icon

Jak plánovat těhotenství s veganskou dietou a intolerancemi?

andrimulle
29. lis 2025

Dobrý večer, mám prosím dotaz. Po krevních testech jsem v minulosti měla již náběh na prediabetes (inzulinova rezistence) . Glyk. hemoglobin byl opakovaně 39-40 a glukoza na hraně - 5,5. Po jídlech většinou 7-7,5, občas vystřelily hodnoty na 8. Po změně stravování, omezení živočišné stravy a přechodu na rostlinnou stravu, se hodnoty zlepšily a glyk. hemoglobin klesl na 27-33, ale ranní lačné hodnoty byly ještě lehce zvýšené - občas až 6-6,2. Po cca půl roce mírné úpravy stravy, zejména pak omezení určitých sach. potravin ( typické druhy vloček ), ořechy a kompletně omezení ovoce, se mi naprosto stabilizovaly hodnoty na krásně nízké - glukoza na lačno se pohybuje stabilně mezi 4,2-5 a po jídlech nepřekročí hodnoty 6, ale většinou se drží v rozmezí 4,3-5,6. Dle slov mé lékařky je to úkaz toho, že nyní je to tak, jak má být a strava ukazuje, že toto omezení prospívá a dochází tak k tzv. remisi . Co to prosím znamená? Nicméně mám strašně omezený jídelníček, prakticky BEZ ovoce a bez živočišných potravin. Mám ale navíc i geneticky potvrzenou HIT - histaminovou intoleranci a také primární laktozovou intoleranci a zvýšené protilátky na bílkoviny mléka. Údajně tyto věci mohly mít za následky zvýšenou glykemii také, protože se v těle tyto látky hromadily bez možnosti zpracování, což následně ovlivnovalo i pankreas a tim i glykemii.
Nicméně je to asi hodně smutné, ale lékařka mi tedy sdělila, že prostě i když je to hodně striktní omezení stravy, tak se nedá nic dělat a holt mi doporučuje stále už toto dodržovat. Prakticky jsem tedy na 100 % na čisté VEGANSKÉ STRAVĚ, ale ještě víc omezené. Samozřejmě užívám ale stabilně doplnky stravy : Železo, Vápník, Komplex minerálů a multivitamínů, zvlášt ještě D3+K2, Methylfolat , D3, Ca a Omega 3 MK. Podle krevních testů mi toto ale výrazně prospívá a nedochází k deficitu. Nicméně se ptám kvůli tomu, že ale plánujeme těhotenství a miminko.

Moc děkuji za ochotnou diskuzi a názory.

levandule_k
30. lis 2025

Remise znamená, že se vytrácí příznaky nemoci. Vracíš se do stavu před nemocí. Tělo se uzdravuje, uzdravilo.

cherie24
30. lis 2025

@andrimulle Jídelníčkem a vlivem jídla na zdraví těla se hodně zabývá naturopatická medicína, tak co zkusit kontaktovat někoho z tohoto oboru? Jedna část z jejich studia je, jak ovlivnit zdraví pomocí stravy a přírodních zdrojů a vyhnout se tak užívání léků. Mohli by poradit a budeš mít jistotu, že tomu ten člověk rozumí, protože má za sebou roky studia a ne nějaký rychlokurz v papouškování skript o jídelníčcích.

misha31
1. pro 2025

@andrimulle doufam, ze sve dite budes aspon krmit normalne.
Ty to totiz prehanis, nema to medicinske opodstatneni. Muj manzel je cukrovkar, ale to neznamena, ze nesmi zadne ovoce ci treba maso, vejce....
To je tvoje volba, ale nech dite si v budoucnu zvolit samo...

kacka1994
1. pro 2025

Ja jsem asi nepobrala proc tedy nejite maso a vejce... za me je zrovna maso u histaminove intolerance celkem dulezity zdroj bilkovin, protoze obvykle ho snasime lip, nez lusteniny, soju, orechy...zvlast pokud k tomu ma clovek intoleranci laktozy, nebo abkm. Samozrejme je to hodne individualni. A bilkoviny jsou velmi dulezite u inzulinove rezistence

uzivatelkapetra
1. pro 2025

Nevyjádřím se ke všemu, jen k těm intolerancím. Já měla laktózovou intoleranci, která s těhotenstvím zmizela. Tělo prý není blbé a ví, co v těhotenství potřebuje.

kacka1994
1. pro 2025
@uzivatelkapetra

Nevyjádřím se ke všemu, jen k těm intolerancím. Já měla laktózovou intoleranci, která s těhotenstvím zmizela. Tělo prý není blbé a ví, co v těhotenství potřebuje.

@uzivatelkapetra no tak me naopak tehotenstvi vse zhorsilo 🙂 a m lepsimu zpet se to nevrátilo

ai30
1. pro 2025

@andrimulle Kdyz mas ty hodnoty v pohode, proc by melo byt tehotenstvi problem? Jestli ti to prospiva, tak proste jez, co jis ted.

cherie24
1. pro 2025
@uzivatelkapetra

@uzivatelkapetra mě se teda taky v těhotenství všechno zhoršilo. Exém se mi vrátil i přes dodržování diety a naopak se mi rozjela alergie na lepek, která už nezmizela.