teď bychom měli jít na 2., ale mám strach kvůli současné situaci, abych mu nějak zbytečně neoslabovala imunitu. A nikde jsem nevyčetla, kdy nejpozději lze druhou várku aplikovat. Měl někdo tu druhou vakcínu odloženou?

katkapavlik
6. dub 2020

@denna88 ahoj já měla jít se synem 20m na druhé přeočkování dnes,ale odložila jsem ne z důvodu kovid-19,ale má zánět dásní 😨 jen co to bude možné tak půjdeme u našeho Lékaře se očkuje normálně ale jen ráno má svá opatření podle informací co mám od našeho Lékaře cca do 3mesicu by se to mělo stihnou přeočkovat ,ale jestli je to i jinak nepovím co lékař to názor.

ivis_b
6. dub 2020

@denna88 řešila jsem to samé a výsledek je ten, že jsme to odložili. Druhá dávka není na příbalovém letáku uvedena, ale pediatr mi tvrdil, že by se to mělo stihnout do 4 měsíců, což u nás bylo do konce března (měli jsme jít na 2. dávku v únoru, ale různě jsme marodili, tak se to nestihlo). Pediatr mi psal, že pokud je zdravý, tak mi ho naočkuje, ale že rozhodnutí nechá na nás. Tak jsem pátrala po dalších názorech. V očkovacím centru mi napsali, že druhá dávka by měla přijít do 4 měsíců, ale jde to i do 6 měsíců. Psala jsem i na Státní zdravotní ústav a tam mi pan doktor napsal, že to je těch 4-6 měsíců. A že on by mi doporučil teď očkování přeci jen spíše odložit. Oba posledně uvedení lékaři mi ale hlavně potvrdili, že pokud to bude déle než 6 měsíců, tak lze celé bexsero naočkovat znovu, včetně první dávky. To v našem případě rozhodlo. Teď nikam nechodíme, tak snad toho meningokoka nemá kde chytnout. A až to opadne (v létě, v září nebo tak nějak) ho necháme naočkovat znovu. Peníze za první dávku mě netrápí, hlavně, aby byl v pořádku. Představa, že ten můj šmudla chytne vir a do toho ho nechám naočkovat, mě děsí. Náš pediatr má taky různá opatření, že do ordinace po jednom atd., ale copak já vím, jestli není nakažený doktor nebo sestra? Když je nakaženo už 300 zdravotníků (oficiálně, předpokládám, že reálně jich bude samozřejmě víc). Takže tak, třeba ti to pomůže.

denna88
autor
6. dub 2020

@ivis_b Děkuji za vyčerpávající odpověď, máte hodně zjištěno. Stále zvažuji pro a proti...Nakonec do toho asi půjdeme a snad to bude v pořádku. Původně jsme měli jít 23.3. to už jsem odkládala a teď jsem na sebe vlastně naštvaná, že už jsme to mohli mít za sebou. Říkám si, že za čas bude nemocných daleko víc a hlavně manžel je teď na home office, tak než zas začne chodit mezi lidi. Strach mám velký, snažím se myslet racionálně, úplně odkládat se mi to nechce a začínat zase od začátku taky ne. O peníze mi nejde, to je to poslední v této situaci. Hlavně aby už byl chráněný před tím prevítem. Pořád nad tím přemýšlím.

fyii
7. dub 2020

@denna88 ahoj ja nechala ockovat deti Bexerem 1.4. taky jsem to odkladala, ale uz jsem musela je nechat naockovat. Bala jsem se reakce v tyhle blby dobe a nebyla vubec zadna, takze jsem taky nastvana, ze uz to mohli davno za sebou. Na druhou jdou koncem dubna.

denna88
autor
7. dub 2020

@fyii tak snad to zvladneme tak krasně jak vy 🙂

denna88
autor
7. dub 2020

@katkapavlik naše doktorka právě taky očkuje normálně, i miminka do dvou let jedou podle očkovacího kalendáře normálně...