Vrátit se zpět do ČR. Prosím o rady, jak to udělat?

salinecka
30. led 2020

Dobry den,
Ziju v nemecku uz skoro 7 let s manzelem (oba jsme češi)
Pred 4 rokmi jsme sli od sebe a mame spolu 2 deti ktery zijou semnou po celou tu dobu u mojich rodicu. Manzel se vubec nestaral o deti ani neplatil vyzivne na deti to mi prispival stat a celkove zajem vubec nemel , nasel si novou zenu s 2 detmi ktery si prinesl sem do nemecka a tu zijou.
Ja se ted rozhodla vratit se zpet do CR s detmi a zadala jsem po manzelovi podpis ze souhlasem ale ten mi vyhrozuje ze kdyz odejdu tak me nahlasi na policii a udela mi peklo. Muzete mi prosim poradit co mam delat ? Kdyz se celou tu dobu nestaral a zajem nemel ? Ja uz jsem vse odhlasila a nevim ted kudy kam .. Muzu odject nebo se radsi zpet nahlasit ? Prosim o rady dekuji vam.

danask88
30. led 2020

@salinecka Tohle jsem taky zjišťovala když jsme se stěhovali. Je to bohužel tak, že ke stěhování do vzdálenosti více jak 50km potřebuješ souhlas otce dětí a to i v rámci ČR. Jinak je to bránění ve styku s dětmi a pokud by to otec řešil, je to důvod k přešetření svěření dětí do tvé pěče soudem. Aspoň tedy tak mi to bylo vysvětleno. Takže jsme si prostě našli jiný dům jen 11km od původního bydliště a otec se synem dál vídá 4x do roka 🙄

martaskaaa
30. led 2020

@danask88 Ale zas pokud je češka i děti a ty nemají (asi) německé občanství, tak ji nemůže bránit žít v ČR a nutit zůstat v Německu, kde ji nic nedrží, jen proto, že on se nechce vrátit a přitáhl si tam novou známost, ne?
To musí jít nějak řešit přeci, když on nemá zájem a jen schválně nedá souhlas...

vitezove
30. led 2020

Jak píše danask88 tak to je. A když muž nechce dát souhlas, musíš to dát k soudu aby tohle rozhodnul.

kaja2016
30. led 2020

@martaskaaa Bohuzel ne. Deti maji ze zakona pravo zit tam, kde jsou zvykle, maji trvale bydliste, lekare, tudiz tam, kde nyni. Pokud jeden z rodicu s presunem nesouhlasi, je problem. Totez i s blbou tydeni dovolenou do Alp - musis mit sebou dopis druheho rodice, ze s pobytem v zahranici souhlasi - jakoze ochrana deti proti unosu. V praxi podle me sikana maminek.
@salinecka Jedine se s nim zkus nejak dohodnout. Pokud ti nikdy neplatil alimenty ( je letity neplatic? Nema problem se soudy tedy? )a deti nevida ( nema o ne zajem) - muzes zkusit treba dohodu, ze za smazani dluzne castky ti umozni pobyt zpet? Staci pak cca pul rok v novem miste - skola, lekar s vedomim byvaleho ( musis to mit v v psane forme - sms, email, ze o tom vi a souhlasi s tim) a uz se nemusis bat, ze by to napadnul.