icon

A proto je potřeba očkovat

karlajasmine
28. bře 2017

http://www.bbc.com/news/health-39419976

Kamaradka z Rumunska mi o teto epidemii uz vypravela. Je zajimave, ze ''ockovani nefunguje'', a pritom se tyhle nemoci vraci prave v poslednich letech po te hysterii proti ockovani.

Strana
z7
hojda
28. bře 2017

@blecha94 Chtěla bych vidět, kdo by tedy děti očkoval, kdyby měl lékař nést zodpovědnost? Jak lékař zjistí, že očkování spustí u dítěte atopický exém, alergii nebo přímo šok?

terry1512
28. bře 2017

@hojda no právě. Prostě jsem pro se rozhodnout svobodně bez strachu z toho že mě bude někde tahat sociálka a dítě bude muset sedět doma místo lyžáku například. Mě vadí ta politika očkovat za každou cenu a pak se uvidí. A když to nevyjde tak všichni jen řeknou hmmmm smůla a rodiči starej se stát na tebe se*e.

terry1512
28. bře 2017

@blecha94 no zase si nedělejme iluze o tom že vše je jen pro zdravý děti. Ve většině případů je to jen o penězích. Ale dobrej dr dobře poradí co je a co není ,, prospěšné"

blecha94
28. bře 2017

@hojda Říkám, musela by se mu prokázat nějaká vina - třeba že očkoval dítě, které mělo časově omezenou (nemoc), nebo trvalou (alergie na látky v použité vakcíně) kontraindikaci a on ji ignoroval. Pokud by problém nastal u jinak zcela zdravého dítěte a lékař by neporušil žádnou ze zásad, jak bezpečně očkovat, samozřejmě nejde vina za ním. Nejde za nikým, nikdo není vinen, je to prostě smůla.

hojda
28. bře 2017

@blecha94 A tobě fakt nepřijde divné, že jeden den se píchá do novorozeňat a druhý den nic? Jak dlouho myslíš, že trvalo zrušení toho očkování, když se zjistilo, že ta vakcína není účinná. Bylo to hned nebo to trvalo pár měsíců než se toto povinné očkování zrušilo? A mezitím se oočkovalo x tisíců dětí, protože to bylo ještě povinné? Pokud by očkování povinné nebylo, tak k tomu nedojde, protože rodiče už by dítě očkovat nedali a bylo by to hned, bez zbytečné prodlevy.

blecha94
28. bře 2017

@terry1512 Ano, je to i o penězích, ale na to snad není špatně, ne? Vyvinutí vakcíny stojí hodně peněz a hodně času stovek, tisíců lidí. Její následná výroba zrovna tak. Nějak se to zaplatit musí, zadarmo to prostě nikdo dělat nebude. Všichni chceme za svojí práci zaplatit, ne?

I šátek k nošení dětí je o penězích. Výrobní cena je jen zlomek toho, za co se prodá. Ale to přece nic neříká o tom, jestli to je nebo není dobrá věc, nebo ano?

hojda
28. bře 2017

@blecha94 Jak lékař zjistí, že dítě má alergii na látku z vakcíny, když reakce bude až po té vakcíně. Ty jsi si vždy 100 % jistá, že dítě je zdravé, když jdeš na očkování? Může v něm probíhat cokoliv (např. zrovna ty neštovice mají inkubačku 3 týdny) a nepoznáš nic☹. Věř tomu ,že pokud by bylo možné lékař stíhat za toto, tak neočkuje ani jeden, protože očkování je vždy sázka do loterie, dopředu nikdy nemůžeš vědět, co se bude dít.

blecha94
28. bře 2017

@hojda Nepřijde mi to divné, jeden den něco platí, druhý den neplatí, běžná praxe, jak jinak bys to chtěla rušit? :D Vždycky to přeci bude malý časový úsek. Kdyby to zrušili o dva měsíce dřív, tak by to opět bylo ze dne na den, ne? :D

terry1512
28. bře 2017

@blecha94 to určitě. Vím že zadarmo to není.
Já to myslela tak že někteří dr očkují čistě za ziskem,s ignorováním možných problémů. A to je špatně.

blecha94
28. bře 2017

@hojda Hele, píšu to po miliontý. Já vážně nevím, proč se mě ptáš na to, jestli to vím. Jasně jsem řekla, že jsou případy, kdy to člověk zjistí až PO, a pak je jasné, že za nikým nemůže jít vina. Ani za státem, ani za lékařem, za nikým. Pokud ale přijdu do ordinace s dítětem, co má alergii na součást vakcíny, lékař ho i přes to naočkuje a dítě bude mít prudkou reakci, která ho poškodí/zabije, pak by za to měl být souzen.

Já si nejsem jistá, nebyla jsem si jistá, nebudu si jistá. Snažím se dodržovat zásady bezpečné vakcinace, víc udělat nemohu. Očkování je pro mě schůdnější volbou, komplikací onemocnění se bojím víc, protože mám zdravotnické vzdělání a hodně o nich vím. Možná je to chyba, možná ne.

Na druhou stranu - ty si taky nemůžeš být jistá, že tvoje dítě nezemře na komplikaci k příušnicím. Ani očkující, ani neočkující nemají jistotu. Ale je fajn vědět, do čeho jdu, mít všechny informace a vyhnout se mýtům a polopravdám.

hojda
28. bře 2017

@blecha94 Zaplatit se to musí, tak se dá třeba schéma 3+1, aby na tom vydělali dost i když by vlastně úplně stačilo 2+1.....jenže to by ten zisk byl menší, no? ☹. Proč nás k tomu nutí?

j.a.n.i
28. bře 2017

@rebe Nebudu se pouštět do diskuze co je či není lepší... jen jedna drobnost k zarděnkám a těhotným - za posledních 20 let se v ČR vyskytly 2 případy poškození plodu zarděnkami v těhotenství, ani jedna z matek nebyla proti zarděnkám očkovaná, což nenaznačuje nic o tom, že by ono očkování v dětství bylo neúčinné.

hojda
28. bře 2017

@blecha94 Takže pokud se zítra zjistí, že MMR vakcína nefunguje, ale její povinné očkování zruší až za 3 měsíce a tobě nevezmou dítě do školky, protože bez povinného očkování to nejde, i když se ví, že ta vakcína je neúčinná, tak uděláš co? Necháš dítě naočkovat, nebo ho nedáš ho do školky a počkáš rok, až to nebude potřeba k zápisu? Pokud by bylo očkování nepovinné, tak na něj prostě nepůjdeš a je vše vyřešeno a rychle.

hojda
28. bře 2017

@j.a.n.i Ono právě v dětství účinné je, ale v dospělosti už je to horší. Ta vakcína přestává působit a protože přeočkování není povinné, tak tu máme sice očkované děti, ale v postatě neočkované dospělé, který ta nemoc v dospělosti (těhotenství může) způsobit mnohem větší komplikace, než dětem. Takže pokud by se tu zarděnky objevily ve větší míře, tak má velký problém většina těhotných žen☹.

Viz. třeba tady.

Dobrý den,
Na stránkách ministerstva zahr. jsem se dočetla o probíhající epidemii spalniček a zarděnek v Mongolsku, kam se o prázdninách chystáme. Dle obvodního lékaře jsem byla očkovaná v letech 1977 (spalničky) a 1978 zarděnky (jsem ročník 1976). O přeočkování prý neslyšela, ale dala mi typ na Vás, že se můžu přeptat, zda-li je potřebné přeočkování, nebo jsme vakcínou chráněni na celý život. Předem Vám velmi děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Dobrý den,
v Mongolsku opravdu probíhá v současné době velká epidemie spalniček/zarděnek a má zatím velkou dynamiku.Váš ročník 1976 byl očkován v dětství pouze většinou 2 dávkami vakcíny proti spalničkám /vakcína Movivac/, časem Vám však může imunita zeslábnou /vyvanout/ a nejste proti této nemoci chráněna. Vzhledem k tomu, že se chystáte do destinace kde probíhá epidemie je nutné přeočkování a důrazně Vám ho doporučuji. Jedná se o kombinovanou vakcínu Priorix ( proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám ). Všechny tyto infekce se přenáší především kapénkovou cestou. Aplikuje se jedna dávka ve zvolený den. V případě zájmu se můžete prostřednictvím naší zákaznické linky 800 123 321 nebo přes web objednat do nejbližšího očkovacího centra (ve Vašem případě Olomouc nebo Ostrava), nebo požádat o očkování vašeho praktického lékaře.
MUDr. Květa Bartošová

hojda
28. bře 2017

@terry1512 Stejně to chápu i já.

hojda
28. bře 2017

@j.a.n.i Tady je to hodně dobře vysvětlené:
http://www.vitalia.cz/clanky/k-ockovani-proti-z...

majaaa82
28. bře 2017

Můj příbuzný je biochemik - akademik a celkem uznávaná kapacita v oboru. A ani nechtějte vědět, jak nazývá ženský, který podlehnou antiočkovací hysterii 😉

alkuska
28. bře 2017

@hojda No, to, co jsi tu uvedla jako příklad, pouze ukazuje, že očkování tak jak bylo prováděno v roce 1976 nebylo ideální, o tom, jakou účinnost má dnešní vakcína při dnešních očkovacích schématech to neříká nic.

tery_s
28. bře 2017

VELKÉ DIKY všem co stojí nohama na zemi a nejedou tu trendy anti očkovací éru ( protože zrovna jejich dítě nebo kamarádky je autista - muže za to očko). Konečně tu čtu rozumné názory a fakta!! Konečně se par z vás nebojí mezi těmi ,,strašidly,, vystoupit s názorem PRO očkováni 👍

hojda
28. bře 2017

@alkuska Bohužel tím, že očkujeme batolata jsem si moc nepomohli, protože skoro u poloviny z nich před pubertou přestana vakcína působit a díky tomu, že není přeočkování doporučováno, tak dívky do období, když je pro ně tato nemoc nejnebezpečnější (těhotenství) vstupují jako nechráněné.

Švédové ve svých studiích například zjistili, že při očkování batolat se do 12 roku věku vytratily protilátky proti rubeolle dokonce již u 41 a 45 % očkovanců (studie z let 1983, 1985, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC12...).

Mrkni na tento článek, tam je to dobře vysvětlené.
http://www.vitalia.cz/clanky/k-ockovani-proti-z...

majaaa82
28. bře 2017

@hojda Ty studie jsou přes třicet let staré. Nemyslíš si, že už je kvalita vakcín tak trochu někde jinde? Resp. proč argumentuješ něčím, co je zcela zastaralé...? To je jako kdybych říkala, že braní HA způsobuje následně u plodů poruchy vývoje... (viz problém u nás v 70. letech, rodily se děti se zakrnělýma ručkama)

alkuska
28. bře 2017

@hojda A obtěžovala sis tu původní švédskou studii na tom pubmedu aspoň otevřít? Mě články na vitalia.cz pění krev právě z toho důvodu, že autoři podávají naprosto zavádějící informace vytržené z kontextu. Kdyby totiž dotyčný Jan Vavrečka uměl pořádně anglicky, dočetl by se, že ty protilátky na úrovni 41 a 45% byly u dětí PŘED očkováním, po očkování zaznamenali 100% serokonverzi. A ty bys tu neměla šířit takové bludy, které jen odněkud opíšeš, teď to tady budou po tobě opakovat další ženské a přitom je to naprostá hovadina!!! Takhle se medicínské informace opravdu nezískávají!!!

alkuska
28. bře 2017

Ještě sem vložím aspoň abstrakt ze kterého to dotyčný opsal, aniž by se namáhal si to pořádně přeložit (a opravdu silně pochybuju že se obtěžoval si ten článek skutečně celý přečíst, hlavně že se na něj odkazuje, to pak vypadá, že ví, o čem mluví, že ano...):

In 1982 a two dose regimen was introduced in Sweden for the combined vaccination against measles, mumps, and rubella of children aged 18 months and 12 years. Since 1977 about half of the preschool children were vaccinated against measles annually, and since 1974 about 80% of 12 year old girls were vaccinated against rubella. During the period 1982 to 1985 90-93% of the eligible age cohorts of 18 month old children and 88-91% of the 12 year old children were immunised with the new combined vaccine. A study in 1982 of about 140 18 month old children who were nearly all seronegative before vaccination showed that 96%, 92%, and 99% seroconverted against measles, mumps, and rubella, respectively. A second study was carried out in 1983 of 247 12 year old children, of whom 11% lacked antibodies to measles, 27% to mumps, and 45% to rubella. This showed seroconversion in 82% and 80% against measles and mumps, respectively, and all children seroconverted against rubella. In the latest study in 1985 of 496 12 year olds 9% and 13% were seronegative against measles and mumps before vaccination, and 41% against rubella. Of these, 88% seroconverted to measles and 80% to mumps, and all converted to rubella when sera were tested by the haemolysis in gel method. After a neutralisation test against measles as well all children showed immunity to the disease. A low incidence of measles and declining figures for mumps and rubella were reported in 1984 to 1986. An outbreak of rubella during 1985 affected mainly boys in age cohorts in which only the girls had been vaccinated during the 1970s.

hojda
28. bře 2017

@majaaa82 Jen pro zajímovat, vědci přiznávají, že plno věcí kolem očkování není ještě prozkoumáno, nebo váš příbuzný to již prozkoumal a ví o mechanismech očkování již vše?

Mnohé vědecké zdroje uvádějí, že rizika nežádoucích účinků podání vakcín při opakované expozici antigenu narůstají a jsou spíše silnější a závažnější. Mohou mít také jinou formu. Příčiny nejsou dostatečně známy a ozřejmeny.

Čtěte více na: http://www.vitalia.cz/clanky/20-kauza-ockovani-...

Co je divného na tom zvážit rizika pro a proti, očkování rozhodně není bez rizika a právě díky snahám lidí, kteří na to upozorňují se toho kolem očkování hodně změnilo k lepšímu, takže z toho benefitují i přiznivci očkování, tím že se očkuje bezpečněji. Příklad: nedávno se ještě doporučovala dávat některá očkování společně a dnes se od toho upouští.

hojda
28. bře 2017

@alkuska Proč tedy lékařka z očkovacího centra v ČR doporučuje přeočkování a píše o slábnutní vakcíny?

majaaa82
28. bře 2017

@hojda Tak vzhledem k tomu, že tu biochemii dělá přes třicet let, tak bych řekla, že má vyzkoumáno docela dost. Jinak neustálým tapetováním obskurních odkazů na bioslepičí weby si fakt moc nepomůžeš.

alkuska
28. bře 2017

@hojda Hele nevytáčej se, ty prostě CHCEŠ něčemu věřit a když ti přímo dokážu, že argument, který používáš je uplná blbina, ani na to neodpovíš a otočíš to zase jinam. Toto nemá smysl dokud si ty informace nezačneš shánět doopravdy a budeš stále jen sklepě věřit nečemu co někam napsal nějaký naprosto neznámy týpek. A neodkazuj se neustále na vitalii, jak jsi sama právě zjistila, nepíšou tam pravdu. Tam si může zjevně každý psát co chce.

A k tomu slábnutí - ona tam psala že měli "pouze dvě dávky" Movivacu. Tím se dneska ještě očkuje? Nebo jak že to teda souvisí s MMR?

hojda
28. bře 2017

@alkuska Movivac se vyráběl ještě po roce 2000 je to monovakcína, tou se běžně neočkuje, protože se dává MMR a její účinnost před dospělostí začíná klesat. Pokud tedy očkujeme batolata, tak ženy mezi 30 až 40 lety, což je teď běžný věk rodiček v ČR nemusí mít v budoucnu protilátky. MMR se očkuje od roku 2005 takže prvním očkovaným je dnes cca 24 let. Všichni starší tedy byli očkování nějakým typem monovakcína jako Movivac a u toho ti doporučují přeočkování (viz. doporučení z očkovacího centra o slábnutí vakcíny), pokud bys měla přijít do styku se zarděnkami a to je populace dnešních rodiček.
Já nejsem pro úplné zrušení očkování, ale jsem pro to, aby to bylo volbou každého a aby se očkovalo bezpečně a to, co je opravdu potřeba. U očkování je to bohužel tak, že se třeba celkové důsledky nějakého kroku v očkování projeví až za 20 nebo 30 let.

kacenka115
28. bře 2017

@majaaa82 Jojo biochemici a nejen ti mají z neočkovačů srandu a často k nim cítí silnou nelibost. Osobně mi přijde rozumnější, pokud nemám čas či způsobilost studovat vědecké články, se podívat na názory člověka jako je pan doktor Petráš (autor stránek vakciny.net), který studuje vakcíny celou svou kariéru než lustrovat pochybný weby.

magicaetezzz
28. bře 2017

Tak nevim, ale vazne nekdo veri tomu, ze se proste jednou v zivote naockuje a je ockovany na cely zivot?

Lidi proberte se!

Strana
z7