icon

Najde se vůbec nějaký zastánce povinného očkování?

baterie
20. čer 2015

Zajímalo by mě, když se dnes tolik mluví o škodlivosti očkování a spousta rodičů se rozhodne neočkovat a mají pro to dobré argumenty, jestli je někdo stejně radikální zastánce očkování a dokázal by dobře argumentovat, proč je lepší očkovat než neočkovat (a nemám na mysli argumenty typu - nás taky očkovali a nic se nám nestalo apod 🙂 ) Myslíte si, že případné nemoci jsou více nebezpečné než případné nežadoucí účinky? Moc děkuji za názory.

hojda
20. čer 2015

@versatilka Zaujala mne tvoje věta: uznávám, že nakázání očkování ze zákona není možná to nejlepší řešení, ale bohužel je to u nás nejspíš potřeba. Proč je to u nás postřeba? Jaký je k tomu důvod? Když v jiných zemích to potřeba není?

hojda
20. čer 2015

@zulitvi Teď nějak nechápu k čemu se tvůj příspěvek vztahuje?

veru11
20. čer 2015

@seruska Muzu se zeotat, proc Ti vadi, ze se Tve ockovane dite setka s neockovanym??? Pokud je ockovane, tak ho prece to neockovane nenakazi... Nebo jak jsi to myslela? Nechapu...

alenaholcakova
20. čer 2015

Já jsem zastánce povinného očkování. S tím co se dnes děje-jaký je příliv přistěhovalců=uprchlíků bych dala očkovat každé dítě bez keců.

misulinka44
20. čer 2015

@baterie nečetla jsem předchozí diskuzi.. můj názor na očkování je takový že všeho s mírou a zdravým rozumem😊 Nechám naockovat povinné očkování +tuberkulózu. Nepovinna očkování nechci. Jasně, že je to chemie do těla, ale na druhou stranu, v době kdy se sem ženou utečenci apod, tak si myslím, že očkovat je třeba... pokud očkování, tak nikdy dvě najednou😊 toť můj názor, upřesním ještě, že jsem zdravotník.

akankeo
20. čer 2015

@hojda docela by me zajimala ta prevence rakoviny delozniho cipku, staci blba pusa s nekym a pak sebeuspokojeni a je to hned, nemusi dojit ani ke koitu. Ja jsem nastesti skoncila bez konizace, ale mela jsem to od 18ti,dodnes nechapu jak jsem k tomu prisla a zbavila jsem se toho az po druhem porodu, telo se zahojilo a tohle zmizelo, ale musela jsem 10 let co 3 mesice na odbery a konizace nebyla jenom proto, ze jsem byla bezdetna a moje dr k ni nechtela pristoupit, i kdyz tomu nalez odpovidal, ale sem tamse to zlepsilo a stacilo jit co pul roku, , tak se to nechavalo na imunite, jiny by me na konizaci poslal hned...

versatilka
20. čer 2015

@hojda tak například proto, že máme veřejné zdravotnictví (logicky si tedy stát může diktovat podmínky) a v okolních státech, kupříkladu v Německu je zdravotnictví soukromé. Tam si diktují podmínky zase zdravotní pojišťovny.

hojda
20. čer 2015

@akankeo Prevencí je myšleno chodit k lékaři na preventivní prohlídky děložního čípku, protože ani toto očkování tě neochrání od všech druhů těch virů a navíc jako u každého očkování, není jistota, že se ti protilátky udělají vůbec proti těm pár, na které to má fungovat. Jsou už dnes statistická data, jak jsou preventivní prohlídku čípku výhodné. Plus další rozhodně pro mladé dost podstaná věc je naučit je používat kondom a to nejen kvůli PAP, ale i AIDS a jiným chorobám.

versatilka
20. čer 2015

@hojda No, já to vidím tak, že na preventivní prohlídky chodíme, aby se jakákoliv nemoc a ne jen zrovna rakovina děložního čípku podchytila včas a byla šance ji vyléčit. Očkování zvyšuje šanci, aby k nemoci vůbec nedošlo. Nikdo neříká, že nahrazuje preventivní prohlídky nebo že tě ochrání ve 100% případů. Preventivní prohlídka před nemocí nechrání v žádném případě. S vakcínou je prostě šance, že pomůže.

hojda
20. čer 2015

@versatilka A odkud se ty peníze do zdravotnictví berou? Od státu? A kde je bere ten stát??? Z mojí I tvojí kapsy. Myslím, že by to mělo být tak, že stát souží občanům a ne že občasné slouží státu.... Jinak si nemyslím,že system finacování zdravotnictví a system očkování by spolu měl nějakou souviset, není to tak ani v jiných zemích.

hojda
20. čer 2015

@versatilka Za mne zrovna tohle očkování vychází jako jedno z těch nejhorších 😔.

versatilka
20. čer 2015

@hojda samozřejmě, že je bere od daňových poplatníků, od koho jiného. Zdravotnictví je všude bráno jako celek, v žádné zemi, alespoň co vím, není rozdělené na prevenci, očkování a další škatulky. Jeli soukromé, pak se subjekt sám rozhodne, kolik (podle pojistného nebo přímo ceníku daného zdravotnického zařízení) a za co zaplatí. Jeli je státní, pak je prostě plošně dané a rozhoduje stát. Pokud by byla legální možnost státu se vyvázat, neplatit daně a svobodně přispívat na cokoliv od kultury po zdravotnictví, bylo by to něco jiného. Pak byste si mohla říct, zaplatím za to a ono, ale také byste pak po státu nemohla chtít žádné výhody v podobě důchodu, dávek, léčení, levnějších vstupenek do divadel, neboť je z daní také sponzorujeme atd.
Nicméně se tazatelka v úvodu ptala proč jiné maminky nechávají očkovat a ne proč by to nedělaly. Proto jsem do této diskuze přispěla.

zulitvi
20. čer 2015

@hojda Odepsala jsi mi, že se tvůj názor změnil po očkování MMR v 15 měsících. 🙂 Ale to je jedno, nijak hlouběji se tím stejně nechci zaobírat. Svůj názor jsem napsala, abych řekla pravdu, ani nemám o očkování nastudováno kupu odborných zdrojů, tak je to stejně jedno. 🙂

versatilka
20. čer 2015

@hojda Dle mého názoru je poměrně drahé, i když pojišťovna část hradí (ale mluvím z vlastní zkušenosti před nějakými roky, teď to zatím nově nesleduji), ale zase se pro něj člověk může sám rozhodnout.

akankeo
20. čer 2015

@hojda to jiste, ale kondom pred PAP neochrani, ja to chytla jako panna a kdybychom nemeli v rodine zatez, gynekolog by mi ani odbery v te dobe nedelal, takze by me ani nesledoval

hojda
20. čer 2015

Jeli je státní, pak je prostě plošně dané a rozhoduje stát. ??? Ale vždy to vůbec není pravda, je jen a jen na uvážení státu co a jak bude svým občanům nařizovat. Přijde mi, že Češi občas chtějí, aby jim bylo něco nařizováné z pohodlnosti. Pokud by to stát nenařidil a bylo by to na zvážení každého z nás, tak by si každý musel na vlastní triko rozhodnout, jestli dá děti naočkovat aniž si o očkování zjistí všechny dostupné informace. Když se mám o něčem rozhodovat, tak si totiž vyslechnu obě strany pro i proto a na základě těch informaci se pak sama rozhodnu. Když to rozhodne stát, tak pak se většina bezmyšlekovitě podvolí a hledá si pak jen informace, které podporují tvrzení , že to rozhodnutí bylo správné a ty druhé zásadně odmítá a ani vlastně neví proč? Nebo možná má starch, že by na tom opravdu mohlo něco být. 😔

hojda
20. čer 2015

@zulitvi No úplně bez problemů to není, ten odklad, hodně záleží na lékaři, ale všeobecně tomu moc naklonění nejsou. Právě to je ten problem, že se o to očkování nezajímáme a spoléháme na lékaře až moc 😔 .

hojda
20. čer 2015

@akankeo Problém je že ani to očkování tě neochrání, takže to nejlepší, co může ty sama dělat, snažit se eliminovat nakažení (kondom) a pravidelně chodit a prohlídky.

mia_mia88
20. čer 2015

Byla jsem zastancem povinneho ockovani, nez jsem otehotnela. Pak jsem si zacala zjistovat i informace z druhe strany. Ne z internetu, ale staci si zajit do knihovny ci projit par dostupnych studii z databazi. Kdo chce, info o nezadoucich ucincich ci popreni nejvetsich mytu si najde. A pak se musi zodpovedne rozhodnout, cim a kdy necha naockovat sve dite. Samozrejme je pohodlnejsi verit doktorum a statu. Ale uprimne... gyndar vam predepise ci dokonce doporuci antikoncepci. Verite, ze pro vase dobro?

Moje osobni zkusenost s ockovanim: jsem naockovana proti vsemu, co se u naseho rocniku ockovalo. Ve ctrnacti letech jsem mela cerny kasel. Babicka, ktera se s nim setkala driv, rikala, ze je to urcite cerny kasel. Ze ho mel jeji bratr a presne takhle kaslal. Doktorka tvrdila, ze to neni mozne, ze jsem ockovana a o pertusi se proste jednat nemuze. Pul roku jsem mela tezke zachvaty kasle. Svedli to na alergii. Pak ze si vymyslim. Nakonec jsem skoncila v nemocnici se selhanim jater. Delali testy snad na vsechno a vite co? Prisli na to, ze jsem prodelala jak cerny kasel, tak i jeho mutaci paracerny kasel. Pediatricka i pres to, ze to mela v ruce cerne na bilem z nemkcnice, tvrdila, ze to proste neni mozne! Jo... a to nejlepsi... v tu dobu jsem byla.v kontaktu s neockovanymi detmi nasi zname... celou tu dobu. A ani jedno z nich se nenakazilo.

blecha94
20. čer 2015

@veru11 Viry, je-li ti známo, poměrně rychle mutují. Čím víc replik vir získá, tím vyšší je jeho šance na mutaci. U bakterií je mutace pomalejší, ale je. Očkování jaké máme dnes brání organismus proti určitému typu nemoci. Pokud daná nemoc zmutuje, očkování je neúčinné.

Pokud se v populaci bude zvyšovat počet neočkovaných, začnou se téměř zahubené nemoci objevovat v čím dál větší míře. Jednoho dne zmutují a budou nebezpečné nejen pro neočkované, ale i pro ty očkované. Pro všechny, bez výjimky.

Pokud bychom ČR brali jako uzavřenou bublinu, ve které neexistuje migrace, bylo by víceméně fuk, kdo je či není očkovaný. Žijeme v oblastech, kde se určité nemoci nevyskytují. Jenže ČR bublina není. Poměrně čile se sem stahují cizinci, kteří neočkované mohou nakazit. A pak už je bohužel jen otázkou času (let), kdy se stane průser. Zmutovaný vir/bakterie znamená nový výzkum, nová očkovací látka, další miliony a miliony na její výrobu. A do té doby, než bude, může bohužel znamenat i mrtvé nebo doživotně postižené děti/dospělé.

Já osobně vidím v očkování smysl. A sice nechci nikomu mluvit do toho, jak přistupuje k této problematice, ale obávám se, že jednou by to mohlo populaci poměrně značně poškodit. Bohužel tu nebude do nekonečna platit, že každý svého štěstí strůjcem... Přeji nám všem, abychom nikdy nemuseli čelit epidemiím "neexistujících" chorob.

teeerez
20. čer 2015

@baterie Jsem zastancem povinneho ockovani. Nesouhlasim plne s formou, ktera je u nas narizena. Nelibi se mi nemoznost zvolit si vakcinu a automaticke ockovani deti od prvniho terminu kdy je ockovani mozne - ani ne povinne, ale to je spis otazka lekaru vs. rodicu
Domnivam se ze ma byt povinne protoze:
-Jde o zdravi ditete, ktere se nemuze branit proti nelekarskemu usudku rodice, ktery se na zaklade casto nepravdivych informaci rozhodl neockovat
-Ani vyrobci vakcin netvrdi, ze ucinnost je 100%, nevim jestli zrovna me dite, prestoze je ockovano nebude mit nedostatek protilatek. Jsem presvedcena, ze ve spolecnosti, kde jsou vsichni ostatni naockovani mu hrozi podstatne mensi rizoko nakazy, nez v miste kde tomu tak neni
-Existuje urcita skupina lidi, kteri ockovani byt nemohou a nejlepsi ochranou je pro ne naockovanost ostatni populace, pro kterou naopak ockovani predstavuje male riziko (ten porad omylany autismus preci nebyl pravda! Presto to antivac lobby neustale vytahuje... )

laska.nezna.hranic
20. čer 2015

pro očkování je většina. jen se to spoustu lidí bojí říct nahlas, protože menšina, která je proti, by je ukamenovala 🙂 nebo taky jen není u mnohých potřeba to řešit po netu. já jsem samozřejmě pro. důvody už asi vypisovat nemusím, to bych se jen opakovala.

takarazestinusakur
21. čer 2015

@lenam Ano ale Japonsko svou očkovací politiku má zpřísněnou už několik let, do Čech jen tato informace nějak nedolétla, protože by se nehodila do krámu, těm kteří Japonskem argumentují jako zemí, která "neočkuje"...a že se politika očkování zpřísnila? Pročpak asi...(dovolím si hádat, s tím jak se Japonsko stává otevřenější zemí, tak se zvyšuje i imigrace a s ní výskyt nemocí...takže v současnosti Japonsko očkuje dost podobně jako USA)

jitule1989
21. čer 2015

Ja jsem zastancem ocka a urcite s manzelem budeme ockovat, muj ockovaci plan hlida muj lekar a pta se me zda budeme preockovavat.. ockovat budu povinna, pak se uvidi. V mem okoli mam hodne maminek, vsechny ockuji. Je potreba najit dobreho lekare, vymyslet rozumny ocko plan. K tomu zdravotnictvi, mame se tu jako prasata v zite, platime si zdravotni pojisteni, ale v nemocnicich si nic nehradime (nemluvim o velmi zavaznych nemocich) ve svete je to jinak,pacient si vse hradi sam.. takovy porod muze vyjit na pekne tisice 🙂 jinak se povazuji za obycejnou budouci matku se zdravym selskym rozumem a to, ze na me nektere maminky utoci, ze vedome zabijim sve dite prechazim s usmevem 🙂 mejte pekny den..

karlajasmine
21. čer 2015

Já jsem zastáncem povinného očkování ale jak tu už pár lidí psalo,nemá ani smysl to psát do diskuze, kde vás ukamenuje par matek nesmyslnými nepodloženymi články. Těžké kovy v očkování mají naprosto minimální vliv oproti tomu, čeho se dite nadýcha v autě nebo při procházce městem. Daleko skodlivejsi jsou pesticidy, kterými se v dnešní době stříkaji naše potraviny. Stačí se podívat na jejich vliv na včely,které odumiraji. Ale zpět k očkování.. Moje prababicka byla z 15ti sourozenců. Dospělého c věku se dozili 2. Ostatní zemřeli na nemoci, které se díky očkování podařilo potlačit. Já očkovat budu a jsem moc ráda že je očkování povinné.

kajalka
21. čer 2015

@karlajasmine Které nemoci se podařilo vytlačit zcela průkazně očkováním? Narážím na úroveň hygieny a výživy.

antoinet
21. čer 2015

@kajalka třeba dětskou obrnu

bartovka83
21. čer 2015

@hojda A v čem třeba spočívá ta prevence? Vy třeba víte stoprocentně jistě, že vám partner nikdy nebyl nebo nebude nevěrný? To já jsem si 12 let myslela také a když mi vyšla úplně šílená citologie, tak mi pořád nešlo do hlavy jak je to možné. Samozřejmě něž k očkování dojde určitě se budu snažit dozvědět se něco víc, ale zatím jsem přesvědčená, že nechám. Dceru určitě.

lenam
21. čer 2015

@takarazestinusakur Ja nenapsala, ze neockuje, ale ze bylo ockovani odsunuto na 2 roky, to je snad rozdil 😉 Nemusis na mne startovat, ja nejsem proti ockovani, jen se mi nelibi ockovani ve 2 mesicich, ale pokud tobe ano, je to tve rozhodnuti. Ja ockuji nejdrive v pul roce.

antoinet
21. čer 2015

@bartovka83 taky jsem očkovaná a případnou dceru taky nechám. Přijde mi až neuvěřitelné, že někdo vynalezne něco, co zabrání určitému procentu rakoviny a pak o to není zájem! Ale je to dobrovolné, takže každého volba.

Strana