Má smysl odkládat povinné očkování?
Po mnoha přečtených článcích, studiích a příbalových letácích jsem bezradná, jak to udělat s očkováním (momentálně mi jde především o hexavakcínu). Tak jako mnoho jiných mám strach očkovat a mám strach neočkovat. Zatím to vypadá, že se spíš přikloníme k první možnosti. Pořád mám ale pocit, že naše ani ne tříměsíční holčička je na to příliš malá. Existují podle vás nějaké objektivní důvody k tomu, aby očkování např. v půl roce proběhlo lépe než ve 3 měsících? Nebo je rozdíl jen v očkovat x neočkovat? To, že čím později se očkuje, tím lépe, jsem četla mockrát, ale v podstatě nikde to nebylo doplněno rozepsáním konkrétních důvodů...
Jako další argument pro odložení očkování bych krom toho co už tady zaznělo přidala to, že u tříměsíčního miminka, které pase maximálně koníčky nepoznáte, pokud mu to nějak ublíží, u dítěte v deseti měsících už přeci jen vidíte, kdyby najednou přestalo žvatlat a podobně, protože už je přeci jen mnohem dál.
@apacheee z toho co je teď reálně dostupné tak preferuji Pediacel. Ideálně v roce a půl, schéma 2+1. Odstup první-druhá 2 měsíce, druhá-třetí 6-8 měsíců.
Když je nutné MMR tak odložit co nejpozději před nástupem do školky. Za ní alternativa běžně dostupná v čr momentálně není a bez ní si ve většině státních školek neškrtneš. Když se odprostím od tohoto, za mne je očkování proti těmto nemocem v tomto věku zbytečnost a MMR bych zrušila úplně.
@lenkavd 🙂 No, on toho s nimi absolvoval hodně, nešlo jen o prevenci. Malého držel za ručičku při trhání mandle, byl s ním na sále, hnusných nemocí jsme si taky pár prodělali. Ale tady vlastně jinou možnost nemáme (leda tchána ač je pacienty hooodně oblíbený, tak mě jeho metody a způsoby léčení prostě těžce nesedí) Holt na venkově je velká spádová oblast! 🙂 Ovšem porody nedával... 🙂 To jen seděl a brečel, ani nezvládl svoje dítě zvážit a zkontrolovat - a to ho dopředu sloužící lékař upozroňoval, ať se do toho nehrne. Dělal hrdinu a pak jak to dopadlo... 😀 Můžu se zeptat, jaký jsi obor Ty? Taky pediatrička, nebo praktik pro dospělé nebo tak něco?
My také očkování odložili, bohužel až u druhého syna. U prvního jsme očkovali dle očkovacího kalendáře. Syn druhou vakcínu snášel špatně. Brzy po očkování onemocněl a trpěl na náběhy na zápal plic. Byli jsme i v nemocnici. Poté jsem se začala zajímat o očkování. U druhého syna jsem se chovala už jinak. Podařilo se nám očkování odložit alespoň do 1 roku. Schéma 2 + 1 Pediacel. Jiné očkování jsme mu nedali. Může to být náhoda, ale druhý syn je zdravější. Nyní má 2,5 roku a MMR ještě nemá a budeme to řešit až na jaře.
@hojda to záleží na ředitelce školky. U nás tohle třeba nestačí, ač je docela vstřícná. Starší tedy MMR nemá, má jenom zarděnky a to mi prošlo, ale vím, že jsem výjimka. Děti bez MMR nebere, prý si to neriskne a hlavně chodí kontroly z hygieny a tyto děti vylučují. Ale jestli je to fakt pravda nevím.
@frufrunka ne úplně něco jiného. Jsem chirurg. Plus mám ordinaci na celostní medicínu.
Tak to u vás chápu... Ale ty porody mě pobavily 😀
@lenkavd 🙂 Týýýjo, celostní medicína? To mě zajímá! Kde máš tu ordinaci? V tomhle oboru je známý hlavně MUDr. Hnízdil, jinak tady v okolí nikoho neznám... Myslím, že právě tohle a jenom tohle je cesta do budoucna... Manžel je ze mě až trochu otrávený, jak mu to pořád podsouvám, ale já tak nějak dám na svojí intuici, která mě ještě nikdy nezklamala a ač ekonom, tak už jsem se dostkrát trefila... 😀
@begli já teď u čtvrtého dítěte (asi čím jsem starší) řešila něco podobného... jsem "zastánce" očkování (resp.nejsem proti němu) nicméně souhlasím že zrovna v naší republice se úplně zbytečně do dětí to svin*tvo píchá až moc brzo... nakonec jsem to vyřešila mírným kompromisem (mít jedno dítě řešila bych to jinak ale když má 3 další sourozence tak ten pohled na věc, ta situace je pak taky jiná).. odmítla jsem infanrix a vyžádala si hexacimu (chvíli jsem přemýšlela i o pediacelu ale ten jsem z jistého, víceméně osobního, důvodu nakonec zamítla) a až bude čas na MMR tak ten odložím až po druhých narozeninách (je v červnu), zároveň se tam ale vymluvím na teplo, tím pádem ho dám až někdy na začátku podzimu.. 🙂
mimochodem... četly jste???
http://zemejas.cz/ockovaci-skandal-soud-potichu...
@frufrunka v Praze. Jojo, toho znám, dokonce osobně.
Ono já to nedělám úplně dlouho, takže pořád jsem se ve stádiu učení se, plus mne ještě zajímá čínská medicína. Prostě to tak nějak napasovat vše do sebe, tedy snažím se. Bohužel je ale problém čas a většinu lidí musím odmítat, což mi je hrozně líto, ale úvazek si v nemocnici snížit nemůžu, navíc mě přemluvili ještě na nějaké lehce komerční věci a k tomu mám malé děti a manžela věčně v háji.
Ale též si myslím, že je to cesta do budoucna, lidi se musí brát jako celek, ne aby se každý zajímal o tu svojí část. Jen mě štve, že pojišťovny tomu moc nakloněné nejsou no.... 😒
I ekonom může mít dobré myšlenky .-)
@lenkavd Leni, moc děkuju za odpověď! Jo, to znám, nedostatek času... ☹ A je jasné, že celostních lékařů je hodně málo a přitom zájem roste. Ale třebas bude časem líp! A ukládám si Tě, abych kdyžtak časem věděla, na koho se obrátit, bude-li potřeba, třebas na tom už budeš lépe. Myslím, že do budoucna by ses tímhle mohla uživit lépe než chirurgií, přijde doba, kdy si to lidé rádi sami zaplatí a i pojišťovny na to časem přijdou, že je to výhodné i pro ně! 😉 Tak moc držím palce!
@frufrunka kdyby jsi něco potřebovala, ozvi se 😉 Na dobrou duši se obvykle čas najde 🙂
Mně ani tak nejde o peníze, nějak si nemyslím, že jsou doktoři zle placení, ale je fakt, že ono jsou šíleně rozdíly. Navíc já dělám "onkochirurgii" a pak nekomerční plastiky, to si myslím, že smysl má. Teď jsem tedy začala spravovat nepovedená prsa 🤐 Klasiku taky umím, ale nehrnu se do toho, jak člověk nemá v něčem výkony, není jistota... 🤐
@frufrunka no mudr hnízdil je úplatný prevít,takže jeho bych do celostní medicíny moc nezatahovala,nebot jí nedělá dobré jméno 🙂
@lenkavd CHCI NOVÝ PRSA 😀 😀
@lenkavd Teda, tak klobouk dolů před Tvojí specializací! 🙂 Ano, to smysl rozhodně má a obrovský! Nechápu, jak to všechno můžeš stíhat, k tomu určitě služby a pokud je manžel pořád pryč, tak máš můj hluboký obdiv. Momentálně jsem bez potíží a doufám, že to tak hodně dlouho zůstane, ale je pravda, že všechno souvisí se vším, prošla jsem si toho docela dost! 🙂 Tak snad Tě nebudu potřebovat, to by byla nejideálnější varianta! 🙂
@lenkavd rekni mi prosim jednu vec - maly ma alergii na mleko. Je mu 11m a jeste nema nic. Naockovala bys dite alergicke na kasein pediacelem? Jsem fakt stastna, ze jsem ho nedala naockovat hned... ma i malicky exem na nozicce, ktery se po mliku horsi (kdyz ja snim mlecny vyrobek skrz MM). Porad se v tom patlam, protoze mam dojem, ze rozumna moznost proste neni ☹
@marecekavendulka to je právě to, co nedělám 😀 Jestli tedy není nějaký zdravotní problém a nebo ti umělá nedělal nějaký patlal 😝
Co ti Hnízdil udělal? 😀 Já ho viděla asi 2x, na něco nemá tak zlé názory, ale úplně jeho práci neznám...
@frufrunka tak půlku měsíce je pryč, bohužel. Já nemám v nem. plný, mám 0,8, právě proto už krátit víc nejde, služby mám taky, z těch se vyvlíknout nejde, není to fér vůči ostatním. No nějak se to patlat dá, zatím nevypadá, že by tím nějaká strana trpěla 😅
To máš pravdu, to je nejlepší varianta.... Tak ať ot vydrží 🙂
@rozzaarka jak víš, že má v 11m alergii na mléko? Alergologické testy jsou v tomhle věku o ničem, bohužel, to nemá žádnou vypovídající hodnotu. Takže obvykle to jsou jenom domněnky (čímž tedy neříkám, že to tak není a mléko mu nevadí)
Každopádně i tak jsi udělala s neočkováním dobře a určitě bych být tebou počkala, jak se jeho "nesnášenlivost" bude vyvíjet.
Ale abych odpověděla na tvojí otázku, vím o případech, kdy i s fakt alergii toto očkování prošlo (ve vyšším věku, od toho roku a půl) a pak i o těch, které stav zhoršily, většinou právě udávaný ekzém. Takže jednoznačná rada za mne není, určitě počkat a pak uvidíš...
@lenkavd no mně neudelal nic,ale tak nšjak propaguje očko v jednom článku na idnesu.a figuroval v jedné zajímavé poitické kauze. mně přišel dřív uplně v pohodě,ale po tom,co jsem se o nem dovedela,se mi zprotivil. tak snad je to jen nějaká moje antipatie. 🙂
@lenkavd zlatý standard i podle odborníků - eliminačně expoziční test 😉 (neboli potravinu na 2-3 týdny steiktné vysadit a pak znova pomalu zavést, cca týden, sledovat reakce, při nejistotě zas evysadit a test opakovat) ... to je průkazné. Testy na potravinové alergie z krve nebo na kůži jsou nespolehlivé v jakémkoliv věku (i když by to bylo fajn, kdyby spolehlivé byly).
@lenkavd no, blinka po kazdym mliku - kdyz snim ja tak pres MM a ted jsem mu dala ze sklenicky a zvracel z toho, blbka jsem si neprecetla uplne podrobne etiketu, protoze me nenapadlo, ze do zeleninovyho prikrmu nacpou mliko :-/ kazdopadne kdyz mi po tom blinkal jako maly a pak jsem to vysadila, okamzite blinkani prestalo a kdyz jsem pak nekdy ujela treba na slehacce, zas zvracel. a tak je to do ted. zrovna dneska se to zas opakovalo, protoze jsem ujela. ☹ a vzdycky se mu zhorsi ten flek na nozicce. diky za nazor 🙂
Také jsme řešili tento problém... odložila jsem očkování až měla malá 4 měsíce. Má za sebou první dávku Hexy a zatím naprosto bez problémů... Snad tomu bude tak i nadále. Člověk musí věřit,že se nic špatného miminku nestane... Zase nadruhou stranu nechat dítě bez očkování a pak se celý život strachovat, že se nakazí nějakou ze 6 nemocí je taky na prd... 😠

@1velrybka takže jste vlastně odložili jen o měsíc... Protože datum očkování se má vypočítávat - u předčasňátek - od předpokládaného TP, ne od opravdového data narození, pokud se narodí brzy.