icon

Argumenty lékaře, který je pro očkování - nepřesvědčil

dzungala
23. únor 2015

Dnes soud rozhodl, že v demokratické svobodné společnosti není zásahem do svobody a práv rodičů, když je po nich vynucováno povinné očkování. Dokonce na jedniččce dnes o půl čtvrté proběhla debata, která mě teda zvedla ze židle. V podstatě bylo řečeno (i soudem), že v rámci ochrany veřejného zdraví většiny, je etické obětovat pár jedinců ,kteří to odnesou postižením, protože tuto možnost opravdu u některých "jedniců" připouštějí. Jsem teď vzteky mimo, takže nejsech schopná uvést jména diskutérů, ale pán obhajující očkování, místo argumentů chrlil vágní vatu, která opravdu neměla jedinou sémantickou jednotku, hodnou pozdějšího využití jako pádného argumentu.

Já nejsem ani zaástánce ani odpůrce očkování, ale snažím se už pár týdnů sehnat dostatek informací, abych se za pár týdnů, mohla zodpovědně rozhodnout, zda a čím očkovat své dítě.

Tuto diskuzi nezákládám proto, aby se znovu omílaly argumenty z podobných diksuzí. Zakládám ji proto, abyste se (prosím smysluplně, ne demagogicky či slaboduše) vyjádřili k následujícímu odkazu na rozhovor s lékařem, který měl vyvrátit argumenty odmítačů očkování a uklidnit rodiče, které například vylekaly názory dr. Elekové. Opravdu by vás tento rozhovor (diskuze) uklidnil??? Už jen kolik konkrétních případů (dotazů) mu poslali rodiče dětí, které evidentně zůstaly postižené (ale dle lékaře jen náhoda, že se to projevilo zrovna 3 dny po očkování..) V jednom případě dokonce sám už neví a přiznává, že zde už by o následek očkování jít mohlo a že by dál očkovat nedoporučoval. No mě tento rozhovor "fakt uklidnil" a hned "mám jasno". Taky to na vás působí tak objektivně profesionálně uklidňujícím dojmem pod návalem faktů?

Zakládám, otvírám diskuzi, ale musím se jít uklidnit, protože nutit někoho k něčemu s rizikem (prokázaným), že bude mít postižené dítě, je na mě moc.

marsrutka
24. únor 2015

@marecekavendulka to dítě co umřelo je poplašná zpráva?

marsrutka
Odpověď byla odstraněná
brokovich
24. únor 2015

@marecekavendulka Ahoj.To, že neexistuje důkaz, že akce A není přičinou akce B, není akceptovatelný argument vyvracející, že existuje důkaz, že akce A je příčinou akce C. Kdybys byla třeba právník, tak by se mi to lépe vysvětlovalo. 😉

Pokud někdo tvrdí, že očkování něco způsobilo, tak to musí podložit argumenty. Nelze jen tak plácat do vzduchu. A příčinná souvislost upínající se pouze na souvislost časovou je skutečně v této oblasti zcela nedostatečná. To je jako kdybych řekla někomu "Zemř!i", osoba druhý den skutečně zemře, a já budu halekat na lesy, ať někdo prokáže, že to nebylo v důsledku toho, že jsem řekla "Zemři". To je absolutní nesmysl. Pokud on tvrdí, že to bylo v důsledku mého zvolání, nechť to podpoří fakty, ale nestačí skutečně jen souvislost časová. To je jako říct, že protože jsem šla ráno do obchodu, tak ho odpoledne vykradli. Protože jsem si ráno nevyčistila zuby, tak mě za hodinu začal bolet v práci zub. A dokaž, že mě zub nebolel proto, že jsem si nečistila zuby! No, nedá se nic dělat, někdo bude muset vyrukovat s důkazem. Např. mě podrobí vyšetření stomatologem a zjistí se, že bolest způsobil zánět zubu a ne má ranní nedbalost ohledně použití kartáčku na zuby. A to už je důkaz. Tam už se můžeme bavit. Takhle to je stále dokola jako s dr. Ekelovou a Inžou, jak jsem psala výše. 😉

Btw...Na madam XY opravdu nemá cenu reagovat, jak již tu někdo řekl. 😉

marsrutka
Odpověď byla odstraněná
marsrutka
Odpověď byla odstraněná
brokovich
24. únor 2015

@dzungala Nejde o to, jestli je někdo MUDr., ale zda se zabývá na vědecké úrovni danou problematikou. Ing. F. z podstaty svého vzdělání to může činit jen s obtížemi. 😉 To, že pan profesor má dotace svého výzkumu od soukromé společnosti nepovažuji za faktor diskreditující jeho názory, byť je to pro mnohé jednoduchá a populistická cesta jak jeho názory označit za poplatné donátorovi.

marsrutka
24. únor 2015

ing, to ej fakt kapacita, ale hold někomu to stačí, jak ubohé

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
marecekavendulka
24. únor 2015

@marsrutka to třeba ne,ale je to typické nátlakové chování ..dítě,které umřelo na spalničky-to přece chytne za srdce každého.Četla jsi ten odkaz,který jsem ti vložila? Já znám např.jednu maminku,jejíž dítě po podání vakcíny mmr prodělalo postvakcinační encefalopatii s následky.závěrečná dg:autismus a mentální retardace. Před vakcinací zdravý a šikovný kluk!!! To ej pr mě důvěryhodnější informace,než jakési batole,které asi někde zemřelo.Protože TATO maminka je hmatná,je tady na koníku.J eto zdravotní sestra,ted lituje,že očkovala.Druhé dítě očkovat nejspíš nebude,ted nechci mluvit za ni.Chceš si pokecat s ní,že je slepice?

marecekavendulka
24. únor 2015

@marsrutka hele,ty už píšeš sama sobě😀 😀.

marecekavendulka
24. únor 2015

@brokovich jj,já to pochopila 🙂

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
marsrutka
24. únor 2015

podívej se nikdo nedokáže, že je to z očkování, takže asi tak , ale to dítě díky tomu, že očkováno nebylo umřelo, a ne žádné jakési umřelé dítě někde, to co je za cynický názor? i ona byla matkou a přišla díky nezodpovědnosti o své dítě, pro mne má to dítě stejnou váhu jak dítě na nějaké koníkovi

marsrutka
24. únor 2015

@dzungala nepiji, to možná ty, dítě mi neumřelo naštěstí a stydět se nebudu, nemám za co a tím odcházím nemám zapotřebí se rozčilovat nad cizí nezodpovědností

jenny.kay
24. únor 2015

@brokovich Líbí se mi tvůj názor. Já byla ze začátku po narození první dcerky taky pro očkování, dala jsem jí navíc i synflorix. Následovaly vedlejší účinky (těžko prokázat, to je pravda. Ale proč moje dítě začalo v noci neutěšitelně bolestivě řvát s vytřeštěnýma očima a nedalo se uklidnit a začalo zaostávat v hrubé motorice vždycky v termínu po očkování a jindy se to nestávalo?) Takže jsme skončili i na neurologii, kde byla připuštěna možnost souvislosti s očkováním a doporučeno MMR neočkovat minimálně do dvou let. U mladší dcery jsem proto již opatrná, očkování posouvám. Kde je možné, snažím se volit dle mého šetrnější vakcínu. Názory pana doktora Chlíbka beru. Ani přes předchozí komplikace jsem zcela očkovat nepřestala. Jen bych ráda měla svobodu v rozhodování a přizpůsobila očkovací kalendář konkrétně svému dítěti dle jeho predispozic a ne dle tabulek.

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
brokovich
24. únor 2015

@jenny.kay Samozřejmě chápu, že máš-li jako matka takovouto zkušenost, obtížně budeš bez skepse mít očkování za nikoliv nebezpečné. Nemohu to nijak blíže posoudit. Nejsem na tu oblast odborník. Já jen posuzovala, zda mě přesvědčil profesor více než jeho odpůrci na základě tvrzení obou stran. 😉 Spíš se třeba ptám, zda lze, v případě, který uvádíš, že se ti stal, nějak dodatečně zkoumat, zda příčinou bylo skutečně očkování. Na tom by měl mít asi stát zájem toto šetřit. Ale nevím, do jaké míry je to možné empiricky z takových situací ověřit.

marsrutka
Odpověď byla odstraněná
zmrz_lina
24. únor 2015

@marsrutka prosimte uz si hod studeny hadr pres hlavu ;) diskusi jen ctu a holky tu jsou schopne diskutovat kultivovane, a to i presto, ze maji odlisne nazory na vec. Ale to, jak pises ty, o tobe dost vypovida, i kdyz si to asi neuvedomujes.

jenny.kay
24. únor 2015

@brokovich Právě nevím. Ono je to s tím očkováním příšerně složité. Opravdu mám načteno hodně, hledala jsem i na zahraničních webech. A stejně nemám názor jednotný. Já chápu, že pro velkou spoustu dětí může být očkování přínosem a v podstatě pro celou společnost taky. Jen mě prostě mrzí ta striktnost TEĎ musíte dítě naočkovat a nejede přes to vlak! Konzultovala jsem to hodně s naší dětskou doktorkou, která je proti absolutnímu neočkování, ale nemá problém s odkladem. U první dcerky, která byla droboučká, sama říkala, že raději počkáme, protože si myslí, že některé děti by měly do očkování prostě dozrát. Měla trochu problémy s hrubou motorikou od narození (komplikované těhotenství apod.), takže doktorka sama řekla, že očkování trochu odložíme, protože se setkala s tím, že některé dětičky po něm zaostávají. Bohužel, u nás se po očkování zaostávání v hrubé motorice eskalovalo. Ale rozhodně prostě přikládám větší váhu názoru a zkušenostem dětské lékařky s dlouholetou praxí, která děti sleduje v jejich vývoji od narození a zná konkrétní případy, než nějakého výzkumníka, který provádí studie. Také jsem ve vědě a výzkumu chvíli pracovala, takže vím, že studie ne vždy odpovídá realitě. Nikoho do očkování či neočkování nenutím, jen předkládám svou zkušenost a já podle ní nadále jednám.

brokovich
24. únor 2015

@dzungala a ostatní: Doporučuji na příspěvky dámy XY nereagovat a toliko je hlásit na MK jako nevhodné. S ní není možná normální debata, je to házení hrachu na zeď.

dzungala
autor
Autor odpověď smazal
brokovich
24. únor 2015

@jenny.kay Jak říkám, rozumím, že někdo jedná na základě své zkušenosti. Na druhou stranu já zase věřím vědě a vědeckým výzkumům. Pokud někdo vědecky prokáže příčinnou souvislost akce A s akcí B, pak mohu zaujmout jiný názor. Takto pro mne osobně jsou jen časové souvislosti nedostačující. Jinak profesor uznal, že někdy očkování může vést k určitým reakcím, ale jednoznačně vyloučil např. autismus apod. To, že lékaři zjistí, že je nutná operace srdce u miminka a takovouto operaci provedou 100x, tak když v jednom případě dítě zemře, tak už přestanu děti se srdeční vadou operovat? Ano, dávám jen běžné laické příměry, ale pro mě jsou dostatečné. Pro někoho ne. I to akceptuji.

brokovich
24. únor 2015

@dzungala Asi nesedí celý den na pr.... u MK. 😀

kity32
24. únor 2015

Jůů petice už má 10005 hlasů!🙂 Mám radost a doufám, že to k něčemu bude.
http://www.e-petice.cz/petitions/petice-proti-r...

anjelita
25. únor 2015

Z pohledu zdravi a podporeni prirozeny imunity, rozhodne neockuj. Z pohledu prava v CR - je to na tobe. Jestli chces vedet vic informaci o ockovani, napis mi na email wynn zavinac blackcompany tecka c z

anjelita
25. únor 2015

Doktori maji zivobyti z toho ze tobe neni dobre. Pokud by verejne prohlasovali ze ockovani je nefunkcni a nebezpecny, ztratili by licenci, tak jak se to ted deje v USA doktorum kteri se rozhodli s tim vyjit na svetlo. Takze potrzeno a secteno, davat na radu lekare je hra s ohnem, protoze on musi zivit svoji rodinu a tudiz ho min bude zajimat zdravi pacientu. Navic, slozeni vakcin se na skole NEUCI, takze ani nevedi co lidem pichaj! Prekvapilo me tvrzeni ze to je "oslabenej virus" v bilkovinovym roztoku. Takova nehorazna lez...Pro objektivni informace se musi do nezavisly laboratore ktera NENI financovana ministerstvem zdravotnictvi, protoze prachama se da schvalit vsechno 😉

linee
25. únor 2015

Ja myslim, ze je tu jeden obecny problém - tim, ze je ockovani povinne, existuje prisli malo dukazu a srovnani na to, jak by reagovali/reaguji nebo se nakazi/nenakazi ockovane deti vs. neockovane deti. Vcetne toho, jaky vliv a efekt by mělo ockovani castecne, v pozdejsim veku a pod...aspoň jsem nikde v diskuzích na podobnou statistiku a srovnani nenarazila...

marecekavendulka
25. únor 2015

@marsrutka jinak,kde se píše,že chlapec nebyl očkovaný? píše se tam,že se neví,zda byl očkovaný!

pavlakosec
25. únor 2015

Čekáme miminko a bude očkované podle kalendáře. Jsem zdravotní sestra a bohužel jsem se setkala s následky očkování ale i s následky neočkování, které mě přesvědčily o tom nechat našeho prcka očkovat. Navíc se nám v práci partnera objevila TBC a rodiče dětí, které nejsou očkované v našem městě mají strach, že se jejich děti nakazí. Nikomu neberu neočkovat ale ať je pak zodpovědný za následky, které to bude mít. Já byla očkovaná proti všemu a měla jsem asi štěstí a nic mě ani nikomu v okolí to neublížilo. Klidně mě ukamenujte ale můj názor nezměníte.

Strana