Je kojené dítě opravdu odolnější?
Je to můj osobní pocit, že kojené dítě je méně nemocné. Nemám to v okolí s kým porovnat. Všichni byli na UM a připadá mi, že proti nám jsou pořád nemocní. Může na tom mít vliv kojení? Máte někdo děti, jedno kojené a druhé na UM? Díky
Mám dvě dcery a syna. Dcery nekojene. Starší krom běžných viróz až do 5 let bez antibiotik a to ještě dostala na špatně se hojící ránu. Mladší antibiotika už od 4 měsíců, měla zánět ledvin, opakovaně zánět močového měchýře, bronchitidou, zánět středního ucha. Syn kojeny, ale ne plně. Už v 8 týdnech jsme byli v nemocnici s respirační infekcí. Takže podle mě to vliv nemá.
@matkacekatelka Nemám srovnání mezi vlastními dětmi, ale 4,5letý syn byl kojený do samoodstavu (ve 3 a 1/4) a zatím byl max nachlazený, bez antibiotik či jakékoli návštěvy u doktorky kvůli nemoci. Teď kojím 9měsíční dvojčata. Za mě to vliv má, ale není to jediný faktor, takže to podle mě můžou v určitých situacích některé věci přebít...
Já si myslím, že je důležité už v těhotenství, jak se stravuje maminka atd. I kojení má něco do sebe,určitě ano. Ale já mám kolem sebe celkem opak. Já bohužel kojila jen 6m (poslední dva s dokrmem)a dcera (21m) je zdravá jak řípa a mám kolem sebe maminky, co stále kojí a děti už mají za sebou i antibiotika. Myslím, že je to individuální, ale souhlasím, že kojení zvyšuje imunitu 🙂 kdybych mohla kojím doteď.
Moje dcera na um od začátku, je ji 3 a půl měsíce. Nic, ani nachlazení i 1.hexu zvládla bez vedlejších účinků. Syn mého bráchy, starý 4 měsíce, plně kojeny a uz mel 4xatb, a je neustále nachlazeny
Ahoj, dcera kojena 18 mes., nyni petileta. ATB jeste nemela. Virozy mela sem tam, klasika ryma a kasel, na par dni, hlavně po nastupu do MS. Nic dramatického.
Ja kojena nejsem, atb jsem mela 1x v zivote kvuli trhani osmicek. Moje dite taky nekojene, nemocna az ve skolce - 1x za mesic na 4-5 dni, zacina se to lepsit. Je to vzdycky jen ryma nebo kasel. Atb nemela. Tohle je individualni, kamosky kluk nejezdi moc mhd, 1x tydne ma krouzek v kolektivu, je kojeny, 18m a nemocnej je porad mi prijde...
Vliv to vubec nema, starsi dcera kojena minimalne pak na UM a nemocna temer neni, mladsi kojena do roku bez UM a nemocna taky temer neni, od kamosky deti kojene kazde snad do 2let a jsou porad na hromade...
Kojila jsem pouze cca měsíce a pak už pouze UM. Dcera je minimálně nemocná a když tak bez teplot a je to nachlazení. Nyní jí je 8let.
Ne, nemyslím si, že by kojené děti byly odolnější, ale zároveň je to jen můj dojem, stejně jako všech, co zde přispějou. Sice všude píšou, že budou mít lepší imunitu, ale nikde jsem na nic relevantního nepřišla. Jde vůbec udělat nějaká studie? Asi těžko, imunitu ovlivňuje vícero jiných faktorů. Mám obě děti na UM, dcera skoro nebyla nemocná, zatímco kámošky kojená holčička má pořád něco - kašel, rýmu, teploty, horečkové reakce na očko apod.
@ivule95 kdyby nekdo videl mou stravu v tehu u prvniho ditete, tak to by muselo byt na antibiotikach porad :D tim to asi nebude.
Syn kojeny/nekojeny 3 mesice, pote uz jen na UM. V kvetnu mu budou 2 roky a mel zatim jen jednu virozu, kterou k nam domu pritahla tchyne, kdyz mu bylo 8 mesicu. Jinak zadna epidemie ho neskolila, vsechna ockovani bez jakekoli reakce... Segra 2 deti, obe kojene temer 18 mesicu a co chvili na hromade
Já bych neřekla, že to má souvislost. Obě děti jsem kojila 2 měsíce, pak byli na UM, a kromě nějaké rýmy a kašle nemocní vlastně nebyli, ani ze školky si nic nedonesli. A plno kamarádek, které mají děti dlouho kojené, pořád řeší angíny, laryngitidy apod.
Tak ono je to dokazene, že to vliv má. Nemůžeš srovnávat lidi kolem sebe. To je jako z kouřením, když ti někdo řekne, že někdo umřel na rakovinu a nekouril, tak kouření nevadí. To je přeci taky blbost. Rozhodně je prokázané, že pokud matka kojí, dítě jen tak něco nechytne. V mléce se tvoří protilátky proti nemocem, které lítají vzduchem a matka je dítěti předává. To UM nedokáže. Když jsem se starší dcerkou byla na imunologii a Genetice, bylo mi tam řečeno, že není nemocná jen díky tomu, že ji kojím. Měla prokazanou nulovou imunitu sliznic. A to nebyla vůbec nemocná. Kdybych jí dávala z nějakého důvodu UM, bylo by to mnohem horší.
Oba kluci od narození na UM, nemocní začali být častěji po nástupu staršího do školky
@matkacekatelka V počátcích života zřejmě ano, měla jsem druhého novorozence a děsnou chřipku k tomu, kde jsem na malou prskala, kýchala a kašlala, to nešlo udržet na sobě ani roušku. Byla jenom kojená a nic nechytla ale ta starší taky ne a ta už byla komplet na stravě. Ale já pozoruji jak u nás tak i v okolí, že mnohem větší vliv na imunitu má stravování dítěte od prvních příkrmů až po úplné odstavení, resp. plně na jídle. Rafinované cukry, sacharidy, polysacharidy, sladidlá, nevhodné tuky, exotické ovoce, nesezónní potraviny, průmyslně zpracované potraviny, to všechno nabourává imunitu i dospělým, co pak u takových malých dětech. Zatím se tahle teorie u nás osvědčila, starší je na tom velice dobře, protože kladu důraz na vhodné stravování a střídmost ale není to jednoduché odolávat době, rodině, reklamám a moderním trendům, které v mnohých případech jsou víc módní než zdravé.
Moje děti byly kojené 15m a 18m a z nemocí,byť běžných,dětských bychom už sepsaly pamětní knihu.Osobně by mě zajímal vliv kojení na dlouhodobou imunitu,ve smyslu náchylnost k civilizačním chorobám, tj.malignity,kadiovaskulární onemocnění,ale třeba i Alzheimer,roztroušená skleróza apod.
@lachtanice86 to by mi zajimalo, ktery doktor miminku ve 4 mesicich uz stihl naordinovat 4x atb? Bud je to prehnane nebo dr blazen 😮
@barchen já zase vidím větší vliv v životním stylu - hlavně co se týká třeba pobytu venku, přijde mi, že děti kamarádek, které nechodí tolik ven (nebo jen když je hezky), či jsou zvyklé se všude přesouvat autem jsou nemocné mnohem více.
Ale těch faktorů je samozřejmě hodně a určitě má vliv i jednoduše nastavení organismu nebo zkrátka štěstí.
těžko říct nejstarší kojena pár týdnu ve školce pruměrně nemocná od školy tak 1 za tři roky,prostřední plně do 9m chytila co se kde dalo až poslední dva roky co je téměř celé léto bosa ani chřipková epidemie nezasáhla(ale už je též ve škole)no a mladý do18m kojený jednou chytil rýmu co jsme na ní s tátou umírali a on byl do třech dní bez rými,tak to nejspíš bude kus od kusu :D
@evaaskalova doktoru bylo víc, malej už byl i v nemocnici. Co vím tak ho postihl hrozný průjem a zvracení, průdušky, vysoké horečky, problém s dýcháním, chřipka, nějaký vytok z očí, už byl i komplet osypany. Zda to tak opravdu bylo nevím, jsou v jiném okrese, takže opravuji svou odpověď. Na : moje dcera na um zatím nic ani rýma a bratrův syn, podle zpráv od bráchy už 4xatb za 4měsíce. Ale fakt nechápu, kde k tomu mohl přijít. Přítelkyně od bráchy je hodně uzkostliva, s malým vlastně ani moc nevychází, je zavřený doma, třeba na nákupu v obchodě ještě nebyl. A bydlí na vesnici. A naši prcci se viděli jen jednou, na chvilku před týdnem.
Můj manžel kojení nebyl a nikdy v životě neměl antibiotika. Já kojená byla a jako dítě, jsem byla každou chvilku nemocná. Nemyslím si, že by to mělo vliv.
Má i nemá. Prvorozená dcera měla svoji první rýmu až v 11m, kdy jsem pomaličku začínala odstavovat (odstavia jsem přesně v roce), syn kojený doteď (21m) a svou první rýmu měl už ve 3měsících.A celkově rýmu má častěji nebo víc jak starší. Ale i tak tedy ani jeden snad zatím neměli nic moc horšího jak kašel, rýma. ATB (pokud nepočítám pamycon na zelenou rýmu, který jsme spíš nekapali než kapali kvůli nespolupacujícímu dítěti) neměl ani jeden. Starší 4,5rchodí od září do školky, nemocná byla akorát tak, že měla kašel - ne zas nějak extra, kdybychbyla pracující, tak možná že v některých případech bych ji i tak nechala jít do školky, byl to spíš třeba kašel v noci a po ránu, přes den téměř OK. Tím, že jsem doma, tak jsem ji stahovala, kdykoliv měla sebemenší náběh na něco.
Spíš mi přijde, že to má/mělo vliv na mě jako kojící matku. Co jsem s dcerou ten první rok kojila, tak jsem přes zimu nebyla téměř nachlazená, skončila jsem s kojením v říjnu a celou následující sezonu jsem byla na hromadě, na střídačku s dcerou (ona kašel týden, já následující tři týdny, pak opět ona....) I teď u syna to s nemocností není tak hrozné jak před 2.porodem. Jako nějaké té rýmě a kašli jsem se úplně nevyhnula, ale vždy o dost mírnější průběh (beru teda od konce srpna občas =když si vzpomenu - hlívu s rakytníkem). I u dětí to beru spíš tak, že ochranou je to samotné období kojení, ale jak skončí, tak pak nemá vůbec vliv, zda předtím bylo dítě kojené nebo ne. Je to individuální.
Dcera 16 měsíců 2x rýma a kašel jinak nic a je od malička na UM. Kojení se nepovedlo. Neteř kojena do cca 3 let a pořád nemocná. Myslím, že se to úplně nedá brát že kojene děti jsou "zdravější". Každé dítko je jiné.
@matkacekatelka Ja kojena byla 2 mesice a cele detstvi jsem prostonala. Bracha byl kojeny rok a byl uplne cajk. Obe moje dcery shodne kojene 7,5 mesice, jedna zatim za necele tri roky nebyla nemocna, kdyz nepocitam rymu a druha mela uz ted v deseti mesicich atb a kazda ryma se ji drzi dlouho. Kamoska nekojila a syn taky neni nachylny k nemocem. Tak nevim... Podle me to vliv ma, ale jak velky, tobsi netroufam odhadnout.
Ja som bola kojena a od mala som večný lazar. 5mesacny syn kojeni nie je a nechytil odoslať mňa nič a to už som od jeho narodenia mala 5x ATB. Takže podla mna je to proste o imunite.
Kojení určitě pozitivně ovlivňuje imunitu, ale není to jediný faktor, takže dítě ve výsledku může ale nemusí být odolnější.

Ahoj, ano, myslím si to. Nejstarší dcera kojena jen 3 měsíce, mladší 2 a půl roku. Ta mladší má uz od narození nemocnost tak čtvrtinovou, co její starší sestra. Takže za me rozhodně kojení zvyšuje imunitu.