Časté kojení v 18ti měsících nehledě na příkrmy. Nekojí se dcera hodně?

Zodpovězené
15. led 2019

Dobrý den,

mám 18ti měsíční holčičku. Přes den jí 5 příkrmů (snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře) a mezi tím ještě něco malého (křupky, kousne do zeleniny, apod.). Jí klasické porce a i přesto se mezitím x-krát kojí. V noci se budí snad co hodinu už od narození, nakojí se a spí (máme ji v posteli). Je normální kojit se tak často i když normálně jí příkrmy a pije vodu? Není to jen dudání, to poznám. Není tlustá, naopak je na svůj věk menší. Myslela jsem, že v tomhle věku už se přes den bude kojit minimálně, ale mám pocit, že frekvence kojení se vůbec nesnížila. Popravdě už je to dost vysilující, když nemůžu ani na půl dne od malé.

Přestat s kojením nechci, tak hledám nějaké vysvětlení, radu. Bojím se ji nechat na hlídání babičce na déle než 3hodiny, kvůli kojení.

Dobrý den.

Tak jak píši v dalších odpovědích, je to tak v pořádku. Maminka míní, miminko či batole mění. Dceři to takto vyhovuje. To však neznamená, že se nemůžete ani na půl den vzdálit, strach není v tomto věku na místě. Děti s tím většinou nemají problém, spíš je strach na straně maminek. Ale dítě to vnímá tak, že maminka tu není, takže se nekojím, až přijde, zase se nakojím. Postupně při dlouhodobém kojení můžete dokonce na pár dní odjet a po návratu se dítě bude opět kojit. Uspávat může tatínek a vy můžete na večeři s přítelkyněmi. Vaše dcera to zvládne. Ano, možná to pro ni bude mírná frustrace, možná bude trochu pláče, ale tatínek nebo babička to jistě zvládnou. I přes den můžete postupně zkoušet nastavovat pravidlo - kojení navrhneš a já ho musím schválit. Některé maminky mají pravidlo - kojíme se jen doma, nebo kojíme jen v soukromí. Dítě se tak učí respektu k Vašemu přání a požadavku.

Drlžím palce, ať se Vám podaří nastavit takový režim, jaký bude vyhovovat Vám i dceři.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová