icon

Laborka. Kdo se vyzná v hodnotách?

lucyer
2. led 2021

Ahoj....je tu někdo kdo by mi to vysvětlil?
Můj obvoďák mi dal papíry z laborky a nic k tomu neřekl....ale mám tam pár hodnot červených 😭
S_cl
S-LDH
B_MCV
B_MCH
Mohl by mi někdo vysvětlit,jestli se mám obávat nebo je vše ok?
Momentàlně jdu na hysteroskopii -muze to byt ovlivneno polypem?

neomenia
2. led 2021

A kde jsou ty hodnoty?

majena39
2. led 2021

@lucyer nezáleží zas tolik jestli jsou červené ale kolik to je... Červené je obvykle všechno pod/nad normu ale může to být taky o 0,00prd a zbytečně se plasis 🙄

lucyer
autor
2. led 2021
cysticka
2. led 2021

Vsechno se to da dohledat na netu a ty vysledky nemas spatny...

lucyer
autor
2. led 2021

@cysticka já právě nenašla nic,z čeho bych byla moudrá...

majena39
3. led 2021

@lucyer taky bych se tim nijak neznepokojovala. Minimální odchylky od normy 🙂

lenoulinkaa
3. led 2021

Tam jsou minimální odchylky, s tim se netrap.

baruniceslepice
3. led 2021

Trosku vyšší cholesterol(ten zlý, co ucpává cévy), jinak to je všechno v pohodě. ( v závorkách máš referenční hodnoty- tzn. Mez, kolik to ma být v normě.) Když se podíváš na výsledek, máš minimální odchylky od normálu.
Tzn. Doporučení- víc ovoce a zeleniny a ubrat na nezdravých tucích v potravě a pohyb. 🙂

baruniceslepice
Autor odpověď smazal
surikata131
3. led 2021

@baruniceslepice LDH není cholesterol, je to enzym laktát dehydrogenáza (“zlý” cholesterol je LDL).
Jsou to takové hraniční hodnoty (např. MCV, MCH nižší-jsou trochu menší červené krvinky, může být třeba málo železa...), nic moc to nemusí znamenat, ale nejlepší probrat se svým lékařem v kontextu zdravotního stavu, než se ptát na netu...

jana_zofie
3. led 2021

Jeste bych dodala, ze LDH radim do skupiny enzymu, ktere se zvysi pri hromade veci, vcetne toho, kdyz se zamracis na svuj odraz v zrcadle. Taky to ovlivnuje kvalita odberu, ale nepredpokladam, ze bys tam nekde mela.poznamku slaba hemolyza (ale pokud jo, tak to muze byt ciste tim, jak to nabrali). Cloridy 108 ma kde kdo. Nase doktorka by rekla, at nesolis. Ja si nejsem jista, jestli je to zrovna tim, ale fakt to neni nic neobvykleho. Co se krvinek tyce, nejsem hematolog. Lec podobne, i kdyz trosku horsi hodnoty spolu s nizkym zelezem jsem videla nedavno u spoluzacky, co si stezovala, ze je furt unavena. No nakonec z ni vylezlo, ze se cerstve dala na vegetarianstvi. Asi nevychytala dietu pri tomto druhu stravovani. Nizke zelezobje asi nejcastejsi pricina, ale taky to v tomto pripade tak nemusi byt. Navic toto je opravdu malinko. Takze zadny stres.

lucyer
autor
3. led 2021

@jana_zofie a kdyz by to nebylo nizkym zelezem,muze to byt necim jinym?Popr.cim

jana_zofie
3. led 2021

@lucyer asi muze. Lec ja se do hematologie od jiste doby nepletu a je to tak asi lepsi pro obe strany. Tady nemohu slouzit. Ale vazne. Pokud to neni jen vylozene docasna odchylka, a tedy to neznamena vubec nic (coz je taky pravdepodobne), tak bych tipovala mirny nedostatek zeleza. Ono to jako duvod fakt brutalne prevazuje.

lucyer
autor
3. led 2021

@jana_zofie děkuji...no mam docela silnou menstruci s hodne deloz.sliznici 😕

surikata131
3. led 2021

@lucyer tou silnou menstruací by to být mohlo, pokud ztrácíš hodně krve...zkontrolovala bych i železo a kdyžtak doplnila