Najde se vůbec nějaký zastánce povinného očkování?
Zajímalo by mě, když se dnes tolik mluví o škodlivosti očkování a spousta rodičů se rozhodne neočkovat a mají pro to dobré argumenty, jestli je někdo stejně radikální zastánce očkování a dokázal by dobře argumentovat, proč je lepší očkovat než neočkovat (a nemám na mysli argumenty typu - nás taky očkovali a nic se nám nestalo apod 🙂 ) Myslíte si, že případné nemoci jsou více nebezpečné než případné nežadoucí účinky? Moc děkuji za názory.
@antoinet Tady jsou grafy, které jasně ukazují pokles nemocnosti dalece před zavedením očkování: http://www.margit.cz/ockovani-hypotezy-versus-f...
@kajalka ty grafy jsou naprosto zcestné a velmi oblíbené u odpůrců očkování. Ukazují pokles úmrtí na tyto nemoci,ne pokles výskytu. To uznává i samotná autorka článku. Samozřejmě že úmrtí klesala,kvůli zavedení antibiotik a celkovému zlepšování zdravotnictví,stravy a hygien. Nemoci se ovšem úplně potlacily až po zavedení očkování. Očkování funguje tak, že se do těla naockuji mrtvé buňky oné nemoci, přičemž se tělo oklame a začne proti nemoci bojovat, čímž se vytvoří protilátky které zabrání nebo zajišťují lepší průběh nemoci v případě, že by v tělu byly buňky živé. Proto mají děti po očkování teploty a bolesti hlavy atd, protože tělo s tou fiktivní mrtvou nemoci bojuje. Očkování samozřejmou není efektivní u 100% lidi ani proti všem mutacim oné nemoci a může se také stát že někdo bude mít na některé složky očkování alergickou reakci a komplikace, ale obecně ty výhody a ta ochrana proti vzniku té nemoci dle mého názoru za ten risk stojí. V současné době ve španělské nemocnici bojuje malé dítě proti záskrtu..dítě nebylo očkované a jeho rodiče jsou teď zdrcene. Dělejte si všichni co chcete, ale jako zodpovedny rodič svoje děti očkovat budu.
necetla jsem cely, ale padlo tady par argumentu z kazdy strany, tak k tomu taky reknu svuj nazor:
povinne/dobrovolne ockovani, uloha statu - to, ze v jinem state se to dela jinak neznamena, ze je to lepsi nebo ze to bude fungovat u nas. Priklad - v holandsku, kdyz se citim nemocna, zavolam do firmy, nahlasim nemocenskou, nemusim k lekari, pojem neschopenka neexistuje. a budu dostavat 100% platu prvni ROK nemoci. Myslite, ze tohle by fungovalo u nas ? Mentalita lidi je v kazde zemi jina. ... Naopak nas stat po bankovni krizi v 97 zacal mnohem vic regulovat bankovni system a diky tomu nasledna krize v 2007 tady nemela tak tezky dopad. Vsechno je relevantni a jestli stat si mysli, ze regulaci zabrani negativnim ucinkum, je to jeho volba. Ostatne vladu si volime sami.
Svobodna volba rodicu ockovat a informace - ano, hodne informaci je na internetu, ale take dezinformaci. Pro lidi, kteri nemaji vzdelani v lekarskem oboru muze byt dost obtizne rozlisit, ktere informace jsou duveryhodne a ktere ne ... Takze ja pristupuju k tendencnim clankum na internetu s hodne velkym odstupem a uprimne nemam cas na to se super vzdelavat v teto problematice. Ano, poradim se s lekarem a zeptam se, ale na doktora si nehodlam hrat.
Proc vadi neockovane deti v kolektivu - casta otazka odpurcu ockovani. Predpokladam, ze si ctou i clanky od zastancu ockovani, jinak by takovou otazku nepokladali.
Nezbyva nez poprat vsem co ockuji - at jediny nezadouci ucinek je bolest pri vpichu .. a tem co neockuji - aby jejich dite neonemocnelo.
Já jsem dala očkovat, i nepovinné očkování, prvnímu jsem to vůbec neřešila, považovala jsem to za 100% prospěšné. S mladší byly vážné zdravotní neurologické problémy, nemohli přijít na to co to je... každy, ale každy doktor se nás ptal, kdy jsme ji naposledy očkovali... takže i Dr. jsou si vědomi, že to je rizikové 😒 (v našem případě to ale z očkovaním nebylo) Dcera má teď odložené očkování a nikdo se do něj nehrne... až to povolí, jestli vůbec, určitě ji nechám naočkovat, ale rozhodně to nechám rozložit co nejvíc to půjde 🙂
@bartovka83 Už jsou to tu psala, jsou to právě ty pravidelné prohlídky.
@hojda Pokusným králíkem se stát v žádném případě nemůžeš, všechny léky procházejí velmi dlouhým procesem, než jsou uznány SUKLem... každá nová vakcína prochází zdlouhavým procesem testování, probíhá clinical research aj. další a další ještě předtím... ale jinak souhlasím, že všichni hodnotí, aniž by měli načteno... Já taky rouzhodně nejsem klidná z očkování a přistupuji k němu s obavami, ale s ohledem na to, že už vím, jaké je se pohybovat s větším neočkovaným dítětem v kolektivu a trnout vždycky, když se nějaké podezření u někoho objeví, tak já tedy preferuji očkování, ale určitě u každého dítěte individální očkovací plán... to co se zavedlo u nás je trošku hrc frc divočina ☹ ale očkovat určitě ano, prevence je sice pěkná, ale v podstatě Ti nic neřeší, jen částečně brání tomu, aby z toho byl echt velký prušvih...
@kajalka já jsem ale nemyslela pokles, ale vymícení
@hojda já jsem člověk, který se nikdy nerozhodne jen podle lékaře, informace si zjišťuju sama a třeba naše dětská lékařka nedoporučuje vůbec nic, je to prý zodpovědnost rodiče, ale ve skutečnosti se bojí nařčení z obohacení se, rozmluvila se, až když jsem řekla, že očkovat jednoznačně chci
Shrnula bych to takto: jako matka nehodlám trávit život ochromená strachem z očkování. Je to jako s autem, nástupem riskuju, že já i moje dítě zemřeme při nehodě, to ale neznamená, že budeme jenom chodit pěšky.
Jsem přesvědčená o převažujících výhodách očkování, takových lidí je naštěstí v populaci většina, chováme se tak solidárně i k těm dětem, co očkováné být nemůžou. Důvěřuju lékařce, která za život naočkovala tisíce dětí víc než příběhům z černé kroniky na internetu, kam může každý napsat jakýkoliv blábol a podložit to lživými články jinde na internetu. Naštěstí jsem v tom táboře, který nemusí za nic bojovat, nic nikomu dokazovat, prostě jdeme jednou za čas na štípanec a život jde dál, stejně jako ve všech rodinách, co znám.
Otázka očkování se v celé republice vede úplně špatně. Pořád se řeší jestli očkovat nebo ne, ale ta otázka by měla znít jinak. Kdy a hlavně čím očkovat. JElikož v naší slavné obecně závazné vyhlášce je řečeno, že se očkovat musí vakcínou A a B, což je zcela špatně. Omezuje to volný trh a volbu rodičů. Periatři příliš neinformují o jiných možnostech očkování. Te´D vzhledem k výpadku vakcíny Pediacel jsem byla nucena se informovat o dostupnosti vakcíny v jiných státech, abych ji mohla pro své dítě sehnat. V lékárně s sousední zemi jsem se dozvěděla zajímavou věc. Pokud se očkuje, tak jen 4 vakcínou, ale očkování není povinné. Hexa valentní vakcínou se neočkuje, protože je to přílišná zátěž pro organismus. Těch lékáren jsme prošla přes dvacet a všude jsme slyšela v podstatě totéž. Takže za mě hexa ne je to lobby jako blázen. Mám pocit, že se dostáváme do éry dávno minulé, kdy nám stát něco nařizuje, ale nenese následky za důsledky, které omhou nastat. Navíc pojišťovny proplácejí pouze hexa valentní vakcínu, která je ovšem dražší než 4 valentní vakcína i s doočkováním dalších dvou nemocí, stejně tak s peciacelem. Takže za vším hledej peníze..
@reinne V Rakousku a Německu očkování povinné není, ale přesto se udržuje proočkovanost mezi 90-95%. Zde by stav jistě nebyl jiný. Migrace obyvatel je tam mnohem větší a nevšimla jsem si, že by trpěli na epidemie čehokoliv. Stejně tak jako dané nemoci neřádí mezi starší generací, která buď očkovaná nebyla a nebo dávno nemá protilátky. Nevím, proč si zastánci povinnosti myslí, že zde by to bylo jinak a že Čechům je třeba neustále něco nařizovat.
Jsem zdravotní sestra a čekáme první mimi. Bude mít naočkováno vše co je povinné a možná i něco navíc. Nejlépe mi tu argumentovala jedna matka, že přece dětská mozk.obrna se už 50let neobjevila. Asi žije ve vákuu, stačí poslouchat tv nebo zajet kouknout do některého ústavu. Proč se ale některé nemoci již téměř nevyskytují? Protože se očkuje! Já u sebe a rodiny si dávám pozor na platnost očkování. I náš pes, kterého milujeme má očkování proti tetanu navíc, nikdy člověk neví kde se může zranit o rezavý hřebík. Žijeme na menším městě. Téhlé fobii s očkováním už se raději vyhýbám. Nejsem kráva, která jde se stádem. Poslechnu si názory ostatních ale mám svůj názor. 🙂
@lenam Nezlob se, ale nikdo na tebe nestartoval, pouze jsem obecně vysvětlila, jak to tu je...Nemám důvod startovat na tebe. Mně je jedno, jestli očkuješ nebo ne a kdy...Fakt... 🙂 Můžu jen dodat, že v Japonsku ti očko na půlroku neodloží ani náhodou, tady se očkuje přesně v intervalu (neptají se jestli se ti to líbí nebo ne 😀 ), já jsem očkovala na 10týdnech (místo na 8 týdnech, protože Ayato byl nachlazený) a div, že nás neočkovali už ve dveřích, jak jsme přišli "pozdě" 😀 Proto se musím hrozně smát, když nějaká maminka (a že jich není málo, a všechny bez rozdílu věku uvádí Japonsko v 70.letech) zmiňuje Japonsko jako příklad země, kde se "neočkuje" (píšu neočkuje a dávám do uvozovek, protože pro spoustu maminek je očkování na 2 letech skoro stejné jako by se tu neočkovalo vůbec) Napsala jsem ti do zpráv, abych svůj koment dovysvětlila, ale myslím si, že sis ho vzala zbytečně osobně.
@kajalka aha, tak to pak zalezi na kontextu, v jakem to kdo pouziva.
Jeste k tomu proc jsou ockovaci proti neockovacum tak nabrouseni. Ja mam tedy zkusenost, ze neockovaci jsou casto dosti agresivni a neprijimaji jiny nazor, nemaji duveru k expertnim systemum a urazeji ockovace, nebo ty, kteri jdou s hlavnim proudem, ze nemaji kriticke mysleni (coz s duverou v expertni systemy vubec nesouvisi). To je muj postreh.
@dokument Jen bych chtela napsat, ze stejna agresivita je ze strany zastancu ockovani 😉 Moje kamaradka deti neockuje. Kdyz jdeme na kavu, tak se o tom ani bavit nechce. Protoze jakmile nekde rekne, ze neockuje, okamzite reakce jsou SMRT, nemoc, nezodpovednost,..... Zkus nekde jen tak rici, ze neockujes. Vetsina nasi spolecnosti je pro ockovani. Ve svem okoli znam pouze dve maminky a to jedna neockuje vubec a druha velmi omezene. Vetsina spolecnosti ockuje a bez reci 🙂 To jen tady na MK mi prijde, ze tech neockujich maminek je hodne.
@takarazestinusakur V pohode, napsala jsem ti take sz 🙂
@lenam jj, četla jsem, snad jsme se pochopily 😉
@takarazestinusakur Urcite 🙂
Mně by spíš zajímalo, kdo ze zastánců povinného očkování se setkal osobně s nějakým negativním důsledkem očkování. Dokud člověk nemá žádný problém a jeho děti to snáší bez problémů, není se čemu divit, že nic neřeší. U první dcery jsem vůbec neměla potuchy, že by se mohlo něco stát, naopak jsem myslela čím víc, tím lépe 🙂 Nezajímala jsem se. Bohužel následky léčíme už dva roky, takže teď u druhé dcery už se samozřejmě zajímám a řeším, jestli očkovat nebo ne.
@lrg Já jsem zastánce očkování a mám taky zkušenost s negativním důsledkem očkování, přímo na sobě. Očkování tetanus- přeočkování. Po tři dny mi znecitlivěli nohy takovým způsobem že jsem nemohla chodit a museli mě nosit. Přesto si myslím že mít očkované dítě ať už jakýmkoli způsobem je důležité.
Nečetla jsem celou diskusi a tedy na nikoho nereaguji, pouze přidám svůj vlastní názor.
Jsem pro povinné očkování a jsem pro současné perzekuce státu vzhledem k těm, kteří své děti neočkují, protože si myslím, že naše společnost není dostatečně rozumná, aby zvládla očkování, pokud nebude povinné a dle přesně vymezených pravidel. Neočkovaní jedinci jsou v současné době chráněni očkovanou většinou, což se v případě pozastavení či rozvolnění očkování může během několika let změnit a nemoci, které jsme považovali za vymícené se vrátí (Ano silní jedinci přežijí, ale kolik jich v dnešní společnosti je?). Pokud na rodiče, kteří neočkují nebude bič v podobě toho, že jim dítě nevezmou do školky, tak je k očkování nic nepřinutí, a já si nepřeju, aby s mími dětmi jednou chodili do školky neočkované děti.
Chápu rodiče, že se očkování bojí. Já se také před každým očkováním dcery bojím, ale výsledné výhody dle mne převažují. To že vše má i vedlejší učinky je smutný fakt a vždy se modlím, aby na mě tenhle černý petr nepadl, ale přesto stále očkuji. Naopak mi vadí, když lékaři nechtějí objektivní vedlejší učinek očkování přiznat. To se mi stalo při očkování MMR u dcerky. 10. den po očkování nastoupila teplota, 12. den po očkování teplota ustoupila a dítě se osypalo. Jasně popsaná, relativně méně častá, reakce, ale známa. Doktorka tvrdila, že reakci na Priorix ještě neměla a že to musí být 5. či 6. nemoc. Dítě k tomuještě začalo kulkat, otroped potvrdil zánět kyčelního kloubu. Byly jsme odeslané na infekční, kde po velmi důkladném rozboru krve, výtěru atd., našli jen nějaký drobný respirační virus. Sami přiznali, že to reakce mohla být a navíc jsme k tomu chytili nějakou virózu, která způsobila zánět kyčelního kloubu, což potvrdil i ortoped. Doktorka to však odmítla akceptovat a do karty napsala jen tu virózu a zánět kloubu. Mé dítě teplotu bez problému přežilo, pupínky mu nevadily, takže ani mě tahle reakce zas až tak nevadila, ale vadilo mi, že to doktor nepřizná. No a ten zánět kyčelního kloubu jsme zvládly a prostě byla smůla, že jsme tu virózu chytly, i když jsme dodržovali klidový režim po očkování. Reakce na očkování tu jsou a budou, takže by se k tomu stát, lékaři i farmaceutické firmy měli stavět čelem, tak aby mlžením v lidech nevyvolávali nedůvěru a hlavě když už dojde na nejhorší postiženým pomohli, protože i oni v tom mají svůj díl zodpovědnosti.
Jinak při téhle reakci na MMR jsem byla moc ráda, že už spadám do kategorie těch, kteří jsou očkovaní proti zarděnkám, jelikož dostat zarděnky v I. trimestu se rovná téměř konečné. I tak jsem se klepala jak ratlýk, protože prostě nic není stoprocentní, ani očkování, a s tím se musíme smířit.
Prostě jako ke všemu v životě, tak i k očkování, je třeba přistupovat se zdravým rozumem.
@lrg Zkus si to přebrat i obráceně. A co kdyby ti umřelo novorozeně, protože se nakazilo nějakou hnusnou nemocí od nenaočkovaného dítěte? Epidemie závažných nemocí jsou podle mě horší. Jsem pro očkování a nechám děti očkovat, přestože vím o rizicích, dle mého jsou pořád menší, než kdyby se nám sem zase vrátily smrtelné nemoci.
@lrg
otazka by take mohla znit .. kolik z odpurcu povinneho ockovani se osobne setkal s onemocnenim (nerkuli umrtim) ditete z duvodu neockovani ? Odpoved 99.5% z nas bude, ze ne. A to je mozna zakopany pes ... lidi hrozne rychle zapominaji to spatne a nedovedou si predstavit dusledky neproockovane spolecnosti.
A dalsi otazka ... kdo z nas zna nekoho (dite, dospeli), kdo onemocnel/zemrel na nemoc, na kterou se mohl dobrovolne ockovat ? Tady uz bych par lidi ve svem okoli nasla, a nekteri z nich onemocneli hodne tezce a byli na pokraji umrti.
Ono svym zpusobem povinne ockovani je jediny zpusob, jak udrzet spolecnost proockovanou na takovem procentu, aby se pripadna epidemie infektcniho onemocneni nesirila. Narozdil od ockovani treba pri cestach do exotickych krajin, kde dusledky neockovani neseme vetsinou jen my sami a riziko ohrozeni ostatnich lidi je male.
@lenam Mě by jen zajímalo,jak je možné,že se dá odmítnout povinné očkování.Vždyť z toho hrozí pokuta,ne?
@andrrriiik ano, to hrozi. Pokud te asi nahlasi lekar. Jinak je tady skupina lidi na MK, kteri odmitaji ockovani a tam se asi dozvis vice jak to s temi pokutami apod. je. Ja o pokutach nic nevim, dany problem neresim.
@lenam Taky to neřeším.Já být tím lékařem,nahlásila bych to,za mě je to nezodpovědnost.

@baterie Ano, já si myslím, že nemoci, proti kterým se očkuje, jsou pro dítě nebezpečnější, než NÚ. Ačkoliv teď aktuálně jsem dceři odložila MMR. To ale z důvodu mého druhého těhotenství. Očkování se bojím, resp. následků, ale zatím jsme vše zvládli, tak snad to půjde tak dobře i dál. Nedala jsem třeba očkovat rotaviry - ačkoliv to není povinné očko. Každopádně je malá dostala a bylo to hooodně nepříjemné ☹