Svobodná máma - příjmení po otci jako podmínka
Ahoj holky, ráda bych se zeptala na Váš názor. NECHALI BYSTE DÍTĚTI PŘÍJMENÍ PO OTCI, AČKOLIV S NÍM NEŽIJETE A ŽÍT URČITĚ NEBUDETE, JEN PROTO, ŽE BY SI TO KLADL JAKO PODMÍNKU PRO OTCOVSTVÍ A TÍM PÁDEM I PLACENÍ ALIMENTŮ? Věc budeme teprve řešit, ale jsem si téměř jistá, že na tohle přijde. Od otce dítěte jsem odešla - těhotenství důvod nebyl. V poslední době spolu téměř nekomunikujeme (1 SMS za 1 měsíc). Je to klasický hrdý patriot Slovák, který má problém se smířit s tím, že jeho dítě se nejen nenarodí na SK, ale ani tam nebude žít a teď ho tedy zajímá jen a jen příjmení. Otázku otcovství budeme muset brzy řešit a ve mně se to pere. Polovina rodiny má ten názor, že příjmení mám nechat otcovo, když si to přeje - ať z dítěte má prý aspoň něco, nic jiného mu nemůžu nabídnout. Ovšem ta druhá polovina má za to, že příjmení nechat své - já budu ta, která bude vše zařizovat, která bude s dítětem žít, představa, že mě budou oslovovat jeho příjmením se mi taktéž nelíbí a hlavně mi přijde neskutečně povrchní, aby o tom, zda někdo bude otcem či nikoliv rozhodovalo příjmení. Na druhou stranu - nechci dítěti brát otce, vím jak je to pro něj důležité (1 dítě, je mu 36 - u syna byla podmínka i jeho křestní jméno bez jakékoliv jiné možnosti) a co si budeme povídat alimenty se hodí. Ale děsím se toho, že jednou bude dělat problémy, pokud se třeba vdám, s jakoukoliv změnou bude muset on souhlasit.
@bustedka příjmení nech určitě své 🙂 kamarádka to také tak má.... Nejde o příjmení, alimenty platit bude tak jako tak, teda pokud si o alimenty zažádáš 🙂
@blahova_andrea Dítě může být přihlášeno v několika školkách. Moje dcera také chodí do dvou skolek. U nás a když je třeba 14 dní u babičky, chodí do školky u tam. Tak po pravdě, oni se myslelo spíš sna komfort dítětem, což je logické a správně. Dítě nemůže za to, ze se rodiče rozvedli. Navíc má právo na oba rodiče a rodiče by se měli přizpůsobit, ne dítě.
@ilonne fakt to v praxi lze? mě to přijde jako totální kravina. vždyť takto to dítě blokuje několik míst ve školkách a není pak místo na jiné dítě, které tam opravdu chce a potřebuje chodit denně. tolik dětí se nedostane ani do jedné školky a jiné je psáno klidně ve třech? když dám dítě na čas k babičce, tak ho prostě ve školce omluvím a věnovat se mu bude babička. já nevím o žádné školce, která by toto tolerovala. u nás se uvádí kam všude dítě hlásíš a pak si taky včas musíš vybrat jednu (pokud ho přijali na víc) a na těch ostatních uvolnit místo. nevím jestli teda třeba mají výjimku děti rozvedených rodičů se střídavkou, že na základě soudního rozhodnutí ta školka povolí jinak. my se třeba budeme v létě stěhovat, ale k zápisu do nové školky jdeme teď na jaře a už teď jsme si museli změnit bydliště, aby nám tam syna vzali. a to mění jednu školku za jinou a kvůli stěhování. a to se jedná právě o školku v místě bydliště prarodičů. to je tam u vás víc místa ve školkách než hlášených dětí? 😨 😕
@blahova_andrea tak třeba u nás výjimečně po x letech místo je. Visí nám na školce info, že jsou volná místa.
A ano, rodiče se soudně schválenou střídavkou mají některé věci jinak. Např.si mohou uplatňovat bonus na děti (napůl nebo po dohodě), je na ně myšleno.
@blahova_andrea Odpověď v IP, nechci to tu spamovat.
@janiska_z my máme tatínka cizince a mohla jsem já, ale s jeho občankou pro cizince.
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale můj názor je jasný - panáček se starat nebude, ale bude si klást podmínky ohledně příjmení? Nakašlat. Ve vaší situaci bych určitě dítěti nechala příjmení své.
Dítěti bych v žádném případě nedala příjmení otce,když bych byla svobodou matkou.Ale zase nesouhlasím s názorem,že bych otce do rodného listu neuvedla,nevidím důvod,proč by mělo být vše na matce,a otec by se vykroutil,nehledě na to že pokud by se otec s matkou soudil o otcovství,a soyd by vyhrál,tak by matka musela zaplatit otci výdaje spojené s testem otcovství.
Pokud před narozením dítětte nezajdete na matriku a souhlasně neprohlásíte,kdo je otcecm dítěte, bude mít dítě automaticky v porodnici přijímení po otci a v rodném listě otec figurovat nebude. Poté ze otcovství do rodného listu samozřejmě dopsat buď soudně nebo dohodou opět na matrice.
@reinne čo je to za hlúposť. V RL nebude, ale meno po otcovi dostane? To sa mi nezdá.
nechapu proč by mělo mit jeho přijmeni copak je normalni aby ty jsi vodila do školky a další a další situace s jiným přijmením když on s vama ani nežije ani nahodou a neí to vubec na něm zda bude platit nebo ne to rozhodne soud ne on
Nečetla jsem diskusi... Ale osobně v této situaci bych rozhodně trvala na přijmení po matce a s otcem se o otcovství klidně soudila. Není to tak jednoduché jak si myslí - že nepodepíše papír a bude mít klid. Naopak, pokud ho dáš k soudu, vyjde ho to ještě mnohem dráž, bude muset platit testy, soudy, právníka... Já bych se nedala... Hlavně co z toho to dítě bude mít? Bude se jmenovat totálně jinak než celej zbytek jeho rodiny, otec bůhví kde na slovensku a bez zájmu a ono se bude cítit odstrčené a ne součástí rodiny... Když si pak najdeš jiného partnera, budete mít děti a budete se jmenovat všichni stejně - až na to první po otci - tak to pro něj bude velká rána bude z toho mít dost velký osobní problémy... Mám vlastní zkušenost z blízkého okolí a dobré to teda není...
@anetka1701 Mám přesně s tímhle osobní zkušenost (jmenovala jsem se z podobného důvodu jinak než zbytek rodiny) a plně s vámi souhlasím. Neříkám, že to je nějaká životní tragédie, pokud rodina funguje jinak skvěle, pak na nějakém jméně zase tolik nezáleží, ale...vysvětlujte to dětem a puberťákům...V zájmu toho dítka bych se ze všech sil snažila prosadit vaše příjmení.
@myjusiatko Podle mě je to určitě překlep a mělo tam být po matce... 😉
Dobrý den, nedočítala jsem všechny příspěvky, ale pokud se mohu vyjádřit k otázce.. Známá měla tři (!) děti a každé s jiným otcem a prohlásila, že pokud mu nestála za to, aby si jé vzal, tak že se i dítě ponese její jméno 🙂 a vzhledem k tomu, že měli hezké vztahy (s partnerem spolu vždy nějakou dobu žili) tak chlapcům dala po otci křestní jména 😀
Já teda nevím ale pokud bych už věděla, že s otcem nenarozeného dítěte nebudu žít, určitě bych mu nedávala příjmení po něm. Já sama nejsem vdaná, myslela jsem si že když dám dítěti příjmení po něm, že si mě třeba časem vezme, nestalo se a tak při druhém jsem se rozhodla, že mu nechám příjmení po mě. Nechci aby se oni jmenovali jinak byli rodina a já se jmenovala jinak, to teda ne navíc všude kam vlezu mě oslovují příjmením jeho protože se tak jmenuje první dítě. Kdybych se měla rozhodovat znova tak i prvnímu dítěti bych dala jméno po sobě, pokud by o mě stál, vzal by si mě a když ne, nevidím důvod aby se dítě mělo jmenovat po otci, když ho vlastně hlavně vychovávám a starám se o něj já. A pokud tobě jde o alimenty, a on se tomu brání jen s podmínkou že se bude jmenovat po něm - na to bych nepřistoupila, vždycky můžeš o určení otcovství požádat soudně a dítě bude mít příjmení po Tobě a alimenty ti platit musí, pokud je to dítě jeho.
@reinne tak to určitě ne, pokud nepůjdou na matriku ohledně otcovství, dítě se bude jmenovat automaticky po matce - sama to tak mám.
Ahoj,
já se svým přítelem žiji a syn se jmenuje mým příjmením. Mám ještě dcerku z předchozìho manželství a chtěla jsem, aby se děti jmenovaly stejně. Teď čekám třetí a bude to stejně. Přijde mi to přirozené, když nejsme manželé.
já jsem byla kdysi svobodná máma a když bylo jasné, že "otec" nechce a nemá zájem, tak bylo rozhodnuto. Dcera dostala mé příjmení a jeho konsternovalo, že o jeho alimenty nikdo nestál 😉 Kdyby se mě pokusil takhle prasácky vydírat, asi bych radši obětovala pár peněz a nechala mu vymalovat ksicht 😉 Tohle jsou takový ubožáci, až to nemá obdoby. Bych se styděla, kdyby mé dítě nosilo příjmení takového zmetka!
V tomto případě bych nedala ani náhodou. A pokud tvrdí, že bude na dítě přispívat jen pokud bude mít jeho příjmení, tak je to pro mě sobecký idiot a ani bych nad jeho příjmením neuvažovala. Navíc pokud má "škraloup" tak kdoví jak bude platit..
Já dala jméno po otci, ale my spolu chtěli žít. Kdybych byla ve tvé kůži, tak bych mu nechala svoje. Příjmení nemá co dělat s placením alimentů!
Já osobně bych se rozhodně nenechala dotlačit k rozhodnutí dát příjmení otce dítěte, vadilo by mi, že se dítě jmenuje jinak než já. A otec si nemá co diktovat podmínky placení alimentů, pokud je otec, tak platit bude muset.
@bustedka také bych příjmení dala tvé a ne jeho,pokud spolu nejste a nemáte extra dobre vztahy proč ho dávat?Alimenty bude muset platit tak jako tak to na příjmení nestojí 🙂 A přesně jak píšeš najdeš si partnera a každý bude mít jiné příjmení? A přesně jak píše maminka nad bude platit nejen na prcka ale i na tebe jen pro info 🙂

@ilonne já právě nevím jak to přesně je, protože neznám z okolí nikoho, koho by se to týkalo, ale tato varianta mi přišla i logická a správná. zase co jsem naposledy zaznamenala, tak není možné mít dítě nahlášené ve dvou různých školkách či školách, tak to vím asi zase staré informace, protože jinak by nebylo možné bydlet od sebe 300km. varianta s tím, že dítě bude v jednom bytě a střídat se budou rodiče mi přijde jako naprostá hovadina 😅 jako to mají ty lidi mít na placení tří bytů? 😨 to zas vymýšlel někdo hodně inteligentní, který nemá ponětí o příjmech a výdajích běžného smrtelníka, ne? 🙄