Očkování. Ano či ne? Zkušenosti, rady?

leeenilka
7. dub 2020

Dobrý den maminky,
Protože mě a moje dítko čeká první očkování, hledám si tedy informace, co všechno nás čeká. Jen nevím, co si o tom mám jako myslet. Na jednu stranu získávám dobré informace a reference na vakcíny. Ostatně, ani se tomu nedivím. Vždyť očkování vymýtilo v minulosti tolik nemocí. Na druhé straně ale žasnu, kolik je odpůrců. Kolik existuje na facebooku skupin s totálně hororovými scénáři.
Jsem tedy na rozcestí. A co vy? Jak jste to měly vy, když jste stály proti tomuto rozhodnutí? Z jakých zdrojů jste čerpaly, kde jste si zjišťovaly informace a co vás přinutilo očkovat X neočkovat?
Děkuji za vaše odpovědi a mějte se hezky

deaneira29
7. dub 2020

Nikdy mě ani nenapadlo, že bych neočkovala. Syn má všechna povinná očkování a příští rok dostane i klíštovku.

ivis_b
7. dub 2020

Ta očkování jsou povinná z nějakého důvodu, určitě to není proto, že zrovna nějaký politik se rozhodl buzerovat lidi tím, že jim nařídil očkování. Má to nějaký zdravotnický podklad, důvody, které jsou mezi zdravotníky obecně uznávány a které se promítly do legislativy. Já nejsem doktor, natož vakcinolog, abych si myslela, že jsem moudřejší a rozhodla se, že očkování důležité není, protože já jsem přeci matka a vím, co je pro mé dítě nejlepší (to když slyším, tak si fakt ťukám na čelo). Já měla a mám z očkování respekt, syn po první hexe měl reakci, přestal se asi na 2 nebo 3 týdny otáčet, motoricky se vrátil a zastavil, ale přesto by mě nikdy nenapadlo, že bych šla proti této jasně stanovené povinnosti. Je otázkou, jestli by hexa nebo MMR nešly nějak rozložit (to je třeba otázka budoucnosti, teď se to očkuje dohromady), nikdy bych neočkovala více očkování nejednou (běžně leckdo očkuje dohromady hexu a Prevenar), nikdy bych nenaočkovala dítě byť jen s rýmičkou. Ale jinak zaplať pán bůh za očkování. Obavy jsou na místě, ale to masivní ignorování očkování, jehož jsme poslední dobou svědky, mi přijde nebezpečné.

jjasmina
7. dub 2020

@leeenilka My dáme klasika povinné ockovani , o prevenaru zatím pořád přemýšlím , nevim právě, aby to dr nechtěla naockovat najednou..

bonulinka
7. dub 2020

Podle profilu jsou Vašemu dítěti 4 roky a 9 měsíců. To budete očkovat poprvé ?

andrea93133
7. dub 2020

Mě taky nenapadlo neočkovat, jen jsem přemýšlela jestli hexu i prevenar najednou. Rozhodla jsem se počkat jaká bude reakce na hexu a podle toho dát Prevenar.. je to týden po první dávce hexavakcíny a já mám doma úplně jiné miminko, a nikdo mi nevymluví že to nemůže být reakce na vakcínu.. takže teď dám alespoň maximální možné rozestupy a na prevenar už nejdu.. dám jen povinné, protože jinak by mi malou nevzali do školky 🤦‍♀️

amazonkajanik
7. dub 2020

Malý podstoupil a podstoupí veškerá povinná očkování. Z těch volitelnych jsem odmítla pneumokoka, ale pro změnu budu nechávat očkovat proti meningoku

martiniquest
7. dub 2020

Odpoved na tuhle otazku fakt neni jednoducha a kazdy si ji musi zvazit individualne. Kde cerpat informace? To je tezke. Nekdy prehrsel informaci spis skodi. Ja osobne se rozhodovala na zaklade rozhovoru doktorky Elekove a Petrase na CRo. Ockujeme, ale s posunem. Prvni hexa byla v 17m, MMR ve 3 letech.

martiniquest
7. dub 2020

Zde je odkaz na zminovany rozhovor
http://m.svobodavockovani.cz/news/duel-o-ockova...

veruuu_kubesovic
7. dub 2020

Nechala jsem očkovat jen povinná očkování, pídila jsem se pouze po "živé vakcíně" MMR jinak jsem opravdu neřešila, děti byli bez reakcí...
Naše dětská doktorka očkuje jen jednu vakcínu, nikdy ne 2 dohromady, tím to bylo i vyřešeno

leeenilka
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzita15
7. dub 2020

@leeenilka tak ja jsem z te “druhe strany barikady”, moje 20m dcerka jeste neni ockovana. Procetla jsem mraky materialu vcetne zahranicnich, projizdela jsem ruzne studie apod. Podle toho jsem se rozhodla ockovat, ale rozhodne ne v 9 tydnech, ockovat budu kolem 2. roku. MMR az kolem tretiho. Z ceskych zdroju MUDr. Elekova a prof. Strunecka.

miba10
7. dub 2020

@leeenilka vše má svá rizika. Třeba i Paralen a přesto si ho všichni berou. Mám dvě děti, obě očkovaná tak se má. To očkování má své opodstatnění. Nikdy bych svym dětem neoddalovala očkování ani ho nijak nebojkotovala. Jistě, pokud je dítko nemocné a nemůže se očkovat tak ano, ale jinak ne. Nevidím v tom žádný důvod. Hledání informací na internetu není úplně dobrý nápad. Je to jako se vším. Spousta hororů a protichudnych informací. Rozhodnutí je ale vždycky na dané mamince.
Já osobně co se týče lékařských věcí na netu nic nehledám od doby co jsem se připravovala na porod. To byly děsný horory 😂ale jak to nakonec bývá, porodíme všechny, ať už přirozeně nebo císařem.
Držím palce při rozhodování

dindulik
7. dub 2020

@leeenilka Taky jsem se přesně takto jako ty rozhodovala, dokonce jsem četla i příbalové informace k nim co jsou volně dostupné na netu a látky co ty očkování obsahují. Ty hororové scénáře bylo děs číst. Nakonec jsem ale raději nechala očkovat, syn má Hexacimu a Synflorix na Pneumokoky, naštěstí jsme jen řešili trochu teplotu první noc, bolavou nožičku po vpichu a byl trochu protivný.
Ale měla jsem své podmínky, rozhodně jsem nedala obě očkování na ráz !!! To nedávej ani ty!!!!! Ani odstup vakcín 14 dnů se mě nelíbyl pro tak malé mimi a jednou byly vysoké teploty v létě to také není dobré (sestra ze mě šílela a měla kyselý obličej, nejraději by to pýchla malému všechno najednou) doktorka mě ale chápala, prostě si musíš stát za svým, je to přece tvoje dítě a né její! A já jsem si vše dobře prostudovala i kolik může být odstup od vakcín, do kolika měsíců se konkrétní vakcína očkuje atd. Takže jsem s tím že to vím sestřičku docela uzemnila když řekla "no aby jsme to stihly když to oddalujete"!
Takže jsme měli očkování po měsíci tj: ve třech měsících první synflorix, po dalším měsíci hexu, po dalším měsíci 2 dávku synflorix, po dalším měsíci hexu 2 dávku, 3 dávku synflorix v roce a hexu další měsíc! Čekají nás ještě spalničky,... a to je taky nějaká hranice od kdy do kdy se to očkuje takže taky posunu cca o dva měsíce, oni totiž doktoři vše dávají hned jak to je možné než dýl! Když je tam třeba od 12 - 18 měsících tak to dají v těch 12, ale já si to raději posunu na 16 měsíců - zlatá střední cesta, né moc brzo ani pozdě!
Doporučuji ti také si vše pročíst, alespoň budeš více v klidu a když budou v ordinaci něco mít můžeš skvěle argumentovat že to znáš a víš co můžeš a nemůžeš - já jsem třeba měla odborné termíny napsané na papírku!
Takže tak no :o)))

verionka
7. dub 2020

Připadá mi, že v dnešní době zazivame "krásnou" ukázku toho, jak by to vypadalo, kdyby prevazil počet odpůrců očkování. Jsem ráda, že ockovani existuje a že se díky němu podařilo v podstate vymýtit takovou spoustu vážných onemocnění. Nechala jsem očkovat staršího syna na vše povinné plus pneumokoky a ráda bych ještě žloutenku a meningokoka, u mladšího to plánuju stejně, a pokud to bude možné, tak vše v doporučených termínech.

jjasmina
7. dub 2020

@verionka toho pneumokoka ste ockovala Prevenar 13?

marketka_m
7. dub 2020

@verionka ano stejne..prozatim z nepovinnych mame prevenar...

blondynka400
7. dub 2020

@miba10 tak já jsem třeba ten případ, který paralen nebere a ani nevím, co by se muselo stát, abych si ho vzala 😀 A neřekla bych, že jsem jediná, která nevidí smysl v konzumním používání západní medicíny...
@ivis_b s tvým příspěvkem celkem i souhlasím. Ale toto by fungovalo, kdyby doba byla ideální, ale ona není. Bohužel to není o očkování a politicích (i když o některých ano, ale jinak, než jsi to myslela) a o dobru pro děti a pro lidi. Velkou roli v tom hrají peníze a další nechutnosti. Aby bylo jasno, já nejsem odpůrce očkování. Myslím si, že je potřeba, i ten systém "povinného" očkování je v pořádku. Jen mi vadí ty všechny věci kolem, věk, kdy se mají děti očkovat, vakcíny, kterými se má očkovat. Ať existují/dají se vyrobit lepší. Jenže to by někdo přišel o svoje korýtko a to nedopustí.....
@leeenilka za mne je tato otázka hodně složitá, věnovala jsem se tomu několik let (navíc nejsem úplně laik, což mi samozřejmě pomáhá), abych došla k tomu, co si myslím teď. A ani taky neříkám, že moje rozhodnutí je správné. Každopádně bych svoje děti nikdy nenechala očkovat přesně dle očkovacího plánu platného v ČR. Jak co se týče času, tak co se týče vakcín.

marketka_m
7. dub 2020

@blondynka400 a das seznam nebo jak to nazvat jak a kdy a co jsi davala ty?

teeerez
7. dub 2020

ja myslim, ze ted by se na tu otazku dal udelat krasny diagram. Odpovez si na otazku - kdyby ted byla vakcina na Covid s 90% ucinosti, ockovala bys? (prestoze by i u ni, jako u vsech bylo riziko beznych nezadoucich ucinku a minimalni, byt existujici moznost fatalniho nasledku) Pokud si odpovis ano, nemas co resit a ockuj.

mamio
7. dub 2020

@leeenilka malej ma 3 a půl a ma vše povinné plus žloutenky, Bexsero, encefalitidu... Za mě nehodlám riskovat průser od meningoka,od žloutenky játra, nebo od klíšťata poškození mozku. Se vším očkováním byl v pohodě, jen při Bexseru tři dny horečky, ale chodil do školky před tím tak podle mě měl ještě něco v sobě schovanýho.

miba10
8. dub 2020

@blondynka400 no.... ten Paralen byl jen příklad. A věř, že když bys na tom byla tak, že by ses ani nehla, tak si nějaký takový medikament vzala.
Jen mě zajímá... Co všem vadí na věku ve kterém se ockuje? Vakcíny, jsou kapitola sama o sobě a jak už jsem psala, každá má nějaké vedlejší účinky a rizika a stejně se ockuji. Ale ten věk nechápu 🤔
Jinak @teeerez to teď vystihla úplně přesně

martt
8. dub 2020

@leeenilka U prvního dítka mne nějak ani nenapadlo, že nebudu očkovat. Má ockované i klistovku a pneumokoky. U mladšího jsem se nejdříve rozhozhodovala jestli ano nebo ne. Ale To spíše bylo skrz to, že v tu dobu byli hodně medializovane odpůrci vakcín. Na konec jsem přestala číst všelijaké diskuze na FB na toto téma a šla jsem na to selským rozumem. Takže mladšího ockovaneho mam. I nepovinym očkováním proti rotavirum (to mi dalo zabrat asi nejvíc se rozhodnout) a proti pneumokokum. Na víc jsem v tomhle měla rozumnou paní doktorku, takže se ockovalo vždy trochu dyl, nebo když byl úplně zdravi a byl zdraví i starší syn aby od něho v tu dobu něco nechytl.

blondynka400
8. dub 2020

@marketka_m jestli chceš, můžeme klidně přes soukromé zprávy. Veřejně se mi téma očkování moc řešit nechce, protože těch nenávistných reakcí je víc než dost....
@miba10 už jsem na to tam byla 🙂 Já neříkám nikdy žádný lék, jen k tomu prostě nepřistupuji tak konzumně, jako většina lidí a tělo pak funguje maličko jinak, lépe. Já reagovala na to, že každý ho bere a proti tomu jsem se ohradila...
A co všem vadí, těžko říct, nejsem všichni, můžu mluvit maximálně za sebe .-)

veronikav31
8. dub 2020

já nechala děti očkovat jak se očkovat měli, Hexu a dali jsme k tomu i Prevenar. MMR taktéž(oba bez problémů). Samozřejmě,že pokud by byli nemocný,tak bych odložila. Navíc mají oba dva očkování Tbc a jsem za to ráda, že jsme dali. Ano, je spoustu rodičů co nedávají očkovat z toho či onoho důvodu. Pokud nějaké znáš,tak se jich zeptej zda dají děti nebo sebe očkovat proti novému typu koronaviru Covid19....já osobně pokud bude vakcína dostupná nechám naočkovat jak děti,tak i sebe. Právě díky očkování se spoustu nemocí vymýtilo a bohužel se to znovu vrací, díky tomu,že ve spoustě států se neočkuje(nemusí)a u nás už taky moc ne.

astyna88
8. dub 2020

Jelikoz manzel pracoval ve vyzkumu vakcin,tak jsme k tomu i tak pristupovali. Napr ockovat uplne zdrave prospivajici dite, pokud nedonosene,tak pozdeji...spousta lidi taky nepovi vse, pak z nich vyleze,ze manzel mel rymu,ze dite bylo pred par dny nachlazene,ze slo pak hned na cviceni, to vse je zatez a je treba mit pak klid,aby telo mohlo v pohode vytvorit protilatky.....

astyna88
8. dub 2020

@miba10

Protoze se klinicky testuji na vzorku deti vybraneho veku,hexa treba na deti do 1 roku. Kdyz se pak ockuji uz starsi deti,tak nemusi tak fungovat,protoze imun system se vyviji postupne, nebo maji jine vedlejsi ci nezadouci ucinky.

miba10
8. dub 2020

@astyna88 takže je vlastně lepší ho nechat očkovat v té době ve které je vakcína testovaná.....? Třeba do toho roku?

@blondynka400 to byl jen slovní obrat, ale zajímal by mě i tvůj názor.
Jak jsem říkala, já mám obě děti očkované jak řekl pediatr. Zatím nebyl důvod k odkladu nebo nedůvěře. Obě děti mám očkované prevenarem i hexou najednou. Vše probíhá v pořádku, bez problémů a reakci.... Ťuk tuk

astyna88
8. dub 2020

@miba10

Urcite,stejne je to i u leku a jeho davkovani...jen vim,ze u mmr jako u skoro zive vakciny se diskutuje,zda pockat po druhem roku nebo ne...ale to uz nevim presne a manzel uz je u jinych projektu..

miba10
8. dub 2020

@astyna88 tak děkuji. Jsem ráda, že jsem si potvrdila, co dělám celou dobu. Mockrát děkuji

blondynka400
8. dub 2020

@miba10 dobře, budu to brát jako slovní obrat 🙂 Já se s pediatrem vždy též dohodla, brala moje námitky a byla to dohoda mezi námi, tak aby obě strany byly spokojené.
Ono nejde jenom o to, že je to bez reakce. Naopak jsou názory, že mírná reakce je naopak dobře, protože to ze znak toho, že tam reakce těla je. Kolik dětí/lidí očkováno a je a protilátky se skoro nevytvoří....