icon

Najde se vůbec nějaký zastánce povinného očkování?

baterie
20. čer 2015

Zajímalo by mě, když se dnes tolik mluví o škodlivosti očkování a spousta rodičů se rozhodne neočkovat a mají pro to dobré argumenty, jestli je někdo stejně radikální zastánce očkování a dokázal by dobře argumentovat, proč je lepší očkovat než neočkovat (a nemám na mysli argumenty typu - nás taky očkovali a nic se nám nestalo apod 🙂 ) Myslíte si, že případné nemoci jsou více nebezpečné než případné nežadoucí účinky? Moc děkuji za názory.

hojda
14. črc 2015

@japona Díky ráda se přečtu jaký je aktuální vývoj celé kauzy.

japona
14. črc 2015

Autismus a očkování

Vakcíny způsobují autismus
Tato teorie je založena na práci britského gastroenterologa doktora Andrewa Wakefielda a jeho spolupracovníků zveřejněné v prestižním časopise Lancet v roce 1998 (Wakefield et al. 1998). V této publikaci je u souboru 12 dětí popsán komplex gastrointestinálních potíží spojených s nástupem neurologických příznaků autistického typu, které se dle pozorování rodičů objevili po aplikaci vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR). Možná souvislost mezi vznikem autismu a očkováním vyvolala intenzivní odezvu odborné i laické veřejnosti a stala se tak silným argumentem odpůrců povinného očkování. Postupem času se však dalším výzkumníkům nepodařilo potvrdit tuto souvislost a získat podobná data. Velkou ranou tomuto výzkumu bylo zveřejnění nepřiznaného financování Dr. Wakefielda zájmovými skupinami hledajícími argumenty proti v té době používaným vakcínám (cca 670.000 $ za konzultační služby). Následně deset z dvanácti autorů původní práce zveřejnilo odvolání původní interpretace výsledků. Dodatečně bylo zjištěno, že již v době publikování zmíněné práce se Dr. Wakefield účasnil podání patentu na novou vakcínu proti spalničkám, konkurující dosavadním přípravkům (Deer, 2004).
Přezkoumání publikovaných dat ukázalo, že ze souboru dětí, u kterých autor uvádí nástup autismu v důsledku vakcinace MMR (9 jedinců), 3 nesplňovaly kritéria pro diagnózu autismu a u 5 se příznaky objevily již před počátkem očkování.
V roce 2010 britský General Medical Council ukončil posouzení obvinění Dr. Wakefielda ze střetu zájmů a porušení etických pravidel lékařské praxe (včetně “nákupu krevních vzorků od dětí přítomných na narozeninové oslavě jeho syna po 5 £”). Dr. Wakefield byl shledán vinným z “nečestného a nezodpovědného jednání” při jeho kontroverzním výzkumu a bylo konstatováno “selhání ve funkci zodpovědného konzultanta”, přičemž jednal proti zájmům svých pacientů mimo jiné neodůvodněným prováděním invazivních vyšetření (lumbální punkce, kolonoskopie a biopsie střevní tkáně). 24. května 2010 byl Wakefield vyřazen z lékařského registru a na území Velké Británie tak přišel o možnost vykonávat lékařské povolání (Maikle et Boseley, 2010). Původní publikace byla následně redakcí časopisu Lancet plně stažena jako chybná (historicky významný moment, do té doby velice neobvyklý jev). V roce 2014 byla v časopise Vaccine publikována studie založená na metaanalýze dat získaných od více než 1.250.000 dětí, která nenalezla žádnou souvislost mezi výskytem autismu a očkováním (Taylor et al., 2014).
Přestože souvislost mezi očkováním a autismem nebyla nikdy potvrzena a původně zveřejněné výsledky byly vyvráceny, mezi laickou veřejností ve Velké Británii se zvedla vlna odporu proti MMR vakcíně, což vedlo ke snížení proočkovanosti z více než 90% místy až na cca 50% a následně k nárůstu výskytu spalniček z několika desítek případů ročně (většinou importovaných) na přelomu století na téměř 2.000 případů v roce 2012. Velká Británie se tak ve výskytu spalniček dostala mezi zeměmi EU na druhé místo hned za Rumunsko, přestože se choroba v Británii měla za téměř eradikovanou. Údaje z roku 2002 udávají jen v Irské části Velké Británie 100 hospitalizací pro komplikace spojené se spalničkami. Zaznamenány byly nejméně 4 úmrtí na komplikace spalniček, převážně encefalitidu.

hojda
14. črc 2015

@japona tohle už jsou starší informace, které znám. O očkování čtu info pro i proti. A na základě prostudovaných informace se kloním k tomu, aby tohle rozhodnutí nechal stát na rodičích, stejně jako je tomu v okolních zemích.

reniiisek
14. črc 2015

Můj názor je, že všeho moc škodí. Očkování je určitě důležité, ale rozhodě pečlivě vybírat co svému dítěti dopřát a co ne....=) Jak řekla jedna paní doktorka, koktejlový efekt je u očkování to nejhorší... =)

hojda
14. črc 2015

@japona Na oplátku taky něco pro zajímovast:

http://www.vitalia.cz/clanky/k-ockovani-proti-z...

japona
14. črc 2015

@hojda To jo, ale mýtus, že to způsobuje očkování, stále žije.. Urcite není očkování jen pozitivni, ale pozitiva (teda aspoň pro me) prevazuji. Co se tyče dobrovolnosti nejsem přesvědčena, že je to dobre. Aby očkování fungovalo pro celou společnost (a jedince,kteří OPRAVDU byt očkovani byt nemohou) je třeba zajistit nějakou proockovanost. A nejsem si jista, zda by se toho dosáhlo.. kdyby to nebylo povinne, spousta lidi sr na to vykasle z lenosti, spousta biomatek si přečte nějaký nesmysl, atd.

fender
14. črc 2015

Nečetla jsem úplně celou diskuzi, takže se omlouvám, pokud to už někde padlo, ale očkování proti neštovicím nechrání proti tomu, aby očkovaný neštovice nechytl. Je k tomu, aby ten, kdo je dostane, měl mírnější průběh.

Na očkování se dnes svádí kde co.
Osobně znám případ, kdy dítě mělo být očkované, ale protože mělo trochu rýmu, očkování se odložilo. Druhý den dostalo svůj první epileptický záchvat. Kdyby bylo ten den předtím naočkované tak, jak bylo v plánu, automaticky by se epileptický záchvat dal do souvislosti s očkováním a pokud by někdo byť jen přemýšlel nad tím, zda tomu tak opravdu je, byl by ukamenován.

Častým spouštěčem negativních účinků je rovněž to, že se naočkuje dítě ne zcela zdravé, případně, a to je častější, se nedodržuje klidový režim. Zase - znám případ kluka, který byl naočkován a ještě týž den jezdil venku na kole. Samozřejmě zkolaboval. Atd. atd.

Já sama jsem zastáncem povinného očkování, obě děti mají, v případě, že jsme doma vyhodnotili riziko některé nemoci jako vyšší než neočkování, nechali jsme i nepovinné (konkrétně rotaviry a meningitidu) nicméně mají je rozložené do delšího časového úseku a nikdy nedostaly žádné dvě vakcíny najednou (např. rotaviry je možné očkovat společně s hexou, my jsme očkovali zvlášť v rozestupech).

Pokud je očkování povinné a stát je nařizuje, pak by měl uhradit léčbu v případě negativních účinků.
Pokud je očkování nepovinné a stát je nenařizuje, pak by si rodič nenaočkovaného dítěte měl hradit jeho léčbu.

Dle mého názoru není nic černobílé a ani jedna varianta není 100%. Je to kontroverzní téma, stejně jako například přístupy k výchově. Nicméně mi extrémně vadí to, že příznivci jednoho i druhého tábora jsou schopni sebe navzájem urážet a napadat. To si myslím, že o jednotlivých matkách vypovídá daleko více, než to, zda své dítě nechaly očkovat nebo ne.

Howgh.

hojda
14. črc 2015

@japona A proč to tedy funguje v okolních zemích? Nic katastrofického se tím ,že očkování není poviné nestalo, Většina populace očkuje dál..... Proč jedině u nás to musí být povinné a sankcionované???

hojda
14. črc 2015

@fender Mně zase přijde, že odpůrci očkování jsou bráni, tak že je to skupina lidí, která se snaží, aby bylo zrušeno veškeré očkování, což vůbec není pravda a jediné čeho chtějí tzv. odporci očkování dosáhnout, je právě ta svoboda volby. Nikoho nechtějí o očkování připravit🙂. A popravdě nechápu proč přiznivci očkování proti tomu bojují, když pro ně se tím vůbec nic nezmění.....

japona
14. črc 2015

@hojda Proc ne, klidně ať se očkování proti zardenkam posune, proti tomu nic nemam. Rozumne napsaný článek a ne výkřiky typu, že očkování je zlo a zabíjí deti🙂

hojda
14. črc 2015

@japona No, ono očkování může některé děti skutečně zabít, stejně jako některé nemoci proti kterým se očkuje. To riziko je prostě na obou stranách. Myslím, ale že většina spíš řeší dočasné/trvalé poškození zdraví jako následek očkování.

zmrz_lina
14. črc 2015

@japona na vitalii je rozumných clanku víc 🙂

japona
14. črc 2015

@fender Jj, přesně. Dítě bylo objednáno na prni očkování hexou ve cca třech měsících. Bylo to zrušeno, protože nebylo úplně ok. Za dva dny pote vyskakala vyrazka (podezření na atopicky ekzem). Kdyby bylo očkováno, mohlo by za to URČITE očkování, přestože příznaky atopaku se poprvé objevují kolem třetího měsíce... Nakonec se atopak neprojevil, vyrazka zmizela..

rybamrazena
4. srp 2015

@slunickova123
Jo, taky jsem nechápala, proč někdo neočkuje - ale než bych je označila za sluníčkové matky (mimochodem dobrý nick), tak jsem si o tom raději něco nastudovala - a opravdu ne na MK. Není to ale bohužel jen o očkování. Je to celé provázané se vším. Člověk začne u očkování a skončí u pyramid. Není to móda, jsou to jen informace, které mainstream prostě nedodá - proč by to tak dělal, ovce mu vyhovují a se stádem se pracuje líp.

Než někoho obviníte, že se jen veze na vlně trendů, tak si zkuste něco opravdu přečíst o adjuvans, o lidech, kteří pracovali v hliníkárnách (to hliníkové nádobí taky JEN vyšlo z módy?), o skutečném původu syndromu z Perského zálivu, o vlastnících farmaceutických firem, chemiček, médií (a hlavně, jak je strašně baví eugenika). Nebo třeba o skutečné Ukrajině nebo Arabském jaru..... Myslím, že to bude hodně smutné čtení, možná u toho budete i brečet a ve finále vám to dá víc, než Růžovka....

Mimochodem, ženy, zkusili jste jen tak pro zajímavost nechat udělat dětem test na protilátky třeba v 5 letech věku? Hádejte co? Žádné mít nebudou!

rybamrazena
4. srp 2015

@hojda Protože jsme pokusní králíci 🙂

rybamrazena
4. srp 2015

@orchidis To je marná snaha 🙂 Doktoři jsou v tomto státě rovni bohům - zejména pak ti marní. Já jsem se omylem před obvoďákem zmínila, že žádnou vakcínu už nechci ani vidět. Začal mě poučovat, jak on se očkuje každý rok proti chřipce a jak ještě nebyl nemocný! Bodejť by ne, když nemocné vyšetřuje ze 2m (nekecám!) letmým pohledem do otevřené klapačky. Kdyby se ta stará struktura trochu zajímala o současné dění, a nepapouškovala furt to, co ho před 40 lety naučili na fakultě, tak by věděla, že důchodce už očkovat přestali, protože to nepřineslo ovoce.... A to je prostě problém většiny lidí. Než si něco přečíst z více zdrojů......

veronikav1
4. srp 2015

Dobrý večer, já své děti nechala normálně naočkovat. Já bych nechala na rodičích ať si rozhodnou sami jestli očkovat nebo ne.Jen mi přijde, že je kvůli tomu zbytečně moc velký rozruch a mnohdy bezdůvodně. 🙂

zuzineckah
5. srp 2015

Já jsem taky nechala své děti očkovat, i když ne úplně podle schématu. Naštěstí máme doktorku, se kterou je rozumná domluva a netlačí nás do ničeho. Taky nesouhlasím s tím, že je očkování povinné, nicméně i kdyby nebylo postupovala bych stejně.

travnulee
5. srp 2015

@hojda opravdu máš dojem, že se v okolních státech nic neděje? http://zpravy.idnes.cz/nemecko-spalnicky-mrtve-...
podobných článků jsem četla už více, když budeš chtít určitě dohledáš i další, opravdu to není jediný případ, už jsem se i dočetla, že dochází pak k tomu, že nedoporučují matkám s novorozeňaty a kojenci vycházet ven...úžasné...
To je zvláštní, že v době, kdy se tu diskutujeme o tom, že by očkování nemělo být povinné, okolní země diskutují o tom, zda povinné očkování zavést, doufám, že to udělají.

andrrriiik
5. srp 2015

Kam ta doba spěje.Nové trendy jsou in a nejlepší,veškeré nemoce se svádějí na očkování,atd.Přitom právě díky těm trendům je to jen horší a horší.Kdysi se nic takového neřešilo,jestli očkovat nebo ne,prostě se naočkovalo,a lidi byli zdravější,než dnes.A tak to je se vším,ne jen s očkováním.

lenam
5. srp 2015

@andrrriiik Mne uz docela lezou na nervy porad ty reci o novych trendech. Ve vsem jsou nove trendy a oteviraji minimalne alespon prostor pro diskuzi. Kdyby nebyly nove trendy, tak jako zena jeste mozna ted nechodis volit, nenosis kalhoty a myjes se jednou za mesic..... Nevim, kolik jsi toho cetla o vedlejsich ucincich z doby, kdy se o ockovani nemluvilo. Ono se totiz delo, jen cenzura nic nepustila do novin, ci televize a internet nebyl. Nastesti doba, kdy prijde lekar do skoly a ockuje hlava nehlava je pryc. Ja tu dobu zazila a za sebe jsem rada, ze uz do ockovani svych deti muzu mluvit. Proste nekdo se veze a odkyva vsechno, co mu kdo rekne a nekdo ma silu se ptat a udelat si svuj nazor.

slunickova123
5. srp 2015

Mrazena rybo, jsi zaujata. Dalsi pripad toho, ceho si vsimam porad - ty neockujici a domarodici nejvic kritizuji ten zbytek, co holt ockuje a rodi v porodnici pod rukama tech hruuuzostrasnych doktoru. Opacne to kupodivu moc nesleduju.Ale mej si svuj nazor, hlavne ho nezapomen vsude agresivne vytrubovat a mej se fajn.

eva518
5. srp 2015

Tak já teda nejsem zastánce povinného očkování v tom smyslu, že si nemůžeš vybrat typ vakcíny a dobu očkování. Do doby, než se mi narodila dcera, která má mnoho potravinových alergií, atop.ekzém, jsem to neřešila a povinné očkování brala tak jak je. Jenže bohužel díky tomu, že jsem dceru nechala naočkovat 3 dávkami hexy a k tomu dostala dvakrát prevenar v dobré víře, že to dělám pro její zdraví, jsem jí dost uškodila než pomohla.. Teprve poté, co jsem musela řešit bezmléčnou a bezvaječnou dietu, kvasinku s atopákem po celém těle a další "lahůdky", které očkování bohužel negativně podpořilo, jsem se začala více zajímat. Nejsem odpůrce očkování jako takového a myslím si, že proočkovanost populace smysl rozhodně má. Co ale smysl nemá a je to jen otázka bysnysu v oblasti vakcín, je, že se mají kojenci očkují 6 nemocemi najednou, bohužel často i s v kombinaci s nepovinným (jako já jsem blbá chtěla ten prevenar nebo jiní dávají ještě i rotaviry) a to je opravdu velká zátěž pro tak malý nezralý imunitní systém a CNS. My jsme také očkovaní - to bývá nejčastější argument. Ale jak? Za nás žádné šestivakcíny nebyly, očkovalo se postupně a všichni dobře pamatujeme, že bylo nějaké očkování téměř každý rok povinné školní docházky. Proč očkovat takovou nálož do roku a půl až dvou let věku? Když my jsme prodělávali očkování, bylo to postupně a jednotlivými vakcínami. A to je to, co se mi nelíbí. Ano, očkování smysl má, ale v původní podobě, ne té, kterou se snaží vláda vnutit pod hrozbou sankcí celému národu. Důvod je prostý - Američani vynaložili spoustu peněz na výrobu této úžasné hexy a naše vláda je zakoupila za těžké prachy, které nechce nechat propadnout v niveč.
P.S. Nejsem žádná biomatka, doma rodit bych nechtěla ani za nic a spoustu lékařů si cením, přestože ne každá zkušenost byla dobrá.

betelgeuzz
5. srp 2015

@slunickova123 tak já zas vidím, že různé urážky a invektivy přicházejí i ze stran očkujících, v porodnicirodících matek 🙂 např. urážky ve stylu, že rodí doma z pohodlnosti, že jim na dítěti nezáleží, že ohrožují dítě, když neočkují atd. A označujíc je za supermatky, biomatky, což se tady na koníkovi stalo nadávkou (mmch nechápu proč, co je špatné na tom být supermatka, nebo biomatka). A jinak jsem rodila v porodnici a děti mám naočkované povinnýma vakcínama.

alenaholcakova
5. srp 2015

Myslím si že hodně záleží i na dr. samotném. Já např. mám dr. která sama od sebe posune očkování když jsem j řekla že malý měl týden před očkováním teplotu. Vždy se ptá zda mu nic není. Rýma, kašel, teplota, vyrážka apod. Malý má 2 roky a 3 měsíce a má za sebou hexu+prevenar (vždy v jednom očkování) a obě dávky MMR. Nic mu není, zdravý, čilý.

rybamrazena
6. srp 2015

@andrrriiik Potřebují se zbavit 80% obyvatel země, tak tam to spěje. A konkrétně Německo je okupováno USA, kde se to 18 let povinně očkuje snad 60 vakcínama. To, že čteš o úmrtí neočkovaných dětí je samozřejmě součástí kampaně probíhající v médiích (asi jako byla na Zemana, kterého drtili už od nástupu...?Apod.). Zpracování mas, nic jiného. Tady když hlásí (výjimky) matky na SUKL nežádoucí účinky a oni jim odpoví - kdyby to byly nežádoucí účinky, tak nám to nahlásí váš lékař - to ti taky přijde zdravé? Nebo si myslíš, že to děcko, co po očkování hystericky řve, je jen rozmazelný fracek?
A že jsme teď zdravější? Tím, že nakupujeme zelovoc a maso v supermarketech, ale my jsme byli krmeni z domácích zdrojů a v práci nebyl na nikoho vývíjený tlak, protože byly rozumné termíny? Já jsem si teda připadla zdravější tenkrát....

@slunickova123 Agresivně? Když dám argument, na který nedostanu odpověď, tak jsem agresivní? 🙂 Bavíš. Jak jsem psala - já jsem o tom četla dost a na základě toho jsem názor změnila. Nechápu, proč by naše děti měly být očkovány hexavakcínama, navíc i proti onemocněním, které je lepší prodělat (měla jsem příušnice i neštovice, žádná hrůza to teda nebyla). A takové rotaviry?? To je stejný nesmysl jako očkování proti rakovině děložního čípku. Když si vzpomenu, že jsem se kdysi chtěla nechat očkovat...než jsem začla googlit a kamarádka mi popsala její nežádoucí účinky...... 🙄

A co ty protilátky? Je tu nějaká neagresivní nebiomatka, která vzorně očkovala a nechala pak dítě testovat na protilátky?

Holky, to, že to vaše děti přežily bez újmy, k tomu vám srdečně gratuluju. Já to prostě riskovat nehodlám, protože jestli mi přijde něco nezodpovědné, tak zatížit miminko hliníkem, který je injekcí skoro 100% vstřebá (usadí v mozku, jsou na to výzkumy). A to se dělo(snad už neděje) i u nedonošených dětí, které měly umělou výživu s obsahem hliníku. A pro tyto nedonošence (a tuším, že ještě s poruchami ledvin) je stanovená hodnota 4-5MIKROgramů/kg/den (FDA ). Toto nedonošeně potom jeho informovaná matka nechá naočkovat. Dejme tomu, že očkování posunou a v době očkování bude vážit 10kg. A teď http://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/Infa... příbalový leták. Já tam čtu, že obsahuje 0,82 MILIgramu Al3+. A teď trochu matematiky a otázka na závěr - jak je to možné? Je, protože to povolila...MATKA! 🙂 Juchů! A co tak cigaretka? Jak by se ne mě ostatní matky dívaly, kdybych miminu vrazila cigaretu? Nebo mu místo čajíčku dala pivko, v tom horku, no ne?? 😀
Jaký je limit pro děti donošené netuším. Nepředpokládám ale, že by to mělo být třeba 20x tolik, max 2x., ok, tak 5x, ať nejsem příliš BIO. Takže naše dcera bude naočkována hexou, až bude vážit 33kg. 🙂
Mějte se a hodně štěstí!

zuzineckah
6. srp 2015

@rybamrazena **Potřebují se zbavit 80% obyvatel země, tak tam to spěje** COŽE?? 😀 😀 😀 Bez urážky, ale ty si pro mě "zmasírovaná" úplně stejně jako ty masy v Německu, ne-li víc 😉 Akorát druhou stranou...
Jak je vidět, i tady není nad zlatou střední cestu 😎

rybamrazena
6. srp 2015

@zuzineckah A kdo mě zmasíroval? čt1? 😀

Strana