Co doporučujte dělat, když ztrácím mateřské mléko?

Zodpovězené
22. bře 2019

Dobrý den,

dcerka bude mít 4 měsíce. Jako dvouměsíční musela být odstavena a krmena z láhve. Jakmile bylo možné kojit, tak jsem kojila. Dcerce se přestalo chtít sát a zároveň i mlíčka bylo málo. Začala jsem užívat Benedikt i Pískavici, potom Moringu.

Začala jsem dokrmovat přes cévku a zcela jsem vysadila láhev i dudlík. Dcerku přikládám tak často, jak se dá. Je naučená i během dne usnout jen na prsu nebo v kočárku.

V noci spí na mně, aby se mohla kdykoli přisát. Prospí celou noc, ale nic se nezměnilo. Přisátí máme podle laktační v pořádku, tak jsem začala po kojení odsávat, brát Ricinius 5ch, ale stále jsme na stejném. O litrech čajů, nealko černém pivu, melt anebo Matyšáku ani nemluvím.

Malá se pěkně přisaje, snaží se táhnout. Někdy se během 5 minut spustí mlíčko, někdy vůbec. Saje tak 2 minutky, pak se jakoby zase stopne.

Předtím mi takto teklo mlíčko stále během celého kojení kdykoliv během dne. V noci odsajeme sotva 30 ml, před týdnem to bylo i 200 ml. Chtěla jsem začít za pár dní s příkrmem, ale asi do té doby o své mléko přijdu úplně.

Co mi doporučujete?

Děkuji
PS: denně dokrmuji min. 200ml UM

Dobrý den,

dle Vašeho popisu děláte vše správně. Nepoužíváte láhev ani dudlík, dokrmujete cévkou, kojíte na požádání. Mám trochu dojem, že až moc tlačíte na pilu. Trochu zvolněte a zkuste si kojení užívat - tu blízkost, intimitu, pomazlení. Zkuste kojit v tzv. savčí poloze (www.prirozenekojeni.net). Miminko se v ní kojí samo, když nechce, odpojí se, může střídat prsa. Věřte dcerce, že se nakojí. Když má přístup ke zdroji, hlady neumře. Pokud bude hladová, dokrmte cévkou, ale pozor, děti si na ní rády zvykají a předpokládám, že i Vaše dcera pozná, že s cévkou to teče snáz a lépe. Pokud by se stále nedařilo, můžete od ukončeného 4. měsíce začít s příkrmem, pak bych vynechala dokrm cévkou, kalorie doplní příkrm.

Odsávání, ani bylinky nepovažuji za nutné, nic nezkazí, ale nečekejte zázraky. Kojení je v hlavě.

Přeji, ať se Vám podaří najít s miminkem svou vlastní cestu.


Přeji Vám krásný den.
Radka Jakubová