icon

Očkování - prosím rady a zkušenosti

martinato1989
2. bře 2018

Ahoj mamky, prosím o radu ohledně očkováni. Mám měsíční dcerku a doktorka na nás vytasila s ockovanim. Prosím, co jste očkovali a kdy? A mělo to nějaké nežádoucí účinky? ....A úplně nejvíc mě zajímá meningokok...
Díky za každý názor a zkušenost.

Strana
z4
normalnimatka
4. bře 2018

@eithelwing no ehm....nechci bejt hnusná, vůbec to takhle neber, ale docela se divim tomu tvýmu příspěvku. pamatuju si zhruba tvoje příspěvky ohledně dcery, řešení všech možnejch problémů, který si popisovala v jedný ze skupin. přitom píšeš, že byla dcera očkovaná podle plánu, a že by si pediatr snad nedovolil očkovat dítě, kde je nějaký neurologický podezření? (věř tomu, že spoustě doktorům je tohle úplně u zadku) mně přijde, že tvoje holčička teda vykazovala dost znaků na podezření na nějaký neuro problémy. tak pokud si ji nechala očkovat až po vyšetření (kde stejně nic moc nepoznaj, ale tak chápu, pro klid většiny populace ok), tak potom chápu tvůj příspěvek, jinak kroutim hlavou. snad bude holčička v pořádku a očkování jí nepřispělo ke všem věcem, co řešíte.

terykraky
4. bře 2018

@dofi86 Mala zacala mit takove zaskuby pri usinani...az z toho chudinka nemohla usnout.Na neurologii nas doktorka vystrasila ze by se mohlo jednat o Westuv syndrom(deti jsou postizene a nejde to vylecit)to se v nemocnici nastesti nepotvrdilo ale zaver byl ze ty zaskuby je reakce na ockovani ...takze od te doby jsem velmi opatrna

dofi86
4. bře 2018

@terykraky takze nejaky nervovy problem. Tak hlavne ze jste ok, ale muselo to byt hrozne. Kamoska to mela s dcerkou podobne. Jsem pro nejakou miru ockovani, ale stve me, ze doktori casto nepriznaji nebo zjednodusuji takoveto pripady :(

eithelwing
4. bře 2018

@normalnimatka Ano, zprvu jsem se také bála, že to spolu souvisí, ale dceřin problém byl nakonec jinde. Vlivem pomalu postupujícího porodu si zablokovala krční páteř. Zablokovanou ji měla 6 měsíců, než jsme se dopatrali, co jí chybí. Neurologický totiž vycházela ok, gastro vyšetření měla ok, a přesto stále trable. Po odblokování se leccos zlepšilo, ale všechno není hned.
Jinak já tedy doufám, že neurolog po utz mozku a jiných testech snad aspoň něco pozná...

Já nechci hanit ani jednu stranu, naprosto chápu obavy, ale stejně tak znám situace, kdy nechuť rodičů očkovat své dítě přivedla toto dítě k vážným zdravotním problémům.

Můj pediatr je už starý, nějaké očkovací kvóty ho nehoní. Naopak je přemýšlivý a razí teorii, že především matka musí být klidná a šťastná. Na téma očkování byl ochotný diskutovat.

terykraky
4. bře 2018

@dofi86 Jo jo neurologický problém, to bylo v 5ti měsících , pak jsem čekala rok a dala poslední dávku aby bylo očkování kompletní.A i po té záškuby měla v menší míře ale byly......vakcínu MMR ale dávat zatím nechci , zrovna nás budu objednávat na neurologii jestli nám napíšou odklad aby mi malou vzali do školky ....tak snad uspěji a napíšou mi to 🙂

dofi86
4. bře 2018

@terykraky ja uz bych asi nedala Ani tu hexu, jste odvazna. MMR je ziva vakcina, takze to vas chapu. Drzim palce

marenka244
4. bře 2018

Ahojte,jak je to,když očkovat nechci?? Slyšela jsem,že je HEXA POVINNÁ,ale tak snad nikdo nemůže přikázat,že musím očkovat....

rajani
4. bře 2018

@marenka244 povinné jsou. Když neockujete, porušujete vyhlášku. Nanejvýš hrozí pokuta od hygieny (která se dává sporadicky a ještě musíte mít smůlu, že si při kontrole zrovna vyberou vaší kartu - Dr tyhle informace dávat nesmí, porušuje lékařské tajemství) a taky že nevezmou do skolky,. Ktera pobírá dotace (všechny státní, některé soukromé). Do předškolního ročníku už jít dítě může.

Neockuji dle kalendáře, Dr jsem podepsala reverz že naockujeme po 3.roce věku trojvakcinou. Všichni krytí a všichni spokojení 🙂

Po tom co znám ze zdravotnictví (jsem zdravotník), a mám nastudovanou z České a zahranični odborné litaretaury, nemůžu jinak. A v ČR je též neskutečný střet zájmů v této oblasti

marenka244
4. bře 2018

@rajani vyloženě rozhodlá,že očkovat nechci nejsem,ale má Crohnovu chorobu a pichám si biologickou léčbu a vím,že pak může být odklad očkování....

rajani
4. bře 2018

@marenka244 jste rodič, rozhodujete vy co a kdy (jsou li vakcíny k dispozici).

jana_toula
5. bře 2018

@rajani. Mohu prosim zeptat, co jste myslela tou trojvakcinou? Jinak moje zkušenost, syn má naočkování jedu Prevenar, zpětně bych postupovala mnohem opatrneji. Syn mi u posledního očkování přestal dýchat. Naštěstí ho nahodili. Nicméně další zkušenost s mudr byla taková, že i přes to, že syn má alergii na vaječný bílek, tak mě přemlouvala ockovani MMR. Je to přímá kontraindikace. Mela v ruce papír z alergologie, že očkovat nesmí a kr*vá ho stejně chtěla naočkovat. Nemluvě o tom, ze tohle tohle očkování nechci. Jak tu někdo psal, bohužel stát nenabízí monovakciny. U druhého dítěte budu velmi opatrná. Jinak naštěstí syn je nakonec v pořádku ale cca rok jsme bojovali ekzemem, který jsme nakonec vyřešili vyřazením sladkosti ( i tak e měl drive výjimečně) a homeopaticky.

rajani
5. bře 2018

@jana_toula jedná se o vakcínu Infanrix (proti tetanu, záškrtu a černému kašli). Já se bojím prvních dvou uvedených, proto bych ráda takto své dítě ochránila. Vakcínu si budu hradit sama.

S lekarema nemá smysl se hádat kdo má pravdu. Každý vychází z jiných úsudků, Petráš(vakcinolog) nedávno sám psal že je sorta rodičů, jež jsou vzdělanější v této oblasti jak sami lékaři. Je na ně vyvíjen tlak ze shora, všude se učí jak je vakcína super, bezpečná, bez NU. Věřím, že nejčastěji konají v dobré víře.

Prostě my jsme rodice a je vždy naše zodpovědnost zda řekněme zdravotnickému úkonů Ano, či ne. Zdravotnici zodpovídají jen za to, že úkon provedou správně a též že reálné informují (což tedy se nestává, ale dokažte to :( )

baris
5. bře 2018

@martinato1989 obě holky jsem nechala naočkovat povinným očkováním. Vždy cca 14 dní před očkováním jsem měřila teplotu - hlídala kašel, rýmu... Pokud měly rýmu či teplotu 37°C - očkování jsem odkládala.

Reakce měly mírné - cca den, dva protivné, pak už byly v pohodě.

Jinak dle mého názoru - očkovat se má (pokud je dítě zdravé). A to, že se jedná o miliardový byznys .... Že to není ve všech zemí povinné - ano, protože jsme jedna z mála zemí, kde je zdravotnictví většinou zdarma.

jana_toula
5. bře 2018

@rajani Děkuju za info, takhle jsem tu vakcínu do souvislosti nedala. Já sama si tedy nechala v dubnu 2017 naočkovat černý kašel právě proto, že ochrana z této vakcíny by měla přejít na miminko - pokud se otěhotní cca do 3 let od očkování. A otěhotněla jsem v prosinci 2017. Tak doufám, že je to pravda.
Jinak my jsme si se synem v prosinci 2016 oba prošli neštovicemi. Chudáček můj je chytil ode mě a musím říct, že měl relativně ošklivý průběh. Chytlo ho to přesně 24.12.2016 a 5 dní měl 40tky horečky. Ale zvládli jsme to. A díky tomu jsem i přesvědčená, že kdyby nedejbože přišlo něco dalšího typu zarděnky atd., že to také zvládneme. Tedy aspoň doufám. A pak by byla imunita doživotní a ne omezená jako u MMR. Mohu prosím ještě poprosit o doporučení literatury nebo odkaz na stránky pana Petraše? Děkuji a hezký a zdravý den 🙂

rajani
5. bře 2018

@baris u nás je zdravotnictví zdarma? Kde jste na to přišla?...vy neodvadite snad zdravotní v zaměstnání?

rajani
5. bře 2018

@jana_toula vakciny.net (web RNDr Petráše). Jinak odborné články a odkazy z pubmedu, cochrane (v aj). Z českých jsem spíš vycházela ze skript farmakologie, farmakochemie, toxikologie našich VŠ. Věnuji se tomu již asi 5 let, tak už sama též nevím odkud vsade jsem brala.

odula
5. bře 2018

@terykraky to je zvláštní páčto právě záškuby při usínání a probouzení jsou v 99 procentech benigní. Projevy Westa jsou záškuby při hlubokém (ne mělkém) spánku a PO probuzení ("trochu" jsem s tím taky přišla do styku, byli jsme na EEG kvůli záškubům). Jinak malá měla podivné záškuby v bdělém stavu 5 dní po druhém prevenaru. Výsledky vyšetření a závěr - z očkování to určitě nebylo... 😒 fakt je ten, že nezralá NS může reagovat na jakýkoliv výkyv imunity, i na težší virozu nebo bakteriozu... Ted nás čeká poslední hexa a prevenar a musím říct, že pocity mám hodně smíšený. ...(jo - doočkovat radil i Dr. Petráš). tak snad bude všechno ok.

odula
5. bře 2018

@terykraky koukám, že to máme podobný - taky čekám rok na dokončení očkování. skutečně se ty záškuby znovu objevily - stejně jako před tím (při usínání) nebo i nějak jinak? a jak dlouho pak po očkování se záškuby objevovaly? vubec se mi do toho nechce. MMR asi vynecham uplne.

odula
5. bře 2018

@jana_toula prosím jak je to s tou následnou imunitou po očkování MMR? Jak dlouho trvá?

terykraky
5. bře 2018

@odula Nám napsali nakonec do zprávy benigní myoklonie při usínání v závislosti na očkování ( nevím jestli to píšu správně) ..já chtěla tu Hexu doočkovat , jsem plašan a měla bych strach např. z tetanu.....tak jsem to řešila jak se dalo , probírala s několika doktory a rozhodla jsem se tu poslední dávku po roce dát.....záškuby měla týden po očkován zas ale ne tak silné, takže to je pro mě vykřičník, že MMR rozhodně ne.....

baris
5. bře 2018

@rajani ano - odvádím sociální a zdravotní, za děti (a další skupiny) platí stát. Proto u lékaře už většinou nic nedoplácím a v lékárně se nezhroutím za doplatek za léky 🙂

rajani
5. bře 2018

@baris ano, tudíž zdravotní péče u nás zadarmo opravdu není.

jana_toula
5. bře 2018

@odula tady, v polovině článku je psáno o perzistenci vakcíny na jednotlivé choroby. Očkování nemá doživotní ochranu. Prodělání nemoci v naprosté většině .
http://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/MMR.htm

codal
5. bře 2018

Dcera na roce Pediace 2+1,bez reakce, mmr budu odkládat dokud nepůjde do školky.

odula
5. bře 2018

@jana_toula hmmm mám za to že info který hledám je ukrytý v "premiovym obsahu" 😣 i ty,Brute?! ( uz i vakcíny.net)

normalnimatka
5. bře 2018

@odula tak oni se moc nechluběj s tou účinností a tím, jak zůstanou v těle dlouho protilátky.... když začalo víc prosakovat, že některý jedinci nemaj protiltky naprosto žádný na nemoc, proti kteýr byli očkovaný sotva před dvěma rokama, tak najednou se tvrdí, že protlitáky nejsou vypovídající a že vlastně záleží na "buněčný imunitě", která se nedá nijak změřit...údajně.... :D takže asi tak.
pokud nějaký tvoje dítě mělo nějaký divný reakce po očkování, rozhodně bych nedávala nic dobrovolnýho a i povinný bcyh si hodně rozmyslela, jestli doočkovat. mmr je sračka snad ještě větší. jsou to "jen" tři nemoci a očkouje se to ve věku, kdy nemá mimino pět kilo, ale jak je to živá vakcína, mnohdy napáchá víc bordelu.

la_lilloise
5. bře 2018

@packaf Jen k tem zapadnim zemim, konkretne k Francii, kterou zminujete - od letosniho roku je nove povinna nejen hexa vakcina a MMR jako u nas, ale navic jsou povinne i pneumokoky a meningokok C.

odula
5. bře 2018

@normalnimatka no tak tady není povinný vůbec nic,jen doporučený. Starší děcka jeli podle kalendáře a úplně v pohodě. Dyť se ale i tak budou muset nechat v produktivním věku preockovat tak nechápu proč do malý cpát ty srajdy teď ( zvlášť když ty nemoce měj relativně lehčí průběh v dětským věku a az do dospělosti stejne nechrani 😑

normalnimatka
5. bře 2018

@odula a proč by se museli nechat přeočkovat? tady je to povinný a nátlak je velkej, ale v dospělosti je to všem u prdele. kromě tetanu a propagandy na očkování proti chřipce... i když stačí říct, že jim na tetanus kašlu a nic. to taky není infekční, tak není tolik důvod k buzeraci.
jn je to tak, děti ty nemoci zpravidla prodělaj mnohem lehčejc (výjimka, průser je třeba černej kašel u kojenců do roka), než pak v dospělosti.. a benefit je opravdová imunita. někdy celoživotní, někdy aspoň na dlouho.

odula
5. bře 2018

@normalnimatka no hlavně zardenky - když je chytne těhotná je to průser a když je chytne chlap zpusobujou neplodnost

Strana
z4