Úskalí rozhodování o dítěti ve vyšším věku
Zdravim vas vsechny,ktere si najdou cas a proctou moji diskusi.Je mi 35,partner 49,otec 2 deti (u mamky).Jak cas leti,clovek si uvedomi,ze by bylo na case uvažovat nad spolecnym ditetem,u mne bohuzel priroda driv nezasahla a ten pocit,kdy byt mamkou,se dostavil postupne az v pozdejsim veku.Pomaham mladsi sestre,prisly jsme brzo o mamku,pomaham tatkovi a brachovi s chodem domacnosti,ten pocit byt potrebna jsem si vzdy s nimi vynahrazovala,teda aspon to tak vnitrne citim.Ale pak,kdyz si uvedomim,ze sestricka uz roste a jednou uz tak potrebna nebudu,si budu vycitat,ze jsme to s partnerem ani nezkusili se snazit.Partner je chlap do rodiny,o tom bych tu mohla psat romany.Jsme spolu uz 6 let.Co mne trapi je,ze ma vek,byt je stale velmi aktivni.Nicmene genetika mu bysla dobre,mi o neco hure,mam mozaiku Turnera,ale nevim kolik orocent.Ale i tak,ted uz vim,ze Turneruv syndrom neni zas tak hrozny,vic se bojim tech psychických nemoci.Sobe rovne vekem jsem nikdy nemela,to uz jsem mela od mladi,byt jsem z funkcni rodiny.Mam strach z nemoci,ktere jsou spojene s vyssim vekem,hodne velky strasak je autismus,a rikam si,ze privedu na svet clovicka,ktey byt zdrav nemusi a pak si budu vcitat,ze jsem sla do neceho,co jsem mozna vnitrne strasne chtela,ale bala jsem se.Tak moc chi privest na svet clovicka,ktereho budu vsechno učit,i kdyby partner nemohl,postaram se.Ale ten strach,ze uz nejsme nejnladsi.Skoda,ze to neprislo driv,treba kolem 30.Ja vim,ze mit dite je urcitym spusobem loterie,zda bude vsechno v pohode.Jen se bojim,ze jednou bych litovala,ze jsme to nezkusili.
Upřímně bych do toho nešla. Prostě ty děti kolem 50tky. Fit se cítí kde kdo, rázem může být všechno jinak.
Zustat bez deti musi byt neskutecne narocne a 35 jeste neni zadny vek. Cerneho Petra si muzou vytahnout i mladi rodice. S jednim ditetem si poradis i bez vetsi pomoci partnera. Ja bych sla do toho.
Kolegyně z práce přivedla na svět synka s mužem kterému bylo 58 let. Jí 33. Žijí spolu šťastně. Zkuste to spolu probrat. Já měla také v tvém věku miminko a také jsem se bála. Ale jsme u malého poprdeny oba🙂
Záleží na spoustě věcí, věk je jedna ne jediná příčina různých nemocí a postižení a počít dítě je loterie ve 20 i ve 40. Kamarádi začali v 25 letech a mají dvě děti s PAS, my začli ve 32 a děti naštěstí zdravé a to má muž autoimunitní onemocnění. Zdravotní stav se může rychle změnit, u padesátníka se s tím počítá, ubývá sil, ale děti jsou pro některé lidi motor a motivace, proč o sebe dbát a být tu co nejdéle. A nemoci případně nehody se nevyhýbají ani mladším. Chce to sednout si s mužem, nastínit si pro a proti a společně se rozhodnout.
Když se o dítě nepokusíte, budete si to později vyčítat. Věk 35 je akorát.
Když tady kolikrát čtu nářky maminek, jak jsou na deti samy a jak se jim tatinci nevenuji, tak si myslim ze vitalni, pohodovy sedesatnik muze byt pro dite lepsim partakem nez kdejaky tricatnik….. Tohle bych nechala hlavne na uvazeni partnera, jestli se na to jeste citi.
@maiden86 Já bych si vyčítala, že bych to nezkusila... Před rokem jsme o syna přišli - bylo mi 32,5 a to jsem nemocná (crohnova nemoc, cukrovka, glaukom,...).. Teď jsem v 35tt a jen si přejeme, aby už byl CS a malý tu s námi byl. Avšak, ač nejsem "nejmladší", jsem docela nemocná, tak nikdy jsem nepřemýšlela, že by mohl něco zdědit a že ty predispozice jsou. Ale dám dar života človíčku a to je pro mne mnohem víc.
@maiden86 ahoj, urcite na nic necekej a pokud to pujde bez do toho. Mne bude v kvetnu 36,priteli 45.Sve deti uz ma, ale spolu se nedaří. V cervenci jsme prisli o malou v 17tt. Zacli jsme docházet do CAR, prvni mesic to nevypadá tak snad to klapne pristi mesic. Taky mam obavy, ze oba uz mame vek, ale netouzim po nicem jiném nez po mimcu. Drzim pesticky
Sestřenka měla dítě ve 40, otci bylo skoro 60. Všechno ohledně péče o dítě je na ní. Ale tak s tím už počítala...
Ja bych moc nepremyslela. Taky mam kamarada co se zenil a mel 1. dite v padesati🙂
Nešla bych do dítěte s partnerem, kterému je 50. Protože věk prostě nezastavíš a 10 leté dítko potřebuje aktivní rodiče, ne tátu důchodce. Je mi líto.
Pokud ti nevadí, že to bude hlavně na tobě, tak směle do toho! I když - třetí dítě se nám narodilo, když měl manžel 47 a teď bude malou učit lyžovat. A není to rozhodně jen na mě, naopak, on je u nás ten akční rodič... Jak to vidí tvůj partner?
Jdi do toho 😊

@maiden86 tak to začněte zkoušet, šup šup. 🙂 Když už máte genetiku, tak jste asi i byli v caru a jste zkontrolováni.. pokud spermiogram v pohodě a u tebe taky, klidně chvíli ještě přirozeně. 35 je na dnešní dobu pořád ještě ok. 🍀💪🏼💪🏼