icon

Proč stoupá hladina LH před menstruací? Biochemické těhotenství?

janiis
30. led 2025

Ahoj ženy 💐
Vím, že je tady nespočet diskuzí o tom, že někomu začaly sílit ovulační testy před očekávanou menstruací, která následně buď přišla nebo nepřišla. V různých diskuzích zaznělo, že před menstruací je nárůst luteinizačního hormonu normální. Já teď řeším to samé, začaly mi náhle sílit ovulační testy (testuju každý den první měsíc, abych si upřesnila den ovulace). Našla jsem teď ovšem na wikiskripta.eu článek o LH a názorný obrázek, kde jsou krásně vidět křivky hormonů. LH rapidně vzroste před ovulací, ale pak, podle obrázku, zůstává jeho hladina nízká až do další ovulace.
Vrtá mi tedy hlavou, proč se někomu začne zvyšovat hladina LH ke konci cyklu a následně se dostaví menstruace. Myslíte, že v takovém případě se může jednat o biochemické těhotenství nebo nějakou hormonální nerovnováhu?
Článek na wikiskriptech je z lékařské knihy. Žádný hoax.

Hezký den ☺️✌️🩷

Proč stoupá hladina LH před menstruací? Biochemické těhotenství?
rosalindamelinda
30. led 2025

Jednou větou, to není otázka do debaty pro laiky na nějakém fóru, ale je to možná otázka do pléna na přednášce o hormonech na nějaké LF 😎
Já jsem kdysi našla na netu nějaká skripta o hormonálním systému. No byla to skripta dlouhá jako kráva a složitá jak něco, pro obyčejného člověka nemožné tomu porozumět. Míchá se do toho spousta dalších věcí, spolupracující systémy orgánů a chemické fungování těla. Vytrhnout něco z kontextu a chtít tomu porozumět není úplně možné, jinak by se to na LF všechno dohromady neučilo 6 let a nebyly k tomu nutné roky praxe...
Pokud na to chceš opravdovou nebo erudovanou odpověď, navrhuji to vložit třeba jako dotaz do online poradny, kde ti to zodpoví lékař a nebude to slátanina od laiků 😉

janiis
autor
30. led 2025

@rosalindamelinda bude to asi oříšek no 😁 právě jsem pročítala hodně diskuzi na tohle téma a vlastně jsem si všimla, že jsem se vůbec nedozvěděla, proč někomu sílící ovulační testy hlásí menstruaci a někomu těhotenství. Díky za odpověď 💋

klpoiu
30. led 2025

Ovulační test může být během těhotenství pozitivní, protože detekuje luteinizační hormon LH, který má podobnou strukturu jako těhotenský hormon HCG. Oba hormony patří do stejné glykoproteinové rodiny a mohou reagovat s testy podobným způsobem.
Může jit o křížovou reakci mezi HCG a LH – Ovulační test může zaměnit hCG za LH a vyjít pozitivní.
Nebo u některých žen mohou hladiny LH zůstat mírně zvýšené i po otěhotnění.
Cela výše zmíněná tabulka vychází z běžného cyklu ženy, kde nedošlo k otěhotnění. Zajímavé by bylo,kdyby sledovali cyklus žen, které jsou těhotné.

reeeza
30. led 2025

@klpoiu tak jak jsem to pochopila já, tak v těhotenství vychází ovu testy pozitivně právě proto, že ty testy zamění lh za hcg, vlastně méří hcg, právě proto, že mají podobnou strukturu.

Ovšem i na grafu je 28dc vidět vzestup lh, sice trochu, ale je tam vzestup ;)

misha31
31. led 2025

Ja mam ovu testy take vzdy temer pozitivni den dva pred ms

janiis
autor
31. led 2025

@klpoiu to by zajímavé rozhodně bylo, našla jsem hormonální profily těhotných žen, ale lh není nikde znázorněný

janiis
autor
31. led 2025

@reeeza pravděpodobně to bude ta záměna za hcg, ano, ale nejde mi do hlavy, proč pak některé ženy začnou menstruovat a jiné jsou úspěšně těhotné 🤔

janiis
autor
31. led 2025

@misha31 zajímavé 🤔

misha31
31. led 2025

@janiis ovu jsem si delala driv pravidelne po cely rok a vzdy pres ms temer pozitivni. Nemyslim si, ze bych byla tolikrat tehotna