Těžká volba dítěte bez otce
Maminky, je tu z vás některá, která se rozhodla pod tlakem biologických hodin, resp. orloje, pořídit si prvoplánově dítě sama? (Oslovit kamaráda či milence s vědomím, že veškerá péče bude jen a jen na vás?) Jak to zvládáte, s čím nejvíce bojujete, jak staré je vaše dítko, našly jste již nového partnera (jak přijal vaše dítě)?
ě
@78marcela já bych se druhého dítěte ani tak nebála finančně, to bys asi podle tvých příjmů zvládla, ale moc si to nedovedu představit fyzicky a časově. Záleželo by na odstupu dětí od sebe, mám teď 3 měsíční miminko a k tomu vzdorujícího 2,5 leťáka a je to hustý i s obětavým tatínkem. A představ si veškeré to zařizování, úřady, doktory, nákupy.... Asi by to šlo, kdyby byly děti víc od sebe, min. 3 roky, ale spíš víc.
A co bude za 10-12 let neřeš, stejně bude vše jinak, než si teď představuješ. 🙂
@78marcela jo teď jsem koukala, že už máš svůj věk. 🙂 Já jsem ještě o něco starší a taky jsem se snažila o druhé co nejdřív. No, pak jedině, pokud máš velkou podporu rodiny. Ale na druhou stranu, pokud po druhém tak toužíš, tak to prostě zvládneš, budeš muset, i když to asi bude první rok, dva hodně těžké.
@78marcela Jsi odvážná, Marcelo. Já už bych do druhého dítěte nešla, za prve proto, že fyz. už se na to necítím, za 2 roky zvedání malé mám těžce záda v řiti a za další, i kdybych měla s kym (a to momentalne nemam), představa, že to nedopadne a zustanu sama se dvěma dětmi me děsí.
Myslim, ze financne to zvladnes dobre, pokud nebudes platit hypoteku, budes bydlet blizko skoly, takze ani nebudes potrebovat auto ... Spis bych se bala toho, ze mi ty prijmy vypadnou ... Mas nekoho na hlidani, na pomoc< Kdybys byla casteji na ocr nebo byla sama nemocna, bylo by to uz horsi. Rozhodlovala bych se hodne podle sveho zdravotniho stavu a take bych se bala toho, ze spoluprace s tim druhym otcem uz vubec nemusi byt tak dobra jako s tim prvnim. Holek s dvema detmi znam nekolik, samozivitelek, a financni problemy nema zadna, ale bez babicek by to vubec nezvladaly nemluve o tom, ze maji opravdu jazyk na veste a jsou hodne vycerpane.
@papalinka
@ilonne
@budilinka nooo, ty zada...a to ma mala jen sedm kilo...ale uz obcas lezu rano z postele jak stoleta..
Nevim, jestli vic odvazna nebo blba...
Kdyz me prijde desny, ze by byla mala sama..ja mam segru a to detstvi bylo fajn, mela jsem si s kym hrat...a kdyz jsem byla nemocna a ona ve skole, tak jsem furt chodila za mamkou, at si jde se mnou hrat...a predstava, ze mala bude jenom sama, tak je to desny..
Asi jo, prvni dva roky to bude asi zahul...ale pak si rikam, ze budou si spolu hrat a ja budu mit vic klidu 😉
@lenka5731 mamka pujde do duchodu, slibila mi pomahat, na vnoucata se jen trese a podporuje me v tom, mit dve deti. Zbytek rodiny urcite ne, moje mamka jo. Takze ocr bych si nebrala nejak casto, asi jen v nezbytne nutnych pripadech, ale s beznou virozou muze byt doma mamka.
Navic, jak jsem psala, ucim na zakladce a muzu byt doma v jednu nejpozdeji..
@78marcela Marcelko, já ti to moc přeju. Prošla sis dlouho cestou, abys měla Alču a pokud pro ni chceš sourozence, jdi do toho. Jasný, bude to těžký (doslova), ale rozhodně se to dá zvládnout. A pokud tě uspokojí pocit, že mají tvé děti sourozence, pak všechny strasti přehlídneš. (Taky prožívám těhotenství ve 36 letech jinak, než před 3 lety a jistě by to za další 3 roky bylo ještě horší, ale přesně ta představa, že nechci jedináčka, že chci pro syna sourozence, aby tu byli v budoucnu pro sebe, mě hnala a pořád žene dopředu.)
@78marcela Marcelo pokud to dítě skutečně chceš a mateřství tě tak moc naplňuje, tak hlavně nečekej na legislativní změnu, protože víme jak pracují naši zákonodárci a jestli se o tom teprve začalo uvažovat, tak změna nastane tak za 10 let. Já už takhle 10 let čekám na porodní domy, protože jsem nikdy nechtěla rodit v porodnici a nedočkala jsem se ani do mého porodu v tak pozdním věku 🙂, naopak situace v této oblasti se značně zhoršila. Prostě popros nějakého kamaráda a udělej to tak, jak jsem popsala já, že to jde. Pokud to má klapnout, tak se celý vesmír spojí a půjde i nemožné, tomu věř. Mě dokonce nabízely kamarádky i že by mi do IVF centra na podepsání papírů (je to fakt jen formalita, která k ničemu nezavazuje) půjčily své manžely, takové mám kolem sebe báječné ženy 🙂 Tak rozhoď sítě.....a řešení se jistě najde....a většinou bude tam, kde bys ho nejmíň čekala 🙂
@78marcela ohledně tří dětí jsme to po finanční stránce ještě moc nepocítili. Ale to příjde. Ale současně si myslím, že dopředu nejde nic vědět ani vidět, prostě až to příjde, tak to bude a má se to řešit.
Podle mě budeš mít zhruba stejné náklady na život, jako máš teď, plus školkovné a stravné, což je zhruba ta 1000,- Kč. To co utratíš teď za plínky, utratíš za něco jiného potom. Prostě to bude zhruba stejné. Co se změní, bude tvoje a dcery potřeba oblečení a bot. Ale to se dá pořešit taky rozumně, klidně i v bazarech (já osobně chodím na bazárky do mateřských center a super kvalita i cena). Máš kousek Rakousko - bývají tam slevy a akce úplně jiné než u nás. Možná se vyplatí i běžný nákup tam, kvalita bývá jinde a ceny menší. Zkusila bych zjistit, jestli někdo z okolí tam nejezdí na nákupy pravidelně a přidala jim svůj seznam, nabo čas od času jela s nimi. Naši kamarádi z K.Varů jezdí do Německa na výprodeje oblečení a bot a super...
Jsi schopná teď ušetřit ze stávajícího příjmu? Zvládla by jsi už i teď platit věci pro malou 2x? Pokud nejedeš nadoraz, tak by to mělo být v pohodě. Tvůj předpokládaný příjem je docela dobrý pro 2-3 lidi, máš zahrádku, slepice, možnost levného pořízení masa.
Jediné co je fakt na budku, je fyzická stránka věci. Budeš ty nemocná, není nikdo jiný, aby se postaral. Budou děti nemocné, opět husté. Nemocné musíš tahat s sebou, kvůli tomu zdravému, které půjde třeba do školy, nebo školky. Ale tohle řeší spousta mamin, které nemají hlídání a chlapa do večera v práci. Někdy to řeší nějakou hodnou sousedkou, někdy mají prostě třeba na vyzvedávání a vodění do školky nebo kroužky placené lidi.
Osobně by mi nejvíc chybělo to, že po nějakém šíleném dni, kdy čekám na tatínka jako na smilování boží, abych mu děti předala a sama abych mohla trochu vypnout a nabrat duševní rovnováhu a odreagovat se, nikdo nepříjde a nepřevezme děti. Teď ti to asi nepříjde, tvoje malá je zlatíčko a krásné miminečko, ale jak děti rostou, tak občas jsou šílení, nic na ně neplatí, neposlouchají, křičí, lítají, rozbíjejí, vylévají, nespí, patlou, škrábou atd. a člověk má jen jedny ruce, nohy a hlavně nervy. Protože pokud je dítě jedno, jde to. Máš čas se věnovat, můžete tvořit spolu. Ale jak je jich smečka (2 a více a v různém věku) tak už to nejde a oni pak organizovaně škodí. U nás je to tak, že nejstarší chce něco tvořit, prostřední taky, ale moc jí to ještě nejde a nejmladší chodí s všechno jim krade, bere, rozlévá, chce si sednout na jejich židle, snaží se lézt na stůl, všechno jim shazuje ze stolu a nedá se ničím odlákat. Mladší brečí, že jí to nejde, že potřebuje pomoct a nejstarší, že jí to to prťavka všechno zničila a že jí bere pomůcky a je to fakt záživné. Někdy je to lepší, někdy horší, ale pokud jsem na ně sama scénář se většinou opakuje...
@78marcela ale děti jsou určitě radost a pokud druhé opravdu chceš, jdi do toho. Zkus se poohlédnout v okolí, jestli by to nešlo i nějakou klasičtější metodou, než anonymním dárcem, bylo by to i pro to případné dítko lepší. Rozhodně tě nijak neodsuzuji, ale já být tím dítětem, tak bych chtěla vědět, kdo je můj otec...
@evulina77 s temi nakupy je to pravda, Rakousko je v tomto nekde jinde. Ja tam tri roky pracovala, naucila jsem se nakupovat u nich. Neco je drazsi, maso a pecivo, neco levnejsi, ale kvalita uplne nekde jinde. Jezdime tam nakupovat i obleceni, nedavno jsem nakoupila ve vyprodejich bodycka v C&A pro malou za dve eura kus, za pet euro zimni bundy, tak jsem vzala na dve dalsi zimy😀 😀
Byly desne krasny😉 😉
I pro sebe jsem tam koupila za dvacet euro bundu, u nas stala pres dva tisice.. Nekdy se fakt povede..kosmetika v bipa dnech...
A jinak ma taky dost obleceni bazaroveho, z pepca, z lidlu, za par kacek..v tomhle nejsem narocna...kompletni vybavu pro malou vcetne dvou postylek, kocarkove trojkombinace, komody a zasoby plen na trimesice jsem poridila za cca 15000.
Jako teda potom, az se narodila a ja si uvedomila, ze mam fakt dite, ze to neni jenom sen, ale ze tu konecne po sedmi letech a sesti ivf pokusech opravdu je, tak potom to teda litalo, mela jsem pocit, ze ji musim doprat to nejlepsi a ze kazdy pekny kousek obleceni, co vidim, musi mit...😀 😀
No, uz me to preslo, nastesti😀 😀 ale ted ma hader, ze dva roky nemusim nic kupovat a jeste bych mohla rozdavat😀
Ale teda nic neusetrim. Ted ne. Mam nejakou rezervu, ale tu mam jeste kdyz jsem pracovala. Ted neusetrim nic. Dvakrat bych to ale platit zvladla, jak jsem psala, obleceni ma mala spousty, predpokladam, ze druhe dite bude moct podedit, nema jenom ruzove, ma velikou zasobu plen i jidla...a to kupuju sklenicky, zatim nevarim..pocitala jsem s tim, ze neusetrim nic, dokonce ze na rezervu sahnu, ale zatim jsem to udelat nemusela,

@ilonne jsem ucitelka na prvnim stupni, pracovni doba konci v jednu...a predpokladam, ze krouzky budou mit ve skole, nebo alespon u nas to tak funguje a jsou zadarmo.