icon

Fanatismus okolo kojení a dlouhodobé deprese

arwen_arina
6. únor 2017

Píšu sem příspěvek, protože už nevím,jak dál. Rodila jsem v říjnu plánovaným císařem a kojení jsem neřešila, taky jsem o tom nic nevěděla (nemám v rodině maminku ani jinou ženu, kamarádky jsou všechny už před důchodem nebo v důchodu). Dcerku mi asi osm hodin po porodu (v celkové anestezii) přinesli a hned nutili do přisání, nešlo to kvůli špatnému tvaru bradavek. Tak mi táta a manžel přivezli kloboučky. Bylo to ještě horší,malá řvala,já celá bolavá po operaci,do toho hormony. I teď zpětně se celá otřesu:((. Nejhorší bylo jít žebrat o příkrm, ty sestry fanatici pořád ať kojím...dopadlo to tak,že malá nepřibírala,dostala žloutenku a já celé dny probrečela a každý den prosila manžela, ať nás odveze domů,dokonce to došlo tak daleko,že jsem v porodnici uvažovala o sebevraždě:( O tom,že vztahu s dcerkou to mučení každé dvě hodiny nepřidalo,ani nemluvím. Když nás pustili (ukecala jsem jednu hodnější sestru,aby jí před kontrolou nalila sunarem), doma jsem.okamžitě nasadila UM, přestala kojit,ale bohužel pravé prso mi ty expertky rozkojily,takže jsem dostala zánět. S holkou se to srovnalo,po UM je spokojená a úžasně hodná, ale bohužel mně zůstaly deprese,nemůžu se z nich dostat, skončila jsem na AD a výsledek je,že už nechci další děti kvůli tomu fanatismu okolo kojení. Proto se ptám,proč se sakra v 21.století žena nemůže svobodně rozhodnout,jestli chce nebo nechce kojit? Klidně,ráda bych si do porodnice to UM koupila, jestli jde náklady...ale proč proboha tohle? Málem mě to stálo život (a to jsem před porodem nebyla ani trochu labilní,prostě jsem do toho martyria s kojenim byla normální veselá ženská). Dostávám se z toho pomalu,ty deprese tam pořád jsou,dokonce tak,že mě občas nutí si přihnout ze sklenky víc,než bych měla,noční můry jsou na denním pořádku. Prosím všechny,které mají podobnou zkušenost,aby mi napsaly,že v tom nejsem sama,jinak už nevím:(

Strana
z7
panickatlamicka
6. únor 2017

@astyna vazne? Ja zas ctu:kojofanaticky, kojofasounska liga, dojny kravy. Napsat mi nekdo ,,nebud lina namichat sunar", je mi hej. Pokud sis prosla nepochopenim a urazkami , tak je mi to lito. Ono to stacilo pri svetovym tydnu kojeni.

panickatlamicka
6. únor 2017

@astyna ono podle me vlastne ani nejde ,,zmerit", kdo je vic pranyrovan. Kazdy veri tomu, ze jemu je ublizovano vic. 🙂

karlajasmine
6. únor 2017

Kojeni vs nekojeni vystihuje toto video

https://www.youtube.com/watch?v=l4LSfZasYP4

A bohužel faktem je, že ať je v našich porodnicich fajn věcí dodat, psychická podpora po porodu chybí. Ale ne vinou sester, vinou systému.

astyna
6. únor 2017

@karlajasmine

stoprocentně!!

karlajasmine
6. únor 2017

Fajn věcí dost ne dodat 🙂

petrasipkova1
6. únor 2017

Ja treba taky nic odsavackou na zacatku neodsala,to se stava a neznamena to malo mleka, sani miminka stimuluje laktaci uplne jinak. Takze dle tebe by se melo informovat o vyhodach um ?? 🙂 zatim jsi napsala jen vyhody a zjednoduseni pro matku, ale co dite ? Prece mi po 2 dnech nemuzou rict v porodnici, nejde vam kojit, ok, tak dame um, sorry, ale to by to vypadalo. Nektere cesty jsou trnite a vzdy mas na vyber, nikdo te urcite nedrzel nasilim, pokud daji miminku brzy po porodu um muzou zkazit laktaci,miminko nebude chtit sat, bude napapane spat, to bych teda ja osobne nebyla rada.

prostejina
6. únor 2017

@arwen_arina to je věc názoru... Vis, mas pravdu s tím, ze když to nejde, tak to nejde. Jenže ono se to musí zkusit a to bez tech 3 dnu "pekla", než se to rozjede, nejde. Podívej, už to neres. Prostě ti kojit nejde, nic se neděje, nekoji plno zen. Nikdo ti za to hlavu neutrhne, já si ani nevsimla, ze by se tu do tebe někdo kvůli tomu navazel. Spis ti všichni radi psychologa, aby ses dala dokupy, prostě sis nejspíš celou situaci vzala az moc k srdci, byla jsi posilnena hormonama, to je přece taky normální.. Já celou dobu v porodnici probrecela, mela jsem pocit, ze mi chce každej ublížit, ze me můj chlap nemiluje, ze si nezaslouzim mít miminko..hormony prostě. Ale nemůžeš kojicim vycitat, ze kojí.. Kojení je prostě běžná věc, proto jsme tak byly vytvoreny (nebo jsme vznikly, to si tam kazdej může dosadit co chce, v co věří). Kojení není in, neprovozují ho ani biomatky (teda provozují, ale provozujeme ho i my, normální). Prostě davej svymu dítěti umělý mliko, delas pro něj maximum, chceš to nejlepší. A neres kojení. Akorát si chmuris duši hloupostma 🙂

marfushenka
6. únor 2017

@arwen_arina Ty vidis, ze to um ma výhody pro tebe. Pro to miminko je ale výhodnější to Mleko mateřské. Samozrejme, ze kdyz to nejde tak je super, ze je tu alternativa, ale je to brat až jako druhou moznost, protoze mateřské Mleko je svým složením mnohem lepsi. Příště pokud nechceš kojit tak to proste rekni a trvej si na tom. Kamaradka kojit nechtela, hned po porodu to oznámila a nikdo to neřešil.

barumat
6. únor 2017

Mám opačnou zkušenost. Dcera se narodila o něco dřív, ne o moc, ale byla spavá, nechtěla sát ani polykat. Sestry byly k nezaplacení. Zkoušely všechno možné k rozjetí laktace a nastartování sání, radily, ale byly vstřícné, nenutily. Nabídly dokrm UM, pomáhaly mi malou nakrmit stříkačkou a sondou (byla drobná, nemohla si tedy dovolit ztratit moc na váze). Dodnes vzpomínám, jak mi jedna z nich řekla "A to se všude kváká, jak každá žena může kojit, to miluju, takový žvásty. Prostě někdy to nejde, no.". Na všechno se mě ptaly, jestli můžou malé dát lahvičku, nebo chci krmit jen stříkačkou přes prst, jestli jsem zkoušela kojit přes klobouček nebo savičku, samy mi UM nosily, ale taky nenutily. Z každého úspěchu se radovaly jako by dcera byla částečně i jejich. Hrozně záleží na kolektivu. Já měla kolikrát i cuky jít malou do porodnice ukázat, jak se nám krásně rozpapala 😀 Jinak já kojila dva měsíce s dokrmem (dcera už na sání zůstala prostě líná, něco si z prsa vytáhla, ale ne tolik, abych udržela laktaci, a klidně přiznám, že než každé tři hodiny přes půl hodiny odsávat mléko odsávačkou nebo držet dceru u obou prsou, abych podpořila a udržela laktaci, a pak tím a UM ještě malou krmila, to se zase raději vyspím. Sestřenice takhle fungovala rok a já před ní teda fakt smekám, já bych to nedala. Po šestinedělí přišla menstruace a s ní koliky - ten týden, co jsem menstruovala jsem prakticky nonstop nahřívala bříško, cvičila nožičkama, a dcera prděla a prděla a řvala a řvala. Do další menstruace jsem tedy kojit přestala. Dnes s nadsázkou říkám, že kojení nemá žádné výhody krom tří - 1) imunologické hledisko, 2) je to neustále připravené ve správné teplotě, složení, hustotě, atd., a 3) je to zadarmo. Zase mi přijde, že hodně dlouho a čistě kojené děti mají problém s příkrmy, lžičkou, láhví, hůř spí, jsou to větší závisláci a po překonání určitého věku je odstavení peklo. Samozřejmě mi teď může napsat dvacet maminek, že jejich dítě baštilo krásně, spalo celou noc, nemělo vůbec problém trávit čas s někým jiným, odstavilo se v roce a půl samo, atd. Já jen píšu to, co jsem vypozorovala ze svého okolí. Já osobně si ke kojení vztah nijak zvlášť neudělala, ale stejně když budu mít druhé, budu se snažit kojit. Už toho vím víc, druhé dítě snad sát bude, a pořád je nepopiratelný fakt, že mateřské mléko je pro dítě to nejvhodnější a nejlepší, nepřirozenější a nejzdravější.

Abych to shrnula, myslím, že je super, když někdo kojí a jde mu to. Myslím, že je hnus, když je někdo osočován, že je lenoch a není ochoten se pro dítě obětovat, když si nenechá zmordovat prsa do krve a nesnaží se kojit za každou cenu třeba tak, že týden nevyleze z postele, kde se nahý válí s miminkem a nic kromě kojení ho nezajímá. Myslím, že než se stresovat a dostat do depresí, je lepší sáhnout po UM, protože někdy kojit prostě fakt nejde. Ostatně jsem četla článek od třínásobné matky, která dvě děti normálně kojila a u třetího to prostě nešlo a skončila na UM. A tímto bych chtěla srdečně poděkovat sestřičkám z oddělení šestinedělí v Teplické nemocnici. Byly jste super, dámy ❤

babuna
6. únor 2017

Dámy občas mi tu připadá, že některé z vás opravdu neumí číst .... nakonec jsem přečetla celou diskuzi - a nestačím zírat teda ... @arwen_arina drž se !

Ehm - lepší složení MM-záleží na zdr. stavu matky - což mi potvrdil i lékař ... upřímně kojit jsem se po odchodu z porodnice (u nás po 14ti dnech) snažila i doma - vždy pod dohledem manžela - protože jsem po nakojení omdlévala - a malá si často dost cucla - ale opravdu abych pak musela víc než hodinu ležet a další 4 - 5 h se hlídat - pokud sem sebou pleštila tak jsem i více než 24h neměla mléko - paradox - odstříkání mi nic nedělalo - to pardon ale za to mi to kojení fakt nestojí ...

Já třeba rovnou řekla sestrám, že pokud to kojení nepůjde tak vzhledem k mému stavu to hold uděláme jinak a malá bude na UM - i tak to nikdo nerespektoval, bohužel :( ....

Vůbec si nedovedete asi některé představit jaké to pro maminku je když se na ni vrhne stádo saní a vyčítají ji kojení - přitom se třeba fakt snažila a celý život ji to bude mrzet (já brečela kvůli tomu měsíc snad každý večer) ... na kojení jsem se těšila, že budu mít malou blízko a bude to takové intimní ...

Ano teď vidím výhody UM neboť mohu srovnávat s kamarádkou co kojí (její malá je o 2 měsíce mladší než Barča) ... pro mne není problém si naplánovat čas, den, mohu jíst opravdu cokoli ... mohu odjet fotit a nechat malou babičce, manželovi ... mohu bez ostychu nakrmit v tramvaji, venku v parku, u lékaře ... vím, že mnohé z vás bojovali za to aby se rozkojili a povedlo se vám to, vím že je tu hodně holek co kojili jen luskli prstem po porodu jako by se nechumelilo ... ale je třeba se zamyslet jestli svými řečmi nemůžete někomu spíše uškodit - je hezké že se vám to povedlo to vám přece nikdo nebere ...

gnozka
6. únor 2017

@barumat naprosto úžasné napsáno !!!!!! Přesně takhle to cítím i ja .

elu
6. únor 2017

nemyslím si, že by sestry dělaly nějakou chybu, kvuli které se ted tak nenávidite...prostě dělají v nemocnici a nemohou vam doporočuvat něco, co je proti WHO...to že existuje umělé mléko a většina matek ho používá jste snad věděla...tak proč máte takové výčitky...kojí jen malé prpocento žen, tak se divím, že vám to dělá takové problémy...

arwen_arina
autor
6. únor 2017

Presne...podle mě je stokrat lepsi dite na UM a matka v klidu a v pohode,nez ze sebe nasilim.dojit mleko,byt nervni,vztekla,bolava,nevyspala atd. To je podle me pro dite mnohem horsi.

nijij
6. únor 2017

No ja se nestačím divit.... Můj malý má měsíc a nekojím.. Rodila jsem přirozeně malý se prý přisál nevím... Nicméně narodil se veluký měl 4340 a věčně hlad. V porodnici byl i 3 hodiny na prsu a vytahl jen 10ml. A pořád křičel hlady. Holky upřímně komu dítě nekřičí hlady ( ale myslím opravdu hlady ) tak nepochopí. Na nic jsem maleho vozila sestrám na dokrm UM. Pak byl spokojený a spinkal. Jednou večef tam byla jiná sestra a já ho tam opět vezla protože jsdm nevěděla co s ním a ta ně doslova zjebala že malého celý den nekojím a pak jim ho tam vezu ať mám klid. Asi víte co to udělá s psychikou.... Zvláštní že jedna sestřička řekne nevadí on je veliký trošku mu dám a uvidíme klidně ho později zase dovezte a druhá vás tak sekýruje. Hubli jsme pořád dál a byl hladový. Kdyby nebyl tak nevypije 60ml UM.... Domu jsdm si pozvala LP a její rada? Spát spolu v posteli, jenom šátkovat a hlavně žádné UM. To mám to dítě nechat umřít hlady?... Když už se malý přisál začal hystericky řvát a nic nepil a s tím mi LP neporadila. Takže ano i ja jsem slyšela proč nekojíš musíš kojit!! Teď je malý na UM mlíko co ještě mám mu odstříkám. Mimčo je spokojené a já taky co více si přát....

arwen_arina
autor
6. únor 2017

@elu problem je ten,ze mam z toho zazitku trauma a nocni mury

babuna
6. únor 2017

@elu protože i to malé procento žen umí udělat některým maminkám svýma řečma peklo na zemi ....

Nevím proč hned ten útočný tón ohledně sester - ano mají dost značný podíl na psychické pohodě pacienta o tom žádná - ano nemohou jít proti ,,všeobecnému rozhodnutí WHO,, ale mohou být korektní a trochu popřemýšlet u toho jak se k maminám po porodu chovat ... mám maminku zdravotní sestru tudíž velmi dobře vím jak to ve zdravotnictví chodí ... a to zrovna že ona je dost od rány ...

danahladnickova
6. únor 2017

Ahojky....nepročítala jsem celou diskuzi ale napíšu ti svoji skušenost...syna jsme plánovali a hrozne jsme se tešili...porod byl celkem brutus a dal me dost zabrat ale oproti tomu co nastalo potom to nebylo nic...syn byl líný se pťisát...jedna sestra že mám kojit v leže, druhá že v sede, treti snad pomalu hore nohama...no pak to začola...na syna jsem jen hledela a nebyla schopna na neho ani sahnou...nakonec jsem chtela zabit sebe aj ho...takze z porodnice rovou do blezince kde jsem byla mesic......kdyz bylo synovi 5m jsem znova neplánovanľ otehotnela...nejdriv sem uvazovala o potrotu ze to nezvládnu a porad jsem nebyla jeste uplne o.k.....ale nakonec tu vedle me lezí 14denní holčička a já jsem moc šťastná...laktaci mi zastavili hned na porodním boxe...malá je na sunaru a jsem obe spokojené...ale jak píšeš ty sestťičky v porodnici co byly pťes miminka na mne koukaly zkrz prsty ze nekojim ale ty co vbyly pres maminky to chapaly a ze si z toho nemám nic delat...no a vubec se to neda porovnat ty pocity co mám teď a co jsem mela po prvním porodu...

elu
6. únor 2017

*@babuna ja jsem měla taky noční můru z pobytu na šestinedělí a uvažovala jsem, že druhé porodim a pujdu dom.....nicméně u druhého jsem se na ně pěkně "připravila"...i když stejně jsem pak nakonec podlehla jejich zasádám... to teda z opačného důvodu...kojila jsem a malej moc nepřibral a ja se bala, abych tam nemusela byt dele, coz mi vyhrožovaly...tak jsem dala přes svuj odpor umělé, aby rano vážil víc a mohly jít domu a dělat si to po svém....u třtího jsem rozhodnutá nenechat si vnutit nic, co je mi proti ssrsti...jenže třetí už nebude 🙂))

babuna
6. únor 2017

@elu občas mi příjde že některé sestry na šestinedělí vybírají stejně jak baby na studijní oddělení VŠ - čím (snad nikoho neurazím) blbější ženská, tím lepší post.... opravdu je to jedna z věcí co by se měla řešit ...

gabikina
6. únor 2017

Těm kdo tady tak bojujou za bezúhonost sester.... kdyby měly všechny stejný/podobný přístup tak ani nemrknu a řeknu si že je chyba na mé straně. Ale když mě jeda kárá za to, že kojím už dýl jak dvacet minut a druhá řekne že pokud to málo teče tak za dvacet minut toho moc nenakojím... A o víkendu (to jsem už odcházela) tam nastoupila nová sestra a hrozně se divila že mi celou dobu dávaly sestry jen 25ml pro mimi, že mi měly začít dávat už 60ml, že se nediví že mělo hlad a že jsem si pro to musela chodit tak často. A pak se v tom jako zmatena hormonama nadopovana matka vyznej.
Je to stejné jako ve všech jiných profesích. Záleží na přístupu. Jsou úřednice které ti poradí a pak takové od kterých odcházíš nas*aná. Problém je, že úřednice ti zkazí maximálně den ale takový špatný přístup na šestinedělí ti může zkazit v lepším případě první chvíle s miminkem a v tom horším to může dopadnout jako u zakladatelky.

marfushenka
6. únor 2017

@babuna Ono je to jasne, ze kdyz neco nejde nebo nemuzeme mit, tak hledame jake to ma vyhody 🙂

Ja myslim, ze chybi hlavne psychicka podpora a dost casto doma. Ja mela vyhodu, ze i partner mi byl v kojeni podporou. Bylo to pro nej stejne dulezite jako pro me, takze po porodu omezil praci na minimum, varil, uklizel a staral se o me, podporoval me a utesoval me, kdyz jsem mela spatny den. Ja tak mohla byt jen s detmi. Kojit, spat, kdyz spali oni.. Ze sveho okoli, ale vim, ze zena vetsinou dorazi domu z porodnice a ceka se, ze bude zvladat peci o dite/deti, domacnost, ze bude navareno..pak se nedivim, ze to kojeni nejde.

hop_ita
6. únor 2017

Rodila jsem akutním císařem, porod trval úžasných 23hodin, od začátku do konce kontrakce po 3minutách, nakonec sekce. Byla jsem totálně vyčerpaná. Syna mi první dva dny vozili velice sporadicky cca po třech hodinách na 10-20minut, kompletní péči o něj bych absolutně nezvládla. Sál krásně od prvního dne, ale prostě nebylo co. Prsa jsem měla úplně prázdná. Podpora ze strany personálu žádná, jen neustálé otázky kdy jsem kojila, jak dlouho, zda z obou prs atd. Domů jsme odcházeli 5.den plně na UM. Ale já jsem se nevzdávala, bradavky jsem měla do krve rozedrané, brečela jsem bolestí, po hodině cumlání jsem musela ještě připravit UM a dát synovi vypít.. Ten 5.den večer se mi konečně začala nalévat prsa, ale žádný zázrak. Asi týden jsem plně kojila, ale po vážení u dr jsme zjistili, že syn ubývá a je nutnej příkrm. Byla jsem z toho strašně špatná, viděla jsem to jako postupný konec mého už tak chabého kojení. Ale zase jsem se zařekla, syna přikládala co to jen šlo a postupně jsem příkrmy během dne ubírala a rozkojila se. Teď dávám UM jen na noc, to už jsem opravdu vycucaná... Ve zkratce - kojení jsem brala ještě před porodem jako challange a že může být, ale třeba se nepovede, že to bude dřina a taky že byla a že se budu snažit co to půjde, ale pokud to nebudu zvládat, nepodaří se, tak bez výčitek dám UM. Holt někomu to naskočí samo, někdo si musí tu trnitou cestičku prošlapat se vším všudy.

Takže vlastně nějak nechápu, na co se ptáš, nebo na co si stěžuješ. Chtěla jsi kojit, snažila ses a bohužel se nepovedlo. Možná jsi měla měla smůlu, možná jsi měla vytrvat déle, možná sis to brala moc fatálně, možná od všeho trochu. Ale nechápu, proč svaluješ vinu na sestry. Pokud jsi kojit chtěla, tak se nediv, že ti hned při prvním neúspěchu automaticky nedaly UM, rozkojení se prostě trvá a trvá klidně i několik dní v některých případech i týdnů.
UM určitě má spoustu výhod, ale všechny ty výhody jsou pouze pro matku. Asi bychom těžko hledali nějaký důvod, proč je UM prospěšnější pro dítě, alespoň mě teda teď z hlavy žádný nenapadá. Jasně, když to kojení nejde, není to žádný konec světa, dá se UM, dítě neumře hlady, je spokojené a prospívá. Ale nechápu, proč tady MM neustále degraduješ 😒

verusky
6. únor 2017

@arwen_arina urcite jsi dobre udelala! na prvnim miste jsi Ty jako matka! Ty musis byt silna, a v pohode, teprve pak muze byt spokojene miminko. takze zadne vycitky, hod je za hlavu, pust to, pripadne s lekarskou podporou.... moc drzim palce, at jsi brzy klidnejsi... a at si brzy uzivas miminka... hodne sily preju! a pak prijde usmev, neboj. materstvi je narocne... celkove se traduje, jak je to krasna doba, ale malokdo bez deti vi, jak to dovede byt i tezke a narocne...

naste
6. únor 2017

@arwen_arina Pokud řeknete lékaři, třeba hned při příjmu do porodnice, že nechcete kojit, dostanete prášky na zástavu laktace a nikdo vás nebude ani nemůže nutit kojit. Nevěřím tomu, že pokud jste v porodnici řekla, že nechcete kojit, že vás nutili, stačilo to říct lékaři při vizitě a bylo vše vyřešeno. V porodnici se snaží, aby maminky kojily, ale určitě nikoho násilím nenutí.

msimankova
6. únor 2017

Mně úplně nejvíc fascinuje, jak se takové peklo vytvoří, mně třeba nikdy nenapadlo odsuzovat ani jednu stranu. Pak jsem byla překvapená sama - když jsem zjistila, že bych ráda kojila, ale jaksi není co, a co to tedy znamená mezi lidma a pak také z diskuzí, že jsem vlastně méněcenná, protože jsem ve 41+5 svolila k CS a nečekala na přírodu. Když vynechám, co už tady bylo řečeno, podívala bych se na to ještě z jiného pohledu - lidstvo celkově dost degeneruje a primář v porodnici mi říkal, že celkově klesá schopnost žen porodit dítě bez problémů, tak si myslím, že se to celkově projevuje i na kojení. U sebe si říkám, jestli nemělo vliv 7 let užívání HA... Každopádně dobrá matka se podle mně pozná tak, že se stará o dobrou výživu svého dítěte jakkoliv to jde 🙂

alicie_k
6. únor 2017

@naste Asi jak kde... V baby friendly porodnici se to řeší hodně. Tabletky na zástavu laktace se dávají jen ojediněle (pokud je např. indikace od psychiatra, neurologa atd.) a taková maminka už má určitou nálepku a je kolikrát přemlouvaná ať to ještě zkusí. Pracovala jsem tři roky na šestinedělí, ale kojení jako takové měly na starost dětské sestry a my nemohly jít proti nim, byly jsme pak kárané.

naste
6. únor 2017

@alicie_k Motol je také baby friendly porodnice a pokud matka řekne sestře, že nechce kojit, ta uvědomí pediatra a gynekologa a hned dostane tablety na zástavu laktace. Nikdo nikoho do ničeho nenutí, ani se na něj nedívá zkrz prsty. Jo, kdysi se to řešilo dokonce při velké vizitě s přednostou, ale dneska ne. Co vím, tak v Krči jsou dost fanatici přes kojení.

mialagia
7. únor 2017

@arwen_arina Vidíš a teď jsi (dle tvých příspěvků) stejně nervní a vzteklá i když to mléko "nedojíš"..mno tak asi příčina bude jinde..jako polemizovat tu v čem a jestli je mm lepší než um to fakt nemyslí někdo vážně?viz.ta bajka o lišákovi ta byla trefná🙂kojit je prostě někdy ze začátku boj a holt někdo ho vyhraje a někdo to vzdá, tak proč ta až skoro nenávist vůči kojícím maminkám?co ti udělaly?tak když to nejde, jak píšeš, asi jsi pro to udělala maximum, tak proč si něco vyčítat?..u nás to taky boj byl, bylo to peklo, takže nikoho neodsuzuju i když kojim už 15m..nicméně musím říct, že v porodnici sestry automaticky dokrmovaly mm, páč tam maj banku mm, což byla výhoda, neboť děti neřvali hlady a mámy byly víc v pohodě, prostě dítě mi předávali (po císaři) vždy spící, horší to bylo pak doma..jinak je to asi ale fakt o konkrétní nátuře..moje krajní depresivní myšlenka v šestinedělí byla, že snad dám to um a vzdám to a ne až tak, že sebevražda..takže nějaký ten terapeut by asi nebyl od věci..

naste
7. únor 2017

@arwen_arina Sestra sama od sebe UM dát nesmí, dítě to musí mít naordinované od pediatra. Jsem přesvědčená, že na vaši žádost by pediatr vašemu dítěti UM dal a do ničeho vás nenutil.Maximálně by se zeptal, jestli si to nechcete ještě rozmyslet. Jste dospělá svéprávná osoba, je to vaše rozhodnutí a nikdo vás nemůže do ničeho nutit.

astyna
7. únor 2017

@naste

ale houby. může a běžně se to dává, stačí projít diskuze, kolikrát si holky stěžují, že dítě dostalo UM. U nás v Krči to taky nabízeli, i mě. Ale já chtěla spíš odstříkat a dát přes stříkačku.

Strana
z7