icon

Jak úspěšně přestat kojit a vybrat umělé mléko?

bramburkaaa
23. led 2025

Zdravím holky 🤗

Moji dceru - 18 měsíců stále kojím. Doktor nám sdělil, že dítě do 1 roku je dobré kojit, potom už je to na matce… Kojení už mi začalo být nepříjemné. Malá mi sahala pod tričko na veřejnosti, šlo vidět, že už je to pro ni automatické a na uklidnění, a tak jsem se rozhodla pozvolna přestat. S pláčem jsme kojení zvládli omezit, ale jednoho dne jsem řekla, že už by bylo fajn přestat úplně. Používám homeopatika, piju šalvěj… Malá to bere hodně špatně. Snažím se prsa stahovat, lepím bradavky náplastí (ta naše holka si je prostě odlepí a ví, že tam to mlíčko je…), mlíko samozřejmě pořád mám, a snažím se ji opravdu dávat úplné minimum ráno a večer, protože hrozně řve. Je to opravdu ten hrozný řev, který jinak nejde utěšit. Když se ji snažím dávat umělé mléko nebo vodu místo prsa ví, co dělám a háže ho pryč. Mléko z lahve prakticky odmítá… 🫣 Máte nějaké typy nebo triky? Zároveň mám dotaz, ohledně náhrady mléka. Co jste používaly? Jaké značky… Vůbec nevím co kupovat, aby ji chutnalo a ten přechod byl klidnější 🙈

jancazao
23. led 2025

Obě děti jsem nekojila od 14 měsíců a ani jedno nikdy nepilo UM. U dcery jsem zkusila pár vzorků a ani jedno nechtěla. Synovi jsem zkusila dát 2 vzorky a taky to nechtěl, úplně se nadavoval. Oni ani neuměli pít z flašky.
Takže pokud tvoje dcera jí normální jídlo, už bych UM nekupovala.
Pokud opravdu chceš skončit s kojením, řekneš, že máš bolavá prsa a potom jí to mléko dáš, tak se nemůžeš divit, že řve, když jí ho pak dáš nechceš.
Musíš být přesvědčená a vydržet a nedát za žádnou cenu.
Držím pěsti ať se to brzy podaří 🍀

vlasta1981
23. led 2025

@bramburkaaa kojila jsem do 13m a pak malý začal mít problémy po mléku i umělém . Od té doby je večer a ráno na čaji a nijak nestráda papa vše

lis6
24. led 2025

Stačí nahradit mléčnými produkty jogurt a pod, netřeba umělé. Člověk musí být rozhodl, aby přestal kojit jinak to nejde. Mě pomohlo další těhotenství, kdy mi kojení neskutečně bolelo a šlo to hned 😁, ale syn byl tedy mnohem starší.

me_druhe_ja
24. led 2025

Teď už um dávat nemusíš. Zkoušela jsi klasické plnotučné?
Syn se odstavil sám v 8-9m (byla jsem už těhotná a podle mě se chuť mléka změnila a on nechtěl) a dceru jsem pak sama odstavila v necelých 11m. Měla jsem z toho hrůzu, protože noci se prokojila nonstop (proto jsem se rozhodla odstavit), ale šlo to jako po másle, bez place.
Jinak jak bylo psáno výše: musíš být 100% rozhodnutá ty. Pokud sama vahas, dítě to moc dobře vycítí. 🙂

gbp
24. led 2025

@bramburkaaa kojila sem do dvou let, žádné náhradní sem nadávala. ale holky neměly ani dudlík, takže láhev na mlíko sme ani neměly.
pokud chceš přestat a jsi o tom opravdu přesvědčená, musíš prostě nedat. nemůže si odlepit bradavky, protože se k nim ani nedostane. přece tě nepřepere. ano, bude řvát, ale nakonec přestane. někdo se rozhodne odjet na pár dní, já sem se rozhodla, že spolu sme to začaly, spolu to taky ukončíme. u první jsem byla těhotná, mlíko skoro nebylo, takže jsem jednou řekla, že už je to dnes naposledy, že mlíčko necháme už pro miminko. plakala jen chvíli, pak to párkrát zkusila a já odmítla. u druhé jsem řekla, že už je velká holka a že mě to už bolí a nelíbí se mi to, že už nechci. ta plakala víc, měla to i v noci. prostě dvě noci byly horší, chovala sem, utesovala, ale nedala. stačí vydržet, ikdyž vím, že to není snadné. uvědom si ale, že každý další pokus to jen prodlužuje, protože když si to jednou vyřve, bude vědět, že podruhé, potřetí...se to povede zase. držím palce.

konidana
24. led 2025

@bramburkaaa pozvolny ptechod jsem nezvladla. V 15.m jsem ostavila ze dne na den. Proste slus, koza neni, je jidlo a voda. Jakekoli mleko v tekute podobe obe deti odmitaly. Nebylo to v klidum ale trvalo to pouze 2 az 3 dny. Po tydnu az dvou uz obe deto normalne jedly. Presroze jako kojeni byli spis nejedlici. V tomto veku uz neni um potreba

ninive211
24. led 2025

Jak píšou holky výše, pokud se rozhodeš nekojit, opravdu rozhodneš, je ti to nepříjemné...musíš vytrvat. Prostě mlíko není, prso není. 18měsíční už v klidu na rovinu řekni, že maminku to bolí. Pokud dcera netrpí na žádné alergie a ekzémy, můžeš zkusit začít dávat i plnotučné kravské mléko, ale opatrně. Plus náhrady ve formě jogurtů, kefírů...základ je nenechat ji si to vyřvat. Úplně ideální, pokud máš slabou vůli a necháš se zviklat jejím pláčem, je prostě někam odjet a děcko nechat na min. 2 dny tatínkovi, ať si nějak poradí. Ta šalvěj je super na to zastavení laktace, určitě s tím pokračuj, jen když do toho na druhou stranu kojíš, tak tím tu laktaci pořád jakoby podporuješ. Tak je to trochu kontraproduktivní. Případně pokud máš pořád hodně mléka, může i doktor předepsat nějaké prášky na zastavení laktace, teď nevím, zda jen gynekolog nebo i obvoďák (já to nevyužila). Držm place, já jsem takto postupně odstavovaklala u syna několik měsíců...taky se úplně nedařilo. Ale když pak v jeho 2 letech a 2 měsících jsem si řekla A DOST, už teda fakt....a fakt se kousla...přes víkend bylo po kojení. Ale chtělo to fakt pevnou vůli z mé strany a neustoupit.

martivit92
24. led 2025

@bramburkaaa já už teď vím, že druhé dítko budu kojit max. do 9 měsíce a od 6m. pomalu přecházet na pevnou stravu kvůli střevní mikrobiotě, která se vyvíjí právě tou stravou (první zelenina, pak ovoce, kasičky,...).
První syn byl plně na UM (Sunar)už od 3 týdne (problémy s kojením, neměla jsem mléko). A od 6m jsem na večer dávala kasičky a spal mi skoro celou noc a také přecházel už i na pevnou stravu. UM jsme pomalu dávaly pryč... V 18m mi jedl už skoro úplně vše (samozřejmě s rozumem) a žádne mlíčko už neměl. Takže prostě musíte vydržet, když mléko nebude tak nebude, přejí pevné nervy

ninive211
24. led 2025

@martivit92 Min. do roka má být mléko hlavní součást strany kojence (odtud taky slovo KOJENEC-že se kojí ...nebo místo MM se dá to UM) a to ostatní (pevná strava) jsou PŘÍKRMY taky kvůli tomu, že se jimi PŘIKRMUJE hlavní strava, a tou má být v tomto věku stále mateřské/umělé mléko. Začíná se s tím pomaličku, postupně, rozhodně není OK, pokud 9měsíční dítě má mléko (MM/UM) ve stravě minimálně. V 18m dejme tomu OK. Ale kolikrát je lepší stále přikrmovat UM i do věku 2 let (když není MM), kde jsou přidané vitamíny a minerály a je to vytvořené na míru batoleti daného věku, protože u většiny dětí v tomto věku prostě nezajistíte 100% pestrou stravu (jasně, pokud jí opravdu fakt všechno, není vůbec vybíravý strava je pestrá a nutričně vyvážená, klobouk dolů...ale spíš teda znám děti, které tak i do dvou let té pevné stravě moc nedaly, natož aby se dalo mluvit o pestré stravě...to bylo furt to samé dokola, co to dané dítě tolerovalo a bylo ochotné jíst (jedna neteř nejedla vůbec ovocné přesnídávky, nejradši by jedla ruché těstoviny nebo rohlík, další zas odmítala zcela jogurty, třetí v podstatě nejedla masozeleninové příkrmy-prostě maso bylo blé a doteď (8) ho jí v pidi množství, syn mi zase do pusy nedal nic, co bylo jen trochu zelené-špenát, brokolice)

cherie24
24. led 2025

@bramburkaaa i u kojených dětí je potřeba nastavovat hranice. Tohle nepříjemné chování se dá začít regulovat. Nastavit hranice, že doma v klidu je to v pořádku, venku prostě ne. Taky mi obě děti stahovaly tričko a sápaly se mi do výstřihu, když jsem si s někým povídala apd. Urputné byly, ale já byla neústupnější a pochopily, že se to nedělá. I když mi tohle dělaly doma a já jsem zrovna kojit nechtěla, řekla jsem rázně ne a když se sápaly dál, zvedla jsem se a šla pryč a řekla jim, že takhle tedy ne.
Já jsem odstav brala u obou hodně postupně. Obě se pak už kojily jen na noc a až pak jsem je odstavila úplně. Starší se odstavila těhotenstvím a mladší se toho nechtěla vzdát ani po druhém roce. Mléko jsem ji tenkrát koupila na to spinkání, ale pila ho možná ani ne týden a pak už nechtěla nic. Jen přitulit a spát, bez čaje i mléka. Ale žádné takovéhle lepení prsou a cirkusové výstupy nebylo třeba dělat. Nastavit hranici kojení tak, aby to bylo příjemné všem je důležité.

martivit92
24. led 2025

@ninive211 jasně záleží od dítěti, ale mám přečtené plno knížek a studií o mikrobiotě ve střevech... Špatně jsem to nazvala (pevná strava), ale příkrmy a jak jsem psala postupně přidávat, ne že se rozhodnu jeden den vyřadit MM nebo UM a hned dát dítěti vše. Ale postupně, ať si střeva vybudují bakterie, nové zdroje energie a připravily novou půdu pro nové typy bakterií. U dvouletého dítěte je pak téměř už identická mikrobiota jak u dospělého jedince... Začneme dítěti dávat postupně jak jsem psala zeleninu (dušenou), potom ovoce, rýžovou kaši, ovesnou kaši a další druhy obilovin, mléčné výrobky a maso... Když začínáme ovocem , většina dětí odmítá jíst zeleninu (protože není tak sladká). Těstoviny? Rafinované výrobky z bílé mouky můžou vést k zácpě u tak malého dítěte. Dbát na dostatek vlákniny (quinoa, neloupaná rýže, řada luštěnin,aj.) ,ale to už je pozdě začínat s tím ve 2 letech, když je dítě "zvyklé" už na něco jiného. Batole poznává teprve chutě a když člověk dobře začne, podle mě potom není problém.

martivit92
24. led 2025

@ninive211 a ano i v knížkách je napsáno, že začínáme v příkrmy od 6m... POSTUPNĚ, každý má na to svůj názor. Beru ten váš, přece jen ať si každý stravuje dítě jak chce a jak uzná za vhodné... Já napsala své zkušenosti, své znalosti a za tím si stojím 🙂 určitě nikoho přemlouvat nebudu 😉

izz76
24. led 2025

@bramburkaaa Dlouho kojené dítě, není na žádné um zvědavé, přece nebude pít náhražku, není hloupé 😀Mléko nahraď mléčnými výrobky a podle me je 18 měsíců, pokud je to zavislacek, blby věk na odstav. Ja bych to nedala.

alice180
24. led 2025

@ninive211 no já mám teda 11. měsíčního a ji dobře..dcera taky takhle jedla. V tomto věku jsem dceru kojila už jen ráno a večer. Malej se koji ráno po probuzení, v poledne po obědě, ale uz tomu taky moc nedá a večer pred spaním. Pak spí max. se jednou probudí na přesun ke mně z postýlky a chrni dál.

cherie24
24. led 2025

@martivit92 mě tedy přijde docela arogantní napsat po zkušenostech od 1 dítěte, že máte znalosti, za kterými si stojíte... Jak máte potvrzené, že to dělalo tělu dobře? Máte to snad potvrzené nějakou studií nebo vyšetřením nebo jste jen měla shodou náhod dobře krmitelné první dítě a z tohoto děláte závěry o mikrobitě střev všech dětí? Ono tvrzení toho, že druhé dítě budete krmit, co nejdřív, aby si zvyklo, je taky docela úsměvné. Moje první dcera začala s příkrmy až ve 3/4 roce, protože do té doby většinu pokusů vyblila a druhá dcera je multi alergik, takže "vaše zkušenosti" by v těchto 2 případech šli úplně do kytek.

tomajda11
24. led 2025

@bramburkaaa Zdravím, u mě žádné osvědčené fígle nezabraly, byla jsem zoufalá, klukovi byly 2 roky a 2 měsíce a na veřejnosti ze mě strhával tričko, že chce mlíko 😅 bylo to peklo. Zašla jsem do lékárny, magistra mně poradila homeopatika. Doporučila Ricinus Communis, to je na to, aby dítě přestalo vyžadovat kojení (asi mu přestane chutnat 🙂) To jsem měla kombinovat s Lac Caninum, to snižuje produkci mléka a užívá se, dokud mléko nezmizí. Brala jsem jen Ricinus, na to druhé jsem zapomínala. Do 3 dnů jsem od kluka měla pokoj. Obojí je naprosto bezpečné, přírodní, i pro těhule.

martivit92
24. led 2025

@cherie24 jak jsem psala níže, mám přečtené knížky a studie o mikrobiotě 🙂 . A taky jak jsem psala níže, záleží od dítěte, samozřejmě když má intolerance a různé zdravotní problémy je to o něčem jiném. Takže příště si přečtěte celé komentáře 😌 . A také jak jsem psala níže, že každá má svůj názor a a přece ať si každý stravuje dítě jak uzná za vhodné, přece jen ho zná nejlépe. Píší jen svůj názor a své znalosti 🙂 . Tak prosím přečíst vše a nemusíte mě hned osočovat. Děkuji a hezký večer ♥️