Odcestování zpět do ČR. Máte radu, zkušenost?
Dobrý den, ocitla jsem se v situaci kterou vlastně nepreju ani nejhoršímu nepříteli. S přítelem (Angličan) jsme se rozhodli mít druhé dítě, po par měsících jsem mu přišla na to ze se schází s někým jiným za mými zády už několik měsíců. Tak odešel, k ni. Syna 2roky vidí zhruba 5 hodin za týden (pondělí, středa, pátek) no a dneska mám termín s druhým dítětem. Mám ze všeho strach, jsem tu na všechno úplně sama. Chtěla bych se vrátit do ČR, s nim jsem o tom doslova ještě nemluvila, jen když od nás odcházel , zřetelně mi naznačil ze pro nej stačí zavolat policii a nahlásí mě za únos. Cítím se tu jako vězeň, o mem psychickém zdraví ani nemluvím, jsem doslova na dně. Samozřejmě ze myslím i na děti a na to ze bych jim vzala otce a to ze ho můžou vídat kdykoliv chtějí, jenže ja už to fakt nedávám a chci být zase normální a ne usinat a vstavat v slzách. Mate tu někdo rady či zkušenosti?
Teoreticky má pravdu, zvláště pokud jsou děti brané jako Britové, v tomto případě doporučuji konzulát a zkusit se poradit tam, ale nevím jak moc budou sdílní a ochotní. Také by bylo dobré se obrátit na české úřady, minimálně by mohli poradit kam/na koho se obrátit pro radu.
S nejvetsi pravděpodobností budes muset zistat v zemi, kde deti mohou mit kontakt s obema rodici, tedy v Anglii. Moje rada jednoznacne zni snazit se zaridit si zivot tam - najit si zname a pratele, se kterymi se budes citit dobre a nebudes se zdrahat je pozadat o pomoc, najit si chuvu pro deti a pozdeji zamestnani, ktere te bude bavit. Zkus naplanovat navstevy rodiny a pratel u tebe. Rozhodla jsi se mit deti v Anglii, tak si tam budes muset zaridit domov.
Ve zkratce ale: vystehovat s detma se muzes, pokud ti to druhy rodic dovoli. Pokud to nedovoli, musis pozadat o povoleni soud a ten rozhodne. Kazdopadne ale takove rozhodnuti vyda nejdriv za pul roku, pravděpodobně dyl. V mezidobi s detmi vycestovat nesmis.
Možná to je sprosté vzhledem k otci, ale může se stát, že by to ani nezjistil, pokud se nebude vyloženě starat a ty mu to zatím neřekneš - musíš ho uvádět jako otce? Píšeš, že to je jen přítel, nikoli manžel. Tak by dítě mělo automaticky české občanství a pro tebe možnost se případně vrátit. Ale starší dítě bych počítala, že prostě povolení ho odvézt z Británie nejspíše nedostaneš, tak jak píší holky - najít si kamarádky tam. Ale určitě pracovat na tom, aby obě děti uměly dobře česky, později je pak učit i podle českých osnov, kdyby třeba po letech byla možnost se vrátit. Koneckonců do roku věku mladšího můžeš být pečená-vařená v různých Childrens-club, nemáš něco v okolí? Tam bude určitě dost maminek, najdeš tam kamarádky a uvidíš.
Kontaktuj cesky konzulat v UK. A to co nejdriv. @merope S tim ceskym obcanstvim to neni tak jednoduche. O to bude muset nejdrive zazadat a je to hrozne papirovani. Muj syn se narodil v USA, tak je automaticky American, ale ne automaticky Cech. Vim, ze v UK to maji trochu jinak.
@mariegroth Nevím jak je to teď s USA, tam to bývalo tak, že neumožňovali dvojí občanství, ale i oni měli výjimku (kdysi) na dvojí občanství narozením, ale bylo to jen u některých států (a ČR tam byla).
Ale UK toto umožňuje a děti jsou automaticky i občany ČR, i když nemají rodné listy. Jenže ani to nemusí být záruka úspěchu, protože tam záleží na přístupu Británie a ta si své občany velmi hájí, tedy bez dovolení otce tě vycestovat nenechá a bohužel je otázka jak v tomto fungují české úřady a jestli dle mezinárodního práva ti někdo to povolení separovat děti od otce dají... Technicky dokud nebudete mít určenou péči a soudní svolení, tak ty s dětmi nemůžeš jet do ČR ani na prázdniny. Další věc je jak to bude v případě brexitu, to by se mohla situace ještě zkomplikovat...
Ještě doplnění že české úřady se do tohoto asi nebudou chtít moc motat, když teď jsi na území UK, bude se vše řídit primárně jejich právem. Ale zkus se kouknout na internet, svého času fungoval jeden advokát, který v podobných situacích pomáhal...
Anglican, takze afroamerican? 🙂 Dobre ti tak.
Nečetla jsem všechny komentáře, ale zkus se obrátit na Facebook na skupinu “Češi a Slováci v UK” a tam ti určitě poradí!
hele já nevím,tohle asi musí být daší fake...
Pokud má starší syn anglické občanství, tak tím pádem by to byl únos a pak bys o ty děti přišla úplně, taky o ně přijdeš, pokud z tebě udělají blázna co se o ně nepostará...suma sumárum odjela jsi tam dobrovolně, ČR ti nebyla dost dobrá a teď už by se ti zpátky doma líbilo,ale zase tam budeš muset nedobrovolně zůstat. Na tvém mítě zůstanu nohama na zemi a začnu si v Anglii nový život, tedy si začni až to půjde hledat nový vztah, přátele a taky pak práci a hold se smiř s realitou, bez souhlasu otce si děti prostě nikam neodvezeš. Teď je na prvním místě vždy zájem dětí a ten je mít nablízku oba rodiče. Jinak si ještě myslím, že tvé rozpoložení je způsobeno těhotenstvím a hormonální bouří, však ona odezní po šestinedělí...a jinak ne, není mi tě líto, bylo to tvé rozhodnutí a teď jen neseš jeho důsledky a je na tobě se s tím poprat a postavit se k tomu čelem.
@marcicek84 proč by ji neměla být ČR dost dobrá??? Pokud vím tak dnes můžeš odjet kdekoliv a neznamená to, že by si svou zemi neměla ráda nebo tak... To je chování jak za komunistů...
@caverina však ať si každý jede kam chce, ale pak nebrečí na diskuzích jaký to není chudáček, vždyť si to může sama...
@marcicek84 to fakt myslíš vážně?? Tak to ti vážně preju ať máš dokonalý život a nikdy se nedostaneš do žádných srač...jo, já vím.... Nikdy se do nich nedostaneš, protože ty chyby prostě nedelas🙂
@caverina naprosto, ale zřemě ty nevíš co píšeš, v jedné diskuzi, že je vždy vina obou co jsou v tom vztahu a ted si myslíš, že ne? Taky na tom nese svůj díl viny,když se rozhodla si pořídit děti s angličanem, to je prostě to riziko a nikdo nevíme jaký ten vztah měli a proč si našel bokovku, většinou to je oboustranná vina...ale tohle je stejně fake, dle toho reaguji...
@marcicek84 ale moc dobře vím co píšu neboj se😉a ano pořídit si dítě s jakýmkoliv cizincem riziko prostě je a já osobně bych do toho nikdy nešla, ale napsat tohle někomu je prostě přes čáru... Jak už jsem napsala... Snad tvá dokonalost bude pokračovat i dal....
@caverina ale tady nejde o ničí dokonalost, ani se za dokonalou nepovažuji, prostě na mě stěžování tohoto typu působí jako červený hadr na býka...
A proč? Do problémů se může dostat přece každý z nás... Tak proč reagovat hned tak hnusně?
@caverina protoze uz to je celkem provarene tema byt s cizincem a jake jsou pak problemy kdyz jsou deti a nevyjde to...vsichni musi tedy dopredu vedet s cim pocitat,vi to i moje sestra,ktera premysli o tom stejnem,mit dite s cizincem v jeho zemi a vsichni jsme ji rekli,ze kdyby to nevyslo,ze to muze mit hodne narocne a nebude se moct treba ani vratit...zrejme ji trochu pomuze kdyby mela snatek v cesku a tam si jej nexha uznat a kazde porodi v cesku,i kdyz ani to neni stoprocentni...kamaradka ma za manzela Reka a dite taky byla rodit v cesku...
@marcicek84 dobře ale přesto všechno přece není důvod se takhle chovat... Tohle fakt nepochopím.. Nemůžu, nechci pomoct tak si aspoň kopnu..
@caverina je to jeji vlastni blbost,promin ale je...nejde ji pomoct a musi se vzchopit a pochopit,ze se musi zaridit na miste,sebelitost ji nepomuze...nehlede na to,ze to spis je nejaky dalsi trapny fake...nepomuze ji ani kdyz ji ostatni polituji,fakt ji neni moc jak pomoct...urcite ji nema jak pomoct kdokoli na MK,tudiz fake...
Tak když je to trapný fake tak proč na něho reagujes🤔a psycholog ti taky v zásadě nepomůže... Jen vyslechne a max. poradi...treba se jen potřebuje vykecat... Pro mě je fakt tvá reakce nepochopitelná...
@caverina mne netreba chapat 😜 co jsem chtela to jsem k tomuto tematu jiz rekla...
@marcicek84 a jak koukám tak nejen k tomuto tématu... Ještě že lidi mají problemy😁😉
@caverina evidentne nejsem sama,ze 😂
@marcicek84 ne to nejsi😉já ale narozdil od tebe nedělám ze sebe chytrou víc než jsem😂😁
@caverina ted se zrovna o to celkem pokousis 😂 ale na sobe to nikdo nevidi,ze 😜
@marcicek84 tak je rozdíl se o to pokoušet a reálně to delat😁
@caverina myslis???uz jsi me i predcila 😂😂😂
@marcicek84 tak to diky😉tebe totiž názorově předčit je totiž dost velký kumst a nic za co bych byla rada😉😂

Myslím, že v Anglii najdeš hodně krajanů, zkus se svěřit přátelům nebo nové najít, plus informovat rodinu v ČR, někdo by za tebou mohl dočasně přijet, případně tě finančně více podpořit, aby si si mohla najít paní co pohlídá když budeš potřebovat něco vyřídit, případně konzultovat právníka..