icon

Očkování - prosím rady a zkušenosti

martinato1989
2. bře 2018

Ahoj mamky, prosím o radu ohledně očkováni. Mám měsíční dcerku a doktorka na nás vytasila s ockovanim. Prosím, co jste očkovali a kdy? A mělo to nějaké nežádoucí účinky? ....A úplně nejvíc mě zajímá meningokok...
Díky za každý názor a zkušenost.

Strana
z4
hanih
3. bře 2018

@martinato1989 My dáváme jen povinná očkování. První dávku hexy dostala dcera ve třech měsících. Myslím, že jsem četla, že nejdříve by se měla dát v devíti týdnech. Ale teda kdyby doktorka chtěla dítěti dávat víc vakcín najednou, zbystřila bych. Neočkovat víc vakcín najednou je snad jedno ze základních pravidel, ne?

lysecek
3. bře 2018

@packaf Ale vzdyt to, co prijmu usty, prochazi taky krevnim recistem. Tak se to prece dostava do tech ledvin.

lysecek
3. bře 2018

@packaf My jsme pri ockovani nepodepisovali nic... Nebo to myslite tak, ze kdyz neco nechcete naockovat, tak musite neco podepsat?

lysecek
3. bře 2018

@aliishaa Ten nas znamy dvoulety je taky jeste kojeny. Dekuji za vasi zkusenost, jinak i kdyz to nejsou vsechny kmeny, je jich vetsina.. samozrejme jistotu clovek nema asi nikdy. Pro nekoho konkretne rotaviry jsou mozna zbytecne, uznavam, nutnost to urcite neni🙂. Ale dame ockovat i druhe. Vsak kazdy rodic at si rozhodne podle sebe, co mu pripada nejlepsi.

packaf
3. bře 2018

@lysecek no, toto je nešvar 99% lékařů, ale měli by mít podepsaný také souhlas, ne jen buzerovat neočkující.
http://rozalio.cz/index.php/pravo/vzory-dokumen...

všimněte si věty "Tento formulář by měl být předkládán všem rodičům i při udílení souhlasu spolu s příbalovým letákem vakcín/y." Když potřebují mít podepsaný informovaný nesouhlas, proč není také k podpisu souhlas? 🙂 Tam by se totiž rodiče dozvěděli, co s tímto "zákrokem" všechno souvisí, jak mají být informováni o NÚ, dostat příbalák k pročtení a ptát se na možná rizika! Další věc k zamyšlení.

Uvědomte si, jaký je to miliardový byznys v celém světě, přece by jen tam nemohli připustit, že to není tak bezpečné, když se očkuje i v Africe, chuděrky hladovějící děti (tím se obhajovala má bývalá pediatrička).

A další věc k zamyšlení, v západních státech je očko dobrovolné nebo jsou povinné třeba 1, 3 nemoci, u nás 10! Kde jsou tedy ty epidemie, kterými nám hrozí, pokud nenaočkujeme??? Proč ve Francii, Belgii apod. nemají smrtelné epidemie spalniček, zarděnek a já nevím čeho všeho???👎
Prostě když nad tím vším začnete uvažovat logicky, tak zjistíte, že tady spoustu věcí nesedí. Zeptejte se na pediatra na něco z toho, co vám nedává logiku a uvidíte jak vám odpoví .. vyhýbavě, bude bagatelizovat, obhajovat očko, ale odpověď na konkrétní otázku nedostanete, neb i ten lékař má "vymytý" mozek a oči zaslepené odměnou od pojišťovny (za jedno bodnutí za cca 5 minut práce)a letenkou na "konferenci" k moři na Bahamy od výrobce vakcíny.😕

https://www.youtube.com/watch?v=QqWGRMfXYXw
vendes
Autor odpověď smazal
packaf
3. bře 2018

@vendes to, co popisujete, je dáno zákonem pro všechny! Lékař má povinnost ze zákona informovat jak o pozitivech, tak negativech a rizicích. Rodiče neočkováním zákon neporušují, pouze vyhlášku! A za to jim také hrozí pokuta (i když ta se už nedává, nález ÚS). Pokud se těch nemocí bojíte a doktor ještě straší a v tom strachu vás podporuje, tak je to špatně, jelikož neinformuje o možné riziku po vakcinaci. To je jako kdyby vám v autoškole řekli "ano svítit se musí, věc daná ze zákona. A pokud svítit na silnici nebudete, tak zabijete všechny okolo, i ty, co mají auto v garáži."

vendes
Autor odpověď smazal
lysecek
3. bře 2018

@packaf Tak to je urcite spatne, toto "mlzeni" kolem informaci, to rozhodne. Nicmene, jak uz jsem psala, ockovani ma pro spolecnost velky vyznam. A toto asi neni bezpecne nechavat na rozhodnuti jednotlivcu. Nechci rozhodne nikoho urazit, ale jen se podivejte napr. na vysledky voleb. Lide u nas jeste neumi pracovat s informacemi (nerikam, ze ja umim). Nechaji se pomerne snadno zmanipulovat (nerikam, ze ja ne). Napr. vy pisete, ze je to miliardovy byznys ve svete, a dal ze ockovani proti tolika nemocem je povinne jen u nas, na zapade ne. To treba logicky nesedi zase me. Zeby ty miliardy naryzovali hlavne u nas? Neni to nahodou spis tak, ze v tech zapadnich zemich je ockovani nepovinne, protoze si ho lide musi hradit sami? Ono tady na to logicke uvazovani je taky potreba davat pozor. To tema je velice slozite a vsechno zjednodusovani vede i ke zkreslovani toho, jak to je ve skutecnosti. Ja osobne bych se urcite nechtela vratit do doby pred ockovanim, kdy bezne zena porodila tak deset deti a dospelosti se jich dozilo dve tri.

lysecek
3. bře 2018

@packaf Toto ale nebude problem jen ockovani. Komunikace mezi lekarem a pacientem vetsinou dost kulha, protoze oni na to zrejme nemaji cas, nejsou za to placeni. Hodne lidi vam taky opravdu nepochopi, co jim vysvetlujete. Vcera jsem byla na pohotovosti, kde je treba zaplatit poplatek (od cehoz dostanete papirek), a vzit si poradove cislo (jiny papirek). V cekarne ze sesti lidi jsme si cislo vzali dva, ja se klidne priznam, ze jen proto, ze manzel tam pracuje a rekl mi, at si ho vezmu, ceduli tam nemaji. Kdyz to panovi co prisel po me bylo divne, ze ma dvojku, kdyz evidentne neprisel druhy, zacali jsme se o tom bavit. Jedna starsi pani to ovsem suverenne oznacila za blbost, ze prece ten papirek (kupon o zaplaceni poplatku) plati pul roku, takze to proste NEMUZE byt podle poradi cisel. I pote, co nas sestra vyzvala, at si bereme cisla, se lidi byli schopni mezi sebou hadat, ze to neni potreba. Kdyz takovym lidem reknete, ze pri operaci srdce mohou zemrit, je dost mozne, ze na tu operaci nepujdou. Pritom bez ni nepreziji urcite. Abych to shrnula, ja urcite nechci obhajovat, samozrejme spravne by mel pacient o sobe rozhodovat sam. Ale popravde, hodne lidi toho podle me nejsou schopni tak, aby si vybrali pro sebe to nejlepsi. Mj. proto, ze neni mozne jim vysvetlit behem 10 minut to, co ten lekar studoval roky.

travnulee
3. bře 2018

@popelka1984 a meningogoka máte všechny? Nebo jen nějaký druh?

travnulee
3. bře 2018

Očkování jsme syna, od dvou měsíců hexu 2+1, teď už je to standard. v roce a půl jsem mu zaplatila pneumokoky, ve dvou letech MMR. Vše zvládl v pohodě bez teplot.jinak pevné nervy, ono je to těžké, doktoři se často neshodnou, navíc do toho keca spousta lidí, kteří tomu nerozumí.mně hodně pomohlo přečíst si Petraše.

aliishaa
3. bře 2018

@lysecek Souhlasím, každý rodič musí rozhodnout sám, však informací je dostupných až až 🙂.

rebejsova
3. bře 2018

Očkovali jsme povinné + pneumokoky, hexa bez NÚ, priorix s dvoudenními teplotami. Jinak doporučuju na facebooku skupinu "Informované očkování" je tam spousta materiálů, diskuzí apod.

dofi86
3. bře 2018

@lysecek Souhlasim s Vami. Jen me napadla poznamka. Mam ve svem okoli 4 doktory, z toho tri cerstve dostudovany, a o ockovani meli jednu prednasku. Takze pokud se doktor nevzdelava sam, Tak bych netvrdila, ze studivali cely zivot. Ono taky plno lidu dostuduje skolu a mysli si , ze ma hotovo :D

lysecek
3. bře 2018

@dofi86 Ano, to je urcite pravda. Lekari a zdravotnici tedy maji povinne vzdelavani celozivotne, ovsem jak pisete, predevsim se musi vzdelavat sami, pokud to ma k necemu byt. Ale taky zalezi na specializaci, kazdy doktor nemuze vedet vsechno, a treba chirurg ani ockovani znat nepotrebuje.

terykraky
3. bře 2018

Tak my po druhé dávce InfanrixHexa skončili v nemocnici :( od té doby očkování řeším hodně a mám z něho hrůzu. Hexu máme naočkovanou ale MMR dávat nechci .......

dofi86
3. bře 2018

@lysecek To nepotrebuje. Spis me prekvapilo, ze to anii na skole nemeli. A jedna z tech kamaradek je dokonce pediatricka :/ No nic. Vzdycky se clovek musi rozhodnout sam. I kdyz se rozhodne verit stoprocentne doktorum, je to jeho rozhodnuti a zodpovednost 🙂

pychovka
3. bře 2018

Naši dva kluci měli oba normální očkovací schéma, oba dva jen s trochu zvýšenoou teplotkou po druhé a třetí dávce, jinak uplně v pohodě. Spíš ještě líp spali 😀 Pneumokoky jsem nedávala ani u jednoho, sestra v ordinaci mi řekla, že se to dá kdykoliv doočkovat, pokud by byl problém třeba se záněty ucha nebo tak, akorát si to pak musíme zaplatit.

popelka1984
3. bře 2018

@travnulee máme typ B (Bexsero)

travnulee
3. bře 2018

@popelka1984 mě praveze odradilo, to množství těch typů a vše jsem zas dávat nechtela. Proč jste se tak rozhodli?

ivuska1986
3. bře 2018

Ahojky, nam je dnes pet mesicu a mame za sebou hexa vakcinu-ockuje se mezi devatym tydnem a třetím měsícem, jsou to dvě vakciny, dalsi nas ceka ted nekdy, prvni jsme meli ve trech měsících. Jeden den zvysena teplota. Pak jsem nechala davat rotaviry, je to na lzicku, dve dávky, s mesicnim rozestupem, doktorka mi rikala, ze v prosinci mela pet zachytu a tri mimca skoncili v nemocnici, takze at zvazim, tak jsem je dala. Po těch nam nic nebylo. A ted naposledy jsme nechali ockovat Prevenar a od té doby mame zvýšené teploty, je to uz tri týdny, tezko rict, zdali to ms souvislost, vsechny testy jsou cisty, muzou nas trapit zoubky, nevim..... jinak doktorka rikala, ze mezi jednotlivým ockovanim musi byt vzdy rozestup 14 dnů.

travnulee
3. bře 2018

Jo jinak jsem zapomněla na to nejdůležitější, kolem očkování žádné změny, cestování a podobně stresy...

dofi86
4. bře 2018

@terykraky copak se stalo? :(

bigbig
4. bře 2018

@packaf Ráda bych jen upřesnila že jak píšete že ve Francii kde není povinné očkování nejsou smrtelné epidemie není úplně přesná informace. Ve Francii žiju a aktuálně je tu velké téma právě probíhající smrtelná epidemie spalniček v oblasti Bordeaux, zemřela 30ti letá neočkovaná žena, další 3 lidi byli v bezprostředním ohrožení života a kolem 300 dalších nakažených. To jen tak pro info.

popelka1984
4. bře 2018

@travnulee už si nepamatuji jak jsme to s doktorkou rozebíraly ale mám zatím typ B protože ve střední Evropě je to nejčastější typ

travnulee
4. bře 2018

@popelka1984 aha, diky

rajani
4. bře 2018

Takhle bych to řekla, nebudu riskovat zdraví svého .dítěte abych ochránila společnost. (I to chránění společnosti je s otaznikem, viz kolektivní imunita).

Očkuji 3 nemoce (TDaP) po 3 roce. Moc bych si přála i naočkovat monovakcinou na spalnicky, stát nenabízí :/ Mmr odmítám, dost pruserovy vakcína.

eithelwing
4. bře 2018

Očkování normálně dle plánu. Den dva před očkováním bez velkých akcí, poté pár dní trochu klid (žádné výlety apod.). Jednou jsme měli odloženo kvůli podezření, zda dcera ode mě nechytala střevní virózu.
Jinak bez následků. Jednou zacervenale misto vpichu, vyřešeno obklady.

Chápu obavy, ale dnes si podle mě pediatr nedovoli očkovat dítě, které vykazuje nějaké problémy. Neurologické aj.

barchen
4. bře 2018

@martinato1989 První dítě dostalo očkování Infanrix Hexa 3+1 (první dávka někdy kolem 3-4 měsíce, protože kolem 2 měsíce nepřibrala dostatečně na váze, tak doktorka sama posunula) a všechny dávky byly bez jakýchkoliv viditelných nežádoucích účinků, žádná teplota, žádná nespavost, žádný neklid. V 18ti měsících pak Priorix (MMR) první dávka také bez jakýchkoliv viditelných než. účinků. Meningokoka jsem zatím nedala, pokud se rozhodnu, tak si připlatíme časem. Dost cestujeme po Evropě jelikož jsme mezinárodní rodina a vím, že některé tyto nemoci se bohužel ve větším znova objevují.

Strana
z4