Strava při kojení: Jaké potraviny vynechat a co jíst?
Prosim o radu. Mam plne kojeneho mesicniho chlapecka a zjistila jsem, ze reaguje na to, co jim a to placem a ukrutnymi bolestmi bricha. Po kojeni si sice odrihne, ale ve chvili co usne, tak se krouti jak zizala, narika a proste celkove ma neklidne spani. ☹️
Uz jsem vyradila ze sveho jidelnicku vsechno pecivo, mlecne vyrobky a nektere druhy zeleniny (zeli apod.). A ted ta otazka - co tedy mam jist? 😁 Zatim prezivam na bramborach, ryzi a jablkach. Ale to se neda, kde mam brat energii a ziviny? Jak jste to delaly vy?
Vyřadila jsem taky úplně všechno, kde byl mohl být byť jen jediný gram čehokoliv nadýmavého a stejně brečel kvůli bříšku. Přešlo to až časem. Nepomohlo vůbec nic. A že jsme toho zkusili.
Malou trapili brisko az do prikrmu, sestinedeli nejhur. Kdybych byla jen na ryzi, trapilo by ji taky. Vyradila jsem jen to, co to zhorsovalo uplne nejvic. U mne to bylo mliko a smetana (jenom toto, zakysane vyrobky a syry v omezenem mnozstvi s tim nehybaly, tak mutes zkusit, jak to vypada po mleko vs po jogurtu), cerstve pecivo, cibule, zeli, cerstva paprika.
Já přežívala na mléčných výrobcích, ty nevadily. Jo a nejvíc vadil fenyklový čaj - prý cca 1/3 dětí extrémně vadí a zbylým 2/3 pomůže. Ještě může vadit mrkev, čerstvá jablka mimochodem taky dost nadýmají, ponejvíce slupka z nich. Tak zkus vyloučit jablka nebo tedy jen vařená bez slupky - a třeba zařadit některé druhy mléčných výrobků.
Držím pěsti, jakmile dítě začne lézt, tak se to pak spraví. U nás fakt zázračně - pojednou jsem mohla jíst opravdu cokoli a bylo to jedno. Ještě konec srpna hrůza a v listopadu najednou vše.
Jo, já přežívala na hořké čokoládě, ale to teda taky není úplně ono 😀.
Muzes jist cokoli, co nenadyma. Hlavne moc potravin nevyrazuj, jinak si na ne maly neudela potrebnou toleranci. Ani to mleko by se nemelo moc dlouho. Alespon v prepecene forme ho zkus. Nejvetsi alergeny, jsou mleko (hovezi), vejce (kureci), soja a korenova zelenina. Ty muzou delat zle, ale jestli nema vyrazky, hlen v plence nebo moc neublinkava, pak by to vadit nemelo. Misto mleka muzes pouzit mandlove, ryzove nebo ovesne. Stejne tak jogurty a smetanu. K snidani treba kase z nich. Jinak jablka treba muzou v brisku udelat taky zle, nejlepe je jist oloupana nebo kratce povarena.
Hele a nedavas mu vigantol? V mem okoli bylo par mimin, ktere mely silene koliky a zazracne pomohlo vysadit vigantol a misto nej davat Terezii nebo Jamieson. Za zkoušku nic nedas.
Jinak ja jedla uplne vse krom syroveho masa. Nechtela jsem deti rozmazlit a proste jsem si od zacatku daval uplne vse a v pohode. Ale ani jeden z nich nedostaval vigantol, rovnou jsem davala Terezii.
Je to blbý, ale opravdu to přejde. Sama jsem si říkala, že to nemá konce. Ale i tak, když nic nepomáhalo, tak pořád bylo dobrý držet to, protože jak jsem snědla cokoliv trošku jiného, bylo to ještě horší
@merope Fenyklovy caj prave nedavam, ani svuj kojici uz nepiju. 😁 S temi jablky me to nenapadlo, dam si na to pozor.
@mamikry Sakra, i kureci? Tak to uz budu vazne jen o vode 😂 On prave vylozene vyrazku nema, jen v obliceji, ale myslim, ze to je novorozenecke akne. Ublinkava fakt hodne. Vlastne po kazdem kojeni, nekdy i dloouho po nem. A pak rve, protoze ho boli bricho a z toho taky nekdy zvraci. Mandlove mleko jsem pila, ale rekla jsem si, ze to jsou orechy, tak piju ryzove a asi dobre.
@martiniquest Vigantol nedavam, od narozeni davam Terezii. To jsem se poucila od starsi dcery, ta na to taky trpela, ale ne tolik prave.
@aselluska Ja vim no. Jeden den jsem si dala kus babovky a byla z toho urvana noc, sileny 😂
Aha, a hlen v plence má? U nás to totiž začalo úplně stejně. Hodně blinkal, měl akné a v noci se pořád kroutil a pokakával. Pak se přidala vyrážka, tak jsem to začala řešit. Když se to nezlepšilo po vysazení mléka, dala jsem i vejce, a nakonec skončila hladová jenom na třech potravinách. Ze zoufalství jsem začala hledat na internetu a dostala jsem se až k paní Zíkové, která se zabývá vyrážkou u dětí. Tam jsem se dozvěděla, že malý je tzv. střevně citlivé dítě, což znamená, že se mu zažívání vyvíjí pomaleji, a že je blbost jídlo vyřazovat a čekat na zlepšení, ale je důležité ho postupně nasazovat, aby si na něj malý udělat potřebnou toleranci. Takže jsem dva týdny držela dietu o nealergizujících potravinách a pak postupně začala zařazovat skupiny alergenů. Kupodivu prošlo vše, o čem jsem si myslela, že neprochází. Dokonce i ta vajíčka. Základem tohohle přístupu je nevyřazovat potraviny na příliš dlouho, brát Hylak Forte a denně sníst cca 50 - 300 g zelené zeleniny, která pomáhá trávit sacharidy. Pokud vynecháš i masa, tak můžeš krůtí, králičí a vepřové, tak hlady neumřeš 🙂

V Dmku vitaminy na vlasy, kůži, nehty. Stojí to cca 100.- měsíc. Po porodu jsem měla téměř nulovou potřebu jist a to při kojeni fakt nechces. Jen hroznou žízeň.