A proto je potřeba očkovat
http://www.bbc.com/news/health-39419976
Kamaradka z Rumunska mi o teto epidemii uz vypravela. Je zajimave, ze ''ockovani nefunguje'', a pritom se tyhle nemoci vraci prave v poslednich letech po te hysterii proti ockovani.
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale média a různé autority se často snaží problém zjednodušovat jako, že někdo je PROTI očkování a svojí sobeckostí ohrožuje společnost, zatím co uvědomělí rodiče jsou PRO očkování a společností prospívají... ale situace není tak černobílá. Dle sebe a svého okolí můžu říct, že většina rodičů, které by média označila jako proti očkování nejsou proti očkování jako takovému, ale proti ABSURDNÍMU a AUTORITATIVNÍMU SYSTÉMU očkování u nás.
- Proč nás nutí očkovat často ani ne pětikilová miminka proti pohlavně přenosné nemoci jako je žloutenka B?
- proč nás nutí očkoval batolata proti dětským nemocem, které v drtivé většině případů mají v dětství hladký průběh a očkovací látka přestává fungovat v době, kdy nemoc může skutečně ohrozit život (a opravdu si nemyslím, že neplodnost u mužů je méně devastující než potrat u ženy, jak zde někdo argumentuje)?
- proč bych měla svého syna očkovat proti zarděnkám, které pro něj nejsou nijak zvlášť nebezpečné ani nyní ani v dospělosti a proč jej naopak nemohu chránit proti příušnicím v době, kdy to je relevantní?
- proč je musím naočkovat trojvakcínou a ne postupně?
Nejde o to, že jsem proti očkování, ale o to, že mi vadí, že mě stát nutí ohrožovat jeho zdraví a vývoj a nedává mi možnost volby, protože jsem to především já, kdo má za své dítě zodpovědnost.
Na neštovice se pořádají nakazující mejdany a spalničky vnímáme jako zbraň hromadného ničení, přičemž mezi nimi zas až takový rozdíl není. Ať nám dá stát možnost volby, ať pořádně edukuje dětské lékaře - praktik opravdu nemá o očkování větší znalosti než rodič, který se této problematice důkladně věnuje - ať stát vydá DOPORUČENÍ zohledňující VŠECHNA pro a proti... a jsem si jistá, že proočkovanost zas až tolik neklesne a na spalničky nevymřeme!
@terry1512 druhá dávka MMR se momentálně řeší, toto je z prosincového jednání imunizační komise:
Nadále trvá nejednotný názor napříč dotčenou odbornou veřejností pokud jde o novelou vyhlášky nastavený posun aplikace 2. dávky vakcíny MMR do doby od dovršeného šestého do dovršeného osmého roku života. Argumentace na obou stranách nepřináší zcela zásadní konstatování na podkladě evidence-based, nicméně některé evropské státy mají v rámci národního očkovacího kalendáře termín aplikace druhé dávky nastaven ještě do pozdějšího období života dítěte, než je navrhováno v komentované novele vyhlášky (například Bulharsko a Island ve 12. roce, Maďarsko a Norsko v 11. roce, Polsko a Slovensko v 10. roce, nebo Nizozemsko v 9. roce života). V uvedených zemích nebyla do současné doby zaznamenána změna epidemiologické situace ve výskytu spalniček, zarděnek a příušnic, která by naznačovala souvislost s delším odstupem aplikace druhé dávky vakcíny MMR.
@anazuzzuzana tak to je přesný. Přesně tohle mě na tom taky točí.
@betelgeuzz jo jo vím o tom. Hodně to řeším,a studuju. Budu to odkládat co to půjde. A u syna uvidím jak to bude, až bude očko aktuální.
já jsem PRO očkování. Obě dcery jsou naočkované. Vždy jsem je cca 14 dní před očkováním více hlídala - měřila teplotu ... a pokud jsem naměřila už 36,9 a 2x zakašlaly, tak jsem očkování odložila. Vždy měly mírnou reakci - zvýšená teplota, 1denní protivnost.
A k těm zarděnkám - až budete v 1.trimestru a v okolí bude dítě se zarděnkami - to asi už tak nadšené nebudete.
A žádná z těch nemocí, proti kterým se očkuje NENÍ banální.
@anazuzzuzana
Hepatitida B se prenasi i krvi. Rekla bych, ze to je asi jedine ockovani, u ktereho je smysl v tak nizkem veku diskutabilni.
Zardenky viz prispevky vyse, mohou byt napr. nebezpecne pro OSTATNI tehotne zeny. Obecne je v ockovani velmi dano na kolektivni ochranu, coz ale v dnesni dobe stale vetsi individualizace, jak je videt, postrada smysl.
Nevim, zda je lepsi nechat do ditete pichat tolik vakcin postupne. Smysl trojvakcin vidim v tom, ze je to jednodussi a pro dite "prijemnejsi". Nota bene by se tim zvysil pocet "vcelicek", cimz take nekteri protiockovaci angazovani argumentuji - kolik vakcin musi nebohe dite dostat - po monovakcinach by to bylo jeste vice, navic je nutne po ockovani dodrzet nejaky rozestup - nechtela bych videt ten ockovaci kalendar slozeny pouze z monovakcin.
Mezi nestovicemi v detskem veku a spalnickami vidim zasadni rozdil. Mimochodem, pokud bych nestovice v detskem veku neprodelala, moc rada bych si je v dospelosti nechala naockovat.
@psya ale za komunistu se očkovalo míň nemocí a jinýma vakcínama, to nejde srovnávat.
Mmch, zarděnkama mě nikdo nenakazí, protože já si je jako dítě prodělala, naprosto bez problémů. Následně se přeočkovávaly holky ve 13 letech, což mi příjde smysluplnější, než nacpat 2 dávky do 3 let věku.
@psya pak by ale bylo lepší, kdyby ses mohla nechat naočkovat monovakcínou, ne? ono i to očkování dětí ti nezaručí, že se nesetkáš s nějakým, které ze zdravotních důvodů očkované být nemůže a zarděnky má. Nebo vyjedeš do ciziny a taky nevíš, jak to tam se zarděnkami mají.
@komive ale tak ta sousedka by snad měla být očkovaná, protože to je žena a její rodiče vyhodnotili, že toto očkování je pro ni relevantní.... vždyť já ročník 83 jsem proti zarděnkám očkovaná, ale kluci se v té době neočkovali... to mi dává smysl
Jinak já se nechci dohadovat s nikým... každý má svůj kus pravdy, ale jsem pro otevřenou diskuzi na politické scéně a svobodnou volbu občanů a proti autoritativnímu nařízení, které je motivované něčím úplně jiným než zdravím společnosti
@anazuzzuzana Nyni ano, ale v momente, kdy je diskuze o ockovani, je treba to prenest i do budoucnosti, jake to bude mit nasledky..treba jeji rodice v budoucnu nevyhodnoti, ze je pro ni ockovani relevantni..ale tak treba si ho v 18 necha pichnout sama, kdo vi..
@karlajasmine Ahoj, obávám se, že článek povede k obvyklé nikamnevedoucí bitce mezi očkujícími a neočkujícími.
Spalničky rozhodně nepovažuji za obdobu chřipky a mám z nich respekt. Nicméně odkaz na tento článek mi přijde asi stejně argumentativní jako kdybych sem hodila odkaz http://www.rozalio.cz/index.php/o-ockovani/ze-z...
Těch aspektů, zda očkovat či nikoliv je strašně moc - konkrétně v případě spalniček, stojí za úvahu fakt, že rozvoj komplikací souvisí velmi úzce se stavem výživy a sociálními podmínkami ve kterých dítě žije. Prodělání spalniček má také prokazatelně dobrý vliv na vývoj imunitního systému - prodělání spalniček může vyléčit epilepsii, má dobrý vliv na stav lupénky, v dospělosti vede ke sníženému vzniku rakoviny (stejně jako prodělání příušnic a zarděnek) atd., atd.
Argumenty pro a proti nutí minimálně k zamyšlení. Pro mě osobně bylo rozhodování, zda očkovat či neočkovat proti spalničkám asi největším oříškem.
No a co se týká hysterie protiočkujících a následného zvýšeného počtu nemocných....pozor na objektivitu informací. Média dokáží mnoho - několik let se psalo o rostoucím počtu případů černého kašle, vina se házela na neočkující. Teď je pár let ticho po pěšině...a proč? Protože po roce 2014 klesl výskyt černého kašle na čtvrtinu. Ale o tom se nemluví...
@psya V Nemecku je ale, pokud vim, ockovani nyni dobrovolne? Ta cisla jsou mimo jine krasne videt v tvem odkazu u srovnani zapadnich - vychodnich zemi Nemecka - v zapadnich byla do r.2011 mnohem vetsi incidence spalnicek nez ve vychodnich zemich, jsou to jen me domnenky, ale pravdepodobne to bude vetsim podilem lidi prichazejicich ze zemi, kde se neockovalo.
@lajochova84
Businessem je zneužíváno ledacos ale očkování je (bohužel nebo naštěstí?) až na posledních příčkách. Všechny farmaceutické firmy vydělávají na homeopatikách a výživových doplňcích 10x víc než jejich business s vakcinačními látkami. Stačí si vyhledat výroční a finanční zprávy farmaceutických firem (volně přístupné na netu) a je krásně vidět, že homeopatika a doplňky jsou jejich největším ziskovým tahounem, na vakcinaci se v klidu můžou vykašlat a vydělávat budou dál. (Např. tady jedna známá firma i v ČR a jejich reporty https://www.novartis.com/news/annual-report-2016 - na čem vydělávají jenom pro příklad co je jejich core business). A taky, kdo je vlastníkem těchto světových farma firem? Vlastnické struktury v obchodních registrech vás dovedou k majitelům potravinářských koncernů. Je úsměvné sledovat, jak antivax nadává na zisky farma firem a přitom už jenom na těchto stránkách kvete např. business s pediacelem, jedna dávka za tisíce korun, stovky ujetých km za koupou jedné dávky a podstoupení velkého rizika, že vakcína nebyla skladována jak měla.
@psya no jasně (k tomu autismu) taky si to říkám, taky dneska je mirna forma autismu kde co... A taky jsem to slyšela o USA, bůhví co tam vyzkoumali a co tam mají za vakcíny. Díky opět za postavení na zem. Právě těch článku o neočkovani a od biommatdk je tolik, že to začíná ovlivňovat i normální lidi. Měly bysme taky začít psát články... A osvěžit si paměť co je běžné a normální.
@hojda tubera se prestala ockovat proto, ze se podarilo snizit jeji vyskyt a tu co sem tahaji z vychodu, taj e na nynejsi vakcinaci rezistentni, i kdyz se zda, ze ockovani budou mit slabsi prubeh. Jinak na tuberu mam ockovane vsehcny deti, protze sme v rizikove skupine zadne trauma z toho nemam. Ani z MMR, kdyz se dodrzuje klidovy resim kolem 10 dne po ockovani (sleduju dite cely tydne od 7 do 14 dne po ockovani ho v klidu fakt neudrzim), tak je riziko vedlejsich ucinku minimalni, zvlast kdyz se v te dobe pomuze napriklad viburcolem, ale nejsem si jista, kolik maminek to dela. Dcery zcela bez vedlejsich ucinku, dnes byl ockovan syn, u toho to bude zazitek udrzet ho relativne v klidu 😀
@barchen
No vidíte a já si myslela, že by na této konspiraci něco mohlo být. Jak říkám, víc takových jako jste vy, ktere věnují čas tomu, že si tohle dohledaji a zveřejní. Takže se zase házím do klidu a nebudu vymýšlet kraviny a budu se držet očkovacího kalendáře od pediatra.

Prosím, máte někdo nějaké statistiky, že očkování škodí? Slyšela jsem, že se zvedl počet autismu. (Jestli je to očkováním je další věc) sice poslední dobou přestávám číslům věřit, protože stačí změnit jediný faktor (např vek, hmotnost, rodinou anamnézu) antispam jsou diametrálně odlišná, ale i tak bych si ráda nějakou studii přečetla. Já jsem silně proockovaci, ale začíná mě viklat právě to, že by to šlo třeba odložit o pár týdnů nebo měsíců... v dnešní době cestování a uprchlíků si prostě nelajznu pustit dítě "ven" bez ockovani. Očkování je nejlepší vynález dvacátého století, jen je trochu zneužity businessem ☹