Malá gonosomální mozaika a početí zdravého dítěte: zkušenosti?
Ahoj maminky,
prosím, vyšla některé na genetice - Malá gonosomální mozaika? Včera jsem se dozvěděla, že mi vyšla 8%.
Povedlo se vám počít přirozeně zdravé dítě?
Včera mě to dost překvapilo a zapomněla jsem se zeptat na plno věcí. Ve zprávě mám napsáno, že to může souviset s opakovanými ztrátami v těhotenství, ale také to může být náhodný nesouvisející jev. Pak mě zarazilo, že v případě genetického testování vzhledem k malému množství odebraných buněk a možnému mosaicismu nelze chromosomální vady ani po PGT-A zcela vyloučit.
Máte některá zkušenost?
Děkuji za odpovědi.
@denissima Moc děkuji za odpověď. Možná si tu mozaiku u prvního dítěte neměla. Pokud jsem to dobře pochopila, tak se to objevuje s věkem. Já jsem právě před 7 lety u syna také neměla žádné problémy....Právě mě to dost překvapilo....
Mozaika je vrozená, ta se nezíská věkem. Takže jsem ji i u prvního měla. A syn se povedl hned a je zdravý. Pravda, byla jsem mladší, teď je mu 7. Nevím, je to záhada, proč to nejde.
@denissima Mně je to právě divný, ale dr. na genetice říkal, že před 8 lety jsem to zřejmě neměla. To by byla pro mě dobrá zpráva....
Mozaiku jsi měla, jen jsi měla asi kvalitnější vajíčka.
Jinak ano, starnutim muze muze dojit k ubytku chromozomů. Ale take se muze objevit diky kultivaci vzorku pseudomozaicismus. Nicmene prave ten gonozomalni mozaicismus je hodne casty duvod neuspesnych poceti.
@peclen Děkuji za odpověď. Může se ta mozaika rozšiřovat? Teď ji mám v 8% buněk? Takž může to přejít třeba na 20%? Ale tím pádem mám 92% procent buněk normálních, takže je šance na zdravé dítě?

Já mám mozaiku 13%. První dítě se podařilo přirozeně, to jsem ještě o mozaice ani nevěděla. Druhé se už 5 let nedaří ani s pomocí IVF asi právě kvůli mozaice (a endometrioze, ale tu jsem taky při početí prvního dítěte už mela). A genetiku nám u embryí dělali, ale samozřejmě není to na 100%.