Najde se vůbec nějaký zastánce povinného očkování?
Zajímalo by mě, když se dnes tolik mluví o škodlivosti očkování a spousta rodičů se rozhodne neočkovat a mají pro to dobré argumenty, jestli je někdo stejně radikální zastánce očkování a dokázal by dobře argumentovat, proč je lepší očkovat než neočkovat (a nemám na mysli argumenty typu - nás taky očkovali a nic se nám nestalo apod 🙂 ) Myslíte si, že případné nemoci jsou více nebezpečné než případné nežadoucí účinky? Moc děkuji za názory.
@lenam to uz je o domluve s pediatrem a podle toho co ctu, bych ho ve Vasem pripade zmenila. Nase ma nacteno a pouziva svuj zdravy rozum, nejenom direktivy. Nam to detska dava vetsinou az ke konci tech lhut, nikdy deti neockoje, kdyz jsou jenom trochu nemocne a vzdy doporucuje ten viburcol na zklidneni ditete a dava vedet, kdy to zacne ucinkovat a dite bude mit nejvetsi reakci, treba to MMR ji ma za dyl a neni to jedina vakcina co to tak ma, nikdy nekombinuje zivou vakcinu s ostatnimi a dava mezi nimi pomerne velky odestup.
@cacenka_d Je to kazdeho rozhodnuti. 🙂 My jsme ockovani s manzelem hodne verili, u druheho syna uz jsme dali jen povinna ockovani. Ja travila u babicky hodne casu na statku jako ostatni vnoucata a zloutenku jsme nemeli nikdo. Ani ve skole. Nerikam, ze to kluci nemuzou dostat, ale syn kamaradky mel zvysene jaterni testy po ockovani a lekari si mysleli, ze je to mononukleoza. Pritom v pribalovem letaku je uvedeno, ze po ockovani na A muze tento pripad vzniknout. Proste asi radeji risknu A nez roztrousenou sklerozu a jine nemoci.
Jsem zastáncem povinného očkování. Důvodů je mnoho, jeden zásadní - je to solidární přístup k dětem, které očkované být nemůžou - onkologičtí pacienti, nedonošenci, děti s poruchou imunity... Ty všechny by krutě odskákaly případnou epidemii, která by se mezi neočkovanými dětmi šířila mnohem rychleji.
@suzanna123 ja bych si tim nebyla tak jista. Vetsina lidi kolem me co si nechava preockovat tetanus dostava Boostrix, takze tetanus, cerny kasel, zaskrt. A za obnovu tetanu je zodpovedny praktik, me s tim uz nejaky mesic ted honi, tak shanim starou kartu, abych prokazala, ze jsem byla ve 22 ockovana a do pristiho roku to vydrzi a bude stacit dobnout jednou...
@lenam ja se ptala, jak jsi prisla na to, ze se povinna ockovani v Japonsku davaji az od dvou let...a ne vsude se MMR dava az od 15. mesicu, starsi dcera ho treba mela daleko drive...coz vsak nemeni nic na tom, ze v CR nedam drive, nez pred druhym rokem, protoze muzu....kazdy muze, lekari se tomu nebrani a pokud se brani, tak se daji vymenit.
@lenam no nevim z ceho cerpas,ale primo tady mas maminku, ktera v Japnsku zije a dite ma povinne proockovane skrz na skrz a tady mas ockovaci kalendar a povinnem ockovani az ve dvou letech se tam nepise nic...
https://www.jpeds.or.jp/uploads/files/JPS Vacci...
tak budto si Japonsko uvedomilo, ze tam ta spojitost neni, nebo jim deti zacali umirat na jine nemoci a ocovani znovuzavedli do kojeneckeho veku...
Nečetla jsem všechny reakce, ale jsem zastáncem smysluplného povinného očkování. Určitě se mu dá něco vytknout, ale jinak ho pokládám za důležité. Při dnešní migrací lidí po celém světě je podle mě očkování nezbytné. Spousta nemocí se tímto způsobem zcela potlačila nebo omezila. Např. nechápu zrušení očkování proti TBC.
@lenam ta maminka zijici v Japonsku, kterou asi mysli @nonnni je @takarazestinusakur . Ma na svem blogu zde album o Ockovani v Japonsku, kde mj sama pise o prvnim ockovani v 10ti tydnech maleho a to jeste mel odklad 2 tydny. Doporucuji se podivat, pripadne se rovnou zeptat. Mj ma i moc hezky blog celkove o Japonsku a zivotu tam 😉
@akankeo a @nonnni ja mam jeste starou prukazku od narozeni, rozkladaci papir ala leporelo 😅 nosim ji stale u sebe s doklady.
@monalis to zruseni ockovani na TBC je napriklad proto, protoze nechrani proti TBC, ktera se u nas vyskytuje a je ji tu opravdu malo, tohle sice kopiruj uz netu, ale nas pediatr jmenoval to stejne s tim, ze az bude lepsi vakcina, tak nam da vedet:
- každoročně narůstá počet onemocnění způsobených multiresistentními kmeny
- stávající očkovací látka je účinná pouze z 50 % procent. Dítě, které je v opakovaném či trvalém kontaktu s nakaženou osobou, může onemocnět, i když je očkováno proti TBC, ale očkování zabrání vzniku těžkých forem TBC
- většina států EU již proti TBC neočkuje, naše republika se řadí mezi státy s nejnižším výskytem tuberkulózy (pod 10 případů na 100 000 obyvatel ročně)
- nová očkovací látka je zatím ve stadiu výzkumu
@baterie jsem zastance ockovani, myslim si, ze prave diky tomu se dnes nektere nemoci temer nevyskytuji. Drive se na ne bezne umiralo. Moje deti krom povinneho zakladu maji klistovku, zloutenku, pneumokok a meningokok. V budoucnu urcite dceru necham ockovat proti rakovine del. cipku. Nenechavala jsem nestovice, ale s tim, ze pokud je deti nejpozdeji do 10let nedostanou, tak necham.
@gepe Tento nazor na nestovice zastavam take a moje Mudr. mi to schvalila jako rozumne. U jednoho z deti uz je mame za sebou. Dcera je dostala 8 letech. Syn je bohuzel nechytil.
@lenna_1 Ale já nezavrhu očkování jako takové, ale vadí mi fakt, že je u nás povinné a nemáme možnost se rozhodnout, jaké očkování chceme a jaké ne. Mám děti oočkované, ale snažila jsem se jít tou nejbezepečnější cestou, tj. rozkládání a odkládání, co to jde. A vím jistě, že pokud by očkování nebylo povinné, tak by některé z nich moje děti nedostaly. Myslím, že tohle je podstata toho, co chtějí dosáhnout tzv. odpůrci očkování. Většinou to nejsou odpůrci očkování jako takového, ale system očkování, který je u nás nastavený. 😔
@akankeo a proti dalším nemocem z povinného očkování taky?
@nonnni Co jsem si všila, tak rodiče, kteří se rozhodnou neočkovat se o očkování velmi hluboce zajímají a zjišťují se plno informaci, než se k takovému kroku odhodlají. Zvažují každou nemoc, proti které se rozhodnou neočkovat. A zrovna ten tetanus? Když ho nebude dítě mít, tak nemůže do školky? Proč? Ten přece není nažlivý. Většinou je v lidech zakořeněná představa, že jak se někde škrábnu a nemám tetanovku, ttak můžu dostat tetanus, ale ve skutečnosti, to tak snadno nejde, musí se jednat u hlubší než povrchové zranění a navíc musí člověk nabrátnit přístupu vzduchu k té ráně. Fakt stačí se trošku víc o to téma zajímat a jen nespoláhat na taková ta všeobecná tvrzení, která jsou mezi lidmi.....
@akankeo TBC je taky jedna z věcí, která mi dost vadí. Syn to očkování dostal hned v porodnice a pár měsíců poté bylo úplně zrušeno???? To je dost rozdíl, pochopila bych, kdyby tam byl posun v čase, že ho nemusí děti dostávat tak brzo, ale jeden povině očkovat novorozeňata a druhý den říct mamince, už se to neočkuje vůbec????? Trošku divné, ne? Jeden den to musí mít dítě hned po narození, protože pokud ne, tak je ohroženo na životě a druhý dne už není????
já mám v tomhle podobný názor jako @bartovka83 proočkovanost populace je dle mého názoru důležitá právě proto, aby se nevrátily již vymýcené nemoci zpět. Také jsou na světě lidé, kteří očkovaní být nemohou, jelikož mají na očkovací látku alergii. Pak si vezměte situaci, že je nakazí člověk, který očkovaný být mohl a není 😒 uznávám, že nakázání očkování ze zákona není možná to nejlepší řešení, ale bohužel je to u nás nejspíš potřeba.
Moje děti tedy očkované jsou a budou všemi povinnými vakcínami (samozřejmě co nejšetrnějším způsobem, koktejl naráz dostat nemusí) a také přidáváme i některá nepovinná, jako například synflorix. Dceru pak také naočkujeme proti rakovině děložního čípku a budeme zvažovat i očkování proti klíšťatům. Každopádně se v tomto případě a vůbec v případě zdraví svých dětí řídím a nadále budu řídit radami lékařů, kteří jsou tu v tomto případě odborníky.
@bartovka83 Rozhodně doporučuji si k tomu očkování proti rakovině děložního čípku něco pročíst. Já za sebe vím, že tohle očkování dceři (ani synovi, teď už se to nutí u klukům) dávat nebudu. Mnohe lépe v tomto případě funge prevence, očkování nepůsobí proti všem těm virům pouze menší skupině. Taky jsem viděla tabulku, kde bylo zachyceno, kolik lidí z těch kteří si dají první dávku pak pokračují v očkování a dost to tam klesalo (už v očkování nechtěli pokračovat).

@bbn jeden synovec, v breznu mu bylo 9, ne a ne chytit nestovice. Kdyz mel mladsi bracha, nechytil, skolka i skola nechytil. Cilene prime vystavovani i u znamych, nechytil 🙂 a bud nekdy chyti ci nechyti, to se uvidi.