icon

Argumenty lékaře, který je pro očkování - nepřesvědčil

dzungala
23. únor 2015

Dnes soud rozhodl, že v demokratické svobodné společnosti není zásahem do svobody a práv rodičů, když je po nich vynucováno povinné očkování. Dokonce na jedniččce dnes o půl čtvrté proběhla debata, která mě teda zvedla ze židle. V podstatě bylo řečeno (i soudem), že v rámci ochrany veřejného zdraví většiny, je etické obětovat pár jedinců ,kteří to odnesou postižením, protože tuto možnost opravdu u některých "jedniců" připouštějí. Jsem teď vzteky mimo, takže nejsech schopná uvést jména diskutérů, ale pán obhajující očkování, místo argumentů chrlil vágní vatu, která opravdu neměla jedinou sémantickou jednotku, hodnou pozdějšího využití jako pádného argumentu.

Já nejsem ani zaástánce ani odpůrce očkování, ale snažím se už pár týdnů sehnat dostatek informací, abych se za pár týdnů, mohla zodpovědně rozhodnout, zda a čím očkovat své dítě.

Tuto diskuzi nezákládám proto, aby se znovu omílaly argumenty z podobných diksuzí. Zakládám ji proto, abyste se (prosím smysluplně, ne demagogicky či slaboduše) vyjádřili k následujícímu odkazu na rozhovor s lékařem, který měl vyvrátit argumenty odmítačů očkování a uklidnit rodiče, které například vylekaly názory dr. Elekové. Opravdu by vás tento rozhovor (diskuze) uklidnil??? Už jen kolik konkrétních případů (dotazů) mu poslali rodiče dětí, které evidentně zůstaly postižené (ale dle lékaře jen náhoda, že se to projevilo zrovna 3 dny po očkování..) V jednom případě dokonce sám už neví a přiznává, že zde už by o následek očkování jít mohlo a že by dál očkovat nedoporučoval. No mě tento rozhovor "fakt uklidnil" a hned "mám jasno". Taky to na vás působí tak objektivně profesionálně uklidňujícím dojmem pod návalem faktů?

Zakládám, otvírám diskuzi, ale musím se jít uklidnit, protože nutit někoho k něčemu s rizikem (prokázaným), že bude mít postižené dítě, je na mě moc.

tamarila
23. únor 2015

Já mám z očkování také respekt, a odkládám, i když nakonec očkuji. Ale mě je popravdě silně nedůvěryhodná postava doktorky Elekové. Jako asi většina jsem první narazila na její články, a nadlouho mě odradily si problematiku prostudovat z důvěryhodnějších zdrojů. Na mě působí jako populistická baba s extrémní rétorikou. A s argumenty sdružení Sysifos co jí dalo bludný balvan v podstatě souhlasím. To já jen k tomu, že někoho vylekají názory Elekové. Ona je sice nejhlučnější, ale operuje pouze s argumenty proti očkování, a navíc je zveličuje.

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
tamarila
23. únor 2015

@dzungala Například zrovna negativní zkušenosti konkrétních rodičů s očkováním pro mě jsou důvěryhodnější zdroje. Já jim to věřím, ostatně možné nežádoucí účinky i fatálního charakteru nepopírá snad nikdo. Další důvěryhodnější zdroje jsou dle mě dlouhodobé výzkumy lékařů zabývajících se očkováním. Doktorka Eleková je praktická lékařka, která nikdy nepublikovala jedinou svoji věděckou práci. Vše co píše jsou "vyzobané" informace z různých zdrojů které korespondují s jejím názorem. Tím neopakuji co si o ní myslí většinová věděcká obec, ke stejnému názoru jsem dospěla po přečtení jejích článků, a potom jsem si teprve ověřovala zda to někdo vidí stejně. Já si obvykle ověřuji i to čím si ověřuji, každý máme úchylku 😀

Jinak odkaz na cenu bludný balvan je snadno dohledatelný na netu: http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=13...

V jejich zpravodaji je o paní Elekové zajímavý článek, je tam i další o postoji České lékařské komory k očkování. http://www.sysifos.cz/files/Zpravodaj-1-2014.pdf

kity32
23. únor 2015

pokud s tim chcete neco udelat, tady je moznost podepsat petici proti represivnimu pristupu k ockovani. Je potreba ten hlas potvrdit v e-mailu. Spousta lidi se podepsala, ale uz ten podpis nepotvrdila. Petice plati do kvetna a je potreba ziskat minimalne 10000 hlasu, aby se tim zacla vlada zabyvat. Mrknite na to. http://www.e-petice.cz/petitions/petice-proti-r...

marecekavendulka
24. únor 2015

@dzungala ahoj 🙂 například lže v tom,že pro dítě není očkování žádná zátěž. bagatelizuje podání dvou a více vakcín naráz,lže i o tom,proč se u nás dává schéma 3+1 (i Petráš na svém PROvakcinačním webu přiznává,že ten důvod je jen ekonomický!)

dzungala
autor
24. únor 2015

@kity32

Dík, už jsem podepsala a potvrdila. Člověk má mít možnost volby, komoušské manýry už se nenosí 😝

lrg
24. únor 2015

Taky jsem včera prskala, když jsem to četla. Nejsem odpůrce očkování, věřím, že opravdu zachraňuje životy, podařilo se díky němu vymýtit mnoho nemocí a trvale udržuje společnost "zdravou". Na druhou stranu si myslím, že by se každé dítě mělo posuzovat individuálně a podle toho přizpůsobit očkovací plán a ne jet podle tabulek. Máme naočkovanou hexu a teď máme termín na MMR a já jsem rozhodnuta neočkovat minimálně do tří let. Dcera odnesla očkování ošklivým atopickým ekzémem a manžel má alergii na živé vakcíny, takže se nutit prostě nenechám. Nechápu proč najednou ten represivní přístup, žádné epidemie nás neohrožují a nejvíc mi vadí nedostatek informací a zmatek, který v téhle oblasti je. O tom, že je nějaký pediacel jako alternativa Hexy jsem se dozvěděla od kamarádky, MUDR mi nic takového nenabídla. Je nezbytně nutné očkovat proti dětské obrně, která u nás byla vymýcena v 60. letech, ale proč vyřadili TBC z povinného očkování, to jsem nikde nevypátrala, přitom je to nemoc ne až tak ojedinělá. Ne, že bych o to stála, ale proč je tedy pak nutné očkovat proti nemocem, které se u nás téměř nevyskytují? A jejich plán na odškodnění nežádoucích účinků očkování mě taky pobavil. Jak budu dokazovat, že po vakcinaci moje dítě dostalo AE, špatně jí, spí a má zpomalený PMV? To zas budou letité soudy, do kterých se nebude chtít nikdo pouštět a verdikt stejně bude - neprůkazné. Je to nechutný farmaceutický business.

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
jenny.kay
24. únor 2015

Nepřečetla jsem si kompletně všechny otázky a odpovědi, ale z toho vzorku: Myslím si, že pan doktor je prostě přesvědčen o své pravdě, nepřipouští kompromisy, nikdo nemá nárok na svobodnější volbu (protože jsme nezodpovědní, nevěříme doktorům, nenecháme si nic vysvětlit). Popravdě, s doktory mám svých zkušeností dost, často nejsou vůbec dobré, takže věřit jim prostě nemůžu. Po očkování měla moje starší dcera pokaždé reakce, takže jak dětská doktorka, tak neuroložka neměly nic proti odložení (neuroložka jej dokonce doporučila). U mladší dcery odkládám automaticky, nedávám jí žádné nepovinné vakcíny, místo Hexy má Pediacel. Obecně proti očkování nejsem, ale byla bych raději za individuální přístup. Že stát zakáže přístup do školek, které provozuje - OK (zajímavé, že tedy nezakáže i přístup do škol, které provozuje, ale to je už vedlejší a nechci vyvolat hádky). Ale proč by proboha měl zakázat přístup do soukromých školek, dětských skupin a soukromé chůvy, což by snad mělo být součástí novely?

marsrutka
24. únor 2015

to že má někdo něco přečteno ohledně očkování z něho nedělá odborníka na onu věc, takže ohledně očkování si nebudu shánět informace na koníkovi- to v žádném případě, ale od lékařů přímo a to nejlépe několika

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
marsrutka
24. únor 2015

nejsem těhotná, takže až k tomu dojde, začnu se o to zajímat pořádně, jen jsme napsala, že názory ohledně očkování tu hledat nebudu 😉 , ono poslouchala jsem debatu s jedním gynekologem v rádiu a ten jen řekl, že je v šoku jaké infa se tu kolikrát dočte, takže asi tak a pan Chlídek? Nepřekvapuje mne to, kolik doktorů, tolik přístupů

jenny.kay
24. únor 2015

@dzungala Snad existuje i "Očkování pro přemýšlející rodiče." Ještě jsem ji nečetla, sháním si informace, kde se dá. Podle mě je jedna věc výzkum, ve kterém tuším pan doktor dělá, a druhá věc je praxe. Když mi sama dětská doktorka, které si nesmírně vážím a důvěřuju jí, řekne: "raději to očkování odložíme, ony po něm jsou ty dětičky pak někdy zpomalené.", tak fakt věřím víc jí, která těch dětí naočkovala tisíce a zná pak jejich další vývoj zdravotního stavu

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
linee
24. únor 2015

@lrg z velke casti s tebou souhlasim, ale osobne si myslim, ze farmaceuticke firmy dokážou svůj business najit jinde a nebyt zavisle na tom, zda se bude nebo nebude povinne ockovat.

marsrutka
24. únor 2015

měla by jsi se hlavně zklidnit, pořádně se prodýchat, nestav se do pozice, že odborníkem jsi ty, ono tu to tak kolikrát vypadá, úsměvné, jen poučení laici, nic víc, nic méně, já si ty cesty najdu sama až budu potřebovat, pokud pediatr nemá zájem podat informace, pak je třeba se zeptat i jiných

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
linee
24. únor 2015

@dzungala zrovna na téma ockovani jsem dnes cetla nekde clanek, ze v Nemecku se ve velkem rozšířila nakaza spalnicek (myslim, ze to bylo ono) a uz ma i sve obeti. Duvodem je nakaza z jiné krajiny, kde proti tomuto ockovani neprobehlo.
Takze problém je jenom v CR, ale i v dnesni dobe beznem kontaktu s lidma z krajin, kde nakazy jsou, ale ockovani funguje jinak.
Myslim si, ze v CR porad existuje konzervativni pristup izolovane krajiny s jeste konzervativnejsim pristupem ockovani. Chybi tam takove ta oblibena "globalizace", kde jsou otevrene hranice a nejde jenom o ochranu prislusniku jednoho státu. Myslim, ze by se to melo sjednotit.

Jinak pro uklidneni - je hodne deti, které byly ockovane a jsou v poradku 🙂!

Na druhou stranu, rozumim rozhodnuti soudu a argument je docela srozumitelny, ale kdybych to zobecnili, tak zakazou sex s HIV pozitivnim, protoze uspokojeni jedince je mene, nez ochrana celého lidstva? (ted jsem to trochu nadlehcila)...

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
gemini255
24. únor 2015

@lrg neni to biznis.. pre farmaceuticke firmy by bolo vyhodnejsie chori ludia, pretoze na liekoch zarobia ovela ovela viac ako na vakcinach... ☹ urcite nemoci tu nie su,len vdaka ockovaniu.. keby neockujeme bolo by to tu zas.. co by za to maminky pred 100 rokmi dali za vakcinu, ked im deti umierali ako na beziacom pase. Na druhej strane by sa ale malo ockovat s individualnym pristupom, pokial sa v rodine nieco vyskytuje tak to riesit s imunologom, pediatrom a mat nejaky specialny ockovaci kalendar. Ockovanie vseobecne este hlavne chrani deti, ktore naockovane nemozu byt, napriklad predcasne narodene (ockuju sa inak) alebo maju nejake iny problem a naozaj ockovane nemozu byt. a este by sa mal clovek zamysliet nad tym, coho sa boji viac, ci choroby proti ktorej ockuje (pretoze to tu fakt je) alebo nezaducich ucinkov.
Je rozdiel ci maminky odmieta ockovanie, pretoze to riesila s viacerymi lekarmi a vtedy nie je problem odmietnut aj povinne alebo len tak si to vymyslela, lebo nieco precitala na konikovi a s nikym inym o tom nehovorila.

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
marsrutka
24. únor 2015

to je to, pár hysterek tu rozpoutá peklo ohledně očkování a pak se diví, když si nastudují pár článků, že doktor nemá zájem o tom diskutovat, to jako kdyby si přečetli něco o operaci oka a diskutovali s doktorem o tom, úplně scestné, však ať neočkují, pak se budou za pár let divit

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
dzungala
autor
Autor odpověď smazal
lrg
24. únor 2015

@dzungala už jsem podepsala před pár dny 🙂

marsrutka
24. únor 2015

@dzungala ano, pár hysterek, to jsou porody doma a podobné pitomosti, kde nechaly zdravý rozum, ano jdu pryč z diskuze, mám ráda zdravý rozum a nějak mi tu chybí v poslední době, jasně neočkujte děti a zpátky na stromy..se vůbec nedivím doktorům, už těhle poučených matek musí mít plné zuby

lrg
24. únor 2015

@gemini255 Ale vždyť totéž píšu, že očkování je dobrá věc, která zachraňuje životy, ale každé dítě by se mělo posuzovat individuálně, jestli je v tuhle chvíli na očkování připravené a ne jet striktně podle tabulek, jak je v návhru nového zákona.

linee
24. únor 2015

@dzungala clanek jsem si precetla, ale urcite to chce vice clanku, nejsem presvedcena, ze ceska vakcinologicka společnost bude opravdu nezavisly a objektivni zdroj...
Jinak se neuraz, ale z tvých reakci i na jine komentare mam spise dojem, ze ty uz svůj názor mas a jen se v nem chces ujistit a nebo spise chces odbornou a jedinou platnou odpověď...
vacsinou jsem tady laici nebo maminky se zkusenosti s ockovanim, ti spise chces vysvetleni odborníka...

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
dzungala
autor
Autor odpověď smazal
Strana